2012-12-10 20:15:08
Φωτογραφία για Πως να μιλήσετε στο παιδί σας για το διαζύγιο;
Πιστεύετε ότι είναι καλύτερα για ένα παιδί να μένουν οι γονείς του μαζί, ακόμα κι αν δεν είναι ευτυχισμένοι στο γάμο τους, ή να χωρίζουν και να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους; Ενστερνίζεστε την άποψη ότι τα παιδιά μας πάνω απ'όλα θέλουν να μας βλέπουν ευτυχισμένους, ή πιστεύετε πως αυτή η στάση ζωής είναι εγωιστική κι από τη στιγμή που φέρνουμε στον κόσμο παιδιά, οφείλουμε πάση θυσία να κρατάμε την οικογένειά μας ενωμένη;

Στις μέρες μας το να βρεις μια οικογένεια που να είναι ο μπαμπάς, η μαμά και τα παιδιά μαζί, τείνει να αποτελεί εξαίρεση. Ο καθένας μετρά δυο-τρεις γάμους, τα παιδιά είναι είτε από τον έναν, είτε από τον άλλον, είτε κι απ'τους δυό μαζί. Τα περισσότερα αδέλφια πλέον είναι ετεροθαλή. Είναι μια πραγματικότητα που όλοι την έχουμε αποδεχτεί, βλέποντας να συμβαίνει σχεδόν σε όλους γύρω μας.

Όμως τι πρέπει να πουν οι γονείς στα παιδιά τους όταν τελικά αποφασίσουν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους;


Καλό είναι να μην πουν στα παιδιά ότι χωρίζουν επειδή δεν αγαπιούνται πια. Στα μάτια του παιδιού η οικογενειακή αγάπη είναι δεδομένη και ιερή. Αν ακούσει ότι ο ένας γονιός έπαψε να αγαπά τον άλλον, θα σκεφτεί ότι ίσως αύριο ή σε λίγους μήνες θα πάψει να αγαπά και εκείνο. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν – ανάλογα με την ηλικία του παιδιού - φράσεις όπως:

«Η μητέρα και ο πατέρας θα ζουν σε διαφορετικά σπίτια στο εξής για να αισθάνονται καλύτερα.»«Αποφασίσαμε να μη ζούμε πια μαζί επειδή μας αρέσουν διαφορετικά πράγματα.»«Δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι όταν είμαστε μαζί οι δυο μας.»«Θα ζούμε χωριστά για να μην έχουμε συνέχεια καβγάδες ή ψυχρότητα.»Όποιος αναλάβει να ανακοινώσει το διαζύγιο, θα πρέπει να εμφυσήσει στα παιδιά σιγουριά για το μέλλον, με φράσεις όπως: 

-«Θα δείτε ότι αυτό θα είναι καλύτερο και για εσάς»

-«Ανεξάρτητα από το πώς νιώθουμε μεταξύ μας ο πατέρας /η μητέρα σας κι εγώ, θα συνεχίσουμε και οι δύο να σας αγαπάμε και να σας φροντίζουμε όπως πάντα»,

-«Δεν θα στερηθείτε τίποτε από όσα επιθυμείτε»

-«Ο μπαμπάς (ή η μαμά, αντίστοιχα) θα σας βλέπει πολύ συχνά»

-«Θα είναι απλώς σαν να έχετε δύο σπίτια, αλλά δεν θα αλλάξει τίποτε άλλο σημαντικό»

-«Για εσάς θα είναι σαν ο ένας από τους δυο μας να λείπει σε δουλειά πιο πολλές ώρες» κλπ. 

Μπορούν επίσης να τονιστούν οι θετικές πλευρές, με φράσεις όπως: 

-«Στο εξής δεν θα έχουμε πια διαφωνίες και στενοχώριες» ή

-«Θα είμαστε όλοι πιο ήρεμοι και χαρούμενοι» και

-«Θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσουμε στη νέα κατάσταση, όμως μετά θα είναι όλα πιο ισορροπημένα από τώρα» κλπ. 

Προσοχή 

Όσο μικρό κι αν είναι τα παιδί, πρέπει οπωσδήποτε να δώσουν εξηγήσεις για τη μεγάλη απόφαση που πήραν. 

-Να του ξεκαθαρίσουν ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για το χωρισμό. Μερικά παιδιά –ειδικά τα πολύ μικρά - νιώθουν ένοχα επειδή «τους συμβαίνει κάτι πολύ κακό» και θεωρούν ότι «για να πάθουν κάτι τέτοιο», πρέπει να έκαναν κάτι εξίσου κακό και τα ίδια. Για τα διαζύγια φταίνε πάντα οι ενήλικες.

- Το παιδί δεν πρέπει να μείνει με αναπάντητα τα βασικά ερωτήματά του – π.χ. «εγώ με ποιον θα μείνω;» - ή όσα φαίνονται ασήμαντα όπως «ποια κουκλάκια θα μπορώ να παίρνω στο σπίτι του μπαμπά;» Κάθε απάντηση που δίνουν οι γονείς, παρέχει στο παιδί μεγαλύτερη σιγουριά για το μέλλον του. Αν δεν μπορούνε να απαντήσουν σε όλα επειδή πολλά παραμένουν ρευστά, να απαντούν με ειλικρίνεια «δεν ξέρουμε, παιδί μου, ακόμα, αλλά θα προσπαθήσουμε και οι δυο να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για εσένα». 

mariatzirita.blogspot.com
vita.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ