2012-12-03 22:41:56
Ως ‘‘αναγκαίο εργαλείο‘’ για να μπορέσει να δοθεί στη τοπική αυτοδιοίκηση το ποσό του 1,1 δισ. Ευρώ από τους ΚΑΠ χαρακτήρισε το παρατηρητήριο ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο Ε. Στυλιανίδης μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ έκανε γνωστό ότι είχε τεθεί προϋπόθεση για την εκταμίευση του παραπάνω ποσού η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου οργάνου. Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι το τελευταίο διάστημα η τοπική αυτοδιοίκηση υπέστη περικοπές στα οικονομικά της πάνω από 60%, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι ο Όλι Ρεν έδωσε στοιχεία που δείχνουν πως η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί μόλις το 0,9% του ΑΕΠ σε χρέη.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι αναζητούνται, σχεδιάζονται και μελετώνται μια σειρά από έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να αξιοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Ε. Στυλιανίδης τόνισε ότι το υπουργείο προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση, σε συμφωνία με το ΑΣΕΠ, το διάστημα που διαρκούν οι περιορισμοί προσλήψεων τακτικού προσωπικού οι δήμοι να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου, ακόμα και για ειδικότητες των οποίων οι αντίστοιχες θέσεις προβλέπονται στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας ή στους Κανονισμούς Λειτουργίας.
Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση του να υιοθετηθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ, για την λεγόμενη θετική κινητικότητα.
Επίσης, πέρα από τον έγκυρο προγραμματισμό των προσλήψεων συμβασιούχων για το επόμενο έτος, το υπουργείο σχεδιάζει την απλοποίηση της διαδικασίας, προκειμένου οι Δήμοι έγκαιρα να μπορούν να έχουν το απαραίτητο προσωπικό τόσο για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όσο και για τις υπόλοιπες δομές τους.
Για το θέμα της διαθεσιμότητας είπε ότι το υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο για την καταγραφή των κενών λειτουργικών θέσεων.
«Είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να βρεθεί μία λύση η οποία θα καλύπτει και τους εργαζόμενους και θα δημιουργεί και λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα και δεν θα δημιουργεί αδιέξοδα στους ανθρώπους αυτούς που έχουν προγραμματίσει και έχουν οργανώσει τη ζωή τους διαφορετικά».
Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των οικονομικών, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη προσπάθεια της κυβέρνησης να διασωθούν από την πλήρη οικονομική κατάρρευση 73 δήμων. Επιπλέον αναφέρθηκε στη ρύθμιση των χρεών μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και στη προσπάθεια να μην υπάρξουν δραματικές μειώσεις στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναλυτικά οι ομιλία του υπουργού Εσωτερικών
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Άκουσα με προσοχή αλλά και σεβασμό, τις τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιστεύω ότι, ειλικρινά, είναι απολύτως δικαιολογημένη και η αγωνία, αλλά και η μαχητικότητα των Δημάρχων. Είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω στην αίθουσα όμως, με όση ευθύνη μπορεί να έχει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, κάποιες αλήθειες, μια πραγματικότητα που όλοι την βιώνουμε και πρέπει από κοινού να την αντιμετωπίσουμε. Η χώρα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη οικονομική, ηθική και ίσως και πολιτική κρίση, που γνώρισε ποτέ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν ξεκινούσαμε την κοινή πορεία πριν μερικούς μήνες και μπροστά μας φαινόταν βουνό τα μεγάλα προβλήματα και όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα που ανέκυψαν από τον Καλλικράτη, φαινόταν έως αδύνατο να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι. Έπρεπε να αναλάβουμε και εμείς το μερίδιο που μας αντιστοιχούσε, αλλά με έναν τρόπο δυσάρεστο ίσως, αλλά πρακτικό, για να μείνουν όρθιοι οι Δήμοι, να κρατήσουν όρθια τα συγκροτημένα κοινωνικά δίκτυα που στηρίζουν τα κομμάτια εκείνα της κοινωνίας που επλήγησαν περισσότερο και να υποκαταστήσουν αν θέλετε και το προβληματικό κράτος, την προβληματική Δημόσια Διοίκηση, σε μία σειρά από λειτουργίες της.
Οφείλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδεχόμενος την κάθε είδους καλοπροαίρετη κριτική προς την ηγεσία την πολιτική. Να ευχαριστήσω και να συγχαρώ, διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση – και το λέω δυνατά για να ακουστώ προς όλες τις κατευθύνσεις αυτών που αμφισβητούν ή που με ύπουλο τρόπο χτυπούν πισώπλατα τον θεσμό – οφείλω λοιπόν να πω από αυτό το βήμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέστη το τελευταίο διάστημα περικοπές πάνω από 60%, ότι όντως με επιβεβαίωση και του Όλι Ρεν εκπροσωπεί μόλις το 0,9% του ΑΕΠ σε χρέη, είναι δηλαδή οι ελληνικοί Δήμοι οι λιγότερο χρεωμένοι στην ευρωζώνη και αυτό είναι μία αλήθεια που ακούστηκε από ευρωπαϊκά χείλη και τρίτον, από την συνεργασία μας αυτούς τους πέντε μήνες και από την δουλειά που ίσως κάποιοι είχαν κάνει και πριν, ότι είμαστε το μοναδικό Υπουργείο και οι μοναδικές δομές που αποπλήρωσαν ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την αγορά. Τα χρέη των Δήμων προς την αγορά, προς τις τοπικές κοινωνίες, έφταναν περίπου το 14% και σήμερα είναι στο 10%. Το μοναδικό Υπουργείο που πλήρωσε αυτούς τους πέντε μήνες οφειλές προς την αγορά δια των Δήμων, είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά οι Δήμοι.
Θέλω λοιπόν, βασιζόμενος σε αυτές τις τρεις αλήθειες, από εδώ και για λογαριασμό του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης, να στείλω ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που ισοπεδωτικά συκοφαντούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αμφισβητούν τον ηθικό της ρόλο, την ηθική της υπόσταση. Δεν είναι σωστό να κρίνουμε ισοπεδωτικά. Εάν υπάρχουν κάπου λαμογιές και ενοχές, να συνοδεύονται από ονοματεπώνυμο και η δικαιοσύνη να τιμωρεί αυτούς που φταίνε. Δεν επιτρέπεται σήμερα στον Τύπο και όπου αλλού, με ευκολία κάποιοι να βγαίνουν και να ισοπεδώνουν συλλήβδην όλους τους Δημάρχους, γιατί το ίδιο ζήσαμε πριν από λίγο καιρό και έναντι όλων των πολιτικών. Σήμερα έναντι όλων των Δημάρχων. Μεθαύριο έναντι της Εκκλησίας. Παραμεθαύριο έναντι της Διοικήσεως. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο σε αυτόν τον τόπο.
Όλοι γνωρίζουμε όμως, ανάμεσά μας ποιος είναι ο καθένας και τι ρόλο παίζει. Όλοι γνωρίζουμε ότι ανάμεσά μας δεν υπάρχουν μόνο αυτοί που έβαλαν το χέρι στο μέλι, αλλά υπάρχουν και αυτοί που στερήθηκαν περιουσίες, στερήθηκαν προσωπική ζωή, γιατί πίστεψαν στον θεσμό και γιατί αγωνίζονται ακόμη και σήμερα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να κρατήσουν όρθιες τις κοινωνίες που δοκιμάζονται. Αυτούς δεν θα τους επαινέσει κανείς; Το λέω προς όλες τις κατευθύνσεις και νομίζω ότι αυτό που λέω, εκφράζει το σύνολο όλων υμών, οι οποίοι πραγματικά αυτά τα χρόνια αγωνίζεστε για τον θεσμό. Βγάζει όμως και την αγανάκτηση του πολιτικού συστήματος συνολικότερα.
Θέλω να ξέρετε ότι αυτό που σήμερα εσείς βιώνετε και εγώ μπορώ να το καταλάβω, το βίωσαν και άλλοι πριν, στο κεντρικό πολιτικό σύστημα, υπάρχουν οι έντιμοι και οι ανέντιμοι, οι εργατικοί και οι τεμπέληδες, οι αποτελεσματικοί και οι αδιάφοροι. Πρέπει επιτέλους σε αυτόν τον τόπο, αυτούς που μπορούν και τα καταφέρνουν να πάνε τον τόπο μπροστά, να τους επιβραβεύουμε και όχι μόνο να αναδεικνύουμε την αρνητική είδηση συκοφαντώντας την κοινωνία μας. Δεν είναι η Ελλάδα μία διεφθαρμένη χώρα και δεν είναι ο ελληνικός λαός ένας διεφθαρμένος λαός. Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, δεν του αξίζει να μπαίνει μπροστά στην πολιτική και την κοινωνική προσπάθεια ανόρθωσης του ελληνικού κράτους και του ελληνικού έθνους. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Φίλες και φίλοι, πριν από λίγους μήνες, όταν μιλούσαμε εδώ στο έκτακτο συνέδριο, μίλησα για πέντε ωρολογιακές βόμβες, που ήταν έτοιμες να εκραγούν τον μήνα Σεπτέμβριο, με κορυφαία αυτή που θα οδηγούσε στην πλήρη κατάρρευση 73 Δήμους χρεωμένους, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν και θα δημιουργούσαν ένα μέγιστο, πανμέγιστο πιστωτικό γεγονός, που θα συμπαρέσυρε στην κατάρρευση και την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία και μπήκαμε από κοινού μπροστά, πολιτική ηγεσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να απενεργοποιήσουμε αυτές τις βόμβες και να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Το πρόβλημα ουσιαστικά προσπαθήσαμε να το πολεμήσουμε πάνω σε τρεις άξονες. Ο ένας, να κρατήσουμε όρθια τα συγκροτημένα κοινωνικά δίκτυα πάνω στα οποία ακουμπάει η κοινωνία που δοκιμάζεται, ο δεύτερος, να συμβάλλουμε στην βιωσιμότητα και σε δεύτερο χρόνο στην ανάπτυξη των ΟΤΑ και του Α΄ αλλά και του Β΄ Βαθμού και ο τρίτος, βεβαίως, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βγούμε γρήγορα από αυτή την κρίση που πλήττει τους πάντες και τα πάντα.
Αυτό που σήμερα γλαφυρά οι Δήμαρχοι περιέγραψαν εδώ, είναι κάτι που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους και βεβαίως, αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου, είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία πληγώνεται καίρια, διότι είναι η προμετωπίδα αυτού του αγώνα που γίνεται. Καταφέραμε κάποια αποτελέσματα, τα οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε και για αυτά τα αποτελέσματα, πρωτίστως τα συγχαρητήρια ανήκουν στον ίδιο τον κόσμο, στους εργαζόμενους, αλλά και στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες.
Θυμίζω ότι δεν είχαν βγει καν οι εγκύκλιοι για την λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των άλλων δομών που έπρεπε να έχουν βγει από τον Φεβρουάριο και σε πολύ γρήγορο χρόνο κινηθήκαμε και καταφέραμε να διασφαλίσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις εξυπηρετουμένων, αυξάνοντας το ποσοστό απορρόφησης από το 50% ως το 73% περίπου. Λειτούργησαν οι Σταθμοί, παρά τα προβλήματα.
Το ίδιο ακριβώς πετύχαμε και στο θέμα της μεταφοράς μαθητών. Δεν αμφισβητήσαμε εμείς ποτέ από εδώ την δυνατότητα των Δήμων να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Περιγράψαμε όμως την αντικειμενική αδυναμία να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος 200.000 παιδιά να μην μπορούν να πάνε στα σχολεία τους. Πήραμε την πρωτοβουλία και δώσαμε μία λύση στο ζήτημα. Αποπληρώσαμε χρέη περίπου 55 εκατομμύρια από τα 140, τα οποία χρωστούσε το κράτος από τον Ιανουάριο στους μεταφορείς. Με την συνεργασία των μεταφορέων, απομειώσαμε το τίμημα και τώρα περιμένουμε από την ΚΕΔΕ να μας ορίσει τον εκπρόσωπό της, μαζί και την ΕΝΠΕ, προκειμένου να επαναμορφώσουμε, να επαναδιαμορφώσουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για να εξορθολογήσουμε το κόστος και του χρόνου να μην έχουμε προβλήματα με την μεταφορά μαθητών.
Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, που είναι μία επιτυχής κοινωνική δομή, τελείωνε τέλος Σεπτεμβρίου και οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από το μήνα Ιανουάριο. Πληρώσαμε, θυμίζω, 20 εκατομμύρια μέχρι τώρα τους τελευταίους μήνες τους εργαζόμενους και με δική μας παρέμβαση προς το Εργασίας, επετεύχθη παράταση μέχρι το τέλος του Μάρτη και αμέσως μετά το πρόγραμμα περνάει με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας σε άλλη Κοινοτική δομή και βεβαίως εμείς επισημάναμε τις δύο ανησυχίες που ακούστηκαν εδώ. Δηλαδή να αξιοποιηθούν οι έμπειροι εργαζόμενοι του “Βοήθεια στο Σπίτι” και να εφαρμοστεί έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των δικαιούχων και όχι μόνο μία περιορισμένη ομάδα συνταξιούχων και δη, ασφαλισμένων.
Θυμίζω ότι όταν αναλάβαμε, τα προνοιακά επιδόματα ήταν απλήρωτα από το μήνα Φεβρουάριο. Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, 4 – 5 μήνες απόκλιση από την πληρωμή των καρκινοπαθών, των ΑΜΕΑ, των αναξιοπαθούντων. Καταφέραμε με πολύ σφιχτή πολιτική να διασφαλίσουμε τους πόρους και να μειώσουμε την ψαλίδα στον ένα μήνα απόκλιση, δίδοντας αυτά τα 210 εκατομμύρια τα οποία οφείλονταν, στους δικαιούχους.
Επίσης, το πρόγραμμα για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, λήγει στις 31/12/2012. Η επιδίωξή μας είναι να παραταθεί για 1 έτος τουλάχιστον, εξασφαλίζοντας πάνω από 20 εκατομμύρια επιπλέον από το ΕΣΠΑ. Για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, δεν είχαν καταβληθεί από τα 80, παρά μόνο 20 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς για την κάλυψη και της συντήρησης, αλλά κυρίως της θέρμανσης στις ορεινές και παγωμένες περιοχές. Ήδη έχουν δοθεί τα 60 εκατομμύρια και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και πρόσθετη βοήθεια, στοχευμένη, ώστε να καλυφθούν πραγματικά οι ανάγκες.
Στα θέματα προσωπικού, όπως σας είπα, δεν είχαν τρέξει η εγκύκλιοι για να μπορέσει να γίνει σωστά και γρήγορα και αποτελεσματικά η στελέχωση μιας σειράς κοινωνικών υποδομών. Προσπαθήσαμε να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γινόταν από τον Ιούνιο και μετά. Το πρώτο κύμα καλύφθηκε αμέσως και τις ημέρες αυτές τακτοποιείται και το δεύτερο κύμα, για να μπορέσουμε έτσι να είμαστε εντάξει. Και του χρόνου θα κοιτάξουμε από το συναρμόδιο Υπουργείο οι εγκύκλιοι να βγουν νωρίς, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα, από τον Ιανουάριο να αρχίσει η διαδικασία, για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα σαν και αυτά που ζήσαμε φέτος.
Από το πάγωμα προσωπικού, με σκληρή διαπραγμάτευση – προσλήψεων εννοώ – επιτύχαμε να εξαιρεθούν, μετά από παρέμβαση και της ΚΕΔΕ, οι νησιωτικοί Δήμοι, οι οποίοι πραγματικά θα είχαν πρόβλημα βιωσιμότητας. Υπήρχαν Δήμοι και υπάρχουν, με έναν υπάλληλο, ο οποίος συνταξιοδοτείται και θα έμεναν χωρίς προσωπικό. Εξαιρέσαμε λοιπόν καταρχήν τους νησιωτικούς Δήμους και θα εξετάσουμε και το ζήτημα αυτό που ετέθη για τους μικρούς ορεινούς Δήμους που έχουν ανάλογα προβλήματα.
Στο θέμα της διαθεσιμότητας. Παρότι την ευθύνη της διαχείρισης την είχε το συναρμόδιο Υπουργείο, γιατί αυτό έχει την αρμοδιότητα, εμείς σπεύσαμε αμέσως, σεβόμενοι τους εργαζόμενους, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων, να εκδώσουμε την εγκύκλιο για την καταγραφή όχι των οργανικών κενών, αλλά των λειτουργικών κενών. Το είπαν προηγουμένως πάρα πολλοί Δήμαρχοι. Δηλαδή των πραγματικών αναγκών που έχουν, ώστε να τραβήξουμε αμέσως από την διαθεσιμότητα, τους υπαλλήλους εκείνους που πραγματικά εξαιρούνται, λόγω των όρων που προβλέπει η ίδια η εγκύκλιος Μανιτάκη, αλλά και τους υπαλλήλους εκείνους οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο τις θέσεις που χρειαζόμαστε και πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται και το ιερό εργασιακό δικαίωμα των υπαλλήλων.
Είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να βρεθεί μία λύση η οποία θα καλύπτει και τους εργαζόμενους και θα δημιουργεί και λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα και δεν θα δημιουργεί αδιέξοδα στους ανθρώπους αυτούς που έχουν προγραμματίσει και έχουν οργανώσει τη ζωή τους διαφορετικά.
Προωθούμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση, σε συμφωνία με το ΑΣΕΠ, με την οποία για όσο καιρό διαρκούν οι ανωτέρω περιορισμοί στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού, οι ΟΤΑ θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου, ακόμα και για ειδικότητες των οποίων αντίστοιχες θέσεις προβλέπονται στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας ή στους Κανονισμούς Λειτουργίας.
Η προσπάθειά μας αυτή γίνεται για να διευκολύνουμε. Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε την πρόταση της ΚΕΔΕ, για την λεγόμενη θετική κινητικότητα. Την επαναφορά δηλαδή του διευθυντικού δικαιώματος στον Δήμαρχο, ο οποίος θα μπορεί να κοντρολάρει το προσωπικό που έχει από κάτω του σε όλες τις δομές και να το μετακινεί με ευελιξία, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουμε ούτε σε απολύσεις, ούτε σε πρόσθετες προσλήψεις, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αλλά βεβαίως στο ίδιο γνωστικό, αν θέλετε, αντικείμενο.
Επίσης, πέρα από τον έγκυρο προγραμματισμό των προσλήψεων συμβασιούχων για το επόμενο έτος, σχεδιάζουμε την απλοποίηση της διαδικασίας, προκειμένου οι Δήμοι έγκαιρα να μπορούν να έχουν το απαραίτητο προσωπικό τόσο για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όσο και για τις υπόλοιπες δομές τους.
Στα οικονομικά ζητήματα, όπως σας είπα, ξεκινήσαμε έχοντας μπροστά μας ένα επικίνδυνο ενδεχόμενο, την πλήρη κατάρρευση 73 Δήμων οι οποίοι ήταν υπερχρεωμένοι τον Σεπτέμβριο. Γιατί; Γιατί τα λεφτά είχαν προγραμματιστεί διαφορετικά, αλλιώς ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό, η κατανομή όμως είχε γίνει με την αρχική υπόσχεση και τα λεφτά έφταναν ως τον Σεπτέμβριο.
Εκεί λοιπόν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, πήραμε νομοθετική πρωτοβουλία, μετά την συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό, με εντολή και παρακολούθηση και εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού μέχρι την τελευταία στιγμή, για να εφαρμοστούν σωστά τα συμφωνηθέντα, προχωρήσαμε στην επιμήκυνση κατά 8 έτη της αποπληρωμής, δόθηκε η 3ετής περίοδος χάριτος, έγινε αναστολή πληρωμής δόσης για 1 μήνα και μειώθηκε και το επιτόκιο μισό τοις εκατό. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση της ρευστότητας στους ΚΑΠ ετησίως κατά 90 περίπου εκατομμύρια.Υπήρχαν και άλλα επιμέρους ζητήματα που δημιουργούσαν ζωτικά όμως προβλήματα στην λειτουργία ορισμένων Δήμων, όπως, παραδείγματος χάρη, η αφαλάτωση των νησιών. Δόθηκαν 3 εκατομμύρια, ενώ δεν είχε δοθεί τίποτα. Ο φόρος των Δωδεκανήσων. Αποδόθηκαν 10 εκατομμύρια, ενώ δεν είχε δοθεί τίποτα.
Μετά από την αξιολόγηση εκ νέου της κατάστασης, ζητήθηκε ομοφώνως από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, να μην προχωρήσουμε στη φάση αυτή στην εφαρμογή της Αυτεπιστασίας, αλλά να αξιοποιήσουμε τους πόρους από τον φόρο ζύθου, ΤΑΠ και τέλος διαφήμισης, διαφορετικά. Έτσι, όπως θα γνωρίζετε, καταβάλλαμε ήδη 42 εκατομμύρια και σχεδιάζουμε ως το τέλος του 2012 να κάνουμε ακόμα μία έκτακτη κατανομή, ώστε να βοηθήσουμε να ενισχυθεί κάπως και με αυτούς τους πόρους η ρευστότητα των Δήμων.
Όλους αυτούς τους μήνες, δεν είχε εκταμιευθεί καθόλου ΣΑΤΑ και επίσης υπήρχε και η εκκρεμότητα των παρακρατηθέντων πόρων, 238 εκατομμύρια. Έχει ήδη εκταμιευθεί το ποσό των 150 εκατομμυρίων για τη ΣΑΤΑ, νομίζω τα 105 απευθείας στους Δήμους, ενώ περίπου 38 εκατομμύρια θα δοθούν για χίλιες δράσεις του “ΘΗΣΕΑ” που παραμένουν απλήρωτες και είχαν υποβληθεί ως τον Ιανουάριο του 2012 και θα πληρωθούν. Και βεβαίως και εμείς, μαζί με την ΚΕΔΕ, ζητούμε – και νομίζω ότι έχουμε πάρει ήδη τις εγγυήσεις – για να αποπληρωθεί και το υπόλοιπο ποσό και από τα παρακρατηθέντα και από τη ΣΑΤΑ, μέχρι το τέλος του έτους.
Φίλες και φίλοι, πιστεύω ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το να επιτυγχάνεις μέσα από την συνεργασία να διασφαλίζεις την μέγιστη δυνατή ρευστότητα για τις πραγματικές δυνατότητες του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα, που δείχνει τι μπορεί να επιτυγχάνουμε όταν συνεργαζόμαστε σωστά. Σκεφτείτε ότι πριν μερικούς μήνες, κάθε εβδομάδα το κράτος μας μάζευε λεφτά για να βγάλει την επόμενη εβδομάδα. Η αβεβαιότητα αφορούσε τους πάντες και τα πάντα και μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, καταφέραμε, χάρη στην συνεργασία μας, να κρατήσουμε όρθια και τις κοινωνικές δομές και τους Δήμους, με όλες αυτές τις δυσκολίες, με όλες αυτές τις αδικίες, με όλους αυτούς τους παραλογισμούς που προηγουμένως περιγράψατε και οι οποίοι πρέπει τώρα, ένας – ένας κάθε παραλογισμός να αντιμετωπίζονται και θεσμικά και λειτουργικά.
Έχουμε συστήσει Επιτροπή, η οποία μελετά αυτά τα ζητήματα και ετοιμάζει νομοθετικές παρεμβάσεις σε κύματα. Όχι μία μεγάλη για λόγους επικοινωνιακής πολιτικής. Και το θέμα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και των κατασχέσεων, συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτά που νομοθετικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Όταν ξεκινήσαμε την διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Η αρχική πρόταση, την οποία βεβαίως θα την διαβάσατε στον Τύπο, ήταν από τα 2,4 δις που φέτος πήρατε, να κοπεί το 1,1 δις. Αντιλαμβάνεστε ότι αν έμενε 1,3 και αφαιρέσουμε από αυτά τα 700 εκατομμύρια, που είναι προνοιακά, δεν έμεινε τίποτα για την βιωσιμότητα των Δήμων. Είχαμε χρέος να δώσουμε μάχη. Διαπραγματευτική και πολιτική μάχη και το κάναμε μέχρι τέλους. Το κάναμε μέχρι τέλους και επιτύχαμε να γίνει αποδεκτό το αίτημά μας. Δηλαδή οι περικοπές σε βάθος 2ετίας – 4ετίας, μετά την 2ετή παράταση που κερδίσαμε από την κεντρική εθνική διαπραγμάτευση, να μην είναι πάνω από 200 εκατομμύρια και κάτι. Από το 1,1 δις. Τα υπόλοιπα είπαμε θα τα διασφαλίσουμε από εξορθολογισμό της λειτουργίας και από έσοδα που θα προκύψουν από αναπτυξιακές πολιτικές.
Εκεί ακριβώς ήρθε το Παρατηρητήριο. Δεν υπήρχε αξιόπιστη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μας έλεγαν ότι: αυτά τα ακούσαμε και τα ξανά ακούσαμε και δεν είδαμε αποτελέσματα. Ποιος μας εγγυάται, μας ρώτησαν, ότι θα γίνουν αυτά; Και τους λέμε: σας εγγυώμεθα εμείς. Όταν λέω εμείς, όχι η κυβέρνηση, η ίδια η Αυτοδιοίκηση, διότι το Παρατηρητήριο είναι Όργανο της ίδιας της Αυτοδιοίκησης και η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ έχουν μέσα εκπρόσωπο με σοβαρό και βαρύνοντα λόγο και ο στόχος ποιος είναι; Δεν είναι ο στόχος να εποπτεύσει μόνο. Ο στόχος είναι να βοηθήσει με πρόσθετα εργαλεία, την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Σχεδίων, που δεν θα υποδείξει το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά θα υποδείξει ο κάθε Δήμος για τον εαυτό του. Τι μπορεί δηλαδή να αξιοποιήσει; Πώς μπορεί να βγάλει περισσότερα λεφτά; Τι χρειάζεται για να κάνει μία επένδυση; Τι παρεμβάσεις θεσμικές χρειάζονται για να βελτιωθεί η κατάσταση και να μπορέσει να είναι ευέλικτος ο Δήμαρχος στην παραγωγή αποτελεσμάτων; Αυτό προσπαθεί να επιτύχει το Παρατηρητήριο.
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι όλοι έχουμε διαβάσει το νόμο.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Να ολοκληρώσω;
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Ναι, φυσικά να ολοκληρώσετε, αλλά επιτρέψτε μου Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ολοκληρώσω.
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Επιτρέψτε μου, αλλά δεν λέει αυτά τα πράγματα. Γράφει άλλα πράγματα, για τις αποκλίσεις. Λέει για τις αποκλίσεις.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: (εκτός μικροφώνου)
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Παρακαλώ, συνάδελφοι, μην διακόπτετε. Αφήστε λιγάκι να οργανώσουμε την συζήτηση.
Λέει άλλα πράγματα. Ούτε για Επιχειρησιακά λέει. Λέει ουσιαστικά για την απόκλιση, μιλάει για την Επιτροπεία και εν πάση περιπτώσει, υπάρχει το 262 του Καλλικράτη, που μιλάει για την Ελεγκτική Επιτροπή η οποία έχει λειτουργήσει.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ουσιαστικά, κύριε Πρόεδρε, το Παρατηρητήριο είναι η μετεξέλιξη του 262. Δεν είναι τίποτα περισσότερο, αλλά η εναλλακτική λύση ποια ήταν; Να σας κόψουμε, μου λέτε, 1,1 δις; Γιατί αυτό ήταν το δίλημμα. Με συγχωρείτε, δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε τι δύσκολη στροφή βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: (εκτός μικροφώνου)
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Επιτρέψτε μου λίγο να…
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τότε δεν υπάρχει Αυτοδιοίκηση με αυτή τη λογική που λέτε. Εάν μας επεβλήθηκε, δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση και έπρεπε εσείς να αντισταθείτε, κατεξοχήν εσείς.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξέρετε ότι εάν κάτι σε όλη αυτή τη διαδικασία είχαμε και έχουμε στο μυαλό μας, είναι πώς θα επαναφέρουμε την κατάσταση εκεί που πραγματικά αξίζει να βρίσκεται.
Θέλω επίσης να ξέρετε όμως, ότι το κράτος όπως το ξέραμε μέχρι τώρα, έχει τελειώσει. Όλοι νομίζαμε ότι το κράτος είναι μία αστείρευτη πηγή πλούτου ο οποίος θα διανέμεται από εδώ και από εκεί. Δυστυχώς τα πράγματα και για τα Υπουργεία και για την Αυτοδιοίκηση και για τους εποπτευόμενους φορείς, έχουν αλλάξει. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν, να βρούμε έξυπνους τρόπους που δεν θα κλονίσουν το θεσμικό μας οικοδόμημα, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την Αυτοδιοίκηση και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας σε αυτό, αλλά θα δώσουν την δυνατότητα και τα εργαλεία όμως της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας.
Θέλω επίσης να επισημάνω και το εξής. Έξω από την ωφέλεια των 90 εκατομμυρίων που θα φέρει η ρύθμιση αυτή των χρεών, υπολογίζεται γύρω στα 70 εκατομμύρια η ωφέλεια, δυστυχώς από τη μείωση μισθών και δώρων, η οποία όμως επιστρέφει ως ρευστότητα στους ΟΤΑ, για να μπορέσουν να κάνουν αναπτυξιακό έργο.
Επίσης προβλέπεται η θεσμοθέτηση έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων…
ΣΥΝΕΔΡΟΙ: (εκτός μικροφώνου)
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Να σας πω τι εννοώ. Να σας πω τι εννοώ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Αν αύριο-μεθαύριο…
ΣΥΝΕΔΡΟΙ: (εκτός μικροφώνου)
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ακούστε, καλύτερα να λέμε καθαρές κουβέντες, να μιλούμε καθαρά και με ευθύτητα. Ακούστε, θα σας πω τι εννοώ.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, καθίστε. Αφήστε τον Υπουργό. Έχουμε τις απόψεις μας, τις διατυπώσαμε με στεντόρεια φωνή.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Καθίστε σας παρακαλώ κάτω. Δεν έχετε τον λόγο.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Λέω το εξής. Αν σε μια αυτοδιοικητική δομή… Κοιτάξτε, είναι πολύ εύκολο να μιλήσω αρεστά και εν πάση περιπτώσει να μη δώσουμε λύση. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε λύση.
Τι εννοώ. Αν παραδείγματος χάριν σε μια αυτοδιοικητική δομή αύριο σας φέρουν 15 εργαζόμενους πρόσθετα, χωρίς να σας φέρουν τους πόρους, η ζημία που θα γίνει στο τέλος της ημέρας θα είναι μεγάλη και για τους εργαζόμενους τους ίδιους που θα πρέπει να απολυθούν, αλλά και για την κατάρρευση της ίδιας της δομής.
Δεν μπορεί πουθενά να πηγαίνουν δράσεις, λειτουργίες, οι οποίες είναι δαπανηρές, χωρίς να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Θα πρέπει λοιπόν αυτό το πράγμα να προσεχθεί σε κάθε περίπτωση και το καταστήσαμε σαφές αυτό και προς το συναρμόδιο Υπουργείο, ότι αν οι μετακινήσεις γίνουν αυθαίρετα χωρίς να έρθουν αντίστοιχα και οι πόροι των εργαζομένων, θα έχουν πρόβλημα στο τέλος της ημέρας και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι αυτοδιοικητικές δομές.
Πάμε σε ένα άλλο σημείο. Αναζητούνται, σχεδιάζονται, μελετούνται και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, μια σειρά από έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μόνο παραδείγματα μπορώ να σας πω για αυτό και είναι ανοικτός ο κατάλογος για έξυπνες ιδέες.
Υπάρχει ακίνητη περιουσία των Δήμων ανεκμετάλλευτη. Μόνο μέσα από τη μόχλευση της ακίνητης περιουσίας μπορούν να διασφαλιστούν άτοκα κεφάλαια για να μπορέσει να κινηθεί ένας Δήμος αναπτυξιακά, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από ελληνικά προγράμματα. Μέσα από παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των σκουπιδιών για παράδειγμα, μέσα από την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών, μέσα από την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων, μέσα από τη μείωση των ενοικίων, μέσα από την αξιοποίηση των ιδιόκτητων κτιρίων, μέσα από την αξιοποίηση των 15.500 σχολικών υποδομών. Όλα αυτά, μαζί με την Ενιαία Αρχή Προμηθειών, η οποία θεσπίζεται από το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχει δυνατότητα να δημιουργήσουν οικονομία κλίμακος και έξυπνες αναπτυξιακές πολιτικές.
Στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει γίνει ήδη μια ολοκληρωμένη προσπάθεια από εμάς να καταγραφούν, έχουν να λαμβάνουν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι Δήμοι πάνω από 800 εκατομμύρια και η απογραφή έχει γίνει. Ζητούμε λοιπόν αυτή τη στιγμή να μπει σε προτεραιότητα η αποπληρωμή των Δήμων και θα ήθελα εκεί να συνεργαστείτε όλοι στη βάση της εγκυκλίου που θα εκδώσει το αρμόδιο Υπουργείο.
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Το δώδεκα πόσα λεφτά θα δοθούν, κύριε Υπουργέ;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών προωθούμε ρύθμιση οφειλών τρίτων προς τους ΟΤΑ, με στόχο τόσο τη διευκόλυνση των Δήμων στην άμεση είσπραξη οφειλομένων, όσο και τη στήριξη της ίδιας της τοπικής αγοράς.
Έχουμε ήδη κάνει επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να ξεπαγώσουν οι πόροι από το ΕΣΠΑ και να τρέξουν με καλύτερες ταχύτητες τις εκκρεμείς προτάσεις που έχετε υποβάλλει εκεί.
Επίσης σε συνεργασία με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ έχουμε ετοιμάσει ήδη τεχνικά δελτία για να απορροφήσουμε το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ από τα κονδύλια του Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε όλες τις εκσυγχρονιστικές και εξορθολογιστικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε κάποιους πιλοτικούς Δήμους καταρχήν, αλλά και σε όλους τους Δήμους στη συνέχεια και αυτό μπορεί να τρέξει και παράλληλα για να επιτύχουμε καλύτερες ταχύτητες.
Θέλω να σας πω ότι για εμάς είναι πάνω στο τραπέζι ακόμα το θέμα των αντιμισθιών και των αμοιβών των Δημοτικών Συμβούλων. Το παλεύουμε ακόμα και τώρα. Δεν έχουμε παραιτηθεί από αυτό. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά παράλληλα με αυτό νομίζω ότι δικαιούμαστε τουλάχιστον εκεί που έχουμε εμείς κύρια την αρμοδιότητα, να δράσουμε γρηγορότερα και μπορούμε να δράσουμε γρηγορότερα σε δύο σημεία. Το ένα είναι βεβαίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν το λειτούργημα του Δημάρχου, η άρση του ασυμβίβαστου, αλλά παράλληλα προωθούμε και άμεσα ρύθμιση ώστε οι αιρετοί που δικαιούνται την ειδική άδεια του άρθρου 93 του 3852/2010, να μπορούν να επιλέγουν είτε το μισθό τους στο Δημόσιο, είτε την αντιμισθία.
Επίσης θα ήθελα να πω ότι έχουμε πάρει τις 150 περίπου επιστολές από τους 325 Δήμους που ζητήσαμε να μας στείλουν προτάσεις για τα ειδικότερα θέματα που τους απασχολούν ή για θέματα που έχουν να κάνουν με θεσμικές ή λειτουργικές βελτιώσεις του Καλλικράτη και αυτή τη στιγμή στη βάση αυτών των επιστολών, στη βάση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και στη βάση των δεδομένων που διαμορφώνονται, εργαζόμαστε ήδη πυρετωδώς μαζί με την Επιτροπή Θεσμών, αλλά και με τις άλλες Επιτροπές της ΚΕΔΕ, ανάλογα με το θέμα θα ενεργοποιείται η αντίστοιχη Επιτροπή, ώστε να διαμορφώνουμε τις διατάξεις εκείνες και να παίρνουμε την απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να φέρνουμε γρήγορα αποτελέσματα εκεί που πραγματικά εντοπίζονται προβλήματα μέχρι τώρα.
Κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι, θέλω να ξέρετε ότι έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Δεν είναι εύκολη για κανέναν. Αυτό που ο καθένας από εσάς το βλέπει στο Δήμο του, εμείς το βλέπουμε σε 325 Δήμους και σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ορισμένες αποφάσεις που εξαρτώνται απόλυτα από εμάς, από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτές σπεύδουμε να τις πάρουμε κατά το δυνατόν γρηγορότερο. Είναι κάποιες άλλες που εξαρτώνται από τη συναρμοδιότητα και άλλων Υπουργείων. Εκεί μαζί κινητοποιώντας και την ΚΕΔΕ, διαμεσολαβούμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και υπάρχουν και αποφάσεις που ξεπερνούν τα όρια της κυβέρνησης γιατί είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους ξένους δανειστές, των οποίων τα χρήματα αυτή τη στιγμή ζητούμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα να ορθοποδήσει. Και εκεί δίνεται μια επίμονη και σκληρή μάχη. Όχι χωρίς απώλειες. Όχι χωρίς αδικίες. Όχι χωρίς βιασύνες. Αλλά όλα αυτά όταν εντοπίζονται, πέφτουμε πάνω και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και να τα συμπληρώσουμε, γιατί θέλουμε να είμαστε τίμιοι και καθαροί και μαζί σας.
Δεν μπορεί κανείς πια να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Η πραγματικότητα είναι αυτή, όπως ακριβώς σας την περιγράφω. Επιδιώκουμε με μάχη σκληρή να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο προγραμματισμός μας όμως για να είναι ρεαλιστικός και τίμιος, θα πρέπει να βασίζεται σε αυτά τα χρήματα που πραγματικά υπάρχουν. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε και να λέμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν. Με τιμιότητα, με καθαρότητα, αλλά και με μαχητικότητα, είμαστε αυτή τη στιγμή επί ποδός και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην παρούσα συνθήκη.
Αν επισπεύσουμε την ταχύτητα εξόδου της χώρας από αυτή την περιπέτεια στην οποία έχει μπει τα τελευταία χρόνια, είμαι βέβαιος ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι πάλι ο πρωτοπόρος ο οποίος θα δείξει το δρόμο προς το αύριο.
Ευχαριστώ πολύ.
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω κάτι, επιτρέψτε μου. Και εμείς αυτό ζητάμε. Να εφαρμοστούν οι νόμοι και με βάση τους πόρους οι οποίοι έχουν εγγραφεί. 131 εκατομμύρια πληρώσαμε προνοιακά επιδόματα με ΚΑΠ του 2012 για τον Νοέμβρη-Δεκέμβριο, 131. Μισθώματα και μεταφορές, 185 συνολικά. Αυτά δεν είναι οφειλόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ένα το κρατούμενο.
Δύο. 300 εκατομμύρια έχει αναγράψει ο κύριος Σαχινίδης. Είναι με βάση τα στοιχεία του απολογισμού εισπραχθέντα αυτά, πρέπει να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τρία, επιτρέψτε μου να πω, στην Αυτεπιστασία, εμείς είμαστε σαφής, λέμε αυτά τα χρήματα τα έχουμε ανάγκη τότε, αλλά δύναται να συμμετέχει η Τοπική αυτοδιοίκηση και υπάρχει δέσμευση του Πρωθυπουργού για 200 εκατομμύρια. Σήμερα που χειμάζεται ο κόσμος από την ανεργία, αυτό θα ήταν μια μεγάλη υπόθεση και προσφορά στους ανέργους. Δεν το καταλαβαίνω δηλαδή γιατί να μην προχωρήσουμε με τα χρήματα του Υπουργείου Εργασίας.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Από αυτό δεν παραιτούμεθα, κύριε Πρόεδρε. Αυτά τα κονδύλια υπάρχουν στο Υπουργείο Εργασίας, ξέρετε ότι έχουμε μεσολαβήσει προς το Υπουργείο Εργασίας για να αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια. Αυτή τη στιγμή ήταν, όπως το είπα και εγώ στην τοποθέτησή μου, εποχική αυτή η απορρόφηση λόγω της έκτακτης ανάγκης, αλλά από το πρόγραμμα δεν παραιτούμαστε. Εφόσον τα χρήματα υπάρχουν στο Υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε…
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Θέλουμε, κύριε Υπουργέ, να καταλάβετε ότι απευθυνόμαστε σε ανέργους. Τα έχει ανάγκη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να προχωρήσει. Και εν πάση περιπτώσει, εμείς θα ζητήσουμε επισήμως από την κυβέρνηση να τελειώσει μέσα στο χρόνο, τις επόμενες μέρες, αυτό το θέμα.
Ληξιπρόθεσμα. Ερώτηση. Θα πάρουμε έστω και ένα ευρώ το 2012;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή βγαίνει η εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου, που προσδιορίζει κάποιες προϋποθέσεις, γιατί πρέπει να ελεγχθούν και οι τελευταίες δαπάνες και έχουμε ζητήσει να είναι κατά προτεραιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών.
communenews
Ο Ε. Στυλιανίδης μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ έκανε γνωστό ότι είχε τεθεί προϋπόθεση για την εκταμίευση του παραπάνω ποσού η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου οργάνου. Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι το τελευταίο διάστημα η τοπική αυτοδιοίκηση υπέστη περικοπές στα οικονομικά της πάνω από 60%, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι ο Όλι Ρεν έδωσε στοιχεία που δείχνουν πως η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί μόλις το 0,9% του ΑΕΠ σε χρέη.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι αναζητούνται, σχεδιάζονται και μελετώνται μια σειρά από έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να αξιοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Ε. Στυλιανίδης τόνισε ότι το υπουργείο προωθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση, σε συμφωνία με το ΑΣΕΠ, το διάστημα που διαρκούν οι περιορισμοί προσλήψεων τακτικού προσωπικού οι δήμοι να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου, ακόμα και για ειδικότητες των οποίων οι αντίστοιχες θέσεις προβλέπονται στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας ή στους Κανονισμούς Λειτουργίας.
Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση του να υιοθετηθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ, για την λεγόμενη θετική κινητικότητα.
Επίσης, πέρα από τον έγκυρο προγραμματισμό των προσλήψεων συμβασιούχων για το επόμενο έτος, το υπουργείο σχεδιάζει την απλοποίηση της διαδικασίας, προκειμένου οι Δήμοι έγκαιρα να μπορούν να έχουν το απαραίτητο προσωπικό τόσο για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όσο και για τις υπόλοιπες δομές τους.
Για το θέμα της διαθεσιμότητας είπε ότι το υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο για την καταγραφή των κενών λειτουργικών θέσεων.
«Είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να βρεθεί μία λύση η οποία θα καλύπτει και τους εργαζόμενους και θα δημιουργεί και λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα και δεν θα δημιουργεί αδιέξοδα στους ανθρώπους αυτούς που έχουν προγραμματίσει και έχουν οργανώσει τη ζωή τους διαφορετικά».
Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των οικονομικών, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη προσπάθεια της κυβέρνησης να διασωθούν από την πλήρη οικονομική κατάρρευση 73 δήμων. Επιπλέον αναφέρθηκε στη ρύθμιση των χρεών μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και στη προσπάθεια να μην υπάρξουν δραματικές μειώσεις στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναλυτικά οι ομιλία του υπουργού Εσωτερικών
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Άκουσα με προσοχή αλλά και σεβασμό, τις τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιστεύω ότι, ειλικρινά, είναι απολύτως δικαιολογημένη και η αγωνία, αλλά και η μαχητικότητα των Δημάρχων. Είμαι υποχρεωμένος να υπενθυμίσω στην αίθουσα όμως, με όση ευθύνη μπορεί να έχει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, κάποιες αλήθειες, μια πραγματικότητα που όλοι την βιώνουμε και πρέπει από κοινού να την αντιμετωπίσουμε. Η χώρα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη οικονομική, ηθική και ίσως και πολιτική κρίση, που γνώρισε ποτέ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν ξεκινούσαμε την κοινή πορεία πριν μερικούς μήνες και μπροστά μας φαινόταν βουνό τα μεγάλα προβλήματα και όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα που ανέκυψαν από τον Καλλικράτη, φαινόταν έως αδύνατο να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι. Έπρεπε να αναλάβουμε και εμείς το μερίδιο που μας αντιστοιχούσε, αλλά με έναν τρόπο δυσάρεστο ίσως, αλλά πρακτικό, για να μείνουν όρθιοι οι Δήμοι, να κρατήσουν όρθια τα συγκροτημένα κοινωνικά δίκτυα που στηρίζουν τα κομμάτια εκείνα της κοινωνίας που επλήγησαν περισσότερο και να υποκαταστήσουν αν θέλετε και το προβληματικό κράτος, την προβληματική Δημόσια Διοίκηση, σε μία σειρά από λειτουργίες της.
Οφείλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποδεχόμενος την κάθε είδους καλοπροαίρετη κριτική προς την ηγεσία την πολιτική. Να ευχαριστήσω και να συγχαρώ, διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση – και το λέω δυνατά για να ακουστώ προς όλες τις κατευθύνσεις αυτών που αμφισβητούν ή που με ύπουλο τρόπο χτυπούν πισώπλατα τον θεσμό – οφείλω λοιπόν να πω από αυτό το βήμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέστη το τελευταίο διάστημα περικοπές πάνω από 60%, ότι όντως με επιβεβαίωση και του Όλι Ρεν εκπροσωπεί μόλις το 0,9% του ΑΕΠ σε χρέη, είναι δηλαδή οι ελληνικοί Δήμοι οι λιγότερο χρεωμένοι στην ευρωζώνη και αυτό είναι μία αλήθεια που ακούστηκε από ευρωπαϊκά χείλη και τρίτον, από την συνεργασία μας αυτούς τους πέντε μήνες και από την δουλειά που ίσως κάποιοι είχαν κάνει και πριν, ότι είμαστε το μοναδικό Υπουργείο και οι μοναδικές δομές που αποπλήρωσαν ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς την αγορά. Τα χρέη των Δήμων προς την αγορά, προς τις τοπικές κοινωνίες, έφταναν περίπου το 14% και σήμερα είναι στο 10%. Το μοναδικό Υπουργείο που πλήρωσε αυτούς τους πέντε μήνες οφειλές προς την αγορά δια των Δήμων, είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά οι Δήμοι.
Θέλω λοιπόν, βασιζόμενος σε αυτές τις τρεις αλήθειες, από εδώ και για λογαριασμό του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης, να στείλω ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που ισοπεδωτικά συκοφαντούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αμφισβητούν τον ηθικό της ρόλο, την ηθική της υπόσταση. Δεν είναι σωστό να κρίνουμε ισοπεδωτικά. Εάν υπάρχουν κάπου λαμογιές και ενοχές, να συνοδεύονται από ονοματεπώνυμο και η δικαιοσύνη να τιμωρεί αυτούς που φταίνε. Δεν επιτρέπεται σήμερα στον Τύπο και όπου αλλού, με ευκολία κάποιοι να βγαίνουν και να ισοπεδώνουν συλλήβδην όλους τους Δημάρχους, γιατί το ίδιο ζήσαμε πριν από λίγο καιρό και έναντι όλων των πολιτικών. Σήμερα έναντι όλων των Δημάρχων. Μεθαύριο έναντι της Εκκλησίας. Παραμεθαύριο έναντι της Διοικήσεως. Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο σε αυτόν τον τόπο.
Όλοι γνωρίζουμε όμως, ανάμεσά μας ποιος είναι ο καθένας και τι ρόλο παίζει. Όλοι γνωρίζουμε ότι ανάμεσά μας δεν υπάρχουν μόνο αυτοί που έβαλαν το χέρι στο μέλι, αλλά υπάρχουν και αυτοί που στερήθηκαν περιουσίες, στερήθηκαν προσωπική ζωή, γιατί πίστεψαν στον θεσμό και γιατί αγωνίζονται ακόμη και σήμερα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να κρατήσουν όρθιες τις κοινωνίες που δοκιμάζονται. Αυτούς δεν θα τους επαινέσει κανείς; Το λέω προς όλες τις κατευθύνσεις και νομίζω ότι αυτό που λέω, εκφράζει το σύνολο όλων υμών, οι οποίοι πραγματικά αυτά τα χρόνια αγωνίζεστε για τον θεσμό. Βγάζει όμως και την αγανάκτηση του πολιτικού συστήματος συνολικότερα.
Θέλω να ξέρετε ότι αυτό που σήμερα εσείς βιώνετε και εγώ μπορώ να το καταλάβω, το βίωσαν και άλλοι πριν, στο κεντρικό πολιτικό σύστημα, υπάρχουν οι έντιμοι και οι ανέντιμοι, οι εργατικοί και οι τεμπέληδες, οι αποτελεσματικοί και οι αδιάφοροι. Πρέπει επιτέλους σε αυτόν τον τόπο, αυτούς που μπορούν και τα καταφέρνουν να πάνε τον τόπο μπροστά, να τους επιβραβεύουμε και όχι μόνο να αναδεικνύουμε την αρνητική είδηση συκοφαντώντας την κοινωνία μας. Δεν είναι η Ελλάδα μία διεφθαρμένη χώρα και δεν είναι ο ελληνικός λαός ένας διεφθαρμένος λαός. Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, δεν του αξίζει να μπαίνει μπροστά στην πολιτική και την κοινωνική προσπάθεια ανόρθωσης του ελληνικού κράτους και του ελληνικού έθνους. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Φίλες και φίλοι, πριν από λίγους μήνες, όταν μιλούσαμε εδώ στο έκτακτο συνέδριο, μίλησα για πέντε ωρολογιακές βόμβες, που ήταν έτοιμες να εκραγούν τον μήνα Σεπτέμβριο, με κορυφαία αυτή που θα οδηγούσε στην πλήρη κατάρρευση 73 Δήμους χρεωμένους, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν και θα δημιουργούσαν ένα μέγιστο, πανμέγιστο πιστωτικό γεγονός, που θα συμπαρέσυρε στην κατάρρευση και την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία και μπήκαμε από κοινού μπροστά, πολιτική ηγεσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να απενεργοποιήσουμε αυτές τις βόμβες και να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Το πρόβλημα ουσιαστικά προσπαθήσαμε να το πολεμήσουμε πάνω σε τρεις άξονες. Ο ένας, να κρατήσουμε όρθια τα συγκροτημένα κοινωνικά δίκτυα πάνω στα οποία ακουμπάει η κοινωνία που δοκιμάζεται, ο δεύτερος, να συμβάλλουμε στην βιωσιμότητα και σε δεύτερο χρόνο στην ανάπτυξη των ΟΤΑ και του Α΄ αλλά και του Β΄ Βαθμού και ο τρίτος, βεβαίως, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βγούμε γρήγορα από αυτή την κρίση που πλήττει τους πάντες και τα πάντα.
Αυτό που σήμερα γλαφυρά οι Δήμαρχοι περιέγραψαν εδώ, είναι κάτι που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους και βεβαίως, αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου, είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία πληγώνεται καίρια, διότι είναι η προμετωπίδα αυτού του αγώνα που γίνεται. Καταφέραμε κάποια αποτελέσματα, τα οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε και για αυτά τα αποτελέσματα, πρωτίστως τα συγχαρητήρια ανήκουν στον ίδιο τον κόσμο, στους εργαζόμενους, αλλά και στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες.
Θυμίζω ότι δεν είχαν βγει καν οι εγκύκλιοι για την λειτουργία των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των άλλων δομών που έπρεπε να έχουν βγει από τον Φεβρουάριο και σε πολύ γρήγορο χρόνο κινηθήκαμε και καταφέραμε να διασφαλίσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις εξυπηρετουμένων, αυξάνοντας το ποσοστό απορρόφησης από το 50% ως το 73% περίπου. Λειτούργησαν οι Σταθμοί, παρά τα προβλήματα.
Το ίδιο ακριβώς πετύχαμε και στο θέμα της μεταφοράς μαθητών. Δεν αμφισβητήσαμε εμείς ποτέ από εδώ την δυνατότητα των Δήμων να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Περιγράψαμε όμως την αντικειμενική αδυναμία να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος 200.000 παιδιά να μην μπορούν να πάνε στα σχολεία τους. Πήραμε την πρωτοβουλία και δώσαμε μία λύση στο ζήτημα. Αποπληρώσαμε χρέη περίπου 55 εκατομμύρια από τα 140, τα οποία χρωστούσε το κράτος από τον Ιανουάριο στους μεταφορείς. Με την συνεργασία των μεταφορέων, απομειώσαμε το τίμημα και τώρα περιμένουμε από την ΚΕΔΕ να μας ορίσει τον εκπρόσωπό της, μαζί και την ΕΝΠΕ, προκειμένου να επαναμορφώσουμε, να επαναδιαμορφώσουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για να εξορθολογήσουμε το κόστος και του χρόνου να μην έχουμε προβλήματα με την μεταφορά μαθητών.
Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, που είναι μία επιτυχής κοινωνική δομή, τελείωνε τέλος Σεπτεμβρίου και οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι από το μήνα Ιανουάριο. Πληρώσαμε, θυμίζω, 20 εκατομμύρια μέχρι τώρα τους τελευταίους μήνες τους εργαζόμενους και με δική μας παρέμβαση προς το Εργασίας, επετεύχθη παράταση μέχρι το τέλος του Μάρτη και αμέσως μετά το πρόγραμμα περνάει με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας σε άλλη Κοινοτική δομή και βεβαίως εμείς επισημάναμε τις δύο ανησυχίες που ακούστηκαν εδώ. Δηλαδή να αξιοποιηθούν οι έμπειροι εργαζόμενοι του “Βοήθεια στο Σπίτι” και να εφαρμοστεί έτσι ώστε να καλυφθεί το σύνολο των δικαιούχων και όχι μόνο μία περιορισμένη ομάδα συνταξιούχων και δη, ασφαλισμένων.
Θυμίζω ότι όταν αναλάβαμε, τα προνοιακά επιδόματα ήταν απλήρωτα από το μήνα Φεβρουάριο. Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, 4 – 5 μήνες απόκλιση από την πληρωμή των καρκινοπαθών, των ΑΜΕΑ, των αναξιοπαθούντων. Καταφέραμε με πολύ σφιχτή πολιτική να διασφαλίσουμε τους πόρους και να μειώσουμε την ψαλίδα στον ένα μήνα απόκλιση, δίδοντας αυτά τα 210 εκατομμύρια τα οποία οφείλονταν, στους δικαιούχους.
Επίσης, το πρόγραμμα για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, λήγει στις 31/12/2012. Η επιδίωξή μας είναι να παραταθεί για 1 έτος τουλάχιστον, εξασφαλίζοντας πάνω από 20 εκατομμύρια επιπλέον από το ΕΣΠΑ. Για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, δεν είχαν καταβληθεί από τα 80, παρά μόνο 20 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς για την κάλυψη και της συντήρησης, αλλά κυρίως της θέρμανσης στις ορεινές και παγωμένες περιοχές. Ήδη έχουν δοθεί τα 60 εκατομμύρια και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και πρόσθετη βοήθεια, στοχευμένη, ώστε να καλυφθούν πραγματικά οι ανάγκες.
Στα θέματα προσωπικού, όπως σας είπα, δεν είχαν τρέξει η εγκύκλιοι για να μπορέσει να γίνει σωστά και γρήγορα και αποτελεσματικά η στελέχωση μιας σειράς κοινωνικών υποδομών. Προσπαθήσαμε να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γινόταν από τον Ιούνιο και μετά. Το πρώτο κύμα καλύφθηκε αμέσως και τις ημέρες αυτές τακτοποιείται και το δεύτερο κύμα, για να μπορέσουμε έτσι να είμαστε εντάξει. Και του χρόνου θα κοιτάξουμε από το συναρμόδιο Υπουργείο οι εγκύκλιοι να βγουν νωρίς, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα, από τον Ιανουάριο να αρχίσει η διαδικασία, για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα σαν και αυτά που ζήσαμε φέτος.
Από το πάγωμα προσωπικού, με σκληρή διαπραγμάτευση – προσλήψεων εννοώ – επιτύχαμε να εξαιρεθούν, μετά από παρέμβαση και της ΚΕΔΕ, οι νησιωτικοί Δήμοι, οι οποίοι πραγματικά θα είχαν πρόβλημα βιωσιμότητας. Υπήρχαν Δήμοι και υπάρχουν, με έναν υπάλληλο, ο οποίος συνταξιοδοτείται και θα έμεναν χωρίς προσωπικό. Εξαιρέσαμε λοιπόν καταρχήν τους νησιωτικούς Δήμους και θα εξετάσουμε και το ζήτημα αυτό που ετέθη για τους μικρούς ορεινούς Δήμους που έχουν ανάλογα προβλήματα.
Στο θέμα της διαθεσιμότητας. Παρότι την ευθύνη της διαχείρισης την είχε το συναρμόδιο Υπουργείο, γιατί αυτό έχει την αρμοδιότητα, εμείς σπεύσαμε αμέσως, σεβόμενοι τους εργαζόμενους, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων, να εκδώσουμε την εγκύκλιο για την καταγραφή όχι των οργανικών κενών, αλλά των λειτουργικών κενών. Το είπαν προηγουμένως πάρα πολλοί Δήμαρχοι. Δηλαδή των πραγματικών αναγκών που έχουν, ώστε να τραβήξουμε αμέσως από την διαθεσιμότητα, τους υπαλλήλους εκείνους που πραγματικά εξαιρούνται, λόγω των όρων που προβλέπει η ίδια η εγκύκλιος Μανιτάκη, αλλά και τους υπαλλήλους εκείνους οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να καλύψουν με αυτόν τον τρόπο τις θέσεις που χρειαζόμαστε και πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται και το ιερό εργασιακό δικαίωμα των υπαλλήλων.
Είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε τις σχετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να βρεθεί μία λύση η οποία θα καλύπτει και τους εργαζόμενους και θα δημιουργεί και λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα και δεν θα δημιουργεί αδιέξοδα στους ανθρώπους αυτούς που έχουν προγραμματίσει και έχουν οργανώσει τη ζωή τους διαφορετικά.
Προωθούμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση, σε συμφωνία με το ΑΣΕΠ, με την οποία για όσο καιρό διαρκούν οι ανωτέρω περιορισμοί στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού, οι ΟΤΑ θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου, ακόμα και για ειδικότητες των οποίων αντίστοιχες θέσεις προβλέπονται στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας ή στους Κανονισμούς Λειτουργίας.
Η προσπάθειά μας αυτή γίνεται για να διευκολύνουμε. Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε την πρόταση της ΚΕΔΕ, για την λεγόμενη θετική κινητικότητα. Την επαναφορά δηλαδή του διευθυντικού δικαιώματος στον Δήμαρχο, ο οποίος θα μπορεί να κοντρολάρει το προσωπικό που έχει από κάτω του σε όλες τις δομές και να το μετακινεί με ευελιξία, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουμε ούτε σε απολύσεις, ούτε σε πρόσθετες προσλήψεις, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αλλά βεβαίως στο ίδιο γνωστικό, αν θέλετε, αντικείμενο.
Επίσης, πέρα από τον έγκυρο προγραμματισμό των προσλήψεων συμβασιούχων για το επόμενο έτος, σχεδιάζουμε την απλοποίηση της διαδικασίας, προκειμένου οι Δήμοι έγκαιρα να μπορούν να έχουν το απαραίτητο προσωπικό τόσο για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όσο και για τις υπόλοιπες δομές τους.
Στα οικονομικά ζητήματα, όπως σας είπα, ξεκινήσαμε έχοντας μπροστά μας ένα επικίνδυνο ενδεχόμενο, την πλήρη κατάρρευση 73 Δήμων οι οποίοι ήταν υπερχρεωμένοι τον Σεπτέμβριο. Γιατί; Γιατί τα λεφτά είχαν προγραμματιστεί διαφορετικά, αλλιώς ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό, η κατανομή όμως είχε γίνει με την αρχική υπόσχεση και τα λεφτά έφταναν ως τον Σεπτέμβριο.
Εκεί λοιπόν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, πήραμε νομοθετική πρωτοβουλία, μετά την συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό, με εντολή και παρακολούθηση και εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού μέχρι την τελευταία στιγμή, για να εφαρμοστούν σωστά τα συμφωνηθέντα, προχωρήσαμε στην επιμήκυνση κατά 8 έτη της αποπληρωμής, δόθηκε η 3ετής περίοδος χάριτος, έγινε αναστολή πληρωμής δόσης για 1 μήνα και μειώθηκε και το επιτόκιο μισό τοις εκατό. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση της ρευστότητας στους ΚΑΠ ετησίως κατά 90 περίπου εκατομμύρια.Υπήρχαν και άλλα επιμέρους ζητήματα που δημιουργούσαν ζωτικά όμως προβλήματα στην λειτουργία ορισμένων Δήμων, όπως, παραδείγματος χάρη, η αφαλάτωση των νησιών. Δόθηκαν 3 εκατομμύρια, ενώ δεν είχε δοθεί τίποτα. Ο φόρος των Δωδεκανήσων. Αποδόθηκαν 10 εκατομμύρια, ενώ δεν είχε δοθεί τίποτα.
Μετά από την αξιολόγηση εκ νέου της κατάστασης, ζητήθηκε ομοφώνως από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, να μην προχωρήσουμε στη φάση αυτή στην εφαρμογή της Αυτεπιστασίας, αλλά να αξιοποιήσουμε τους πόρους από τον φόρο ζύθου, ΤΑΠ και τέλος διαφήμισης, διαφορετικά. Έτσι, όπως θα γνωρίζετε, καταβάλλαμε ήδη 42 εκατομμύρια και σχεδιάζουμε ως το τέλος του 2012 να κάνουμε ακόμα μία έκτακτη κατανομή, ώστε να βοηθήσουμε να ενισχυθεί κάπως και με αυτούς τους πόρους η ρευστότητα των Δήμων.
Όλους αυτούς τους μήνες, δεν είχε εκταμιευθεί καθόλου ΣΑΤΑ και επίσης υπήρχε και η εκκρεμότητα των παρακρατηθέντων πόρων, 238 εκατομμύρια. Έχει ήδη εκταμιευθεί το ποσό των 150 εκατομμυρίων για τη ΣΑΤΑ, νομίζω τα 105 απευθείας στους Δήμους, ενώ περίπου 38 εκατομμύρια θα δοθούν για χίλιες δράσεις του “ΘΗΣΕΑ” που παραμένουν απλήρωτες και είχαν υποβληθεί ως τον Ιανουάριο του 2012 και θα πληρωθούν. Και βεβαίως και εμείς, μαζί με την ΚΕΔΕ, ζητούμε – και νομίζω ότι έχουμε πάρει ήδη τις εγγυήσεις – για να αποπληρωθεί και το υπόλοιπο ποσό και από τα παρακρατηθέντα και από τη ΣΑΤΑ, μέχρι το τέλος του έτους.
Φίλες και φίλοι, πιστεύω ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το να επιτυγχάνεις μέσα από την συνεργασία να διασφαλίζεις την μέγιστη δυνατή ρευστότητα για τις πραγματικές δυνατότητες του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα, που δείχνει τι μπορεί να επιτυγχάνουμε όταν συνεργαζόμαστε σωστά. Σκεφτείτε ότι πριν μερικούς μήνες, κάθε εβδομάδα το κράτος μας μάζευε λεφτά για να βγάλει την επόμενη εβδομάδα. Η αβεβαιότητα αφορούσε τους πάντες και τα πάντα και μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, καταφέραμε, χάρη στην συνεργασία μας, να κρατήσουμε όρθια και τις κοινωνικές δομές και τους Δήμους, με όλες αυτές τις δυσκολίες, με όλες αυτές τις αδικίες, με όλους αυτούς τους παραλογισμούς που προηγουμένως περιγράψατε και οι οποίοι πρέπει τώρα, ένας – ένας κάθε παραλογισμός να αντιμετωπίζονται και θεσμικά και λειτουργικά.
Έχουμε συστήσει Επιτροπή, η οποία μελετά αυτά τα ζητήματα και ετοιμάζει νομοθετικές παρεμβάσεις σε κύματα. Όχι μία μεγάλη για λόγους επικοινωνιακής πολιτικής. Και το θέμα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και των κατασχέσεων, συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτά που νομοθετικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Όταν ξεκινήσαμε την διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Η αρχική πρόταση, την οποία βεβαίως θα την διαβάσατε στον Τύπο, ήταν από τα 2,4 δις που φέτος πήρατε, να κοπεί το 1,1 δις. Αντιλαμβάνεστε ότι αν έμενε 1,3 και αφαιρέσουμε από αυτά τα 700 εκατομμύρια, που είναι προνοιακά, δεν έμεινε τίποτα για την βιωσιμότητα των Δήμων. Είχαμε χρέος να δώσουμε μάχη. Διαπραγματευτική και πολιτική μάχη και το κάναμε μέχρι τέλους. Το κάναμε μέχρι τέλους και επιτύχαμε να γίνει αποδεκτό το αίτημά μας. Δηλαδή οι περικοπές σε βάθος 2ετίας – 4ετίας, μετά την 2ετή παράταση που κερδίσαμε από την κεντρική εθνική διαπραγμάτευση, να μην είναι πάνω από 200 εκατομμύρια και κάτι. Από το 1,1 δις. Τα υπόλοιπα είπαμε θα τα διασφαλίσουμε από εξορθολογισμό της λειτουργίας και από έσοδα που θα προκύψουν από αναπτυξιακές πολιτικές.
Εκεί ακριβώς ήρθε το Παρατηρητήριο. Δεν υπήρχε αξιόπιστη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μας έλεγαν ότι: αυτά τα ακούσαμε και τα ξανά ακούσαμε και δεν είδαμε αποτελέσματα. Ποιος μας εγγυάται, μας ρώτησαν, ότι θα γίνουν αυτά; Και τους λέμε: σας εγγυώμεθα εμείς. Όταν λέω εμείς, όχι η κυβέρνηση, η ίδια η Αυτοδιοίκηση, διότι το Παρατηρητήριο είναι Όργανο της ίδιας της Αυτοδιοίκησης και η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ έχουν μέσα εκπρόσωπο με σοβαρό και βαρύνοντα λόγο και ο στόχος ποιος είναι; Δεν είναι ο στόχος να εποπτεύσει μόνο. Ο στόχος είναι να βοηθήσει με πρόσθετα εργαλεία, την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Σχεδίων, που δεν θα υποδείξει το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά θα υποδείξει ο κάθε Δήμος για τον εαυτό του. Τι μπορεί δηλαδή να αξιοποιήσει; Πώς μπορεί να βγάλει περισσότερα λεφτά; Τι χρειάζεται για να κάνει μία επένδυση; Τι παρεμβάσεις θεσμικές χρειάζονται για να βελτιωθεί η κατάσταση και να μπορέσει να είναι ευέλικτος ο Δήμαρχος στην παραγωγή αποτελεσμάτων; Αυτό προσπαθεί να επιτύχει το Παρατηρητήριο.
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι όλοι έχουμε διαβάσει το νόμο.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Να ολοκληρώσω;
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Ναι, φυσικά να ολοκληρώσετε, αλλά επιτρέψτε μου Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ολοκληρώσω.
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Επιτρέψτε μου, αλλά δεν λέει αυτά τα πράγματα. Γράφει άλλα πράγματα, για τις αποκλίσεις. Λέει για τις αποκλίσεις.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: (εκτός μικροφώνου)
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Παρακαλώ, συνάδελφοι, μην διακόπτετε. Αφήστε λιγάκι να οργανώσουμε την συζήτηση.
Λέει άλλα πράγματα. Ούτε για Επιχειρησιακά λέει. Λέει ουσιαστικά για την απόκλιση, μιλάει για την Επιτροπεία και εν πάση περιπτώσει, υπάρχει το 262 του Καλλικράτη, που μιλάει για την Ελεγκτική Επιτροπή η οποία έχει λειτουργήσει.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ουσιαστικά, κύριε Πρόεδρε, το Παρατηρητήριο είναι η μετεξέλιξη του 262. Δεν είναι τίποτα περισσότερο, αλλά η εναλλακτική λύση ποια ήταν; Να σας κόψουμε, μου λέτε, 1,1 δις; Γιατί αυτό ήταν το δίλημμα. Με συγχωρείτε, δεν αποφασίζουμε μόνοι μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε τι δύσκολη στροφή βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ: (εκτός μικροφώνου)
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Επιτρέψτε μου λίγο να…
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τότε δεν υπάρχει Αυτοδιοίκηση με αυτή τη λογική που λέτε. Εάν μας επεβλήθηκε, δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση και έπρεπε εσείς να αντισταθείτε, κατεξοχήν εσείς.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξέρετε ότι εάν κάτι σε όλη αυτή τη διαδικασία είχαμε και έχουμε στο μυαλό μας, είναι πώς θα επαναφέρουμε την κατάσταση εκεί που πραγματικά αξίζει να βρίσκεται.
Θέλω επίσης να ξέρετε όμως, ότι το κράτος όπως το ξέραμε μέχρι τώρα, έχει τελειώσει. Όλοι νομίζαμε ότι το κράτος είναι μία αστείρευτη πηγή πλούτου ο οποίος θα διανέμεται από εδώ και από εκεί. Δυστυχώς τα πράγματα και για τα Υπουργεία και για την Αυτοδιοίκηση και για τους εποπτευόμενους φορείς, έχουν αλλάξει. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν, να βρούμε έξυπνους τρόπους που δεν θα κλονίσουν το θεσμικό μας οικοδόμημα, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την Αυτοδιοίκηση και την αυτοτέλεια των ΟΤΑ, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας σε αυτό, αλλά θα δώσουν την δυνατότητα και τα εργαλεία όμως της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας.
Θέλω επίσης να επισημάνω και το εξής. Έξω από την ωφέλεια των 90 εκατομμυρίων που θα φέρει η ρύθμιση αυτή των χρεών, υπολογίζεται γύρω στα 70 εκατομμύρια η ωφέλεια, δυστυχώς από τη μείωση μισθών και δώρων, η οποία όμως επιστρέφει ως ρευστότητα στους ΟΤΑ, για να μπορέσουν να κάνουν αναπτυξιακό έργο.
Επίσης προβλέπεται η θεσμοθέτηση έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων…
ΣΥΝΕΔΡΟΙ: (εκτός μικροφώνου)
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Να σας πω τι εννοώ. Να σας πω τι εννοώ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Αν αύριο-μεθαύριο…
ΣΥΝΕΔΡΟΙ: (εκτός μικροφώνου)
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ακούστε, καλύτερα να λέμε καθαρές κουβέντες, να μιλούμε καθαρά και με ευθύτητα. Ακούστε, θα σας πω τι εννοώ.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, καθίστε. Αφήστε τον Υπουργό. Έχουμε τις απόψεις μας, τις διατυπώσαμε με στεντόρεια φωνή.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: (εκτός μικροφώνου)
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Καθίστε σας παρακαλώ κάτω. Δεν έχετε τον λόγο.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Λέω το εξής. Αν σε μια αυτοδιοικητική δομή… Κοιτάξτε, είναι πολύ εύκολο να μιλήσω αρεστά και εν πάση περιπτώσει να μη δώσουμε λύση. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε λύση.
Τι εννοώ. Αν παραδείγματος χάριν σε μια αυτοδιοικητική δομή αύριο σας φέρουν 15 εργαζόμενους πρόσθετα, χωρίς να σας φέρουν τους πόρους, η ζημία που θα γίνει στο τέλος της ημέρας θα είναι μεγάλη και για τους εργαζόμενους τους ίδιους που θα πρέπει να απολυθούν, αλλά και για την κατάρρευση της ίδιας της δομής.
Δεν μπορεί πουθενά να πηγαίνουν δράσεις, λειτουργίες, οι οποίες είναι δαπανηρές, χωρίς να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Θα πρέπει λοιπόν αυτό το πράγμα να προσεχθεί σε κάθε περίπτωση και το καταστήσαμε σαφές αυτό και προς το συναρμόδιο Υπουργείο, ότι αν οι μετακινήσεις γίνουν αυθαίρετα χωρίς να έρθουν αντίστοιχα και οι πόροι των εργαζομένων, θα έχουν πρόβλημα στο τέλος της ημέρας και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι αυτοδιοικητικές δομές.
Πάμε σε ένα άλλο σημείο. Αναζητούνται, σχεδιάζονται, μελετούνται και θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, μια σειρά από έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία. Μόνο παραδείγματα μπορώ να σας πω για αυτό και είναι ανοικτός ο κατάλογος για έξυπνες ιδέες.
Υπάρχει ακίνητη περιουσία των Δήμων ανεκμετάλλευτη. Μόνο μέσα από τη μόχλευση της ακίνητης περιουσίας μπορούν να διασφαλιστούν άτοκα κεφάλαια για να μπορέσει να κινηθεί ένας Δήμος αναπτυξιακά, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από ελληνικά προγράμματα. Μέσα από παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των σκουπιδιών για παράδειγμα, μέσα από την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών, μέσα από την αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων, μέσα από τη μείωση των ενοικίων, μέσα από την αξιοποίηση των ιδιόκτητων κτιρίων, μέσα από την αξιοποίηση των 15.500 σχολικών υποδομών. Όλα αυτά, μαζί με την Ενιαία Αρχή Προμηθειών, η οποία θεσπίζεται από το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, υπάρχει δυνατότητα να δημιουργήσουν οικονομία κλίμακος και έξυπνες αναπτυξιακές πολιτικές.
Στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχει γίνει ήδη μια ολοκληρωμένη προσπάθεια από εμάς να καταγραφούν, έχουν να λαμβάνουν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι Δήμοι πάνω από 800 εκατομμύρια και η απογραφή έχει γίνει. Ζητούμε λοιπόν αυτή τη στιγμή να μπει σε προτεραιότητα η αποπληρωμή των Δήμων και θα ήθελα εκεί να συνεργαστείτε όλοι στη βάση της εγκυκλίου που θα εκδώσει το αρμόδιο Υπουργείο.
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Το δώδεκα πόσα λεφτά θα δοθούν, κύριε Υπουργέ;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών προωθούμε ρύθμιση οφειλών τρίτων προς τους ΟΤΑ, με στόχο τόσο τη διευκόλυνση των Δήμων στην άμεση είσπραξη οφειλομένων, όσο και τη στήριξη της ίδιας της τοπικής αγοράς.
Έχουμε ήδη κάνει επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να ξεπαγώσουν οι πόροι από το ΕΣΠΑ και να τρέξουν με καλύτερες ταχύτητες τις εκκρεμείς προτάσεις που έχετε υποβάλλει εκεί.
Επίσης σε συνεργασία με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ έχουμε ετοιμάσει ήδη τεχνικά δελτία για να απορροφήσουμε το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ από τα κονδύλια του Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε όλες τις εκσυγχρονιστικές και εξορθολογιστικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε κάποιους πιλοτικούς Δήμους καταρχήν, αλλά και σε όλους τους Δήμους στη συνέχεια και αυτό μπορεί να τρέξει και παράλληλα για να επιτύχουμε καλύτερες ταχύτητες.
Θέλω να σας πω ότι για εμάς είναι πάνω στο τραπέζι ακόμα το θέμα των αντιμισθιών και των αμοιβών των Δημοτικών Συμβούλων. Το παλεύουμε ακόμα και τώρα. Δεν έχουμε παραιτηθεί από αυτό. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά παράλληλα με αυτό νομίζω ότι δικαιούμαστε τουλάχιστον εκεί που έχουμε εμείς κύρια την αρμοδιότητα, να δράσουμε γρηγορότερα και μπορούμε να δράσουμε γρηγορότερα σε δύο σημεία. Το ένα είναι βεβαίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν το λειτούργημα του Δημάρχου, η άρση του ασυμβίβαστου, αλλά παράλληλα προωθούμε και άμεσα ρύθμιση ώστε οι αιρετοί που δικαιούνται την ειδική άδεια του άρθρου 93 του 3852/2010, να μπορούν να επιλέγουν είτε το μισθό τους στο Δημόσιο, είτε την αντιμισθία.
Επίσης θα ήθελα να πω ότι έχουμε πάρει τις 150 περίπου επιστολές από τους 325 Δήμους που ζητήσαμε να μας στείλουν προτάσεις για τα ειδικότερα θέματα που τους απασχολούν ή για θέματα που έχουν να κάνουν με θεσμικές ή λειτουργικές βελτιώσεις του Καλλικράτη και αυτή τη στιγμή στη βάση αυτών των επιστολών, στη βάση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και στη βάση των δεδομένων που διαμορφώνονται, εργαζόμαστε ήδη πυρετωδώς μαζί με την Επιτροπή Θεσμών, αλλά και με τις άλλες Επιτροπές της ΚΕΔΕ, ανάλογα με το θέμα θα ενεργοποιείται η αντίστοιχη Επιτροπή, ώστε να διαμορφώνουμε τις διατάξεις εκείνες και να παίρνουμε την απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να φέρνουμε γρήγορα αποτελέσματα εκεί που πραγματικά εντοπίζονται προβλήματα μέχρι τώρα.
Κυρίες και κύριοι Δήμαρχοι, θέλω να ξέρετε ότι έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Δεν είναι εύκολη για κανέναν. Αυτό που ο καθένας από εσάς το βλέπει στο Δήμο του, εμείς το βλέπουμε σε 325 Δήμους και σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι ορισμένες αποφάσεις που εξαρτώνται απόλυτα από εμάς, από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτές σπεύδουμε να τις πάρουμε κατά το δυνατόν γρηγορότερο. Είναι κάποιες άλλες που εξαρτώνται από τη συναρμοδιότητα και άλλων Υπουργείων. Εκεί μαζί κινητοποιώντας και την ΚΕΔΕ, διαμεσολαβούμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και υπάρχουν και αποφάσεις που ξεπερνούν τα όρια της κυβέρνησης γιατί είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους ξένους δανειστές, των οποίων τα χρήματα αυτή τη στιγμή ζητούμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα να ορθοποδήσει. Και εκεί δίνεται μια επίμονη και σκληρή μάχη. Όχι χωρίς απώλειες. Όχι χωρίς αδικίες. Όχι χωρίς βιασύνες. Αλλά όλα αυτά όταν εντοπίζονται, πέφτουμε πάνω και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε και να τα συμπληρώσουμε, γιατί θέλουμε να είμαστε τίμιοι και καθαροί και μαζί σας.
Δεν μπορεί κανείς πια να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Η πραγματικότητα είναι αυτή, όπως ακριβώς σας την περιγράφω. Επιδιώκουμε με μάχη σκληρή να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο προγραμματισμός μας όμως για να είναι ρεαλιστικός και τίμιος, θα πρέπει να βασίζεται σε αυτά τα χρήματα που πραγματικά υπάρχουν. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε και να λέμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν. Με τιμιότητα, με καθαρότητα, αλλά και με μαχητικότητα, είμαστε αυτή τη στιγμή επί ποδός και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην παρούσα συνθήκη.
Αν επισπεύσουμε την ταχύτητα εξόδου της χώρας από αυτή την περιπέτεια στην οποία έχει μπει τα τελευταία χρόνια, είμαι βέβαιος ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι πάλι ο πρωτοπόρος ο οποίος θα δείξει το δρόμο προς το αύριο.
Ευχαριστώ πολύ.
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω κάτι, επιτρέψτε μου. Και εμείς αυτό ζητάμε. Να εφαρμοστούν οι νόμοι και με βάση τους πόρους οι οποίοι έχουν εγγραφεί. 131 εκατομμύρια πληρώσαμε προνοιακά επιδόματα με ΚΑΠ του 2012 για τον Νοέμβρη-Δεκέμβριο, 131. Μισθώματα και μεταφορές, 185 συνολικά. Αυτά δεν είναι οφειλόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ένα το κρατούμενο.
Δύο. 300 εκατομμύρια έχει αναγράψει ο κύριος Σαχινίδης. Είναι με βάση τα στοιχεία του απολογισμού εισπραχθέντα αυτά, πρέπει να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Τρία, επιτρέψτε μου να πω, στην Αυτεπιστασία, εμείς είμαστε σαφής, λέμε αυτά τα χρήματα τα έχουμε ανάγκη τότε, αλλά δύναται να συμμετέχει η Τοπική αυτοδιοίκηση και υπάρχει δέσμευση του Πρωθυπουργού για 200 εκατομμύρια. Σήμερα που χειμάζεται ο κόσμος από την ανεργία, αυτό θα ήταν μια μεγάλη υπόθεση και προσφορά στους ανέργους. Δεν το καταλαβαίνω δηλαδή γιατί να μην προχωρήσουμε με τα χρήματα του Υπουργείου Εργασίας.
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Από αυτό δεν παραιτούμεθα, κύριε Πρόεδρε. Αυτά τα κονδύλια υπάρχουν στο Υπουργείο Εργασίας, ξέρετε ότι έχουμε μεσολαβήσει προς το Υπουργείο Εργασίας για να αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια. Αυτή τη στιγμή ήταν, όπως το είπα και εγώ στην τοποθέτησή μου, εποχική αυτή η απορρόφηση λόγω της έκτακτης ανάγκης, αλλά από το πρόγραμμα δεν παραιτούμαστε. Εφόσον τα χρήματα υπάρχουν στο Υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε…
Κ. ΑΣΚΟΥΝΗΣ: Θέλουμε, κύριε Υπουργέ, να καταλάβετε ότι απευθυνόμαστε σε ανέργους. Τα έχει ανάγκη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει να προχωρήσει. Και εν πάση περιπτώσει, εμείς θα ζητήσουμε επισήμως από την κυβέρνηση να τελειώσει μέσα στο χρόνο, τις επόμενες μέρες, αυτό το θέμα.
Ληξιπρόθεσμα. Ερώτηση. Θα πάρουμε έστω και ένα ευρώ το 2012;
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή βγαίνει η εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου, που προσδιορίζει κάποιες προϋποθέσεις, γιατί πρέπει να ελεγχθούν και οι τελευταίες δαπάνες και έχουμε ζητήσει να είναι κατά προτεραιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ