2012-12-08 07:41:32
Φωτογραφία για Ο Πούτιν εγκαίνια στον S.Stream και εδώ μιλάμε με την «Μεγάλη Αλβανία»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε σήμερα επίσημα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που έχει αναλάβει η εταιρεία Gazprom, ένα έργο που θα επιτρέψει στη Μόσχα να παραδίδει το φυσικό της αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφεύγοντας την Ουκρανία και θεωρείται ανταγωνιστικό του αγωγού Ναμπούκο.

Μετά από μια σύντομη ομιλία του Πούτιν, ο οποίος μαζί με τον επικεφαλής της Γκάζπρομ Αλεξέι Μίλερ προέδρευσε της τελετής εγκαινίων, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην σύνδεση ενός σωλήνα του αγωγού σε μια τελετή κοντά στο θέρετρο Ανάπα, σημείο εκκίνησης του μήκους 2380 χιλιομέτρων αγωγού, του οποίου η έναρξη λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2015.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για τη ρωσική αγορά ενέργειας, αλλά επίσης και για εκείνη ολόκληρης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Με τον Nord Stream (σ.σ. τον αντίστοιχό του στο βορρά στην Βαλτική, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία), ο South Stream θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αξιόπιστες και άνευ προϋποθέσεων παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές, στην περίπτωση αυτή, στο νότιο τμήμα της Ευρώπης», πρόσθεσε.


Ο Μίλερ περιέγραψε το νέο αγωγό κάνοντας λόγο περί «νίκης», αναφερόμενος στο Ναμπούκο, που αναμένεται να μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν ακολουθώντας μια πορεία που θα περνά από την Τουρκία, αλλά καθυστερεί. «Έχουμε αέριο, έχουμε αγοραστές, τα έχουμε όλα έτοιμα», δήλωσε ο Μίλερ στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Το έργο, του οποίου το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να επιτρέψει στη Μόσχα να παραδίδει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση στην Ευρώπη. Η διαδρομή, μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας, και μετά από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και έως την Ιταλία, αποφεύγει το έδαφος της Ουκρανίας, που μέχρι σήμερα ήταν σημαντική χώρα διέλευσης και βεβαίως την Ελλάδα που αποκλειστικά εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν από τις κυβερνήσεις μετά τον Κ. Καραμανλή, βρέθηκαν λύσεις για την Ρωσία, στη Σερβία, την Σλοβενία και την Ουγγαρία, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα κυνηγάει μετά την «Πράσινη Ανάπτυξη» τα «πράσινα άλογα» της …«Μεγάλης Αλβανίας» με τον TAP!

Οι επανειλημμένες διενέξεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις τιμές του φυσικού αερίου, που είχαν προκαλέσει πολλές φορές διακοπή των παραδόσεων στη μέση του χειμώνα, οδήγησαν τη ρωσική γιγαντιαία εταιρεία Gazprom, που συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να αναζητήσει άλλες οδούς για τις παραδόσεις του φυσικού της αερίου …και βεβαίως δεν δυσκολεύτηκε να τις βρει!
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ