2012-12-05 05:14:03
Φωτογραφία για Άκαρπο το Ecofin για την τραπεζική εποπτεία
Οι διαφωνίες των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης για την τραπεζική εποπτεία δεν κατάφεραν να γεφυρωθούν στο Ecofin... ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε για ακόμη μια φορά το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.

Το Ecofin θα ξανασυνεδριάσει εκτάκτως στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ να αντεπεξέλθουν στη δέσμευση της ΕΕ για τη δημιουργία ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα ως την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει ότι η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού θα αποτελούσε ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος για την αποφυγή νέων κρίσεων στο μέλλον. Όμως οι υπουργοί οικονομικών δεν κατάφεραν σήμερα να συμφωνήσουν ούτε στη δομή, αλλά ούτε και στο χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του μηχανισμού αυτού.

Όπως όλα δείχνουν, τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία ως το τέλος του χρόνου είναι περιορισμένα, καθώς η Γερμανία εμμένει στη θέση της ότι μόνο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. Επιπλέον, το Βερολίνο προβάλει ενστάσεις όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ και για τα χρονοδιαγράμματα.


«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο όταν επιβλέπει τράπεζες», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, ζητά να τεθούν περί τις 6.000 ευρωπαϊκές τράπεζες υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο γάλλος υπουργός, Πιερ Μοσκοβισί, ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις έως τα τέλη του 2012 όπως προέβλεπε η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, οι τρεις χώρες ζητούν επειγόντως να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου που προβλέπουν τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, από 1ης Ιανουαρίου 2013. Σύμφωνα με την απόφαση του Ιουνίου, η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού θα παρείχε τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), χωρίς να εγγράφεται το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στα κρατικά χρέη.

Όμως η Γερμανία ζητάει περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες.

Το Βερολίνο εκφράζει την ανησυχία του ότι το επικείμενο σχέδιο θα δημιουργήσει ένα σύστημα βάσει του οποίου η Γερμανία θα «φορτωθεί» να πληρώσει το κόστος των αδύναμων τραπεζών. Είναι επίσης επιφυλακτικό σχετικά με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

Επιπλέον, ενστάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας τραπεζικής εποπτείας έχουν προβάλει ξεκάθαρα η Ολλανδία, η Σουηδία και η Μ. Βρετανία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ