2012-12-07 14:53:03
Φωτογραφία για Ελληνική εφευρετικότητα και βιομηχανικό design μένουν απροστάτευτα
της Άννης Καρολίδου

Καμπάνια του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για την κατοχύρωση σχεδίων και ευρεσιτεχνιών.Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις αιτήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων Ελληνικές εταιρείες και δημιουργοί δεν έχουν ακόμη …βρει το δρόμο που οδηγεί στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, για την κατοχύρωση των βιομηχανικών σχεδίων και των ευρεσιτεχνιών τους. Το αποτέλεσμα είναι να αφήνονται έκθετοι στον αθέμιτο ανταγωνισμό, να μην αξιοποιούν τα επιτεύγματά τους στην εσωτερική και διεθνή αγορά και, το ελληνικό R&D να μη διεκδικεί διεθνώς αυτό που τoυ ανήκει.

«Είμαστε πολύ πίσω στην κατοχύρωση βιομηχανικών σχεδίων από Έλληνες δημιουργούς και εταιρείες της χώρας μας. Στον Ο.Β.Ι, κατατίθενται κάθε χρόνο μόλις περίπου 200 αιτήσεις για κατοχυρώσεις σχεδίων, σε ένα χώρο που σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετριέται σε εκατοντάδες χιλιάδων», τόνισε στη Voria.gr o διευθυντής καταθέσεων & χορηγήσεων τίτλων, του Οργανισμού, κ. Κώστας Αμπατζής, στο πλαίσιο ημερίδας για το Βιομηχανικό Σχέδιο, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.


«Οι λίγες αιτήσεις που κατατίθενται για σχέδια- παρότι είναι ευκολότερη η καταχώρηση απ’ ότι ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας- αφορούν κυρίως κοσμήματα, υφάσματα, έπιπλα και διακοσμητικά, ενώ απουσιάζει ολότελα ο τομέας των ηλεκτρονικών, ελάχιστα κατατίθενται από τον κλάδο του αλουμινίου στον οποίο η χώρα μας είναι πολύ ισχυρή. Ο λόγος που τόσο λίγοι μπαίνουν στη διαδικασία, συνδέεται πιστεύω, με τη στενότητα της ελληνικής αγοράς και τις δυνατότητες απορρόφησης των νέων εφαρμοσμένων ιδεών», εξήγησε ο κ. Αμπατζής.

Ο λόγος που δημιουργοί και εταιρείες μένουν μακρά από τις κατοχυρώσεις νέων σχεδίων, σημάτων, δεν είναι οπωσδήποτε οικονομικός. Το κόστος για ένα πρώτο εθνικό σχέδιο είναι μόλις 130 ευρώ, ενώ στην επόμενη αίτηση, στην οποία μπορούν να συμπεριληφθούν μέχρι και 50 σχέδια, η χρέωση είναι στο ποσό των 10 ευρώ για το κάθε ένα.

Στις ευρεσιτεχνίες οι αριθμοί είναι κάπως πιο αισιόδοξοι, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για πιο σύνθετα και ολοκληρωμένα επινοήματα, κι’ αυτό επειδή το σχέδιο ήταν κάπως παρεξηγημένο σε σχέση με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Έτσι, για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κατατίθενται στον Ο.Β.Ι. περίπου 800 αιτήσεις ετησίως, το 95% από τις οποίες αφορά Έλληνες εφευρέτες και ελληνικές εταιρείες. Ωστόσο, άλλες περίπου 3.000-3.500 αιτήσεις έρχονται μέσω του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, ώστε αυτά τα προϊόντα ή οι βιομηχανικές εφαρμογές να προστατεύονται στην Ελλάδα.

Η ευρωπαϊκή οδός, ισχύει και για τα βιομηχανικά σχέδια, καθώς η Ελλάδα συμμετέχει στον Κοινοτικό OHIM που καλύπτει και τους ‘27’ της Ε.Ε., ενώ αιτήσεις έρχονται και μέσω του διεθνούς φορέα WIPO.

Εν τω μεταξύ, ο Ο.Β.Ι. , μετά από συνεργασία με τον ΟΗΙΜ , προσφέρει διαδικτυακά νέες ενημερωτικές υπηρεσίες για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε όλο τον κόσμο. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του design view το οποίο, αντλώντας στοιχεία και από το WIPO, ανοίγει μία τεράστια τράπεζα δεδομένων με περίπου 75 εκατ. διπλώματα. Στο design view μετέχουν ήδη 7 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., από τις πρώτες και η Ελλάδα και έχουν ήδη γίνει 1.044.000 καταχωρήσεις.

Στο πραγματικά ασύλληπτα μεγάλο χώρο των βιομηχανικών σχεδίων, μέχρι τώρα η ενημέρωση γίνεται με αναζητήσεις ανά χώρα. Στην επόμενη διετία, ο ΟΗΙΜ θα δημιουργήσει μία κοινή τράπεζα για τις χώρες της Ε.Ε. , η οποία για κάθε σχέδιο θα έχει καταχωρημένες λεπτομέρειες και που θα είναι συνδεδεμένη με τα τελωνεία, τις εισαγγελίες, την Αστυνομία, ώστε να μπορούν να ελέγχονται οι παραποιήσεις σε εμπορεύματα και να προστατεύεται ένα βιομηχανικό προϊόν ή το τμήμα ενός προϊόντος.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ