2012-12-05 20:43:02
Φωτογραφία για Ελπίδα για το ελληνικό χρέος τα κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη
Τις εκτιμήσεις για πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξίας ακόμη και 427 δισ. ευρώ (!), με υπολογιζόμενο καθαρό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο 214 δισ. ευρώ (107% του φετινού ΑΕΠ), βάζει στη ζυγαριά της «ελληνικής υπόθεσης» έκθεση της Deutsche Bank.

Η κορυφαία γερμανική τράπεζα σημειώνει ότι τα κοιτάσματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στην έκθεση με τον τίτλο «Το ελληνικό ζήτημα» και ημερομηνία 23 Νοεμβρίου, του στελέχους της τράπεζας Μαρκ Γουόλ περιλαμβάνεται ξεχωριστό κεφάλαιο υπό την επικεφαλίδα «Τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου: μια μακροπρόθεσμη υπόθεση, εφόσον επαληθευτεί».

Η Deutsche Bank κάνει αναφορά σε εκτιμήσεις γεωλόγων οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι η Ελλάδα ίσως κατέχει σημαντικά υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σημειώνει ωστόσο ότι οι υπολογισμοί για την ύπαρξη 3,5 τρισ. κυβικών μέτρων αξίας 427 δισ
. ευρώ στην περιοχή νότια της Κρήτης (ισοδυναμούν με την αθροιστική κατανάλωση αερίου στην ΕΕ επί έξι έτη) δεν είναι για την ώρα επαρκώς τεκμηριωμένοι, καθώς προέρχονται από τα ευρήματα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στο «πεδίο Levantine» το οποίο εκτείνεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας, Συρίας, Ισραήλ (περιλαμβανομένων των εδαφών της Λωρίδας της Γάζας), Αιγύπτου και Λιβάνου.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ. 

Η έκθεση αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε προκαταρκτικές σεισμολογικές έρευνες σε λίγους μήνες από σήμερα και τα πρώτα πορίσματα αναμένονται στα μέσα του 2013. Επίσης, εντοπίζει ως αφορμή του διεθνούς ενδιαφέροντος τις αναφορές του Τύπου σε έρευνες επιστημόνων που τέθηκαν υπόψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα ο συντάκτης της έκθεσης επικαλείται δημοσίευμα του Ρόιτερ με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 2012, το oποίο αναφέρεται σε μελέτη ελλήνων επιστημόνων, των Αντώνη Φώσκολου, Ηλία Κονοφάγου και Νίκου Λυγερού («Cretan Gas Fields - Α new perspective for Greece's hydrocarbon resources», Μάρτιος 2012), η οποία παρουσιάστηκε, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, στον Πρωθυπουργό τον περασμένο Ιούνιο.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με τον κ. Σαμαρά τον Αύγουστο.

Οσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, εφόσον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα, η Deutsche Bank αναφέρει ότι μόλις ετοιμαστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο απαιτούνται 3 - 5 χρόνια ερευνών στα «αδειοδοτημένα οικόπεδα» και άλλα 5 χρόνια για την κατασκευή των υποδομών. «Με άλλα λόγια, τα έσοδα θα αρχίσουν να τρέχουν σε μια περίοδο από 8 ώς 10 έτη», αναφέρει η έκθεση. Ολα αυτά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης είναι ανάλογα με αυτά του «πεδίου Levantine», τα οποία υπολογίζονται από την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) σε 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα.

Αν με βάση την αναλογία των μεγεθών των δύο οικοπέδων το πιθανολογούμενο κοίτασμα νότια της Κρήτης «κρύβει» 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα 100% εκμεταλλεύσιμου αερίου, τότε, σύμφωνα με την Deutsche Bank, ισχύουν τα εξής: η αξία με σημερινές τιμές είναι 427 δισ. ευρώ.

Με βάση τις συνήθεις πρακτικές 25% θα απορροφηθεί από το κόστος παραγωγής, 25% θα είναι το κέρδος της εταιρείας που θα κάνει την εκμετάλλευση και το υπόλοιπο 50% θα είναι ο φόρος που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο, ήτοι 214 δισ. ευρώ ή 107% του σημερινού ΑΕΠ. «Αν επιβεβαιωθούν, τα αποθέματα φυσικών πόρων θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», υποστηρίζει η Deutsche Bank.

Κίνδυνος εξόδου. Στο τέλος του κεφαλαίου της έκθεσης με θέμα το φυσικό αέριο γίνεται αναφορά στη συζήτηση για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη (risk exit). Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος της αλλαγής του νομίσματος δεν θα ήταν τόσο μεγάλος για τις υποψήφιες εταιρείες εκμετάλλευσης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων, καθώς το κόστος για τα μεροκάματα θα μειωνόταν. Θα ήταν όμως τεράστιος για την εξυπηρέτηση του χρέους από την Ελλάδα, εφόσον το χρέος θα παρέμενε σε ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι οι ενεργειακές εταιρείες έχουν συνηθίσει να λειτουργούν σε καθεστώτα που χαρακτηρίζονται από πολιτική αστάθεια και ότι αυτό που φοβούνται περισσότερο δεν είναι το ενδεχόμενο αλλαγής νομίσματος, αλλά αλλαγής καθεστώτος που θα μπορούσε να ζητήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία.
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ