2012-12-13 20:26:04
Φωτογραφία για Αστικοί μύθοι της Θεσσαλονίκης: Η Στήλη των Όφεων
του Αλέξανδρου Μπουκουβάλα

Στους δρόμους κάθε πόλης κρύβονται αμέτρητες ιστορίες και μυστικά, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια πόλη σαν την Θεσσαλονίκη η ιστορία της οποίας ξεκινάει... πολλά χρόνια πίσω. 

Κάποιες φορές οι ιστορίες αυτές είναι αληθινές, άλλες πάλι αποτελούν απλά σκευάσματα της φαντασίας του ανθρώπου, ενώ κάποιες από αυτές ανάγονται σε σπουδαίους αστικούς μύθους που στοιχειώνουν το όνομα και τον χώρο με τα διάφορα φημολογήματα που επικρατούν.

Πόσο γνωστικά καταρτισμένος είσαι όμως επί του θέματος; Εγώ προσωπικά μιας και η Θεσσαλονίκη δεν είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα μου έκανα μια μικρή έρευνα και είμαι εδώ για να σου παραθέσω τα αποτελέσματά της. Θα σε κρατήσω όμως σε αγωνία γιατί θα τα παραθέσω ένα ένα. Κάθισε αναπαυτικά και διάβασε γιατί ακολουθεί ο θρύλος της Σχιστής Πέτρας ή αλλιώς γνωστής ως Στήλης των Όφεων.

Πρόκειται για το μοναδικό ελληνιστικό μνημείο που διασώζεται στην Θεσσαλονίκη και δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο
. Ο θρύλος λέει ότι κάποτε επί τουρκοκρατίας γέμισε η πόλη φίδια, τα οποία υπήρχαν αμέτρητα και με μεγάλη πυκνότητα γύρω της, ώστε θεωρήθηκε ότι έβγαιναν από αυτήν. Έτσι απέκτησε και την όνομα «Στήλη των Όφεων». Μέσα στην απελπισία του ο κόσμος κάλεσε τότε ένα εξορκιστή χότζα, ο οποίος και απομάκρυνε τα ερπετά, χρησιμοποιώντας τις μαγικές του δυνάμεις! Πρόκειται για το μόνο μεσαιωνικό θρύλο που βρήκαμε να υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.

Η κολόνα αυτή, πρέπει να αποτελούσε μέρος κάποιου σπουδαίου κτιρίου,

αφού ως γνωστό η ευρύτερη περιοχή της ήταν τόπος συγκέντρωσης δημοσίων

κτιρίων και ναών. Είναι αξιοπερίεργο που διασώθηκε στο πέρασμα των

χρόνων. Ήταν τοποθετημένη σε βάθρο πέντε βαθμίδων. Οι Τούρκοι τη

χρησιμοποιούσαν ως κολόνα για το φωτισμό της περιοχής και ανάλογα την

εποχή, τοποθετώντας λαδοφάναρο, λάμπα φωταερίου και ηλεκτρικό φως. Σε

παλαιότερες φωτογραφίες στην άκρη του βάθρου υπήρχε δημόσια κρήνη και

γούρνα για να δροσίζονται περαστικοί και υποζύγια.

Βέβαια η στήλη σήμερα είναι αρκετά αλλοιωμένη χωρίς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ή αισθητικό ενδιαφέρον και σε θέση άσημη. Πολλοί είναι μάλιστα και αυτοί που έχουν αποφασίσει να εκφραστούν πάνω της με διαφορά συνθήματα ομάδων, η δηλώνοντας την αγάπη τους για το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει.

Αν ποτέ θελήσεις να δεις από κοντά αυτή την μυστηριώδη κολώνα που τόσα

έχουν ακουστεί γι αυτήν και έχει αποπνεύσει αρκετό φόβο σε παλαιότερους δεν έχεις παρά να κάνεις μια βόλτα στην Αγίου Δημητρίου εμπρός στο κτίριο του εργοστασίου ηλεκτροφωτισμού της Ηλεκτρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης.
roadstory.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ