2012-12-07 19:34:05
Φωτογραφία για Η δραματική ιστορία της Αλεξίας Εβερτ και η πιθανή υποψηφιότητα για Δήμαρχος Αθηναίων
Η Αλεξία Εβερτ, αν δεν ήταν τόσο άτυχη στην προσωπική της ζωή, θα βρισκόταν ήδη στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Κώστας Καραμανλής της έχει προτείνει την πρώτη θέση στο Ευρωψηφοδέλτιο. Η ΝΔ της έχει ζητήσει επανειλημμένως να είναι υποψήφια βουλευτής. Δέχτηκε μόνο μια φορά τις πολιτικές προτάσεις και «σάρωσε» στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Τοποθετήθηκε αμέσως Αντιδήμαρχος Υγείας.

Τα σενάρια για το πολιτικό μέλλον της Αλεξία Εβερτ επανέρχονται δριμύτερα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα προτείνει την Αλεξία Εβερτ για υποψήφια Δήμαρχο Αθηνών, απέναντι στον Γιώργο Καμίνη.

Το τραγικό ατύχημα που άλλαξε τη ζωή της η Αλεξία Εβερτ το έκανε ήδη βιβλίο με τίτλο «Το ιατρικό λάθος». Η ιστορία είναι πολύ γνωστή , αφορά την τραγική χειρουργική επέμβαση στον σύζυγό της Γιώργο Αλμπέρτη. Επίσης, αφορά μια πολύχρονη δίκη, αθώωση των γιατρών και τραγική αυτοκτονία ενός εκ των γιατρών που εγχείρισαν τον Γιώργο Αλμπέρτη.


Το ατύχημα

Η Αλεξία Εβερτ και ο δικηγόρος Γιώργος Αλμπέρτης (διευθύνων σύμβουλος της Eurobank) παντρεύτηκαν το 1999 και απέκτησαν έναν γιό, τον Μιλτιάδη, που πήρε το όνομα του παππού του, Μιλτιάδη Εβερτ.

Μία μικρή κύστη που βρέθηκε στον εγκέφαλο του κ. Αλμπέρτη κατάφερε να σβήσει το χαμόγελο του ζευγαριού.

Από σωρεία λαθών, παραλείψεων και επιπολαιοτήτων των γιατρών, όπως απέδειξαν τα στοιχεία που βρέθηκαν στα χέρια της Δικαιοσύνης, το μεγαλοστέλεχος της τράπεζας, που όλοι θαύμαζαν για τις ικανότητες και τις γνώσεις του, βγήκε από το νοσοκομείο ένας άλλος άνθρωπος.

Τρεις ήταν οι γιατροί που χειρούργησαν τον Γιώργο Αλβέρτη πριν από 5 χρόνια. Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Αγγελιδάκης, που αυτοκτόνησε τον Ιανουάριο του 2009.

Λίγες ώρες πριν θέσει τέλος στη ζωή του, ο Αγγελιδάκης είχε καταθέσει υπόμνημα για την υπόθεση: «Επραξα εις το ακέραιο το καθήκον μου και δεν με βαρύνει η παραμικρή αμέλεια», έγραφε, αρνούμενος κατηγορηματικά ότι ευθύνεται για την εξέλιξη της υγείας του Γιώργου Αλβέρτη.

Η αυτοκτονία

Ο Δημήτρης Αγγελιδάκης αυτοκτόνησε με δραματικό τρόπο.

Στην οδό Αγίου Στεφάνου στο Ντράφι, ένα αυτοκίνητο στριφογυρίζει μανιασμένα. Μια γυναίκα το βλέπει. Της φαίνεται παράξενο και τρέχει να φωνάξει τον άνδρα της. Μέχρι να γυρίσουν πίσω μαζί, το αυτοκίνητο έχει σταματήσει. Μες στο σκοτάδι, η πόρτα του οδηγού ανοιχτή. Στο πλάι, δυο πόδια προεξέχουν.

Η γραβάτα δεμένη στη χειρολαβή, το κεφάλι πεσμένο μπρος. Ενας ιατροδικαστής λέει πως «αυτός ο άνθρωπος πρέπει να ήθελε πολύ να πεθάνει».

Η κατάθεση της Αλεξίας Εβερτ

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση που έδωσε στο ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η Αλεξία Εβερτ, στη διάρκεια της εξέλιξης της δίκης:

«Μετά το τέλος της επέμβασης, οι γιατροί διαβεβαίωναν ότι όλα πήγαν καλά, ενώ και ο ίδιος ο ασθενής μιλούσε και επικοινωνούσε με τους οικείους του.

Ομως, λίγες ώρες μετά είχε πονοκέφαλο, έκανε εμετό και είχε πρόβλημα συνείδησης. Παρ' όλα αυτά, οι γιατροί συνέχιζαν να διαβεβαιώνουν την οικογένεια ότι όλα βαίνουν καλώς.

Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες. Και αυτό, γιατί οι γιατροί είχαν παραλείψει να του τοποθετήσουν παροχέτευση, η οποία θα εκτόνωνε την πίεση από το υγρό στον εγκέφαλο».

Το δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον νευροχειρουργό σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, ενώ αθώωσε τον συγκατηγορούμενο συνάδελφό του, κρίνοντας ότι δεν είχε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του κ. Αλβέρτη.

Eις βάρος των δύο κατηγορουμένων είχε απαγγελθεί η κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Εκανε τον «γολγοθά» της βιβλίο

Η Αλεξία Εβερτ αποφάσισε να περιγράψει το προσωπικό της δράμα σε ένα βιβλίο με τίτλο «Το ιατρικό λάθος».

«...Οταν σκαλίζεις τις πληγές, πληγές που δεν κλείνουν με τον χρόνο, επόμενο είναι να πονέσεις. Αυτόν τον πόνο, τον βαθύ και βουβό, προσπαθώ σε όποια κλίμακα με διαπερνά την κάθε μου μέρα, να τον δαμάσω. Με πνίγουν αναπάντητα ερωτήματα που με στοιχειώνουν, με πρώτο και πιο απλό αλλά και πιο γοερό, το γιατί; Ενα βροντερό πώς; Μετά την επέμβαση όλοι οι γιατροί μας διαβεβαίωσαν ότι όλα θα πάνε καλά.

Δεν πήρε κανένας μερίδιο ευθύνης. Ενας μάλιστα μου τον αποκάλεσε άτυχο.

Οταν τα βιώνεις όλα αυτά, είσαι χαμένος. Κρέμεσαι από τα χείλη του γιατρού. Οταν, εξουθενωμένοι από την παράνοια, καλέσαμε έναν από τους καλύτερους νευρολόγους της Ευρώπης, ήταν πια πολύ αργά. Είπε με θλίψη στην αδερφή μου όταν είδε τις μαγνητικές: ''Τι κρίμα!''. Ηταν ήδη αργά για τον Γιώργο μας, που μπήκε όρθιος στην κλινική και αφέθηκε γεμάτος εμπιστοσύνη στα χέρια των γιατρών».

Η ελπίδα

Η επιστροφή του Γιώργου Αλβέρτη δεν είναι εύκολη, τόνισε η Αλεξία Εβερτ μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή το 1ο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικών Βλαβών, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ). Εκανε λόγο για ελλείψεις σε δομές αποκατάστασης στην Ελλάδα:

«Οταν έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουμε το κράτος πρόνοιας, για το οποίο πληρώνουμε φόρους, βιώνουμε την απόλυτη απελπισία. Τον απόλυτο εξευτελισμό. Με δύο λέξεις περιγράφεται σαν σύγχρονος Καιάδας ή πιο ευγενικά ανύπαρκτο κράτος για τους Ελληνες ενός κατώτερου θεού και για τα δεδομένα του 21ου αιώνα».

Σύμφωνα με την κ. Εβερτ, η περίπτωση του συζύγου της είναι από αυτές που σοκάρουν την κοινή γνώμη, φίλους και γνωστούς: «Η μέρα έγινε νύχτα, τα όνειρα έγιναν εφιάλτες, οι προσδοκίες μετατράπηκαν σε απελπισία. Η ζωή, που τόσο σεβόμασταν και που πιστεύαμε ότι μας χρωστούσε και της χρωστούσαμε -γιατί τη λατρεύαμε- έγινε κόλαση».

Που οφείλεται το λάθος

Πού εντοπίζεται το ιατρικό λάθος; Σύμφωνα με την κυρία Εβερτ, το λάθος των γιατρών εντοπίζεται στο μετεγχειρητικό στάδιο.

Στη δίκη που έγινε η μαρτυρία της ήταν καταπέλτης:

« Εμείς εμπιστευτήκαμε τη ζωή του Γιώργου στον καθηγητή Δημήτρη Ρολόγη » είπε η κυρία Εβερτ και πρόσθεσε: « Ποτέ οι γιατροί δεν μας είπαν ότι ο Γιώργος θα μείνει ανάπηρος για το υπόλοιπο της ζωής του. Αντίθετα, μας είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε ».

Οπως διηγήθηκε στο δικαστήριο η κυρία Εβερτ, ο σύζυγός της είχε πολύ καλή φυσική υγεία. Πριν από χρόνια άρχισε να παραπονιέται για συχνούς πονοκεφάλους και οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε κύστη στον εγκέφαλο.

« Μας πρότειναν τρεις λύσεις θεραπείας, μια εκ των οποίων ήταν το χειρουργείο. Μας είπαν ότι τέτοιες επεμβάσεις έχουν επιτυχία και σε αυτές ειδικεύεται ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Ρολόγης » ανέφερε η κυρία Εβερτ, συμπληρώνοντας πως τελικά η επέμβαση έγινε στις 22.1.2005 στην ιδιωτική κλινική όπου εργαζόταν ο αυτόχειρας γιατρός Αγγελάκης.

Πρόεδρος: « Πώς είναι ο άνδρας σας σήμερα; »

Κυρία Εβερτ: « Εχει παντελή έλλειψη πρόσφατης μνήμης, φέρεται σαν μωρό, δεν θυμάται πού είναι η τουαλέτα στο σπίτι μας. Εχει οριστική μειονεξία, καθώς έχει πάθει ζημιά το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τη διανόηση και ξεχωρίζει τον άνθρωπο από το ζώο. Δεν έχει οπτική προς τα αριστερά. Αναγνωρίζει πρόσωπα από το παρελθόν, αλλά τώρα τελευταία σβήνουν και αυτές οι μνήμες. Αναγνωρίζει τον γιο μας, αλλά τον αποκαλεί με το όνομα του αδελφού του. Είναι σαν να έχει μια έντονη μορφή Αλτσχάιμερ ».

Πρόεδρος: « Εκ των υστέρων τι μάθατε ότι συνέβη; ».

Κυρία Εβερτ: « Ο σύζυγός μου είχε πάθει εγκεφαλικές βλάβες, διότι δεν του είχαν βάλει παροχέτευση που θα εκτόνωνε την πίεση στον εγκέφαλο ».

Το μέλλον

Η Αλεξία Εβερτ παραχωρεί συχνά συνεντεύξεις και περιγράφει την προσπάθεια που κάνει με τον σύζυγό της ως ένα νέο ταξίδι ζωής. «Καταφέραμε με τον Γιώργο να μετατρέψουμε την κόλαση σε οδύσσεια, σε ένα ταξίδι που δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλει.

Ξέρουμε όμως ότι την Ιθάκη μας τη βρίσκουμε καθημερινά, με τη δύση του ήλιου, στη σκέψη και τη διαπίστωση ότι τελειώνει άλλη μία μέρα που δεν την αφήσαμε να πάει χαμένη. Δεν γνωρίζω τι θα γίνει στο μέλλον.

Κάνουμε βήματα μπροστά, αργά μεν, σταθερά δε. Και εδώ και εκεί ξημερώνουν μέρες που ο Γιώργος εκπλήσσει θετικά. Και εγώ πανηγυρίζω και ευχαριστώ Θεό και ανθρώπους».

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ