2012-12-05 18:13:04
Υπήρχαν εποχές που έσπαγες τα δάχτυλά σου, μόνο και μόνο για να εκνευρίσεις τους γονείς σου. Οταν σταμάτησαν να σου δίνουν σημασία, ήσουν αρκετά μεγάλη για να καταλαβαίνεις τι σημαίνει «είχα τόσο άγχος για τα διαγωνίσματα, που μέχρι το καλοκαίρι δεν είχα να βάψω νύχι». Την ίδια περίοδο που το μανικιούρ έγινε στο μυαλό σου απαραίτητη προϋπόθεση για να αρέσεις στα αγόρια, οι καθρέφτες άρχισαν μαγικά να δείχνουν κάθε σπυράκι σου μεγαλύτερο και τα χέρια σου να μην ξεκολλάνε από το πρόσωπό σου. Μερικά χρόνια μετά, όταν παρέδωσες τα δικαιώματα της εισόδου στο μπάνιο και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ήσουν αρκετά ώριμη για να δεχτείς να δουλέψεις για πέμπτο συνεχές Σαββατοκύριακο χωρίς να παραπονεθείς στο αφεντικό σου.
Ισως λοιπόν να μην είναι στη φύση σου να συγκρατείς συνειδητά τα νεύρα σου. Γι’ αυτόν το λόγο αναδύονται με τη μορφή ασυνείδητων νευρικών συνηθειών κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Οι στρεσογόνες καταστάσεις έχουν την ενοχλητική τάση να διαταράσσουν τη σκέψη και τη συγκέντρωσή μας. Οταν είμαστε αγχωμένες, αναλαμβάνει δράση το ασυνείδητο. Αυτό το μικρό κρυμμένο τερατάκι που μας κάνει να καπνίζουμε συνεχώς, να μασάμε τα νύχια μας, να τρίζουμε τα δόντια μας και να αδειάζουμε μία σακούλα πατατάκια σε λιγότερο από 5 λεπτά.
Διάβασε ποιες είναι οι 8 πιο συχνές νευρικές συνήθειες και μάθε πώς να τις αντιμετωπίζεις.
Ασχολείσαι μανιωδώς με τα μαλλιά σου
Γιατί συμβαίνει: Οταν κάποιος ασχολείται -σχεδόν εμμονικά- με τα μαλλιά του, σύμφωνα με τη γλώσσα του σώματος, αυτό δείχνει ότι έχει διάθεση να φλερτάρει. Ωστόσο, αν αυτή η εκδήλωση του ερωτικού ενδιαφέροντος γίνει καθημερινή συνήθεια, μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου. «Η ασυναίσθητη ενασχόληση με τα μαλλιά έχει τη δύναμη να επηρεάζει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα», λέει η δρ Melissa Piliang, δερματολόγος στην Κλινική Κλίβελαντ. Με άλλα λόγια, αυτή η συνήθεια μπορεί να ηρεμεί κάποιον που είναι νευρικός, αλλά και να τονώνει κάποιον που βαριέται.
Επειδή αυτή η επαναλαμβανόμενη νευρική συνήθεια θα μπορούσε να υποδηλώνει αντιεπαγγελματική συμπεριφορά προς τους συναδέλφους ενός ατόμου, πολλοί που δεν μπορούν να τη σταματήσουν έχουν μάθει να την κρύβουν πίσω από τις πόρτες του ιδιωτικού γραφείου τους.
«Οι άνθρωποι με αυτήν τη συνήθεια, τυπικά», λέει η Piliang, «στριφογυρίζουν μία τούφα των μαλλιών τους. Αλλοι, περισσότερο νευρικοί, μπορεί μέχρι και να αισθανθούν την ανάγκη να αφαιρέσουν τις τρίχες από τη ρίζα τους, συνήθως μία μία τούφα τη φορά». Αυτό μπορεί να είναι κληρονομική πάθηση, γνωστή ως τριχοτιλλομανία, η οποία ανακουφίζει συναισθηματικά τους ανθρώπους, αφού έχουν την τάση να συνδέουν την αφαίρεση της τρίχας με την απομάκρυνση του άγχους τους.
Τι μπορεί να σου κάνει: «Η ενασχόληση με τα μαλλιά μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιογενή τριχόπτωση του τριχωτού της κεφαλής, ενώ, με την πάροδο του χρόνου, οι θύλακες των τριχών μπορεί να καταστραφούν», προειδοποιεί η Piliang. Επειδή αυτή η ψυχαναγκαστική, νευρική συνήθεια συχνά δημιουργεί ντροπή και ενοχή, η γνωσιακή ή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος να βρεθούν τα βαθύτερα αίτιά της, ώστε να μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.
Καπνίζεις περισσότερο όταν έχεις άγχος
Γιατί συμβαίνει: Αν συνεχίζεις να καπνίζεις επειδή πιστεύεις ότι σε ηρεμεί, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Για ποιο λογο; Η νικοτίνη, η εθιστική ουσία των τσιγάρων, σου δημιουργεί μόνο την εντύπωση ότι ηρεμείς.
«Η νικοτίνη είναι στην πραγματικότητα ένα διεγερτικό, που στην ουσία σε κάνει πιο νευρικό», λέει ο Benjamin Toll, κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Γέιλ. H νικοτίνη συνήθως δεσμεύεται σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, κάτι το οποίο προκαλεί αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης, της ορμόνης που δημιουργεί ευφορία. «Με άλλα λόγια», λέει ο Toll, «αναγκάζεσαι να συνεχίσεις το κάπνισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να διατηρήσεις υψηλά τα επίπεδα της εθιστικής νικοτίνης στο αίμα σου, που έρευνες την έχουν συνδέσει με την αίσθηση της καλής διάθεσης».
«Η νικοτίνη έχει άλλον έναν άσο στο μανίκι της», εξηγεί ο Toll. Ο μόνος τρόπος να διατηρήσεις υψηλά τα επίπεδα της νικοτίνης είναι να κάνεις μερικά διαλείμματα από το κάπνισμα, τα οποία είναι συχνά ευπρόσδεκτες χαλαρωτικές αποδράσεις από τις στρεσογόνες καταστάσεις που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου. «Με την πάροδο του χρόνου, ο καπνιστής αρχίζει να συνδέει ασυνείδητα αυτές τις στιγμές χαλάρωσης με το ίδιο το κάπνισμα», σου τονίζει.
Τι μπορεί να σου κάνει: Χιλιάδες ερευνητικά στοιχεία έχουν συνδέσει το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα, μία ασθένεια που προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας. O Toll λέει ότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση προϊόντων νικοτίνης (τσιρότα, τσίχλες κ.λπ.) σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσουν στο κόψιμο του καπνίσματος. «Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να ζητούν τη συμβουλή ενός ειδικού», τονίζει. Για ποιο λόγο; «Το κάπνισμα είναι εθισμός και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ο εθισμός στα ναρκωτικά».
Τρίζεις τα δόντια σου
Γιατί συμβαίνει: Τα ανθρώπινα δόντια είναι τόσο δυνατά, ώστε μπορούν να μασήσουν ακόμα και τροφές, που είναι ιδιαίτερα σκληρές ή και ινώδεις. «Το τρίξιμο των δοντιών, ή όπως ονομάζεται επιστημονικά βρουξισμός, είναι η ανεξέλεγκτη κίνηση της άνω και κάτω γνάθου μπρος-πίσω και δεξιά-αριστερά», λέει ο δρ C. R. Hoopingarner, οδοντίατρος και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα της Αποκαταστατικής Οδοντιατρικής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.
Τι μπορεί να σου κάνει: Το τρίξιμο των δοντιών, όταν κοιμόμαστε, συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τα βαθύτερα στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση να τρίζουν τα δόντια τους.
«Ιδανικά, το βραδινό τρίξιμο των δοντιών διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να τρίζουν τα δόντια τους μέχρι και 30 λεπτά φθείροντάς τα, κυριολεκτικά, με την πάροδο του χρόνου», παρατηρεί ο Hoopingarner, συμπληρώνοντας ότι «πολλές έρευνες έχουν συνδέσει το βρουξισμό με το στρες». Το νυχτερινό τρίξιμο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα δόντια, επειδή η κατάσταση του ύπνου μας κάνει να χάνουμε ορισμένα προστατευτικά ανακλαστικά κι έτσι δεν είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τη φθορά των δοντιών. Μία προστατευτική, νυχτερινή συσκευή μπορεί να προστατέψει τα δόντια σου από τη φθορά, σου λέει.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάποιοι άνθρωποι, αντί να τρίζουν, σφίγγουν τα δόντια τους σε μία στατική θέση. «Το σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα», εξηγεί ο Hoopingarner, «όπως τη χαλάρωση του περιοδοντικού συνδέσμου, ο οποίος συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους».
Το σφίξιμο μπορεί επίσης να κουράσει τους μυς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των μασητήρων, του κροταφικού και των έσω πτερυγοειδών, οι οποίοι σχετίζονται με το κλείσιμο του στόματος. Το μασάζ στην περιοχή μπορεί να ανακουφίσει το σφίξιμο. Ο Hoopingarner επίσης προτείνει «να προπονείσαι καθημερινά στον περιορισμό αυτής της συνήθειας ελέγχοντας μόνη σου τον εαυτό σου κατά διαστήματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η άνω και κάτω γνάθος πρέπει να είναι πάντα ελαφρώς σε απόσταση».
Τρως τα νύχια σου
Γιατί συμβαίνει: Πολλές γυναίκες πηγαίνουν κάθε εβδομάδα για μανικιούρ, προκειμένου να έχουν περιποιημένα χέρια - είναι κάτι που τους δίνει αυτοπεποίθηση. Κάποιες άλλες όμως δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε τα νύχια τους. «Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αγνοήσουν τα νύχια τους όταν αντιλαμβάνονται ατέλειες», λέει η Piliang. Αυτή η νευρική συνήθεια της «βελτίωσης» των νυχιών -είτε δαγκώνοντας τα νύχια είτε τραβώντας τα πετσάκια για να διορθώσεις το πρόβλημα- συχνά ξεκινά κατά την παιδική ηλικία. Μάλιστα, όσο πιο ασύμμετρο είναι το σχήμα των νυχιών τόσο περισσότερο μπαίνεις στον πειρασμό να τους αλλάξεις σχήμα δαγκώνοντάς τα.
Τι μπορεί να σου κάνει: «Οταν τρως τα νύχια σου μέχρι το στρώμα του δέρματος κάτω από το νύχι, η περιοχή γίνεται ευαίσθητη και δημιουργείται φλεγμονή», εξηγεί η Piliang. Επειδή το νύχι και οι παρανυχίδες έχουν σκοπό να συγκρατούν το νερό και να κρατάνε τα βακτήρια και τους μύκητες μακριά, οποιαδήποτε ζημιά στην περιοχή μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, όπως παρωνυχία.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνήθεια μπορεί να αποδυναμώσει και να καταστρέψει το νύχι. Η Piliang προτείνει «να διατηρείς τα χέρια σου καθαρά και να τα καλύπτεις όποτε μπορείς (π.χ. βάφοντάς τα). Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις μερικά προϊόντα, που καλύπτουν το νύχι με μια ουσία με δυσάρεστη γεύση».
Σταυρώνεις συνεχώς τα πόδια σου
Γιατί συμβαίνει: Οταν είναι αγχωμένοι ή ανήσυχοι, κάποιοι άνθρωποι σταυρώνουν και ξεσταυρώνουν τα πόδια τους μανιωδώς ή τα κουνάνε νευρικά. Αυτές οι σχετικά βιαστικές κινήσεις σπανίως προκαλούν προβλήματα υγείας. «Κάποιο πιθανό πρόβλημα υγείας θα μπορούσε να προκληθεί μόνο από τον τρόπο που κάθεσαι κάθε φορά που σταυρώνεις τα πόδια σου», δηλώνει ο Yogi Matharu, φυσιοθεραπευτής και επίκουρος καθηγητής κλινικής φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
«Οταν κάθεσαι με τα πόδια σταυρωμένα, το βάρος του σώματός σου τείνει να μετατοπίζεται στη μία πλευρά των γλουτών αντί να κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλα τα οστά», εξηγεί ο Matharu. Η λεκάνη γλιστράει προς τα πίσω, η πλάτη μεταφέρεται από ευθεία σε καμπυλωτή στάση κι ένας από τους δύο ώμους σου τείνει να κλίνει προς τα εμπρός ή προς τα κάτω. Ετσι, ο λαιμός χρειάζεται να τεντωθεί, για να επιτρέψει στο κεφάλι να κοιτάζει ευθεία. «Το πρόβλημα προκύπτει, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται συχνά πολύ χαλαροί σε αυτήν την άβολη θέση και γι’ αυτό δεν αντιλαμβάνονται ότι ο τρόπος που κάθονται μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους», τονίζει ο Matharu.
Τι μπορεί να σου κάνει: Βραχυπρόθεσμα, αυτή η στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του ισχιακού νεύρου, το οποίο μέσω της σπονδυλικής στήλης περνάει από τους γλουτούς και φτάνει κάτω στα πόδια. Η συμπίεση του νεύρου μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος και να οδηγήσει τελικά σε πόνους, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό του νευρικού συστήματος, μία πάθηση που μπορεί να χρειαστείς εβδομάδες για να ξεπεράσεις οριστικά.
Οι πιο σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό ή χαμηλά στην πλάτη, πονοκεφάλους κι άλλα χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα. «Στις οξείες περιπτώσεις», λέει ο Matharu, «συστήνεται στους ασθενείς να βρουν πιο κατάλληλη καθιστή θέση, ώστε να διατηρούν τη σπονδυλική τους στήλη σε ευθεία στάση». Προτείνει επίσης να ελέγχεις κατά διαστήματα και να διορθώνεις τη στάση του σώματός σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οταν η κατάσταση έχει γίνει χρόνια, προτείνει θεραπείες, που περιλαμβάνουν την άσκηση, διατάσεις ή τη χρήση άλλων ειδικών συσκευών ή βοηθημάτων, όπως ένα εργονομικό πληκτρολόγιο. «Για την πλήρη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι ασθενείς πρέπει να επικεντρωθούν στη ρίζα του προβλήματος, που είναι να διορθώσουν τον τρόπο που κάθονται», καταλήγει.
Σπας τα δάχτυλά σου
Γιατί συμβαίνει: Για μερικούς ανθρώπους, αυτός ο ήχος είναι από τους πιο εκνευριστικούς, αφού το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται έναν ήχο όμοιο με σπάσιμο κόκαλου. Αλλά στην πραγματικότητα δεν σπάει τίποτα. «Ο ήχος προκαλείται από την απελευθέρωση αερίων», λέει ο δρ Steven Beldner, ορθοπαιδικός χειρουργός στη Νέα Υόρκη, με ειδικότητα στη θεραπεία διαταραχών των χεριών, του καρπού και του αγκώνα. Τα άτομα που έχουν αυτήν τη συνήθεια δηλώνουν ότι τους ανακουφίζει από το στρες.
Να τι συμβαίνει στην πραγματικότητα: η κάψουλα της άρθρωσης περιέχει αρθρικό υγρό, που λιπαίνει και θρέφει την άρθρωση. Αυτό το υγρό περιέχει επίσης διαλυμένα αέρια, όπως οξυγόνο, άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα. «Η πίεση της άρθρωσης με έναν συγκεκριμένο τρόπο μειώνει την ένταση στο εσωτερικό της κάψουλας», εξηγεί ο Beldner. Αυτό προκαλεί την απότομη απελευθέρωση των διαλυμένων αερίων, η οποία παράγει αυτόν τον γνωστό ήχο.
Τι μπορεί να σου κάνει: «Τα περισσότερα άτομα συνηθίζουν να σπάνε τις αρθρώσεις τους μέχρι και 200 φορές την ημέρα περιμένοντας ανάμεσα στα κρακ τα αέρια να αναδιανεμηθούν», λέει ο Beldner. Ευτυχώς, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η δραστηριότητα δεν αυξάνει καθόλου το ρίσκο εμφάνισης κάποιας άλλης επικίνδυνης πάθησης.
Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν τα παιδιά τους αναπτύσσουν αυτήν τη νευρική συνήθεια. Τα καλά νέα είναι ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας την ξεπερνούν. Για τους ενήλικες, όμως, που κοντεύουν να χάσουν την οικογένεια και τη δουλειά τους από τα πολλά κρακ, ο Beldner προτείνει «να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό σε θέματα νευρικής συμπεριφοράς».
Μασάς τα στυλό σου
Γιατί συμβαίνει: «Το στόμα είναι ένας από τους κύριους αγωγούς μικροβίων που εισέρχονται στο σώμα μας», λέει ο Philip M. Tierno, διευθυντής της Κλινικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Langone της Νέας Υόρκης. Αυτή λοιπόν η νευρική συνήθεια οδηγεί με ανεξήγητο τρόπο στυλό, μολύβια κι άλλα αντικείμενα που είναι γεμάτα μικρόβια κατευθείαν στο στόμα μας.
Τι μπορεί να σου κάνει: Ο Tierno τοποθετεί τον αριθμό των γνωστών ειδών μικροβίων σε περίπου 60.000, με μόνο 1-2% από αυτά να είναι δυνητικά παθογόνα για τους ανθρώπους. Ωστόσο, στο χώρο εργασίας μπορούν να εισχωρήσουν πολλά παθογόνα μικρόβια στον οργανισμό σου κι όλα από το στυλό που έχεις τη συνήθεια να μασάς. «Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια κοινή ασθένεια ή μια οξεία γαστρεντερίτιδα. Ορισμένα μικρόβια μπορούν να ζήσουν πάνω στο καπάκι του στυλό σου για μέρες», λέει ο Tierno.
Η συμβουλή του είναι να πλένεις τα χέρια σου τακτικά, για να μη μεταδίδεις παθογόνα μικρόβια -από μολυσμένα αντικείμενα που έχεις αγγίξει- σε στυλό που ανήκουν σε σένα ή άλλους ανθρώπους. Αν δεν μπορείς να σταματήσεις αυτήν την κακιά συνήθεια, προσπάθησε να την αντικαταστήσεις με κάποια άλλη (π.χ. να πίνεις τσάι), προκειμένου να κρατάς το στόμα σου σε συνεχή ενασχόληση.
Αγγίζεις συνεχώς το πρόσωπό σου
Γιατί συμβαίνει: Εκτός από τις στιγμές που πλένεις το πρόσωπό σου, καλό θα ήταν να μην το ακουμπάς με τα χέρια σου για λόγους υγιεινής. «Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, αλλά ειδικά νεαρές κοπέλες που παρουσιάζουν αυτήν τη νευρική συμπεριφορά, δεν μπορούν να τηρήσουν αυτόν τον απλό κανόνα υγιεινής», δηλώνει η Piliang. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κρατήσουν τα χέρια τους μακριά από το πρόσωπό τους συχνά νιώθουν ένα περίεργο αίσθημα γαργαλητού στο πρόσωπό τους, που τους κάνει να το αγγίζουν ξανά και ξανά. Αλλοι μπορεί να αισθάνονται μέχρι και φαγούρα, που είναι μία νευρική αίσθηση, ενώ κάποιοι κοιμούνται με τα χέρια στο πρόσωπό.
Τι μπορεί να σου κάνει: «Αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει φραγμένους πόρους και ακμή. Οι γυναίκες που έχουν ακμή συνεχίζουν να ξύνουν τα σπυράκια τους πιστεύοντας ότι θα βελτιώσουν την όψη τους, αλλά τελικά προκαλούν αιμορραγία», τονίζει η Piliang. Οι γιατροί γνωρίζουν αυτήν την τάση των γυναικών, ωστόσο δεν μπορούν να την αποτρέψουν. Αν δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις αλλιώς, καλό θα ήταν να κρατάς τα νύχια σου κοντά και να αποφεύγεις τους μεγεθυντικούς καθρέφτες, που σε κάνουν να βλέπεις το πρόβλημα πιο έντονο.
http://www.myself.gr/
Ισως λοιπόν να μην είναι στη φύση σου να συγκρατείς συνειδητά τα νεύρα σου. Γι’ αυτόν το λόγο αναδύονται με τη μορφή ασυνείδητων νευρικών συνηθειών κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Οι στρεσογόνες καταστάσεις έχουν την ενοχλητική τάση να διαταράσσουν τη σκέψη και τη συγκέντρωσή μας. Οταν είμαστε αγχωμένες, αναλαμβάνει δράση το ασυνείδητο. Αυτό το μικρό κρυμμένο τερατάκι που μας κάνει να καπνίζουμε συνεχώς, να μασάμε τα νύχια μας, να τρίζουμε τα δόντια μας και να αδειάζουμε μία σακούλα πατατάκια σε λιγότερο από 5 λεπτά.
Διάβασε ποιες είναι οι 8 πιο συχνές νευρικές συνήθειες και μάθε πώς να τις αντιμετωπίζεις.
Ασχολείσαι μανιωδώς με τα μαλλιά σου
Γιατί συμβαίνει: Οταν κάποιος ασχολείται -σχεδόν εμμονικά- με τα μαλλιά του, σύμφωνα με τη γλώσσα του σώματος, αυτό δείχνει ότι έχει διάθεση να φλερτάρει. Ωστόσο, αν αυτή η εκδήλωση του ερωτικού ενδιαφέροντος γίνει καθημερινή συνήθεια, μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου. «Η ασυναίσθητη ενασχόληση με τα μαλλιά έχει τη δύναμη να επηρεάζει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα», λέει η δρ Melissa Piliang, δερματολόγος στην Κλινική Κλίβελαντ. Με άλλα λόγια, αυτή η συνήθεια μπορεί να ηρεμεί κάποιον που είναι νευρικός, αλλά και να τονώνει κάποιον που βαριέται.
Επειδή αυτή η επαναλαμβανόμενη νευρική συνήθεια θα μπορούσε να υποδηλώνει αντιεπαγγελματική συμπεριφορά προς τους συναδέλφους ενός ατόμου, πολλοί που δεν μπορούν να τη σταματήσουν έχουν μάθει να την κρύβουν πίσω από τις πόρτες του ιδιωτικού γραφείου τους.
«Οι άνθρωποι με αυτήν τη συνήθεια, τυπικά», λέει η Piliang, «στριφογυρίζουν μία τούφα των μαλλιών τους. Αλλοι, περισσότερο νευρικοί, μπορεί μέχρι και να αισθανθούν την ανάγκη να αφαιρέσουν τις τρίχες από τη ρίζα τους, συνήθως μία μία τούφα τη φορά». Αυτό μπορεί να είναι κληρονομική πάθηση, γνωστή ως τριχοτιλλομανία, η οποία ανακουφίζει συναισθηματικά τους ανθρώπους, αφού έχουν την τάση να συνδέουν την αφαίρεση της τρίχας με την απομάκρυνση του άγχους τους.
Τι μπορεί να σου κάνει: «Η ενασχόληση με τα μαλλιά μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιογενή τριχόπτωση του τριχωτού της κεφαλής, ενώ, με την πάροδο του χρόνου, οι θύλακες των τριχών μπορεί να καταστραφούν», προειδοποιεί η Piliang. Επειδή αυτή η ψυχαναγκαστική, νευρική συνήθεια συχνά δημιουργεί ντροπή και ενοχή, η γνωσιακή ή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος να βρεθούν τα βαθύτερα αίτιά της, ώστε να μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.
Καπνίζεις περισσότερο όταν έχεις άγχος
Γιατί συμβαίνει: Αν συνεχίζεις να καπνίζεις επειδή πιστεύεις ότι σε ηρεμεί, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Για ποιο λογο; Η νικοτίνη, η εθιστική ουσία των τσιγάρων, σου δημιουργεί μόνο την εντύπωση ότι ηρεμείς.
«Η νικοτίνη είναι στην πραγματικότητα ένα διεγερτικό, που στην ουσία σε κάνει πιο νευρικό», λέει ο Benjamin Toll, κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Γέιλ. H νικοτίνη συνήθως δεσμεύεται σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, κάτι το οποίο προκαλεί αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης, της ορμόνης που δημιουργεί ευφορία. «Με άλλα λόγια», λέει ο Toll, «αναγκάζεσαι να συνεχίσεις το κάπνισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να διατηρήσεις υψηλά τα επίπεδα της εθιστικής νικοτίνης στο αίμα σου, που έρευνες την έχουν συνδέσει με την αίσθηση της καλής διάθεσης».
«Η νικοτίνη έχει άλλον έναν άσο στο μανίκι της», εξηγεί ο Toll. Ο μόνος τρόπος να διατηρήσεις υψηλά τα επίπεδα της νικοτίνης είναι να κάνεις μερικά διαλείμματα από το κάπνισμα, τα οποία είναι συχνά ευπρόσδεκτες χαλαρωτικές αποδράσεις από τις στρεσογόνες καταστάσεις που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου. «Με την πάροδο του χρόνου, ο καπνιστής αρχίζει να συνδέει ασυνείδητα αυτές τις στιγμές χαλάρωσης με το ίδιο το κάπνισμα», σου τονίζει.
Τι μπορεί να σου κάνει: Χιλιάδες ερευνητικά στοιχεία έχουν συνδέσει το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα, μία ασθένεια που προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας. O Toll λέει ότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση προϊόντων νικοτίνης (τσιρότα, τσίχλες κ.λπ.) σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική θεραπεία μπορεί να σε βοηθήσουν στο κόψιμο του καπνίσματος. «Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να ζητούν τη συμβουλή ενός ειδικού», τονίζει. Για ποιο λόγο; «Το κάπνισμα είναι εθισμός και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ο εθισμός στα ναρκωτικά».
Τρίζεις τα δόντια σου
Γιατί συμβαίνει: Τα ανθρώπινα δόντια είναι τόσο δυνατά, ώστε μπορούν να μασήσουν ακόμα και τροφές, που είναι ιδιαίτερα σκληρές ή και ινώδεις. «Το τρίξιμο των δοντιών, ή όπως ονομάζεται επιστημονικά βρουξισμός, είναι η ανεξέλεγκτη κίνηση της άνω και κάτω γνάθου μπρος-πίσω και δεξιά-αριστερά», λέει ο δρ C. R. Hoopingarner, οδοντίατρος και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα της Αποκαταστατικής Οδοντιατρικής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.
Τι μπορεί να σου κάνει: Το τρίξιμο των δοντιών, όταν κοιμόμαστε, συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τα βαθύτερα στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, όλοι οι άνθρωποι έχουν την τάση να τρίζουν τα δόντια τους.
«Ιδανικά, το βραδινό τρίξιμο των δοντιών διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να τρίζουν τα δόντια τους μέχρι και 30 λεπτά φθείροντάς τα, κυριολεκτικά, με την πάροδο του χρόνου», παρατηρεί ο Hoopingarner, συμπληρώνοντας ότι «πολλές έρευνες έχουν συνδέσει το βρουξισμό με το στρες». Το νυχτερινό τρίξιμο είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα δόντια, επειδή η κατάσταση του ύπνου μας κάνει να χάνουμε ορισμένα προστατευτικά ανακλαστικά κι έτσι δεν είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τη φθορά των δοντιών. Μία προστατευτική, νυχτερινή συσκευή μπορεί να προστατέψει τα δόντια σου από τη φθορά, σου λέει.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάποιοι άνθρωποι, αντί να τρίζουν, σφίγγουν τα δόντια τους σε μία στατική θέση. «Το σφίξιμο μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα», εξηγεί ο Hoopingarner, «όπως τη χαλάρωση του περιοδοντικού συνδέσμου, ο οποίος συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους».
Το σφίξιμο μπορεί επίσης να κουράσει τους μυς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των μασητήρων, του κροταφικού και των έσω πτερυγοειδών, οι οποίοι σχετίζονται με το κλείσιμο του στόματος. Το μασάζ στην περιοχή μπορεί να ανακουφίσει το σφίξιμο. Ο Hoopingarner επίσης προτείνει «να προπονείσαι καθημερινά στον περιορισμό αυτής της συνήθειας ελέγχοντας μόνη σου τον εαυτό σου κατά διαστήματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η άνω και κάτω γνάθος πρέπει να είναι πάντα ελαφρώς σε απόσταση».
Τρως τα νύχια σου
Γιατί συμβαίνει: Πολλές γυναίκες πηγαίνουν κάθε εβδομάδα για μανικιούρ, προκειμένου να έχουν περιποιημένα χέρια - είναι κάτι που τους δίνει αυτοπεποίθηση. Κάποιες άλλες όμως δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε τα νύχια τους. «Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αγνοήσουν τα νύχια τους όταν αντιλαμβάνονται ατέλειες», λέει η Piliang. Αυτή η νευρική συνήθεια της «βελτίωσης» των νυχιών -είτε δαγκώνοντας τα νύχια είτε τραβώντας τα πετσάκια για να διορθώσεις το πρόβλημα- συχνά ξεκινά κατά την παιδική ηλικία. Μάλιστα, όσο πιο ασύμμετρο είναι το σχήμα των νυχιών τόσο περισσότερο μπαίνεις στον πειρασμό να τους αλλάξεις σχήμα δαγκώνοντάς τα.
Τι μπορεί να σου κάνει: «Οταν τρως τα νύχια σου μέχρι το στρώμα του δέρματος κάτω από το νύχι, η περιοχή γίνεται ευαίσθητη και δημιουργείται φλεγμονή», εξηγεί η Piliang. Επειδή το νύχι και οι παρανυχίδες έχουν σκοπό να συγκρατούν το νερό και να κρατάνε τα βακτήρια και τους μύκητες μακριά, οποιαδήποτε ζημιά στην περιοχή μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, όπως παρωνυχία.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνήθεια μπορεί να αποδυναμώσει και να καταστρέψει το νύχι. Η Piliang προτείνει «να διατηρείς τα χέρια σου καθαρά και να τα καλύπτεις όποτε μπορείς (π.χ. βάφοντάς τα). Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις μερικά προϊόντα, που καλύπτουν το νύχι με μια ουσία με δυσάρεστη γεύση».
Σταυρώνεις συνεχώς τα πόδια σου
Γιατί συμβαίνει: Οταν είναι αγχωμένοι ή ανήσυχοι, κάποιοι άνθρωποι σταυρώνουν και ξεσταυρώνουν τα πόδια τους μανιωδώς ή τα κουνάνε νευρικά. Αυτές οι σχετικά βιαστικές κινήσεις σπανίως προκαλούν προβλήματα υγείας. «Κάποιο πιθανό πρόβλημα υγείας θα μπορούσε να προκληθεί μόνο από τον τρόπο που κάθεσαι κάθε φορά που σταυρώνεις τα πόδια σου», δηλώνει ο Yogi Matharu, φυσιοθεραπευτής και επίκουρος καθηγητής κλινικής φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
«Οταν κάθεσαι με τα πόδια σταυρωμένα, το βάρος του σώματός σου τείνει να μετατοπίζεται στη μία πλευρά των γλουτών αντί να κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλα τα οστά», εξηγεί ο Matharu. Η λεκάνη γλιστράει προς τα πίσω, η πλάτη μεταφέρεται από ευθεία σε καμπυλωτή στάση κι ένας από τους δύο ώμους σου τείνει να κλίνει προς τα εμπρός ή προς τα κάτω. Ετσι, ο λαιμός χρειάζεται να τεντωθεί, για να επιτρέψει στο κεφάλι να κοιτάζει ευθεία. «Το πρόβλημα προκύπτει, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται συχνά πολύ χαλαροί σε αυτήν την άβολη θέση και γι’ αυτό δεν αντιλαμβάνονται ότι ο τρόπος που κάθονται μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους», τονίζει ο Matharu.
Τι μπορεί να σου κάνει: Βραχυπρόθεσμα, αυτή η στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του ισχιακού νεύρου, το οποίο μέσω της σπονδυλικής στήλης περνάει από τους γλουτούς και φτάνει κάτω στα πόδια. Η συμπίεση του νεύρου μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος και να οδηγήσει τελικά σε πόνους, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό του νευρικού συστήματος, μία πάθηση που μπορεί να χρειαστείς εβδομάδες για να ξεπεράσεις οριστικά.
Οι πιο σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό ή χαμηλά στην πλάτη, πονοκεφάλους κι άλλα χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα. «Στις οξείες περιπτώσεις», λέει ο Matharu, «συστήνεται στους ασθενείς να βρουν πιο κατάλληλη καθιστή θέση, ώστε να διατηρούν τη σπονδυλική τους στήλη σε ευθεία στάση». Προτείνει επίσης να ελέγχεις κατά διαστήματα και να διορθώνεις τη στάση του σώματός σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οταν η κατάσταση έχει γίνει χρόνια, προτείνει θεραπείες, που περιλαμβάνουν την άσκηση, διατάσεις ή τη χρήση άλλων ειδικών συσκευών ή βοηθημάτων, όπως ένα εργονομικό πληκτρολόγιο. «Για την πλήρη αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι ασθενείς πρέπει να επικεντρωθούν στη ρίζα του προβλήματος, που είναι να διορθώσουν τον τρόπο που κάθονται», καταλήγει.
Σπας τα δάχτυλά σου
Γιατί συμβαίνει: Για μερικούς ανθρώπους, αυτός ο ήχος είναι από τους πιο εκνευριστικούς, αφού το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται έναν ήχο όμοιο με σπάσιμο κόκαλου. Αλλά στην πραγματικότητα δεν σπάει τίποτα. «Ο ήχος προκαλείται από την απελευθέρωση αερίων», λέει ο δρ Steven Beldner, ορθοπαιδικός χειρουργός στη Νέα Υόρκη, με ειδικότητα στη θεραπεία διαταραχών των χεριών, του καρπού και του αγκώνα. Τα άτομα που έχουν αυτήν τη συνήθεια δηλώνουν ότι τους ανακουφίζει από το στρες.
Να τι συμβαίνει στην πραγματικότητα: η κάψουλα της άρθρωσης περιέχει αρθρικό υγρό, που λιπαίνει και θρέφει την άρθρωση. Αυτό το υγρό περιέχει επίσης διαλυμένα αέρια, όπως οξυγόνο, άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα. «Η πίεση της άρθρωσης με έναν συγκεκριμένο τρόπο μειώνει την ένταση στο εσωτερικό της κάψουλας», εξηγεί ο Beldner. Αυτό προκαλεί την απότομη απελευθέρωση των διαλυμένων αερίων, η οποία παράγει αυτόν τον γνωστό ήχο.
Τι μπορεί να σου κάνει: «Τα περισσότερα άτομα συνηθίζουν να σπάνε τις αρθρώσεις τους μέχρι και 200 φορές την ημέρα περιμένοντας ανάμεσα στα κρακ τα αέρια να αναδιανεμηθούν», λέει ο Beldner. Ευτυχώς, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η δραστηριότητα δεν αυξάνει καθόλου το ρίσκο εμφάνισης κάποιας άλλης επικίνδυνης πάθησης.
Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν τα παιδιά τους αναπτύσσουν αυτήν τη νευρική συνήθεια. Τα καλά νέα είναι ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας την ξεπερνούν. Για τους ενήλικες, όμως, που κοντεύουν να χάσουν την οικογένεια και τη δουλειά τους από τα πολλά κρακ, ο Beldner προτείνει «να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό σε θέματα νευρικής συμπεριφοράς».
Μασάς τα στυλό σου
Γιατί συμβαίνει: «Το στόμα είναι ένας από τους κύριους αγωγούς μικροβίων που εισέρχονται στο σώμα μας», λέει ο Philip M. Tierno, διευθυντής της Κλινικής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Langone της Νέας Υόρκης. Αυτή λοιπόν η νευρική συνήθεια οδηγεί με ανεξήγητο τρόπο στυλό, μολύβια κι άλλα αντικείμενα που είναι γεμάτα μικρόβια κατευθείαν στο στόμα μας.
Τι μπορεί να σου κάνει: Ο Tierno τοποθετεί τον αριθμό των γνωστών ειδών μικροβίων σε περίπου 60.000, με μόνο 1-2% από αυτά να είναι δυνητικά παθογόνα για τους ανθρώπους. Ωστόσο, στο χώρο εργασίας μπορούν να εισχωρήσουν πολλά παθογόνα μικρόβια στον οργανισμό σου κι όλα από το στυλό που έχεις τη συνήθεια να μασάς. «Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια κοινή ασθένεια ή μια οξεία γαστρεντερίτιδα. Ορισμένα μικρόβια μπορούν να ζήσουν πάνω στο καπάκι του στυλό σου για μέρες», λέει ο Tierno.
Η συμβουλή του είναι να πλένεις τα χέρια σου τακτικά, για να μη μεταδίδεις παθογόνα μικρόβια -από μολυσμένα αντικείμενα που έχεις αγγίξει- σε στυλό που ανήκουν σε σένα ή άλλους ανθρώπους. Αν δεν μπορείς να σταματήσεις αυτήν την κακιά συνήθεια, προσπάθησε να την αντικαταστήσεις με κάποια άλλη (π.χ. να πίνεις τσάι), προκειμένου να κρατάς το στόμα σου σε συνεχή ενασχόληση.
Αγγίζεις συνεχώς το πρόσωπό σου
Γιατί συμβαίνει: Εκτός από τις στιγμές που πλένεις το πρόσωπό σου, καλό θα ήταν να μην το ακουμπάς με τα χέρια σου για λόγους υγιεινής. «Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, αλλά ειδικά νεαρές κοπέλες που παρουσιάζουν αυτήν τη νευρική συμπεριφορά, δεν μπορούν να τηρήσουν αυτόν τον απλό κανόνα υγιεινής», δηλώνει η Piliang. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κρατήσουν τα χέρια τους μακριά από το πρόσωπό τους συχνά νιώθουν ένα περίεργο αίσθημα γαργαλητού στο πρόσωπό τους, που τους κάνει να το αγγίζουν ξανά και ξανά. Αλλοι μπορεί να αισθάνονται μέχρι και φαγούρα, που είναι μία νευρική αίσθηση, ενώ κάποιοι κοιμούνται με τα χέρια στο πρόσωπό.
Τι μπορεί να σου κάνει: «Αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει φραγμένους πόρους και ακμή. Οι γυναίκες που έχουν ακμή συνεχίζουν να ξύνουν τα σπυράκια τους πιστεύοντας ότι θα βελτιώσουν την όψη τους, αλλά τελικά προκαλούν αιμορραγία», τονίζει η Piliang. Οι γιατροί γνωρίζουν αυτήν την τάση των γυναικών, ωστόσο δεν μπορούν να την αποτρέψουν. Αν δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις αλλιώς, καλό θα ήταν να κρατάς τα νύχια σου κοντά και να αποφεύγεις τους μεγεθυντικούς καθρέφτες, που σε κάνουν να βλέπεις το πρόβλημα πιο έντονο.
http://www.myself.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μήνυση Χρυσής Αυγής κατά Βενιζέλου και Αλιβιζάτου
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μήνυση Χρυσής Αυγής κατά Βενιζέλου και Αλιβιζάτου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ