2012-12-13 18:17:04
Φωτογραφία για Αντί-στρες τεχνικές στο γραφείο (μέρος Α)
Αρχίζουμε την αντί-στρες περιήγησή μας στο διαδίκτυο με συμβουλές για της αντιμετώπιση των συνεπειών του εργασιακού στρες. Μπορεί η δουλειά γραφείου να θεωρείται από τις πιο ξεκούραστες, όμως οι έρευνες αποδεικνύουν το αντίθετο. Σε έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτο για το Στρες στη Νέα Υόρκη, το 35% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τη δουλειά του επιζήμια για τη σωματική και την ψυχική του υγεία. Το να βρίσκεστε καθηλωμένοι μπροστά στον υπολογιστή για ώρες είναι από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες για το μυϊκό σύστημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που μετά το γραφείο οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να βυθιστούν σε μια μπανιέρα ή να χαλαρώσουν στον καναπέ. Μην περιμένετε να επιστρέψετε στο σπίτι αλλά ξεκινήσετε την προθέρμανση της χαλάρωσης από το γραφείο. Για να διώξετε την ένταση που συσσωρεύεται, προσπαθήστε να κάνετε κάθε μέρα τις χαλαρωτικές ασκήσεις που ακολουθούν.


Μασάζ κεφαλής

Διώχνει την ένταση. Καθίστε ή σταθείτε όρθιοι κοιτάζοντας μπροστά. Τοποθετήστε τα χέρια σας στην κορυφή του κεφαλιού σας, με τα δάχτυλα να αγγίζουν την επιδερμίδα του κεφαλιού δεξιά και αριστερά. Κάντε απαλές κινήσεις μασάζ προς τα μπρος και προς τα πίσω, επαναλαμβάνοντας δέκα φορές.

Ψηλά τα χέρια

Ανακουφίζει τον πόνο στον αυχένα. Καθώς είστε καθισμένοι στην καρέκλα, σηκώστε το στέρνο σας προς τα πάνω και ρίξτε το κεφάλι ελαφρά προς τα πίσω. Τραβήξτε προς τα πίσω την ωμοπλάτη κρατώντας ψηλά το λαιμό σας. Λυγίστε τα χέρια από τους αγκώνες και «τραβήξτε» τα προς τους ώμους. Φροντίστε ώστε οι αγκώνες να βρίσκονται κοντά στον κορμό σας, με τις παλάμες να κοιτούν προς τα πάνω, και γείρετε προς τα πίσω μέχρι το σημείο όπου το πρόσωπό σας να κοιτάζει το ταβάνι. Μείνετε σε αυτή τη θέση για δέκα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε.

Κάντε κύκλους

Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία. Καθίστε στην καρέκλα με τα πόδια σας τεντωμένα μπροστά και τα χέρια σας ακουμπισμένα πάνω στα μπράτσα της. Σηκώστε και τα δύο πόδια από το πάτωμα και λυγίστε τα ελαφρώς. Κάντε κύκλους από τον αστράγαλο και κάτω αργά, πέντε επαναλήψεις με τη φορά του ρολογιού και άλλες πέντε αντίστροφα.    

Λυγίστε προς τα πίσω

Ανακουφίζει τον πόνο της πλάτης. Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά, στο ύψος των ώμων. Τοποθετήστε τα χέρια σας χαμηλά στη μέση, με τα δάχτυλα να κοιτάζουν προς το πάτωμα. Τεντωθείτε προς τα πίσω όσο πιο πολύ μπορείτε κοιτώντας στο ταβάνι. Επιστρέψτε στην αρχική σας θέση αργά. Επαναλάβετε δέκα φορές.

Άσκηση στήριξης

Ανακουφίζει την πλάτη και τονώνει τους κοιλιακούς. Καθίστε ίσια σε μια καρέκλα κρατώντας τα πόδια σας σταθερά στο πάτωμα. Ρουφήξτε την κοιλιά προς τα μέσα και τραβήξτε τη σπονδυλική σας στήλη προς τα πάνω. Μείνετε σ' αυτή τη θέση και κάντε 10 μικρές, γρήγορες συσπάσεις της κοιλιάς. Στόχος σας να φτάσετε τις 10 επαναλήψεις.

Βαθύ κάθισμα

Χαλαρώνει τους σφιγμένους μυς των μηρών. Σταθείτε όρθιοι, με τα πόδια να κοιτούν προς τα έξω και λίγο πιο ανοιχτά από το ύψος των ώμων. Κάντε ένα βαθύ κάθισμα (όσο πιο βαθύ μπορείτε), τοποθετώντας τα χέρια στο πάτωμα, ακριβώς μπροστά σας, για να κρατήσετε την ισορροπία σας. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να κρατήσετε τις φτέρνες σας στο πάτωμα και τα γόνατα στην ίδια ευθεία με τα δάχτυλα των ποδιών. Μείνετε σ' αυτή τη θέση μετρώντας μέχρι το 10 και σηκωθείτε αργά.

Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποιας μορφής εκφυλισμό του γονάτου (μηνίσκος, χονδροπάθειες, χιαστοί ,κα) να είστε πολύ προσεκτικοί και να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν την όποια άσκηση.

Κώστας Σημάτος

http://www.flowmagazine.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ