2012-12-06 08:30:52
Στάση αναμονής προβλέπεται να κρατήσει για πέμπτο διαδοχικό μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφεύγοντας στη σημερινή της συνεδρίαση μία νέα μείωση του βασικού επιτοκίου, παρά το γεγονός ότι όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης έχει ανάγκη από κάθε δυνατό στήριγμα.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ελληνικό ζήτημα, εν μέσω σεναρίων για τη συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην ελάφρυνση του χρέους.
Η τελευταία έρευνα της Markit έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της νομισματικής ένωσης παρέμεινε το Νοέμβριο σε τροχιά συρρίκνωσης, αν και ελαφρώς βραδύτερης, με το σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 46,5 μονάδες, έναντι 45,7 τον Οκτώβριο. Εκτιμάται, όμως, ότι δύσκολα θα επανέλθει πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει τη συρρίκνωση από την επέκταση, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δεν αποκλείεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού επιτοκίου στο 0,5% τους επόμενους μήνες.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι θα συζητηθεί οπωσδήποτε η πρόταση για μετακύλιση (roll over) της λήξης των ελληνικών ομολόγων, που έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Σύμφωνα με έγγραφο από τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, μία τέτοια κίνηση θα απάλλασσε την Ελλάδα από την ανάγκη πληρωμής 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-14 και επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16. Ο Μάριο Ντράγκι θα πρέπει πάντως να προσέξει πολύ το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσει για το θέμα, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση άμεσης χρηματοδότησης μιας χώρας από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που αντιβαίνει στο κοινοτικό Δίκαιο.
***
Συγκλίνουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά αποκλίνουν στο δημοσιονομικό πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης οι κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι, για να αποφύγουν τυχόν αδιέξοδο που θα προκαλέσει νέες αναταράξεις με την τρόικα, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ακόμη ένα φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης, στοχοποιώντας χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο χρόνος για μια ακόμη φορά εκπνέει, καθώς οι προθεσμίες «τρέχουν», αφού έως τις 11 Δεκεμβρίου και πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 13ης τρέχοντος, οπότε και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπερ-δόσης προς τη χώρα μας, θα πρέπει το εν λόγω σχέδιο νόμου να έχει κατατεθεί στη Βουλή και, φυσικά, το πρώτο σκέλος του που αφορά τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αφού είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές μας.
Παρ' όλα αυτά, οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται, οι γραμμές είναι πολλές και ακόμη περισσότερες οι προτάσεις για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που αφορούν στην ενίσχυση των τριτέκνων και πολυτέκνων, αλλά και στη νέας κλίμακα φορολόγησης.
Από την αυξημένη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με 17,5%, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 130 εκατ. ευρώ, αντί 15% που προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, έως και την επιβολή νέου «χαρατσιού» στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μέσω της αύξησης του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 ευρώ σήμερα στα 2.000 ευρώ!
Χωρίς φυσικά κανείς να εξηγεί ποιος θα αφήσει τις καταθέσεις του στις τράπεζες, την ώρα που δίδεται αγώνας για την επιστροφή τους, ή πώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα βρουν τα συγκεκριμένα ποσά για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όταν η αγορά «βουλιάζει» όλο και περισσότερο στην ύφεση.
Το μεγάλο «αγκάθι», πάντως, για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ο τρόπος ενίσχυσης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς οι σχεδιαζόμενες μέχρι σήμερα αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος οδηγούν σε σημαντικές επιβαρύνσεις τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.
Αυτό άλλωστε προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία.
Ο κ. Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικός, βέβαια, ότι το αφορολόγητο για τα παιδιά καταργείται, όμως η πολιτική για την ενίσχυση των οικογενειών «θα γίνει μέσω στοχευμένων δαπανών. Με επιδόματα και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί ακόμα. Σε οικογένειες, βέβαια, που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια».
Η «εξίσωση», λοιπόν, που καλείται να λύσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο αφορά στους τρίτεκνους οι οποίοι, εάν έχουν εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ, θα υποστούν νέες απώλειες στα εισοδήματά τους με τις επικείμενες αλλαγές της κλίμακας και την επιδοματική πολιτική που προωθείται, ενώ για τους πολύτεκνους οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν πάνω από τις 10.000 ευρώ.
Για το λόγο πάντως αυτόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει αύξηση των επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, στο βαθμό όμως που βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αύξησης των εσόδων για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο και υπάρξει έγκριση της τρόικας.
Οι εναλλακτικές που εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να μειώσει τις επιβαρύνσεις είναι οι εξής:
* Αύξηση της «πάγιας» έκπτωσης των 1.950 ευρώ κατά 5% για τρίτεκνους και πολύτεκνους, αν και η συγκεκριμένη πρόταση δεν συγκεντρώνει την αποδοχή των στελεχών του υπουργείου.
* Εσωτερική «μετατόπιση» μέρους των επιδομάτων που θα δοθούν σε όσους έχουν ένα ή δυο παιδιά, στις κατηγορίες των τριτέκνων και πολυτέκνων.
* Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε τα ποσά να διατεθούν στις οικογένειες που έχουν περισσότερα από τρία παιδιά.
Η εν λόγω πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στην τρόικα, καθώς υπάρχει και σχετική εισήγηση από κόμμα της συγκυβέρνησης το τέλος επιτηδεύματος να αυξηθεί από τα 500 ευρώ, στα 2.000 ευρώ. Η ένταση όμως που έχει εγείρει ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι το μέτρο αυτό «δεν μπορεί να ισχύσει για όλους, αυτόν που έχει ένα καφενείο στο χωριό και το γιατρό στο Κολωνάκι».
Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τις τελευταίες πινελιές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα βάλουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι και θα δώσουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η κατάθεσή του στη Βουλή.
Σήμερα, εξάλλου, το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά στη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και εταιρειών.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, πάντως, ότι οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν είναι λεπτές, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Υπάρχουν 2 τρόικες. Η τρόικα εσωτερικού και η τρόικα εξωτερικού. Προσπαθώ να συμβιβάσω τις δύο αυτές τρόικες».
Τελεσίδικες ποινές
Βαριές ποινές, χωρίς μάλιστα ανασταλτικό χαρακτήρα, περιμένουν όλους όσοι φοροδιαφεύγουν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει το καθεστώς που ισχύει, με στόχο να περιορίσει το φαινόμενο και να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου.
Αυτό επεσήμανε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν κατ' επανάληψη ή στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, είτε θα συμβιβάζονται και θα πληρώνουν είτε θα οδηγούνται στη φυλακή.
Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση «εξετάζει, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και να οδηγούνται στη φυλακή όσοι θα καταδικάζονται για φοροδιαφυγή, όπως συμβαίνει στην Αμερική», ανέφερε και τόνισε ότι ήδη οι νομικοί «μελετούν περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, όπου υπάρχουν ποινές, οι ποινές αυτές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας του υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει να κηρυχθεί η φοροδιαφυγή ως ιδιώνυμο αδίκημα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε μάλιστα «πληγή» για τη χώρα τη φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως η αντιμετώπισή της πρέπει να γίνει εθνικός στόχος.
Επανεξέταση
Μετά το ΠΑΣΟΚ -προχθές- και η ΔΗΜΑΡ κοινολόγησε χθες τις θέσεις της για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, αν και υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν.
Η ΔΗΜΑΡ καταγράφει στα θετικά της πρότασης ότι, με το νέο τρόπο υπολογισμού της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων, προκύπτει μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των οικογενειών με παιδιά. Θεωρεί, επίσης, ότι «παρά την τυπική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, το πραγματικό αφορολόγητο αυξάνεται από ευρώ 5.000 σε ευρώ 9.000».
Στα αρνητικά της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει:
* Δεν περιλαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
* Χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων.
* Προβλέπει επαχθή φορολογική αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως εκείνων που υπήρξαν συνεπείς και ειλικρινείς ως προς τη δήλωση των πραγματικών τους εισοδημάτων.
* Δημιουργεί μεγάλες αδικίες ως προς την αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά.
* Εχει ασθενή αναπτυξιακή διάσταση. Η αύξηση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων σε περιβάλλον βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης από 20% σε 26% ενισχύει την ύφεση.
Στο πλαίσιο των κυβερνητικών ευθυνών της, η ΔΗΜΑΡ προτείνει:
* Φορολογικό σύστημα απλό και δίκαιο, που θα ικανοποιεί τρεις βασικές αρχές: α) Καμία φορολόγηση σε εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, β) Συνεισφορά των πολιτών στα φορολογικά βάρη αναλόγως των δυνατοτήτων τους, γ) Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, βάσει μιας ενιαίας κλίμακας.
Επεξηγεί ότι:
* Ως «όριο της φτώχειας» είναι αυτό που ορίζεται, σε ετήσια βάση, από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ητοι, ευρώ 5.951/άτομο ή ευρώ 12.497 για ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο παιδιά έως 13 ετών.
* Πρέπει να φορολογηθούν βάσει μιας ενιαίας κλίμακας τα εισοδήματα που προέρχονται από: ενοίκια, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτική δραστηριότητα, αμοιβές διευθυνόντων συμβούλων Α.Ε. και διαχειριστών ΕΠΕ, αμοιβές των μελών δ.σ., stock options και άλλοι συναφείς τρόποι αμοιβής υψηλόβαθμων στελεχών.
* Η δήλωση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Για να μην υπάρξουν αδικίες από την αδιαφοροποίητη φορολογική αντιμετώπιση των νοικοκυριών ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών, η ΔΗΜΑΡ προτείνει την αύξηση του ποσού αυτόματης απομείωσης του φόρου κατά ευρώ 200/παιδί.
Κατά το υπόδειγμα της ΔΗΜΑΡ, η μείωση φόρου για κάποιον με εισόδημα π.χ. ευρώ 20.000 θα είναι ευρώ 1.850 εάν δεν έχει παιδιά, ευρώ 2.050 εάν έχει ένα παιδί, ευρώ 2.250 εάν έχει δύο παιδιά κ.ο.κ. Το επιπλέον ποσό της απομείωσης θα αποκλιμακώνεται μετά τα ευρώ 40.000 με τρόπο ανάλογο της αυτόματης απομείωσης φόρου.
Επίσης, προτείνει να επανεξετασθούν οι καταργούμενες δαπάνες, που μείωναν τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών, με ιδιαίτερη έμφαση στις δαπάνες:
* υγείας και περίθαλψης των χρόνια πασχόντων και των αναπήρων (εξαίρεση 100%).
* Μίσθωσης κύριας κατοικίας και κατοικίας των παιδιών που σπουδάζουν.
* Τόκων των στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Για τη φορολόγηση αγροτών προτείνει:
* Να γίνεται βάσει της κλίμακας φυσικών προσώπων, όπως ακριβώς ισχύει και για το σύνολο των απασχολούμενων στην οικονομία.
* Υποχρέωση τήρησης βιβλίων για όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις με τζίρο άνω των ευρώ 5.000.
* Τα άτομα με αποκλειστική αγροτική δραστηριότητα να έχουν ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση, είτε μέσω της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος είτε μέσω της αύξησης της αυτόματης απομείωσης φόρου.
Για τη φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών, προτείνει:
* Να αντιμετωπιστούν ως φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, σε επιχειρήσεις που διατηρούν βιβλία Β' κατηγορίας (ελευθέρια επαγγέλματα, ατομικές και εταιρικές, κοινοπραξίες κ.λπ.) η φορολόγησή τους θα γίνεται με τον εξής τρόπο: έσοδα μείον έξοδα και το υπόλοιπο στην κλίμακα φυσικών προσώπων.
Για τη φορολογία Νομικών Προσώπων ζητεί το σύστημα φορολόγησής τους να ενισχύει την αναπτυξιακή διάσταση, να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, να απλοποιεί το σύστημα και προτείνει:
* Επιχειρήσεις με βιβλία Γ' κατηγορίας, εκτός ανωνύμων εταιρειών, μετά την αφαίρεση των δαπανών, το διανεμόμενο κέρδος φορολογείται βάσει της κλίμακας φυσικών προσώπων. Τα μη διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται βάσει του ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων (20%).
* Να υπάρξει ρητή απαγόρευση χρήσης των αποθεματικών των επιχειρήσεων στις δηλώσεις φορολογίας των επιχειρηματιών, προκειμένου αυτοί να δικαιολογήσουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Για τις Ανώνυμες Εταιρείες:
* Στο τέλος της χρήσης, η επιχείρηση δηλώνει το τμήμα των κερδών, που θα διανεμηθεί και το τμήμα που θα παραμείνει στο εσωτερικό της ως αποθεματικό.
* Τα αποθεματοποιούμενα κέρδη φορολογούνται βάσει του ενιαίου συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων (20%), ενώ τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 37,5%. Ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων διαμορφώνεται αυτόματα βάσει του αθροίσματος του ενιαίου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων (20%) συν το συντελεστή φορολόγησης των αξιών(όχι μικρότερος των τόκων των καταθέσεων που προτείνουμε 17,5%).
* Καθιερώνεται η έννοια της επιχειρηματικής αμοιβής (για την προσωπική εργασία των επιχειρηματιών). Οι επιχειρηματικές αμοιβές προσδιορίζονται με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, αποτελούν προσωπικό εισόδημα των επιχειρηματιών, που προσαυξάνει το προσωπικό τους εισόδημα και συνιστούν δαπάνη των επιχειρήσεων.
* Δημιουργία ειδικής κατηγορίας, υπό τον τίτλο «επιχειρήσεις ειδικών σκοπών», στην οποία θα ενταχθούν οι ναυτιλιακές και οι εξωχώριες επιχειρήσεις και κωδικοποίηση της φορολογίας των εν λόγω εταιρειών, με στόχο τον εξορθολογισμό της και την ενίσχυση του ελέγχου των αρμόδιων αρχών.
Τέλος, η ΔΗΜΑΡ προτείνει όλα τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα (τόκοι καταθέσεων, λαχεία κ.ο.κ.) να φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή (17,5%).
Εξαίρεση αποτελούν τα μερίσματα των μετοχών, τα οποία φορολογούνται με ποσοστό 37,5%.
Δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα για την προστασία της μεσαίας τάξης
Κατηγορηματικά αντίθετο είναι το ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, τόνισαν χθες ηγετικοί παράγοντες του κινήματος και, εν όψει της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών, σημείωσαν ότι «μόνο μέσα από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και από την προστασία της μεσαίας τάξης, θα μπορέσει ο τόπος να ξαναβρεί το δρόμο προς την ανάπτυξη».
Με απόλυτο τρόπο, το ΠΑΣΟΚ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει στο Κοινοβούλιο τις ρυθμίσεις για το φορολογικό, αν δεν υπάρξουν τουλάχιστον οι ακόλουθες αλλαγές:
* Με δεδομένο ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση στις κλίμακες μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε σύγκριση με την ισχύουσα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί η ισχύουσα που είναι αύξουσα και προοδευτική. Τονίζεται ότι στην κλίμακα αυτή ο ανώτατος φόρος είναι το 45% και ισχύει για εισοδήματα άνω των 100 χιλ.
* Η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων δυόμισι χρόνων επιβάλλει η φορολογική πολιτική να λαμβάνει υπόψη της και κοινωνικές ανάγκες με προτεραιότητα, τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των πολυμελών. Η πρόταση του υπ. Οικονομικών οδηγεί σε αδιέξοδο τη μέση ελληνική οικογένεια. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών.
* Για να στηριχθούν οι νέοι και οι άνεργοι στο ξεκίνημα της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, προτείνεται η ένταξή τους (στην πρώτη έναρξη) στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών για τα 5 πρώτα χρόνια ή εναλλακτικά να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειωμένης κατά 50% (13%).
* Για τους αγρότες, η κυβέρνηση προτείνει το λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων χωρίς καμία ελάφρυνση. Δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες με μικρά εισοδήματα και η τήρηση των βιβλίων θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία όλων αυτών και στην αύξηση της γραφειοκρατίας χωρίς πρόσθετα έσοδα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να οριστεί όριο ελάχιστο για την τήρηση βιβλίων. Το όριο αυτό μπορεί να οριστεί μέσω του ποσού επιστροφής του ΦΠΑ που έλαβαν το προηγούμενο έτος π.χ. 2.000 ή εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη η επιδότηση ή συνδυασμός και των δύο, με στόχο να τύχουν απαλλαγής οι έχοντες ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.
* Η κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη διατήρηση της έκπτωσης με 5%.
Θα υπάρξουν βελτιώσεις στην κλίμακα
Ο υπουργός Οικονομικών πιστοποίησε, χθες, ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στην κλίμακα, επιβεβαιώνοντας τη «Ν» ότι, με την αναδίπλωση της κυβέρνησης όσον αφορά στη φορολόγηση εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ με συντελεστή 45%, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, επανέρχεται το αρχικό σενάριο με συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο συντελεστής να «πέσει» στο 40%, αφού σε σχετική ερώτηση, χθες, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε ότι «το βλέπουμε αυτό. Είμαστε σε συνεννόηση με την τρόικα», χωρίς να αποκλείεται πάντως να ισχύσει συντελεστής 45%, αλλά για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ, ίσως άνω των 60.000 ευρώ.
Το επικρατέστερο, πάντως, σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:
* Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρεις (από οκτώ σήμερα) συντελεστές:
- για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 21%
- για εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 36%
- για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 45%.
* Καθιερώνεται «βασική» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ μέχρι και τα 29.000 ευρώ η ανωτέρω έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι φυσικά να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Εξετάζεται, μάλιστα, να καθιερωθούν και έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς τη φοροδιαφυγή.
I-Reporter
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ελληνικό ζήτημα, εν μέσω σεναρίων για τη συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην ελάφρυνση του χρέους.
Η τελευταία έρευνα της Markit έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της νομισματικής ένωσης παρέμεινε το Νοέμβριο σε τροχιά συρρίκνωσης, αν και ελαφρώς βραδύτερης, με το σύνθετο δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 46,5 μονάδες, έναντι 45,7 τον Οκτώβριο. Εκτιμάται, όμως, ότι δύσκολα θα επανέλθει πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει τη συρρίκνωση από την επέκταση, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δεν αποκλείεται να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού επιτοκίου στο 0,5% τους επόμενους μήνες.
Κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι θα συζητηθεί οπωσδήποτε η πρόταση για μετακύλιση (roll over) της λήξης των ελληνικών ομολόγων, που έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Σύμφωνα με έγγραφο από τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, μία τέτοια κίνηση θα απάλλασσε την Ελλάδα από την ανάγκη πληρωμής 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-14 και επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16. Ο Μάριο Ντράγκι θα πρέπει πάντως να προσέξει πολύ το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσει για το θέμα, ώστε να μη δοθεί η εντύπωση άμεσης χρηματοδότησης μιας χώρας από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που αντιβαίνει στο κοινοτικό Δίκαιο.
***
Συγκλίνουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά αποκλίνουν στο δημοσιονομικό πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης οι κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι, για να αποφύγουν τυχόν αδιέξοδο που θα προκαλέσει νέες αναταράξεις με την τρόικα, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ακόμη ένα φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης, στοχοποιώντας χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο χρόνος για μια ακόμη φορά εκπνέει, καθώς οι προθεσμίες «τρέχουν», αφού έως τις 11 Δεκεμβρίου και πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 13ης τρέχοντος, οπότε και θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπερ-δόσης προς τη χώρα μας, θα πρέπει το εν λόγω σχέδιο νόμου να έχει κατατεθεί στη Βουλή και, φυσικά, το πρώτο σκέλος του που αφορά τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, αφού είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές μας.
Παρ' όλα αυτά, οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται, οι γραμμές είναι πολλές και ακόμη περισσότερες οι προτάσεις για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι που αφορούν στην ενίσχυση των τριτέκνων και πολυτέκνων, αλλά και στη νέας κλίμακα φορολόγησης.
Από την αυξημένη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με 17,5%, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 130 εκατ. ευρώ, αντί 15% που προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, έως και την επιβολή νέου «χαρατσιού» στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μέσω της αύξησης του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 ευρώ σήμερα στα 2.000 ευρώ!
Χωρίς φυσικά κανείς να εξηγεί ποιος θα αφήσει τις καταθέσεις του στις τράπεζες, την ώρα που δίδεται αγώνας για την επιστροφή τους, ή πώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα βρουν τα συγκεκριμένα ποσά για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όταν η αγορά «βουλιάζει» όλο και περισσότερο στην ύφεση.
Το μεγάλο «αγκάθι», πάντως, για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ο τρόπος ενίσχυσης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς οι σχεδιαζόμενες μέχρι σήμερα αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος οδηγούν σε σημαντικές επιβαρύνσεις τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.
Αυτό άλλωστε προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία.
Ο κ. Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικός, βέβαια, ότι το αφορολόγητο για τα παιδιά καταργείται, όμως η πολιτική για την ενίσχυση των οικογενειών «θα γίνει μέσω στοχευμένων δαπανών. Με επιδόματα και για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί ακόμα. Σε οικογένειες, βέβαια, που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια».
Η «εξίσωση», λοιπόν, που καλείται να λύσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο αφορά στους τρίτεκνους οι οποίοι, εάν έχουν εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ, θα υποστούν νέες απώλειες στα εισοδήματά τους με τις επικείμενες αλλαγές της κλίμακας και την επιδοματική πολιτική που προωθείται, ενώ για τους πολύτεκνους οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν πάνω από τις 10.000 ευρώ.
Για το λόγο πάντως αυτόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει αύξηση των επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους, στο βαθμό όμως που βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αύξησης των εσόδων για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο και υπάρξει έγκριση της τρόικας.
Οι εναλλακτικές που εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να μειώσει τις επιβαρύνσεις είναι οι εξής:
* Αύξηση της «πάγιας» έκπτωσης των 1.950 ευρώ κατά 5% για τρίτεκνους και πολύτεκνους, αν και η συγκεκριμένη πρόταση δεν συγκεντρώνει την αποδοχή των στελεχών του υπουργείου.
* Εσωτερική «μετατόπιση» μέρους των επιδομάτων που θα δοθούν σε όσους έχουν ένα ή δυο παιδιά, στις κατηγορίες των τριτέκνων και πολυτέκνων.
* Αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε τα ποσά να διατεθούν στις οικογένειες που έχουν περισσότερα από τρία παιδιά.
Η εν λόγω πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στην τρόικα, καθώς υπάρχει και σχετική εισήγηση από κόμμα της συγκυβέρνησης το τέλος επιτηδεύματος να αυξηθεί από τα 500 ευρώ, στα 2.000 ευρώ. Η ένταση όμως που έχει εγείρει ο υπουργός Οικονομικών είναι ότι το μέτρο αυτό «δεν μπορεί να ισχύσει για όλους, αυτόν που έχει ένα καφενείο στο χωριό και το γιατρό στο Κολωνάκι».
Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τις τελευταίες πινελιές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα βάλουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι και θα δώσουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η κατάθεσή του στη Βουλή.
Σήμερα, εξάλλου, το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά στη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και εταιρειών.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, πάντως, ότι οι ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν είναι λεπτές, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Υπάρχουν 2 τρόικες. Η τρόικα εσωτερικού και η τρόικα εξωτερικού. Προσπαθώ να συμβιβάσω τις δύο αυτές τρόικες».
Τελεσίδικες ποινές
Βαριές ποινές, χωρίς μάλιστα ανασταλτικό χαρακτήρα, περιμένουν όλους όσοι φοροδιαφεύγουν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αλλάζει το καθεστώς που ισχύει, με στόχο να περιορίσει το φαινόμενο και να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου.
Αυτό επεσήμανε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν κατ' επανάληψη ή στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, είτε θα συμβιβάζονται και θα πληρώνουν είτε θα οδηγούνται στη φυλακή.
Προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση «εξετάζει, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα και να οδηγούνται στη φυλακή όσοι θα καταδικάζονται για φοροδιαφυγή, όπως συμβαίνει στην Αμερική», ανέφερε και τόνισε ότι ήδη οι νομικοί «μελετούν περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, όπου υπάρχουν ποινές, οι ποινές αυτές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας του υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει να κηρυχθεί η φοροδιαφυγή ως ιδιώνυμο αδίκημα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε μάλιστα «πληγή» για τη χώρα τη φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως η αντιμετώπισή της πρέπει να γίνει εθνικός στόχος.
Επανεξέταση
Μετά το ΠΑΣΟΚ -προχθές- και η ΔΗΜΑΡ κοινολόγησε χθες τις θέσεις της για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, αν και υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν.
Η ΔΗΜΑΡ καταγράφει στα θετικά της πρότασης ότι, με το νέο τρόπο υπολογισμού της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων, προκύπτει μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των οικογενειών με παιδιά. Θεωρεί, επίσης, ότι «παρά την τυπική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, το πραγματικό αφορολόγητο αυξάνεται από ευρώ 5.000 σε ευρώ 9.000».
Στα αρνητικά της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει:
* Δεν περιλαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
* Χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων.
* Προβλέπει επαχθή φορολογική αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως εκείνων που υπήρξαν συνεπείς και ειλικρινείς ως προς τη δήλωση των πραγματικών τους εισοδημάτων.
* Δημιουργεί μεγάλες αδικίες ως προς την αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά.
* Εχει ασθενή αναπτυξιακή διάσταση. Η αύξηση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων σε περιβάλλον βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης από 20% σε 26% ενισχύει την ύφεση.
Στο πλαίσιο των κυβερνητικών ευθυνών της, η ΔΗΜΑΡ προτείνει:
* Φορολογικό σύστημα απλό και δίκαιο, που θα ικανοποιεί τρεις βασικές αρχές: α) Καμία φορολόγηση σε εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, β) Συνεισφορά των πολιτών στα φορολογικά βάρη αναλόγως των δυνατοτήτων τους, γ) Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, βάσει μιας ενιαίας κλίμακας.
Επεξηγεί ότι:
* Ως «όριο της φτώχειας» είναι αυτό που ορίζεται, σε ετήσια βάση, από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ητοι, ευρώ 5.951/άτομο ή ευρώ 12.497 για ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο παιδιά έως 13 ετών.
* Πρέπει να φορολογηθούν βάσει μιας ενιαίας κλίμακας τα εισοδήματα που προέρχονται από: ενοίκια, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτική δραστηριότητα, αμοιβές διευθυνόντων συμβούλων Α.Ε. και διαχειριστών ΕΠΕ, αμοιβές των μελών δ.σ., stock options και άλλοι συναφείς τρόποι αμοιβής υψηλόβαθμων στελεχών.
* Η δήλωση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων πρέπει να καταστεί υποχρεωτική για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Για να μην υπάρξουν αδικίες από την αδιαφοροποίητη φορολογική αντιμετώπιση των νοικοκυριών ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών, η ΔΗΜΑΡ προτείνει την αύξηση του ποσού αυτόματης απομείωσης του φόρου κατά ευρώ 200/παιδί.
Κατά το υπόδειγμα της ΔΗΜΑΡ, η μείωση φόρου για κάποιον με εισόδημα π.χ. ευρώ 20.000 θα είναι ευρώ 1.850 εάν δεν έχει παιδιά, ευρώ 2.050 εάν έχει ένα παιδί, ευρώ 2.250 εάν έχει δύο παιδιά κ.ο.κ. Το επιπλέον ποσό της απομείωσης θα αποκλιμακώνεται μετά τα ευρώ 40.000 με τρόπο ανάλογο της αυτόματης απομείωσης φόρου.
Επίσης, προτείνει να επανεξετασθούν οι καταργούμενες δαπάνες, που μείωναν τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών, με ιδιαίτερη έμφαση στις δαπάνες:
* υγείας και περίθαλψης των χρόνια πασχόντων και των αναπήρων (εξαίρεση 100%).
* Μίσθωσης κύριας κατοικίας και κατοικίας των παιδιών που σπουδάζουν.
* Τόκων των στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Για τη φορολόγηση αγροτών προτείνει:
* Να γίνεται βάσει της κλίμακας φυσικών προσώπων, όπως ακριβώς ισχύει και για το σύνολο των απασχολούμενων στην οικονομία.
* Υποχρέωση τήρησης βιβλίων για όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις με τζίρο άνω των ευρώ 5.000.
* Τα άτομα με αποκλειστική αγροτική δραστηριότητα να έχουν ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση, είτε μέσω της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος είτε μέσω της αύξησης της αυτόματης απομείωσης φόρου.
Για τη φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών, προτείνει:
* Να αντιμετωπιστούν ως φυσικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα, σε επιχειρήσεις που διατηρούν βιβλία Β' κατηγορίας (ελευθέρια επαγγέλματα, ατομικές και εταιρικές, κοινοπραξίες κ.λπ.) η φορολόγησή τους θα γίνεται με τον εξής τρόπο: έσοδα μείον έξοδα και το υπόλοιπο στην κλίμακα φυσικών προσώπων.
Για τη φορολογία Νομικών Προσώπων ζητεί το σύστημα φορολόγησής τους να ενισχύει την αναπτυξιακή διάσταση, να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, να απλοποιεί το σύστημα και προτείνει:
* Επιχειρήσεις με βιβλία Γ' κατηγορίας, εκτός ανωνύμων εταιρειών, μετά την αφαίρεση των δαπανών, το διανεμόμενο κέρδος φορολογείται βάσει της κλίμακας φυσικών προσώπων. Τα μη διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται βάσει του ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων (20%).
* Να υπάρξει ρητή απαγόρευση χρήσης των αποθεματικών των επιχειρήσεων στις δηλώσεις φορολογίας των επιχειρηματιών, προκειμένου αυτοί να δικαιολογήσουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Για τις Ανώνυμες Εταιρείες:
* Στο τέλος της χρήσης, η επιχείρηση δηλώνει το τμήμα των κερδών, που θα διανεμηθεί και το τμήμα που θα παραμείνει στο εσωτερικό της ως αποθεματικό.
* Τα αποθεματοποιούμενα κέρδη φορολογούνται βάσει του ενιαίου συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων (20%), ενώ τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 37,5%. Ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων διαμορφώνεται αυτόματα βάσει του αθροίσματος του ενιαίου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων (20%) συν το συντελεστή φορολόγησης των αξιών(όχι μικρότερος των τόκων των καταθέσεων που προτείνουμε 17,5%).
* Καθιερώνεται η έννοια της επιχειρηματικής αμοιβής (για την προσωπική εργασία των επιχειρηματιών). Οι επιχειρηματικές αμοιβές προσδιορίζονται με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, αποτελούν προσωπικό εισόδημα των επιχειρηματιών, που προσαυξάνει το προσωπικό τους εισόδημα και συνιστούν δαπάνη των επιχειρήσεων.
* Δημιουργία ειδικής κατηγορίας, υπό τον τίτλο «επιχειρήσεις ειδικών σκοπών», στην οποία θα ενταχθούν οι ναυτιλιακές και οι εξωχώριες επιχειρήσεις και κωδικοποίηση της φορολογίας των εν λόγω εταιρειών, με στόχο τον εξορθολογισμό της και την ενίσχυση του ελέγχου των αρμόδιων αρχών.
Τέλος, η ΔΗΜΑΡ προτείνει όλα τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα (τόκοι καταθέσεων, λαχεία κ.ο.κ.) να φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή (17,5%).
Εξαίρεση αποτελούν τα μερίσματα των μετοχών, τα οποία φορολογούνται με ποσοστό 37,5%.
Δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα για την προστασία της μεσαίας τάξης
Κατηγορηματικά αντίθετο είναι το ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, τόνισαν χθες ηγετικοί παράγοντες του κινήματος και, εν όψει της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών, σημείωσαν ότι «μόνο μέσα από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και από την προστασία της μεσαίας τάξης, θα μπορέσει ο τόπος να ξαναβρεί το δρόμο προς την ανάπτυξη».
Με απόλυτο τρόπο, το ΠΑΣΟΚ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει στο Κοινοβούλιο τις ρυθμίσεις για το φορολογικό, αν δεν υπάρξουν τουλάχιστον οι ακόλουθες αλλαγές:
* Με δεδομένο ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση στις κλίμακες μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε σύγκριση με την ισχύουσα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί η ισχύουσα που είναι αύξουσα και προοδευτική. Τονίζεται ότι στην κλίμακα αυτή ο ανώτατος φόρος είναι το 45% και ισχύει για εισοδήματα άνω των 100 χιλ.
* Η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων δυόμισι χρόνων επιβάλλει η φορολογική πολιτική να λαμβάνει υπόψη της και κοινωνικές ανάγκες με προτεραιότητα, τη στήριξη των οικογενειών και ιδιαίτερα των πολυμελών. Η πρόταση του υπ. Οικονομικών οδηγεί σε αδιέξοδο τη μέση ελληνική οικογένεια. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολογικής αντιμετώπισης των τέκνων των μισθωτών.
* Για να στηριχθούν οι νέοι και οι άνεργοι στο ξεκίνημα της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, προτείνεται η ένταξή τους (στην πρώτη έναρξη) στο φορολογικό καθεστώς των μισθωτών για τα 5 πρώτα χρόνια ή εναλλακτικά να υπάγονται στη φορολογική κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μειωμένης κατά 50% (13%).
* Για τους αγρότες, η κυβέρνηση προτείνει το λογιστικό προσδιορισμό όλων των αγροτικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων χωρίς καμία ελάφρυνση. Δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί αγρότες με μικρά εισοδήματα και η τήρηση των βιβλίων θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία όλων αυτών και στην αύξηση της γραφειοκρατίας χωρίς πρόσθετα έσοδα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει να οριστεί όριο ελάχιστο για την τήρηση βιβλίων. Το όριο αυτό μπορεί να οριστεί μέσω του ποσού επιστροφής του ΦΠΑ που έλαβαν το προηγούμενο έτος π.χ. 2.000 ή εναλλακτικά να ληφθεί υπόψη η επιδότηση ή συνδυασμός και των δύο, με στόχο να τύχουν απαλλαγής οι έχοντες ακαθάριστα έσοδα κάτω από 20.000 ευρώ.
* Η κυβέρνηση προτείνει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη διατήρηση της έκπτωσης με 5%.
Θα υπάρξουν βελτιώσεις στην κλίμακα
Ο υπουργός Οικονομικών πιστοποίησε, χθες, ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στην κλίμακα, επιβεβαιώνοντας τη «Ν» ότι, με την αναδίπλωση της κυβέρνησης όσον αφορά στη φορολόγηση εισοδημάτων άνω των 26.000 ευρώ με συντελεστή 45%, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, επανέρχεται το αρχικό σενάριο με συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο συντελεστής να «πέσει» στο 40%, αφού σε σχετική ερώτηση, χθες, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, δήλωσε ότι «το βλέπουμε αυτό. Είμαστε σε συνεννόηση με την τρόικα», χωρίς να αποκλείεται πάντως να ισχύσει συντελεστής 45%, αλλά για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ, ίσως άνω των 60.000 ευρώ.
Το επικρατέστερο, πάντως, σενάριο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:
* Θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρεις (από οκτώ σήμερα) συντελεστές:
- για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 21%
- για εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 36%
- για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 45%.
* Καθιερώνεται «βασική» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ μέχρι και τα 29.000 ευρώ η ανωτέρω έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι φυσικά να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Εξετάζεται, μάλιστα, να καθιερωθούν και έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς τη φοροδιαφυγή.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το παράδειγμα της Ισλανδίας: Πώς κατάφεραν να σωθούν από τη χρεοκοπία
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΙΚΑ: Δεν προχωράει στην απόλυση 445 υπαλλήλων του
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ