2012-12-11 08:46:25
Φωτογραφία για ''ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ'' ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ
Το πρώτο χτύπημα ήρθε το 2011 όταν το υπουργείο Οικονομικών, μετά την έμπνευση της έκπτωσης φόρου 10% για όσους είχαν συλλέξει παραπάνω από τις απαιτούμενες αποδείξεις διαπίστωσε ότι περίπου τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους είχαν επιστροφή φόρου, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. 

Οι φοροαπαλλαγές "ψαλιδίστηκαν" δραστικά, το μπόνους των αποδείξεων καταργήθηκε, μπήκαν στο εκκαθαριστικό έκτακτες εισφορές και τέλος επιτηδεύματος και έτσι φέτος δικαιούχος επιστροφής δεν είναι καν ένας στους δέκα φορολογούμενους (8,11% του συνόλου), τα δε ποσά περιορίστηκαν σε 453 εκατ. ευρώ.

Με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και την κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου για παιδιά, τη σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών και φορο-μπόνους αποδείξεων, κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013, οι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα είναι μάλλον… είδος υπό εξαφάνιση.

Το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, φέρνει το τέλος της πλειοψηφίας των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα, με στόχο έσοδα 237 εκατ. ευρώ.


Δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα και δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παύουν να μειώνουν το φόρο έστω και κατά 10% (από 20% πέρυσι) που ισχύει μέχρι σήμερα και παραμένουν μόνο οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν σε ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο ή κοινωφελή ιδρύματα.

Η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων, επηρεάζει καταλυτικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις περίπου 800.000 νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια που μπορούσαν φέτος να μειώσουν το φόρο τους κατά το 10% των τόκων που είχαν καταβάλλει για την εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους.

Για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς παιδιά και εισόδημα 20.000 ευρώ ο οποίος είχε καταβάλλει 1.000 ευρώ για τόκους στεγαστικού δανείου και 800 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής, κέρδιζε έκπτωση φόρου 180 ευρώ (το 10% της δαπάνης για τόκους και ασφάλιστρα).

Φέτος με τις φοροαπαλλαγές εν ισχύ, ο φόρος που αναλογεί είναι 2.420 ευρώ αλλά με τη μείωση των 180 ευρώ περιορίζεται σε 2.240 και επειδή ο φόρος που είχε παρακρατηθεί ήταν μεγαλύτερος θα είχε επιστροφή φόρου.

Με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ο ίδιος φορολογούμενος ο οποίος θεωρητικά με βάση μόνο τις αλλαγές στην κλίμακα θα όφειλε λιγότερο φόρο κατά 70 ευρώ (φόρος κλίμακας 2.350) ευρώ, επειδή χάνει και τις φοροαπαλλαγές θα επιβαρυνθεί τελικά με φόρο 110 ευρώ επιπλέον και δεν υπάρχει περίπτωση να έχει επιστροφή φόρου.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, πέραν των επιβαρύνσεων που επιφέρει στους φορολογούμενους, έχει και μία διάσταση υποβοήθησης της φοροδιαφυγής.

Απουσία κινήτρων για την συλλογή αποδείξεων, γεννάται εύλογα το ερώτημα γιατί να ζητήσει ο ενοικιαστής απόδειξη και να μην έρθει σε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη για χαμηλότερο ενοίκιο ή επίσης για ποιο λόγο ο γονιός να ζητήσει απόδειξη από το φροντιστήριο ξένων γλωσσών και να μην προτιμήσει να τα βρουν με τον ιδιοκτήτη κάτω από το τραπέζι, γλιτώνοντας κάτι και οι δύο Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ