2012-12-12 18:41:03
Φωτογραφία για ''ΒΡΟΧΗ'' ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
Σωρεία ερωτήσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων δέχθηκε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος μετά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου παρουσίασε την ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του 2012.

(Οι θέσεις του Γ. Προβόπουλου στο τέλος του άρθρου)

Αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν ενστάσεις και ανησυχίες για τις τοποθετήσεις του διοικητή της ΤτΕ.

«Η μη ρευστότητα απ' την ανακεφαλαιοποίηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης μας είπε πως αν δεν υπάρξει δανεισμός απ' τις τράπεζες, δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ και δεν θα υπάρξει δυνατότητα να κινηθεί ξανά η οικονομία», παρατήρησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής της ΝΔ.

«Άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν υπάρχουν για την στήριξη της ανάπτυξης; Το ΕΣΠΑ έχει κολλήσει γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν τα δάνεια» σημείωσε η Ασημίνα Ξυροτήρη της ΔΗΜΑΡ.


«Αναφέρετε έξι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη, αλλά αλλού μιλάτε για μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πώς μπορεί να γίνει ανάκαμψη, όταν περιορίζουμε αυτό το εργαλείο;» ρώτησε τον διοικητή της ΤτΕ ο Γιώργος Καρασμάνης της ΝΔ.

«Η Νομισματική Έκθεση της ΤτΕ είναι γεμάτη αμφισημίες και υποθέσεις. Δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση, ούτε αυτοκριτική. Προσπαθεί να φορτώσει την αποτυχία του προγράμματος στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις», παρατήρησε η Φεβρωνία Πατριανάκου, επίσης της ΝΔ.

Για έλλειψη αυτοκριτικής, εγκάλεσε τον κ. Προβόπουλο και ο Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Απαντώντας στα αιτήματα για αυτοκριτική, ο Γ.Προβόπουλος υπερασπίστηκε το πρόγραμμα προσαρμογής, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμα βασίστηκε σε υποεκτίμηση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή:

«Λένε πως απέτυχε η τρόικα λόγω λάθος εκτιμήσεων. Όχι! Λάθος εφαρμόστηκε το πρόγραμμα- και όσο δεν λειτουργεί, ο κίνδυνος παραμονεύει» δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος και προσέθεσε:

«Το πρόγραμμα βασίζεται στη δημοσιονομική εξυγίανση και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Η δημοσιονομική εξυγίανση έχει πάντα αρνητική επίπτωση στο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό που δεν κάναμε, είναι να εφαρμόσουμε το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Έτσι, δημιουργήθηκε μεγάλη αβεβαιότητα πως το πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς και πολλαπλασιάστηκαν οι δυσμενείς επιπτώσεις στο ΑΕΠ.»

Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε πως σε περίπτωση που συνεχιστεί το «κατενάτσιο», οι συνέπειες μπορεί να είναι βαρύτερες. «Αποφύγαμε πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα στο άμεσο μέλλον» είπε.

Στο ερώτημα του Νότη Μαριά, ποια είναι η θέση της ΤτΕ απέναντι στην διεκδίκηση του γερμανικού κατοχικού δανείου, ο κ. Προβόπουλος είπε πως δεν είναι αρμοδιότητα της ΤτΕ, καθώς «το δάνειο έχει συναφθεί από το υπουργείο Οικονομικών, είναι πολιτικό θέμα και αφορά την κυβέρνηση».

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της Επιτροπής

Επεισοδιακή υπήρξε η αντιπαράθεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον προεδρεύοντα της Επιτροπής, Αντώνη Μπέζα.

Ο κ. Μπέζας διέκοψε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έθετε απανωτές ερωτήσεις στον διοικητή της ΤτΕ, με την αιτιολογία ότι η συνεδρίαση είχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να παραχωρηθεί η αίθουσα.

Η διακοπή αυτή προκάλεσε τη διαμαρτυρία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος διακόπηκε με τη σειρά του, εν μέσω διαμαρτυριών από πλευράς ΝΔ και ΔΗΜΑΡ- με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρήσει.

Η κ. Βαλαβάνη έλεγχε τον κ. Προβόπουλο για τη χρήση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να αγοραστούν κρατικά ομόλογα, λίγα 24ωρα πριν το PSI, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «εν κρυπτώ» έκδοση Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, την Παρασκευή, με την οποία απαλλάσσονταν από αστικές και ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που μετέχουν στη διαδικασία επαναγοράς χρέους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών, εγκαλούν τη ΝΔ πως επιλέγει «τακτικές παρεμπόδισης της έκφρασης της άποψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να προστατεύσει τον διοικητή της ΤτΕ».

Οι θέσεις του κ. Προβόπουλου

Βάσιμες προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει ίσως και συντομότερα απ' ό,τι προβλέπεται εξέφρασε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2012.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως μετά από σοβαρές καθυστερήσεις και αβεβαιότητες, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε νέες συνθήκες που υπό προϋποθέσεις δίνουν νέα προοπτική στην οικονομία. Όπως τόνισε οι εξελίξεις αυτές είναι θετικές και δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει ίσως και συντομότερα απ' ό,τι προβλέπεται σήμερα.

«Για να συμβεί αυτό, απαιτείται συνεπής εφαρμογή όσων θεσμοθετήθηκαν, παράλληλα με δράσεις που επισπεύδουν την ανάκαμψη και ένα ευρύτερο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αν όμως υπάρξουν καθυστερήσεις, η ανάκαμψη απομακρύνεται και οι επιπτώσεις αυτή τη φορά θα είναι πολύ βαρύτερες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ, να ολοκληρωθεί ένα εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, να υπάρξει άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, να υπάρξει επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς που θα οδηγεί σε μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

«Το σύστημα που σχεδιάζεται πρέπει να στηρίζεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω περιορισμού της φοροδιαφυγής, ούτως ώστε να μπορέσει να περιορίσει την φορολογική επιβάρυνση των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα, και να συμπεριλάβει φορολογικές ρυθμίσεις για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την επίσπευση της ανάκαμψης», τόνισε ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως παρά τις καθυστερήσεις, η πρόοδος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 2,5 ετών δεν είναι αμελητέα. Στο πεδίο των δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ξεχωρίζει η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης, είπε πως ιδιαίτερη σημασία έχουν η εισαγωγή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού καθώς και η πρόσφατη θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης και εκτέλεσης των προϋπολογισμών όλων των υπουργείων και των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

«Στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας έχουν γίνει ριζικές παρεμβάσεις, που αφορούν κυρίως την αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την εισαγωγή περισσότερο ευέλικτων ρυθμίσεων για την απασχόληση και το χρόνο εργασίας», τόνισε.

Ακόμη, υποστήριξε πως στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων απλοποιήθηκαν αισθητά οι διαδικασίες αδειοδότησης όσον αφορά την ίδρυση και τη λειτουργία επιχειρήσεων, προχώρησε η απελευθέρωση των χερσαίων εμπορευματικών μεταφορών, έγιναν βήματα για το άνοιγμα "κλειστών" επαγγελμάτων και καταργήθηκε το καμποτάζ στον τομέα της κρουαζιέρας.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή του επάρκεια, λόγω της κρίσης χρέους που πλήττει τη χώρα.

Όπως είπε οι ελληνικές τράπεζες είναι εδώ και καιρό αποκομμένες από τις διεθνείς αγορές, αντιμετώπισαν μεγάλη εκροή καταθέσεων και σημαντικές απώλειες από την περικοπή του δημόσιου χρέους στο πλαίσιο του PSI. Υπό το πρίσμα αυτής της συγκυρίας, έπρεπε να προστατευθεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος καθώς γινόταν αντιληπτό ότι οποιοδήποτε λάθος βήμα θα πυροδοτούσε μια τραπεζική κρίση, με επιπτώσεις και πέραν της Ελλάδος.

«Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος αποτελούν κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, καθώς η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς αυτές εκ μέρους των εγχώριων αποταμιευτών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στη χαλάρωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες επί της ρευστότητάς τους, καθώς θα επηρεάσει θετικά τη ροή των καταθέσεων και τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ