2012-12-10 10:56:02
Φωτογραφία για Η οικονομική κρίση πλήττει όλα τα Βαλκάνια
Οι ειδήσεις από τις βαλκανικές χώρες είναι απαισιόδοξες. Τα μέτρα λιτότητας κυριαρχούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς τους, για το 2013 Δεν μας παρηγορεί φυσικά το γεγονός, ότι η οικονομική κρίση δεν πλήττει μόνον εμάς, αλλά επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα ήταν μεν το πρώτο θύμα, αλλά όχι το μόνο. Η στήλη εξακολουθεί να επιμένει σ’ αυτό που εξ αρχής υποστήριξε. Ότι δηλαδή, με την οικονομική κρίση θα επιτευχθεί η πλήρης εξασθένιση των κρατών όπου γης, και με επόμενο βήμα την κατάτμησή τους, όπου σε λίγες δεκαετίες θα διαθέτει η υφήλιος πληθώρα προτεκτοράτων αδύναμων και ευκολοεξουσίαστων.

Όπου το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί με βομβαρδισμούς, οι πρόθυμοι είναι έτοιμοι να τις αναλάβουν, πιστεύοντας ότι θα τους απαλλάξουν. Στις δυτικές χώρες την υλοποίηση αναλαμβάνουν οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι. Αυτά γράψαμε πολλές φορές και σ’ αυτά επιμένουμε. Ερωτηματικό αποτελεί η Ρωσία, όπου ο Πούτιν ναι μεν τους έχει συνεταίρους σε πολλές από τις επιχειρήσεις που τους ενδιαφέρουν, αλλά επιμένει να διατηρεί η Ρωσία τον έλεγχο.


Η χώρα μας φυσικά ήταν το πρώτο θύμα, αφού διέθετε στην κρίσιμη στιγμή τους πιο πειθήνιους πολιτικούς, που όχι μόνον αποδέχθηκαν ασυζητητί τα αιτήματα των δανειστών, αλλά διαβεβαίωναν το διεθνές κοινό ότι η χώρα μας είναι διεφθαρμένη και ότι η μοίρα μας είναι η μοίρα του Τιτανικού. Μοιραίοι άνθρωποι σε λάθος ώρα.

Βέβαια, και με άλλους πολιτικούς δεν θα επιτυγχάναμε το ποθητό αποτέλεσμα, αλλά ίσως ήταν τα πράγματα λιγότερο επώδυνα και θα υπήρχε ελπίδα -όχι ότι θα καλυτερεύσουν σύντομα- αλλά ότι δεν θα επιδεινωθούν περισσότερο.

Οι ειδήσεις από τις βαλκανικές χώρες είναι επίσης απαισιόδοξες. Τα μέτρα λιτότητας κυριαρχούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς τους, για το 2013. Οι αποταμιεύσεις και οι μεγαλύτεροι δανεισμοί αποτελούν μέρος των μέτρων που λαμβάνουν, προκειμένου να μειώσουν το εξωτερικό τους χρέος. Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του και επιπλέον να συνεχίσουν να επιβιώνουν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πολλές χώρες των Βαλκανίων συντάσσουν τους προϋπολογισμούς με βαριά μέτρα λιτότητας.

Ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα επ’ αυτού των Southeast European Times. Στην Μπάνια Λούκα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, περισσότεροι από 7.000 καθηγητές και αστυνομικοί διαμαρτυρήθηκαν τον περασμένο μήνα για την σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 10 % στους μισθούς (που ήδη είναι πολλοί μικροί) των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διαδήλωση εδώ και χρόνια εναντίον των περικοπών των κρατικών δαπανών της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

Και να σκεφθεί κανείς ότι η κυβέρνησή της συνέταξε έναν προϋπολογισμό για το 2013 ύψους 990 εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 7 % σε σύγκριση με τις δαπάνες του τρέχοντος έτους. Με προϋπολογισμό αυτού του ύψους, η μείωση κατά 10% των μισθών αποτελεί τραγικό γεγονός. Να υπενθυμίσουμε δε, ότι ο βουλγαρικός προϋπολογισμός προβλέπει για το επόμενο έτος κατώτατη σύνταξη στα 145 λέβα (74 ευρώ) και βασικό μισθό στα 310 λέβα (158 ευρώ).

Η Κροατία βρίσκεται επίσης σε δύσκολη οικονομική περίοδο. Η μείωση του ΑΕΠ κατά 1,9 % φέτος ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να αυξήσει τον ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2013.

«Θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ για προϊόντα όπως το ψωμί και το γάλα έως 5 %. Του χρόνου περιμένουμε φιλόδοξη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,8 %, και περιμένουμε να το επιτύχουμε αν αυξηθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», είπε ο κ. Σλάβκο Λίνιτς, υπουργός Οικονομικών της Κροατίας.

Αξιοσημείωτη είναι η τοποθέτηση των πολιτών σε όλες τις βαλκανικές χώρες, που είναι ίδια: «Γιατί δεν περικόπτουν οι πολιτικοί τους δικούς τους μισθούς; Οι πολίτες υποφέρουν λόγω των κακών πολιτικών αποφάσεών τους. Οι πολιτικοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας».

Αναφερθήκαμε μόνον στην Κροατία και Βοσνία σήμερα, επειδή σε πολλά σημειώματά μας κάνουμε λόγο για τις άλλες βαλκανικές χώρες. Ελπίζουμε να γίνει αντιληπτό -όσο το δυνατόν συντομότερα- ότι η εξυπηρέτηση του χρέους μας είναι μόνον η επιφάνεια. Το κύριο πρόβλημα είναι η παραχώρηση πλήρους σχεδόν της κυριαρχίας. Ίσως τότε, πολιτικοί και κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές, αποφασίσουν να ενεργήσουν με σοβαρότητα, και όχι με την επιδεικνυόμενη μικροκομματική σκοπιμότητα.

Ο Μακεδών
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ