2012-12-12 09:20:56
Φωτογραφία για Ολα βαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο...
Στο μικροσκόπιο των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται το αποτέλεσμα της επαναγοράς των ομολόγων, που ολοκληρώθηκε χθες, καθώς επιτεύχθηκε ο στόχος ως προς τη συγκέντρωση του ποσού, αλλά με αυξημένες τιμές και αυξημένο κόστος κατά 450 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αρχικό πλάνο.

Μετά και την παράταση που δόθηκε, οι προφορές διαμορφώθηκαν στο ποσό των 31,862 δισ. ευρώ, καθώς οι ελληνικές τράπεζες προσέφεραν το σύνολο των ομολόγων που κατείχαν, ενώ μικρές ήταν οι επιπλέον προσφορές από ξένους θεσμικούς, οι οποίοι περιμένουν να καρπωθούν πιθανά κέρδη από την άνοδο των τιμών των ομολόγων που διακράτησαν.

Το αυριανό Eurogroup πάντως αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι αν θεωρήσει επιτυχές το buy back, θα αποδεσμεύσει και τη δόση των 34,4 δισ. ευρώ.

Προϋπόθεση όμως αποτελεί να πειστεί για την επιτυχία του buy back και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο


«Τεχνικά η διαδικασία ήταν πετυχημένη» δήλωσε παράγοντας με άμεση εμπλοκή στο θέμα της διαδικασίας της επαναγοράς, αλλά συμπλήρωσε πως «το θέμα είναι να γίνει (η διαδικασία) και πολιτικά δεκτή την Πέμπτη. Στο Eurogroup θα αποφασίσουν αν είναι επιτυχημένη».

Ο ίδιος παράγοντας είπε πως το «το βιβλίο αποκλείεται να ξανανοίξει», δίνοντας τέλος στα σενάρια που κυκλοφόρησαν χθες το απόγευμα, για νέα παράταση, ενώ συμπλήρωσε πως «το αν θα θεωρηθεί ότι το χρέος μειώνεται ικανοποιητικά θα αποφασιστεί αύριο».

Σήμερα, πριν από το άνοιγμα των αγορών, ίσως υπάρξει ανακοίνωση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τη διαδικασία και τα αποτελέσματά της, αλλά η πολιτική τους αξιολόγηση θα γίνει από το Eurogroup.

Η κα Λαγκάρντ

Καλωσόρισε τα αποτελέσματα της ελληνικής επαναγοράς χρέους η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ωστόσο ότι περαιτέρω σχόλια επί του θέματος θα γίνουν από τις ευρωπαϊκές οικονομικές Αρχές.

Ο κ. Ζανιάς

Η επαναγορά δεν επηρεάζει στο παραμικρό τις υπό εξέλιξη συγχωνεύσεις. Τα ομόλογα πουλήθηκαν λίγο υψηλότερα από τις τιμές με τις οποίες είχαν περαστεί στα βιβλία, τόνισε μιλώντας σε συνέδριο της ΕΕΔΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς.

Με βάση τα στοιχεία που προέρχονται από πληροφορίες, το ύψος της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που προσφέρθηκε ήταν 31,862 εκατ. ευρώ.

Η μέση τιμή την οποία προσέφερε το ελληνικό Δημόσιο για την επαναγορά τους διαμορφώθηκε στο 33,5%, ενώ ο στόχος ήταν η μέση τιμή να διαμορφωθεί στο 30%. Κατά την προκήρυξη της δημοπρασίας επαναγοράς των τίτλων, το εύρος των τιμών που όρισε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κυμαίνεται ανάλογα με τη διάρκεια των ομολόγων από 30,2% έως 38,1% το ελάχιστο και το ανώτατο εύρος τιμής μεταξύ 32,2% και 40,1%.

Για την επαναγορά των ομολόγων θα απαιτηθεί η καταβολή στους ομολογιούχους, ποσού ύψους περίπου 10,65 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Η μείωση του χρέους που επιτυγχάνεται ανέρχεται σε 21,1 δισ. ευρώ, ή 10,9% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, πηγές της Ευρωζώνης επισημαίνουν πως το ποσό που θα χρειαστεί για την επαναγορά των τίτλων είναι υψηλότερο κατά 450 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού που είχε συμφωνηθεί και στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει βρεθεί τρόπος κάλυψής του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταίροι δεν επιθυμούν να υπάρξει πρόσθετη δανειοδότηση από τον EFSF, αλλά να καλυφθεί είτε από τη δόση που θα λάβει η Ελλάδα είτε να αντλήσει το ποσό με έκδοση εντόκων γραμματίων.

Η γνωμάτευση του Eurogroup θα κρίνει και την πορεία εφαρμογής του συνολικού πακέτου μείωσης του δημόσιου χρέους, καθώς, όπως σχεδιάστηκε, προβλέπει πως η επαναγορά θα συμβάλει κατά 50% (ήτοι περίπου 20 δισ. ευρώ) στο στόχο για τη μείωση του χρέους, δηλαδή κατά 40% δισ. ευρώ, μέχρι το 2020.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που ενημερώθηκαν χθες το βράδυ από τον ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Στουρνάρα, για τα αποτελέσματα της διαδικασίας, εφόσον εγκρίνουν την επαναγορά, θα θέσουν σε εφαρμογή και τα υπόλοιπα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους, όπως είναι οι μειώσεις των επιτοκίων, η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, η επιστροφή κερδών της ΕΚΤ κ.λπ. Με το μείγμα των μέτρων, το ελληνικό χρέος το 2020 θα διαμορφωθεί στο 124% του ΑΕΠ, αντί του 144% του ΑΕΠ που θα διαμορφωνόταν εάν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα.

Η μη επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επαναγοράς έδωσε τροφή σε διάφορα σενάρια για την εξέλιξη του χρέους. Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, πάντως, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το χρέος μειώνεται στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020, αντί του στόχου για 124% του ΑΕΠ. Ωστόσο τα ποσοστά αυτά δεν προκύπτουν από το αποτέλεσμα της επαναγοράς εφόσον οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 31,86 δισ. ευρώ.

Βρυξέλλες: Ικανοποίηση

Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, έστω κι αν το κόστος ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, επικρατούσε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup. Αύριο αναμένεται το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, η οποία προγραμματίζεται να γίνει τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέφυγε χθες οποιαδήποτε δήλωση, προφορική ή γραπτή όπως συνηθίζει μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σιγή και από την πλευρά του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, ο οποίος έλαβε μέρος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Η σιγή αυτή οφείλεται, όπως τόνιζαν χθες διπλωματικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, στο γεγονός ότι δεν μπορούσε χθες το Εurogroup να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο εάν προηγουμένως δεν ολοκληρωθεί η διαβούλευση με το ΔΝΤ, το οποίο συμμετέχει επίσης στη δόση. Επιπλέον, και το ΔΝΤ θα κάνει εσωτερική διαβούλευση πριν ανακοινώσει την οριστική του απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που έθεσε το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και ζήτησε τη λήψη μέτρων για τη μείωσή του κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα επικρατούσε χθες αισιοδοξία ότι την Πέμπτη θα δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ και πως τα χρήματα θα δοθούν στην Ελλάδα την προσεχή Δευτέρα.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της επαναγοράς, θεωρούν ικανοποιητικό το ποσό των 31,8 δισ. ευρώ ονομαστικού χρέους που προσφέρθηκε από τους ιδιώτες επενδυτές, έστω κι αν η μέση τιμή επαναγοράς ανήλθε στα 33,5% αντί 30% της ονομαστικής αξίας που ήταν ο στόχος. Θεωρούν επίσης ότι το ποσό της υπέρβασης που ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να καλυφθεί από την ίδια τη χώρα με εκδόσεις ομολόγων. Το ποσό που είχε εγκριθεί για την επαναγορά και θα δοθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ.

«Μερική» επιτυχία

Ως μερική επιτυχία χαρακτηρίζει το ειδησεογραφικό δίκτυο euronews τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για επαναγορά κρατικού χρέους. «Η Αθήνα ήταν σε θέση να αγοράσει περισσότερα μακροπρόθεσμα ομόλογα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, χρειάσθηκε όμως να προσφέρει υψηλότερη τιμή στους επενδυτές που πώλησαν αυτά τα ομόλογα», αναφέρει το euronews, με συνέπεια τη μικρότερη μείωση του ελληνικού χρέους.

«Για τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τους συνεργάτες του, η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ήταν ζωτικής σημασίας ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Και πιστεύουν ότι έχουν κάνει αρκετά για την αποδέσμευση της πολυπόθητης οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση», σημειώνει το Euronews, παραπέμποντας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Πέμπτη.

Ιδιώτες ομολογιούχοι

Οι κάτοχοι ομολόγων του ιδιωτικού τομέα έχουν ήδη υποστεί «κούρεμα» στην αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους, ενώ οι πιστωτές του επισήμου τομέα είχαν αρνηθεί να αποδεχθούν ανάλογη μεταχείριση.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι, παρά την ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών ότι η αρχική ανταλλαγή ελληνικού χρέους αποτελούσε μεμονωμένο γεγονός και ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί, η πολιτική πραγματικότητα δείχνει ότι όταν παρίσταται ανάγκη για ελάφρυνση χρέους, θα ζητείται επανειλημμένως συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε στο Reuters ο Χαγκ Τραν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). «Το μήνυμα είναι ότι οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα είναι, στην ουσία, σε κατώτερη μοίρα έναντι των πιστωτών του επίσημου τομέα. Και αυτό θα αποβεί επιζήμιο για τη φερεγγυότητα του κρατικού χρέους», προσθέτει ο κ. Τραν.

Την ίδια στιγμή, τραπεζικό στέλεχος, σε ανώνυμες δηλώσεις του στο Reuters, εκτιμά ότι δεν θα είναι δύσκολο να βρεθούν περισσότεροι ομολογιούχοι που ενδεχομένως να πωλήσουν τα ομόλογά τους, ώστε να καλυφθεί το κενό των 450 εκατ. ευρώ. «Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να παραιτηθεί εύκολα, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν ομόλογα που δεν υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα επαναγοράς. Οι ελληνικές τράπεζες προσέφεραν σχεδόν όλα τα ομόλογα που είχαν», αναφέρει το στέλεχος.

Η μικρή συμμετοχή των ξένων επενδυτών ένδειξη βελτίωσης των προοπτικών

Η μειωμένη συμμετοχή των ξένων επενδυτών δείχνει ότι περίπου τα 2/3 των ξένων κατόχων του ελληνικού χρέους είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η περαιτέρω διακράτηση των ελληνικών τίτλων, επισημαίνει η Eurobank [EFGr.AT] , και στην εβδομαδιαία ανάλυση «7 Ημέρες Οικονομία» χαρακτηρίζει τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη συμμετοχή των ξένων κατόχων ομολόγων ως ένδειξη της πεποίθησης για τη βελτιωμένη προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Η επίτευξη του στόχου απόσυρσης χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ θα εξασφαλίσει σημαντικό χρόνο για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναφέρουν οι οικονομολόγοι. Η θετική αξιολόγηση από το Eurogroup θα διευκολύνει το Συμβούλιο Κορυφής της 13ης Δεκεμβρίου να επιτρέψει την εκταμίευση των πρώτων 34,7 δισ. ευρώ από τη συνολική δόση των 43,7 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογη απόφαση αναμένεται ότι θα λάβει στη συνέχεια και το ΔΝΤ, το οποίο έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας την εξασφάλιση βιώσιμων επίπεδων χρέους, δηλαδή δημόσιο χρέος κάτω από 120% του ΑΕΠ το 2022.

Το πρόγραμμα επαναγοράς αποτελεί δρόμο για την εξασφάλιση αυτής της βιωσιμότητας και, όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι, μετά τη νέα παράταση του προγράμματος επαναγοράς θα επιτευχθεί ο στόχος απόσυρσης χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες από το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα απολέσουν σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη, αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, όπως προσδοκά η πλειονότητα των ξένων επενδυτών. Η αποτυχία του προγράμματος επαναγοράς, όμως, θα έθετε σε κίνδυνο την εκταμίευση της δόσης και την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Από την άλλη πλευρά, η μειωμένη συμμετοχή των ξένων επενδυτών δείχνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των ξένων κατόχων του ελληνικού χρέους είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο που συνεπάγεται η περαιτέρω διακράτηση των ελληνικών τίτλων, καθώς πιστεύουν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους του τα επόμενα χρόνια και ότι στο μέλλον η τιμή των ομολόγων θα προσεγγίσει καλύτερα επίπεδα από αυτή που εξασφαλίζει το πρόγραμμα επαναγοράς σήμερα.

Με άλλα λόγια, οι ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επαναγοράς ήταν είτε αυτοί που δεν ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν ελληνικό κίνδυνο, γιατί πιστεύουν ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία δεν θα βελτιωθεί, είτε αυτοί που αγόρασαν τους ελληνικούς τίτλους σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη μόνο.

Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση και η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών βελτιώνει την αξιοπιστία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιθώριο επιτοκίου του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 10/12/2012 ήταν στις 1.250,2 μ.β., στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την εφαρμογή του PSI το Μάρτιο του 2012.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

***

Νέα συνάντηση με επίκεντρο τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εποπτεία των τραπεζών, θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημειώνεται ότι οι διαφωνίες μεταξύ των Γάλλων και των Γερμανών, αλλά και των χωρών που δεν μετέχουν στο ευρώ, δεν επέτρεψαν, στις 4 Δεκεμβρίου, στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία για το πρώτο βήμα της τραπεζικής ενοποίησης, που είναι η ενιαία Αρχή εποπτείας των τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ.

Κατόπιν αυτού, η κυπριακή προεδρία συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ecofin για τις 12 Δεκεμβρίου.

Η Γαλλία και η Γερμανία διαφωνούν σχετικά με ορισμένα μέρη του σχεδίου, την ώρα που τα χρονικά περιθώρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση στενεύουν, προκειμένου να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για ολοκλήρωση του σχεδίου μέχρι το τέλος του 2012.

Στις 12 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν υιοθέτησε μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων, η οποία χαρακτηρίστηκε σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ενοποίησης. Το κεντρικό σημείο των προτάσεων ήταν η σύσταση ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος θα ελέγχει περίπου 6.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με τις απαιτήσεις σε κεφάλαια, τη ρευστότητα και τη μόχλευση.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ