2012-12-11 08:38:05
Φωτογραφία για Σε τροχιά προετοιμασιών το Πατρινό Καρναβάλι του 2013 - Τα Χριστούγεννα η ανακοίνωση της Βασίλισσας
Με αφορμή την έκθεση για τα 18 χρόνια του επιτυχημένου θεσμού των Καρναβαλιού των Μικρών που θα εγκαινιαστεί αυτήν την Τετάρτη 12/12 στις 19.00 στην αίθουσα Αίγλη της Βέσο Μάρε, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων, «Καρναβάλι Πάτρας», Χαράλαμπος Καρκούλιας αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε νωρίτερα σήμερα σε όλα τα προσεχή σχέδια και δράσεις της μεγαλύτερης γιορτής της πόλης της Πάτρας.

Όπως είπε ο κύριος Καρκούλιας στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, παρά το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους για το κρίσιμο θέμα της διαθεσιμότητας, το καρναβάλι οφείλει να σταθεί όρθιο και να σατιρίσει με τον τρόπο του την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της στις ζωές όλων μας, συμβάλλοντας στο να μας κάνει πιο ευρηματικούς και δραστήριους.

Εκτός από την έκθεση που θα συνδυάζει την ιστορία του θεσμού του Καρναβαλιού των Μικρών με ένα διαδραστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ο κύριος Καρκούλιας ανήγγειλε ότι από τις αρχές της ερχόμενης καρναβαλικής περιόδου, στην Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου και Ζαίμη) θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Καρναβαλικό Κέντρο που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις, εκθέσεις, άλλες δραστηριότητες ενώ θα λειτουργεί και ως σταθμός πληροφόρησης για το καρναβάλι.


Επίσης στην Αγορά Αργύρη θα λειτουργήσει οργανωμένα και το πωλητήριο των επίσημων αναμνηστικών του Πατρινού καρναβαλιού όπου πέρα από τα μπλουζάκια, καπελάκια, κ.α. θα διατίθεται για το κοινό και η συλλεκτική pin – καρφίτσα του Καρναβαλιού του 2013 με την καρναβαλική φιγούρα που έχει σχεδιάσει ο Πέτρος Βρυώνης.

Μία από τις καινοτομίες του ερχόμενου καρναβαλιού θα είναι η εκπτωτική κοινωνική κάρτα «patras carnival card», την οποία θα μπορεί να προμηθεύεται κάποιος καταβάλλοντας 10 ευρώ και θα έχει ισχύ για 1 χρόνο. Από τα έσοδα από την κάρτα θα υποστηριχθεί το καρναβάλι ενώ ένα 20% θα δοθεί για την ενίσχυση του Κοινωνικού τομέα και συγκεκριμένα της Τράπεζας Τροφίμων και Παιχνιδιών του Δήμου Πατρέων και της Μητρόπολης.

Οι κάτοχοι της κάρτας θα έχουν έκπτωση σε επιλεγμένα εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις αλλά και σε επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας και ξενοδοχεία της περιοχής. Ήδη όπως είπε ο κ. Καρκούλιας έχουν ενδιαφερθεί για να συμμετάσχουν στην κάρτα, η Παναχαική, ο Απόλλωνας, η Ορμή και ο ΝΟΠ.

Μία ακόμα πρωτοβουλία και νέο στοιχείο του καρναβαλιού θα είναι η ανάπτυξη του e-carnival shop μέσω του οποίου θα δίνεται η δυνατότητα on line αγορών αντικειμένων. Επίσης ηλεκτρονικά πλέον θα γίνονται οι αιτήσεις για το επόμενο καρναβάλι.

Για το καρναβάλι του 2013 που θα κορυφωθεί στα μέσα Μαρτίου, η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των πληρωμάτων ξεκινά την επόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012. Ο κύριος Καρκούλιας υπογράμμισε πως έχει αποσταλεί σε όλους τους δήμους κατάλογος των προιόντων και των κατασκευών του καρναβαλικού συνεργείου ενώ ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για να νοικιάσουν ή να αγοράσουν άρματα.

Ο κ. Καρκούλιας ομολόγησε πως η κρίση αλλά και η μεγάλη αναστάτωση που επικρατεί στους δήμους, «μας έχει πάει πίσω». Μάλιστα όπως ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού Μαρία Κουρμπανά, η έκθεση για τα 18χρονα του Καρναβαλιού των Μικρών είχε προετοιμαστεί για να ξεκινήσει ένα μήνα πριν αλλά καθυστέρησε λόγω των κινητοποιήσεων. «Δυστυχώς η έναρξη της συμπίπτει με την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά ο χαρακτήρας της είναι και εκπαιδευτικός οπότε δεν πειράζει που ξεκινά τώρα», σημείωσε η κυρία Κουρμπανά προσθέτοντας ότι η έκθεση θα λειτουργήσει έως και τον Μάιο του 2013 και πως στις εγκαταστάσεις του Καρναβαλικού Συνεργείου ήδη την περασμένη χρονιά πέρασαν πάνω από 2.000 παιδιά όπου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάριο δημιουργίας μικροκατασκευών, να ξεναγηθούν και να μάθουν τα μυστικά κατασκευής ενός άρματος, κ.α.

Στο Καρναβαλικό Συνεργείο-Εργαστήρι στη θέση Πετρωτό, έξω από την Πάτρα, αναμένεται το επόμενο διάστημα να μεταφερθεί το λογιστήριο και το γραφείο προμηθειών, η διοίκηση του δηλαδή.

Φωτ. από την έκθεση που ξεκινά στην αίθουσα Αίγλη στη Βέσο Μάρε.

Ο κύριος Καρκούλιας αποκάλυψε και μερικά ακόμη στοιχεία της ερχόμενης καρναβαλικής περιόδου. Όπως είπε, ήδη προετοιμάζεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων αλλά και η τελετή έναρξης όπου θα βάλει τη σκηνοθετική του σφραγίδα ο Πατρινής καταγωγής κινηματογραφιστής Παναγιώτης Φαφούτης.

Την ημέρα της τελετής έναρξης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και χάπενινγκ στη διάρκεια όλης της μέρας που θα κορυφωθούν με ένα ειδικό δρώμενο. Επίσης προχωρά το πρόγραμμα εθελοντισμού του Πατρινού Καρναβαλιού ενώ μέσα στα Χριστούγεννα θα γίνει και η επιλογή της Βασίλισσας του Καρναβαλιού του 2013 (η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε και υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον). Η 1η εμφάνιση της Βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί στην τελετή έναρξης.

Στα σχέδια ακόμα των ιθυνόντων του θεσμού είναι τα μέλη του Καρναβαλικού Συνεργείου να φτιάξουν του χρόνου ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό με τη δική τους φυσιογνωμία και τεχνογνωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη, καθοριστική βοήθεια και συμβολή αναμένεται να προσφέρουν οι 47 περίπου πενταμηνίτες συμβασιούχοι εργαζόμενοι που ήδη έχουν έρθει μέσω της ΓΣΕΕ.

Μάλιστα όπως είπε η κυρία Κουρμπανά, υπάρχει για παράδειγμα μία εργαζόμενη που λόγω των επιστημονικών γνώσεων που έχει, θα βοηθήσει στην προσπάθεια καταγραφής και τακτοποίησης του πολύτιμου αρχειακού υλικού του Πατρινού Καρναβαλιού που αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτο στο χώρο του παλιού Αρσακείου και όχι μόνο.

«Υπάρχουν πράγματα σε μπαούλα που πρέπει να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν όπως για παράδειγμα μία παλιά παραδοσιακή μηχανή κέρινων αυγών που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα υπόγειο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου», τόνισε η κυρία Κουρμπανά.

Τέλος να πούμε ότι για το 2013 έχουν ήδη εκτυπωθεί καινούρια έντυπα (το χορηγικό του Καρναβαλιού και το έντυπο του Καρναβαλικού Συνεργείου) που θα διατίθενται το επόμενο διάστημα.

Επίσης ο κ. Καρκούλιας επικοινώνησε με το προεδρείο των εργαζομένων του Δήμου Πατρέων προκειμένου να μην υπάρξει κατάληψη στο χώρο της έκθεσης στην Αίγλη και γενικά η έκθεση για τα 18 χρόνια του Καρναβαλιού των Μικρών και το Καρναβαλικό συνεργείο να εξαιρεθούν.

Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ-thebest
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ