2012-12-05 15:34:15
Φωτογραφία για Ενας άλλος Τσίπρας: Τώρα θέλει μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικές επενδύσεις
Εχουμε ρεαλιστικό πρόγραμμα και είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα Για πρώτη φορά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του τις απειλές που εκτόξευσε πρόσφατα εναντίον των ξένων επενδυτών («Αν έρθουν στην Ελλάδα θα χάσουν τα λεφτά τους» είχε πει) και τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιρειών, ιδιωτικών και δημοσίων.

«Εμείς φέρνουμε την τεχνογνωσία της πλουραλιστικής οικονομίας όπου ο ιδιωτικός και ο κοινωνικός τομέας θα λειουργούν συμπληρωματικά» είπε χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά, ο κ. Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των επενδύσεων

Δίνοντας έμφαση στο θέμα των επενδύσεων και της Ανάπτυξης της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε ακόμη περισσότερο και επέρριψε την ευθύνη για την έλλειψη επενδυτών κυρίως στα καρτέλ και στη διαπλοκή:


«Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα αναλάβει το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό ρίσκο της παραγωγικής επένδυσης σε μια χώρα όπου την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση, αλλά το καρτέλ της διαπλοκής που νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια και νοθεύει τους κανόνες της αγοράς» είπε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας υπέρ μεταρρυθμίσεων

Για πρώτη φορά επίσης ο κ. Τσίπρας έκανε μακροσκελείς αναφορές στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει ανάγκη «να γίνουν μεγάλες προοδευτικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν εκ βάθρων τη χώρα».

Δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην πλήρη αναδιάρθρωση του κράτους, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη ενώ προκάλεσε αίσθηση δίνοντας, για πρώτη φορά, μεγάλο βάρος στο αναπτυξιακό κομμάτι και στο σχέδιο που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση.

«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους, προς νέα κοινωνικά και παραγωγικά πρότυπα» τόνισε με έμφαση.

Πέντε πυλώνες ανάπτυξης

Η αίσθηση που διαμορφώθηκε χθες σε όσους παρακολούθησαν την ομιλία του είναι ότι ο κ. Τσίπρας θέλησε να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα, μακριά από τις ακρότητες του παρελθόντος. Είναι ενδεικτικό ότι δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά σε καταγγελία του Μνημονίου αλλά παρουσίασε προσεκτικά τα βήματα για τον χειρισμό του Μνημονίου και την αναστολή πληρωμών έως ότου προκύψει Ανάπτυξη στη χώρα. Απευθυνόμενος μάλιστα πρους τους «κεντρώους» ψηφοφόρους θέλησε να τους καθησυχάσει για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας με έμφαση «εμείς εγγυόμαστε τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν ασπάζεται πλέον απόψεις για ασύντακτη χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε και τους πέντε πυλώνες του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγή και Ανάπτυξη από τους οποίους θα προκύψει το «νέο παραγωγικό υπόδειγμα», όπως είπε.

Πρόκειται για το αγροτοδιατροφικό, τουριστικό, ενεργειακό, κατασκευαστικό και το σύμπλεγμα βιομηχανίας-περιβαλλοντικών τεχνολογιών και έρευνας.

Λιγότερη φορολογία

Αναφερόμενος στο υπό εκκόλαψη νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Τσίπρας έκανε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το σχέδιο νόμου είναι «παράλογο και προϊόν επιβολής της Τρόικα». Την κατηγόρησε ότι υπερφορολογεί τη μέση ελληνική οικογένεια και υποφορολογεί τα υψηλά εισοδήματα και το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο.

«Η υπερφορολόγηση είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τη φοροδιαφυγή» είπε χαρακτηριστικά.

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις

Τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας επικροτεί και ο οικονομολόγος βουλευτής του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος με σημερινό του άρθρο στα Νέα περιγράφει ως εξής τις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει η χώρα:

διεύρυνση φορολογικής βάσης για να πληρώσουν οι πλούσιοι

βιομηχανική πολιτική για να προωθηθεί η ανασυγκρότηση της οικονομίας

Δημιουργία δικτύων παραγωγικών μονάδων για να στηριχθεί η ποιότητα

δυναμικές πολιτικές στην αγορά εργασίας για την αναβάθμιση της κατάρτισης των εργαζομένων

Προώθηση ενός ιδιαίτερα προωθημένου εκπαιδευτικού συστήματος

Ενα παρεμβατικό κράτος αλλά και τη συμμετοχή της ίδιας της οικονομίας

«Η έξοδος από την κρίση θα έρθει με την ανάδειξη νέων κοινωνικών δυνάμεων, με νέες λύσεις και προπαντός με άλλο περιεχόμενο στην έννοια των μεταρρυθμίσεων» υπογραμμίζει ο βουλευτής.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ