2012-12-06 17:00:15
Φωτογραφία για Τι θα φέρει ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων
Οι ψίθυροι για εφαρμογή της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα, άρχισαν το τελευταίο διάστημα να γίνονται… φωνές.

Το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου εισέβαλε στις συζητήσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ήδη υπάρχει σχέδιο για την προώθηση του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος. Η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει επίσης την μεταρρύθμιση, μιλώντας για «απαραίτητη και ώριμη επιλογή».

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ανδρέας Δημητρόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, αναφέρει ότι με βάση το Σύνταγμα, οι οποιεσδήποτε αλλαγές στο εκλογικό τοπίο θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές. Στόχος είναι να μην μπορεί η κάθε κυβέρνηση να αλλάζει το εκλογικό σύστημα κατά βούληση, όπως τονίζει με βάση το Σύνταγμα. «Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση να ψηφιστεί η απλή αναλογική από 200 βουλευτές, οπότε το νέο σύστημα θα ισχύσει άμεσα», κάτι που όπως εξηγεί απαιτεί και την ψήφισή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.


«Απλή αναλογική, το πιο δίκαιο σύστημα»

«Η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο σύστημα», υποστηρίζει ο Δημητρόπουλος. Εξηγεί μάλιστα ότι τα δύο εκλογικά συστήματα είναι δύο. Το πλειοψηφικό-που ισχύει σήμερα-και με βάση αυτό όλες οι έδρες πηγαίνουν στο πρώτο κόμμα. Το δεύτερο σύμφωνα με τον συνταγματολόγο, είναι το αναλογικό. Εκεί το κάθε κόμμα λαμβάνει ότι του αναλογεί σε ψήφους. «Ό,τι ποσοστό πάρει τόσες θα είναι και οι αντίστοιχες ψήφοι», εξηγεί.

«Την τελευταία δεκαετία υπάρχει σαφής στροφή προς το πλειοψηφικό σύστημα. Με 40 έδρες μπόνους για το πρώτο κόμμα παλαιότερα και 50 έδρες μπόνους, σήμερα», αναφέρει.

«Υπάρχει συνταγματική απόκλιση στο συγκεκριμένο σύστημα. Είναι δεδομένο ότι το εκλογικό δίκαιο δεν ελέγχεται συνταγματικά όσο θα έπρεπε. Υπάρχουν πολλά κενά στη δράση του εκλογοδικείου».

Λευτέρης Κουσούλης: Ο κατακερματισμός πολιτικών δυνάμεων επιταχύνει την αναζήτηση

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, Λευτέρη Κουσούλη, αυτό που προέχει είναι η διακυβέρνηση της χώρας. «Το πρώτο ζήτημα στη φάση που διανύουμε είναι εάν για κάποιον προέχει η προτεραιότητα διακυβέρνησης της χώρας ή όχι». Χαρακτηρίζει θετική την εμπειρία της τρικομματικής κυβέρνησης, την οποία θεωρεί εργαλείο αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης.

«Αν εξαιρέσουμε το πριμ των 50 εδρών, αυτή τη στιγμή έχουμε μία πιο αυθεντική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου», διευκρινίζει. Παρόλα αυτά τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής και τονίζει ότι το εκλογικό πριμ των 50 εδρών αποτελεί πρόβλημα δημοκρατίας και πρέπει να επανεξεταστεί.

Ο κύριος Κουσούλης καταλήγει αναφέροντας ότι ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη περίοδο μόνο θετικός μπορεί να είναι, καθώς επιταχύνει την κίνηση και την αναζήτηση.

Προωθείται η συγκεκριμένη εκλογική μεταρρύθμιση με δεδομένο ότι η δυνατότητα διαμόρφωσης αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχει ελαχιστοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, αναφέρει ακαδημαϊκός. Και υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο σύστημα αποτυπώνει τις νέες τάσεις του εκλογικού σώματος, κάτι που θεωρεί αναπόφευκτο. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα εξασφαλίζουν αυτοδυναμία τα μεγάλα κόμματα. «Είναι μία γενικότερη τάση που συναντάμε στην Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μεγάλα κόμματα χάνουν δυνάμεις. Έχει χαθεί η κομματική ταυτότητα, την οποία έφερε ο ψηφοφόρος κατά το παρελθόν», όπως εξηγεί.

Ο συγκεκριμένος ακαδημαϊκός βλέπει την απλή αναλογική ως το μόνο σύστημα που θα βοηθήσει κόμματα, όπως η ΔΗΜ.ΑΡ., να αποτελέσουν αναπόσπαστα στοιχεία των νέων συνασπισμών. Προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να μπορέσουν αυτά τα κόμματα να επιβιώσουν. Εξάλλου η ΔΗΜΑΡ έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί και με τα δύο πρώτα κόμματα, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι μελλοντικών κυβερνήσεων συνεργασίας.

Οι κίνδυνοι της απλής αναλογικής

Ο κύριος Δημητρόπουλος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος της απλής αναλογικής είναι να μην εξασφαλίζονται βιώσιμες πλειοψηφίες στο κοινοβούλιο. «Θα είναι σπάνιο έως αδύνατον να υπάρχει στο εξής αυτοδυναμία. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα γίνουν ο κανόνας στο εξής», επισημαίνει. Χαρακτηρίζει συνταγματικά και πολιτικά απαράδεκτο να ισχύσει το σημερινό σύστημα, το οποίο δίνει πριμ στο πρώτο κόμμα και προτείνει να υπάρξει ρύθμιση, που θα δίνει πριμ της τάξεως των 10 εδρών το πολύ στα πρώτα κόμματα.
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ