2012-03-25 02:14:02
Φωτογραφία για Νέος έλεγχος από κλιμάκιο του ΔΝΤ ξεκινάει τη Δευτέρα για το μεσοπρόθεσμο.. Έρχεται νέα σφαγή
της Δήμητρας Καδδά

Τη Δευτέρα καταφθάνει στην Αθήνα και κλιμάκιο του ΔΝΤ για ελέγχους, ενώ την Παρασκευή αναμένεται το πρώτο πόρισμα, με στόχο οι προτάσεις παρεμβάσεων να είναι έτοιμες πριν τις εκλογές.

Το Μεσοπρόθεσμο  θα παρουσιαστεί τον Μάιο μετά από πολιτικές αποφάσεις που θα..λάβει η επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, καθώς μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, τα «σενάρια» για τις πηγές «περικοπών» φτιάχνονται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο και σε όλα τα υπουργεία με τεχνική βοήθεια από το ΚΕΠΕ.

Τα λεφτά είναι πολλά και… ζαλίζουν.

Για να μειωθεί το έλλειμμα το 2013-2014 πρέπει να ληφθούν μέτρα 16 δισ. ευρώ. Κάποιες παρεμβάσεις έχουν ήδη προβλεφθεί στο μεσοπρόθεσμο του 2011 (δεν έχουν όμως εφαρμοσθεί όπως η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, των εισιτηρίων κλπ).

Απομένουν προς διευκρίνιση μέτρα 11,4 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό επιχειρείται να βρεθούν όσο το δυνατό πιο πολλά λεφτά (3% του ΑΕΠ ή 6 δισ. ευρώ ανέφερε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης) από το σχέδιο επισκόπησης των δαπανών του δημοσίου, δηλαδή από το «σκανάρισμα» κάθε δαπάνης-υπηρεσίας που παρέχει το δημόσιο.


Δεν αποκλείεται σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το ποσό που θα αναζητηθεί να «αυγατίσει» και τούτο διότι τα υπόλοιπα λεφτά για να συμπληρωθούν τα 11,4 δισ. ευρώ αναζητούνται σε δύο άλλες μελέτες, για τις Κοινωνικές Μεταβιβάσεις (1%-1,5 % του ΑΕΠ) που διενεργεί το Υπ. Εργασίας και για την Διοικητική Μεταρρύθμιση (1% του ΑΕΠ που διενεργεί το αρμόδιο υπουργείο οι οποίες φαίνεται ότι δεν βρίσκουν το απαιτούμενο ποσό.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ έρχεται την Δευτέρα στην Αθήνα για να αποκτήσει εικόνα της προόδου στην αναζήτηση δαπανών προς περικοπή. Θα παρουσιάσει επίσης τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν άλλα κράτη όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και ο Καναδάς.

Το πρώτο ορόσημο είναι η επόμενη Παρασκευή 30 Μαρτίου. Τότε το ΚΕΠΕ θα πρέπει να παραδώσει στην κυβέρνηση μία πρώτη καταγραφή των δαπανών και κατηγοριοποίησή τους. Δηλαδή, το που υπάρχει σπατάλη, κακή διαχείριση, ή αναποτελεσματική χρήση των πόρων του κράτους.

Θα πρέπει να οριοθετηθούν οι λειτουργίες του κράτους και των φορέων που είναι σημαντικές και πρέπει να διατηρηθούν (με περικοπές) αλλά και οι λειτουργίες που είναι μικρότερης σημασίας ή περιττές.

Ανάλογα με τις τελικές ανάγκες για περικοπές δαπανών, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το «μαχαίρι» στο δημόσιο...
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ