2012-12-03 21:06:02
Φωτογραφία για Το κόστος γραφειοκρατίας στην Ελλάδα είναι 14 δισ. ευρώ!
«Το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 6,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 14 δις ευρώ – όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 3,5%», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο... υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης στην εκδήλωση παρουσίας του πλαισίου συνεργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Θα προσθέσω μόνο ότι σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως 2 δις ευρώ για να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από γραφειοκρατικά εμπόδια», πρόσθεσε.

«Και βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας είναι το έδαφος στο οποίο ανθίζουν φαινόμενα διαφθοράς και πελατειακής συναλλαγής. Για να γίνει όμως αποτελεσματική και γρήγορη η παρέμβασή μας, απαιτείται να παρακάμψουμε τις ίδιες τις αιτίες της γραφειοκρατίας: πρώτα και κύρια τη δαιδαλώδη πολυνομία, τις ατελείωτες αντινομίες της νομοθεσίας», συμπλήρωσε.


«Η κύρια πηγή της γραφειοκρατίας και της διοικητικής αδράνειας και ανευθυνότητας είναι η πληθώρα λεπτομερειακών νόμων, η αναπαραγωγή ενός εξωφρενικού φορμαλισμού και νομικισμού, που παραλύει εξαρχής κάθε προσπάθεια και σκοτώνει κάθε πρωτοβουλία, την φαντασία και τελικά την ευθύνη του δημόσιου υπαλλήλου. Έχουμε πλήρη συνείδηση του προβλήματος. Δεν σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δυσλειτουργίας και της κακής εφαρμογής των νόμων φτιάχνοντας νέους, μεγαλεπήβολους νόμους, που θα επισωρευθούν στον νομικό μας λαβύρινθο. Προτεραιότητά μας είναι η σταδιακή εφαρμογή των κανόνων της καλής νομοθέτησης, που χρόνια τώρα εκκρεμεί, μόλις παύσουν τα φοβερά κύματα των πολυνομοσχεδίων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι κανόνες της καλής νομοθέτησης είναι μεν νομοθετικά έτοιμοι, τώρα και καιρό, ελπίζω να μπορέσουμε από το 2013 να αρχίσουμε να τους εφαρμόζουμε και στην πράξη», συνέχισε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η γνώση και εμπειρία του ΟΟΣΑ στον τομέα της μέτρησης και του περιορισμού των διοικητικών βαρών είναι αδιαμφισβήτητη. Έχει όμως ο ΟΟΣΑ και πρόσθετα «διαπιστευτήρια», τα οποία τον καθιστούν αυτονόητα εταίρο μας στη προσπάθεια να μειώσουμε τα βάρη που η λειτουργία του κράτους επιβάλλει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις: Ο ΟΟΣΑ μέσα σε ελάχιστο χρόνο, και σε κάπου 130 σελίδες, ολοκλήρωσε πρόσφατα μια από τις πιο ουσιαστικές αναλύσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Αναφέρομαι στην «Λειτουργική Αξιολόγηση» (“Functional Review”) της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η οποία αποτελεί μια πραγματικά φρέσκια ματιά στο θέμα, με πρακτικές και ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Ευελπιστούμε ότι και το έργο που ξεκινά σήμερα, θα καταλήξει το ίδιο γρήγορα, σε πρακτικές και ρεαλιστικές προτάσεις».
ipop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ