2012-12-04 13:45:06
Φωτογραφία για Στις 18 Δεκεμβρίου η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2011
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2011 ανακοίνωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τα οποία θα απονείμει στους διακριθέντες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους στις 18 Δεκεμβρίου 2012, στις 19.30 στην Αίθουσα «Καστελλιώτισσα» στην Λευκωσία.

Στην κατηγορία, Ποίηση, το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις 2011, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην Έλενα Τουμαζή – Ρεμπελίνα για το έργο «Έρχου» (εκδόσεις Αφή).

Στην κατηγορία Μυθιστόρημα, το Κρατικό Βραβείο για εκδόσεις 2011, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Ανδρέα Κάραγιαν για τη μυθιστορηματική βιογραφία «Ανήθικες ιστορίες: Λονδίνο – Αλεξάνδρεια» (εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για εκδόσεις 2011, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στο Νίκο Ορφανίδη για το έργο «Ο νυχτερινός ποδηλάτης: Αφηγηματικές και άλλες στιγμές» (εκδόσεις Ακτή) και στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι «μ το βιβλίο του ‘Ο νυχτερινός ποδηλάτης: Αφηγηματικές και άλλες στιγμές’, ο Νίκος Ορφανίδης συγκροτεί ένα βιωματικό ανθολόγιο μαρτυρικής είτε νοσταλγικής ζωής, που προχωρεί πότε κλιμακωτά και πότε βουστροφηδόν μέσα στο χρόνο».

Το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου / Μελέτης, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στο Φοίβο Κ
. Κλόκκαρη για το έργο «Τουρκική απειλή κατά του Ελληνισμού της Κύπρου» (εκδόσεις Επιφανίου).

Το Κρατικό Βραβείο Χρονικού / Μαρτυρίας, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους για το έργο «Συμβολή στην ιστορία του κυπριακού Τύπου. Τόμος Στ’, 1945-1960 Μέρος Α και 1960-2010 Μέρος Β» (εκδόσεις Εν Τύποις).

Στην κατηγορία Μελέτη για τη Λογοτεχνία και τον πολιτισμό από μη Κύπριο συγγραφέα για την τριετία 2009-2011, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται εξίσου στον Αλέξη Ζήρα για το έργο «Όψεις της κυπριακής πεζογραφίας 1900-2000» (εκδόσεις Αίπεια – Σπίτι της Κύπρου και Πάπυρος 2010) και στο Θεοδόση Πυλαρινό για το έργο «Εν ειναλίη Κύπρω έσσετ’ αοιδός: Μελετήματα για την κυπριακή λογοτεχνία» (εκδόσεις Αίπεια – Σπίτι της Κύπρου και Πάπυρος 2011).

Το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στη Μαρία Α. Ιωάννου για το έργο «Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας» (εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Το Κρατικό Βραβείο για Λογοτεχνικό έργο στην κυπριακή διάλεκτο, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στον Αντώνη Κωνστ. Ηλιάκη για το έργο «Κυπριώτικα δίστιχα και άλλα» (εκδόσεις Άνευ 2009) ενώ στο σκεπτικό βράβευσης αναφέρεται ότι «με το βιβλίο του ‘Κυπριώτικα δίστιχα και άλλα’ ο Αντώνης Κωνσταντίνου Ηλιάκης εμπλουτίζει τη γραμματεία μας με ένα πρωτότυπο και απολαυστικό βιβλίο, που ενεργοποιεί την κυπριακή διάλεκτο, ιδωμένη αιφνιδιαστικά από απρόσμενες γωνίες».

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στην Παναγιώτα Πλησή για το έργο «Δεν είμαι τέρας, σου λέω!» (εκδόσεις Κέδρος).

Το Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας, μετά από κατά πλειοψηφία απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, απονέμεται στο Νεόφυτο Νεοφυτίδη για το έργο «Διηγήματα» (έκδοση Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου).

Δεν απονέμεται μετά από ομόφωνη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής, το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού / Νεανικού Βιβλίου.

Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικής / Νεανικής Λογοτεχνίας αποτέλεσαν οι : Γιώργος Παπαντωνάκης (Πρόεδρος), Δώρος Θεοδούλου, Κώστας Κατσώνης, Πέτρος Πανάου, Μαρία Πυλιώτου.

Την Κριτική Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης αποτέλεσαν οι: Γενεθλής Γενεθλίου (Πρόεδρος), Ευγενία Βασιλούδη, Λουίζα Καϊμάκη, Μαρία Λοϊζίδου και Θεοδώρα Πυλιώτου.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ