2012-12-02 19:37:47
Φωτογραφία για Ένοπλες Δυνάμεις: προσφυγή για τις μειώσεις στις αποδοχές
Με τη δικαστική προσφυγή θα τεθεί το θέμα των μειώσεων στις αποδοχές των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σοβαρή υποχώρηση για τα οικονομικά του στρατιωτικού προσωπικού συνεπάγεται η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Το νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών μειώνει... αισθητά τις μηνιαίες αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ η αναδρομική ισχύς των περικοπών, από 1ης Αυγούστου του 2012, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση.

Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να καταθέσει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) της σχετικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών. Η αίτηση θα κατατεθεί μόλις η υπουργική απόφαση δημοσιευθεί στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Με τη δικαστική προσφυγή θα τεθεί «ζήτημα συνταγματικότητας της επιβολής μειώσεων στις εν γένει αποδοχές των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι συνιστούν νευραλγικό τομέα για την άμυνα της χώρας και για τον λόγο αυτό αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο».


Η νέα οικονομική πραγματικότητα θεωρείται ακόμη πιο δύσκολη για ένα μεγάλο ποσοστό των αξιωματικών και υπαξιωματικών, οι οποίοι υφίστανται μεγαλύτερες κρατήσεις εξαιτίας των δανειακών τους υποχρεώσεων. Στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών των Επιτελείων εκτιμούν ότι ένας στους δύο ένστολους έχει λάβει δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εκτός των μισθολογικών περικοπών, επιπρόσθετες απώλειες στο εισόδημά τους έχουν πλέον οι ένστολοι και από την κατάργηση της χορήγησης των πάγιων οδοιπορικών. Επρόκειτο για τα φύλλα πορείας που ελάμβαναν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ ως αντιστάθμισμα της υπερωριακής εργασίας και τα οποία αντιστοιχούσαν στο 10%-15% των μηνιαίων αποδοχών τους. Επιπλέον, οι στρατιωτικοί θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις μετακινήσεις τους από τη μονάδα που υπηρετούν, καθώς καταργείται η χορήγηση των καταστάσεων επιβίβασης ή περιορίζονται σε μία, εφόσον ο αξιωματικός υπηρετεί σε φρουρά που δεν έχει δηλώσει ως προτίμησή του. Σε αυτή την περίπτωση, δικαιούται μία κατάσταση επιβίβασης μετ' επιστροφής, έναντι τριών που ίσχυε μέχρι πρότινος, και για έναν μόνον τόπο προορισμού της επιθυμίας του με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, πλην της αεροπορικής μετακίνησης.

Πηγή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισήμανε στην «Κ» ότι αν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία είχαν φροντίσει εξαρχής να εξορθολογίσουν τη δομή και τη διοίκηση του Στρατού αλλά και μια σειρά λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών, όπως το κονδύλι του πτητικού επιδόματος, το νέο μισθολόγιο δεν θα περιλάμβανε κλιμακωτές οριζόντιες περικοπές. Ιδιαίτερη ανησυχία στους στρατιωτικούς προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπονται επιπλέον μειώσεις στις μισθολογικές δαπάνες για το 2014. Σύμφωνα με το παράρτημα 5 (Annex V) του νέου Μνημονίου, απαιτείται επιπλέον περικοπή στις μισθολογικές δαπάνες του προσωπικού που αμείβεται με ειδικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων της Βουλής, συνολικού ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2014. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο που θα κατανεμηθούν οι περαιτέρω περικοπές.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 02/12/2012 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΑΤΖΑΣ)

http://staratalogia.blogspot.gr/2012/12/blog-post_6438.html 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δεν γινόταν αλλιώς...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Δεν γινόταν αλλιώς..."
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ