2012-12-14 00:45:03
Φωτογραφία για 5+1 «θαυματουργές» ουσίες που βοηθούν στην επούλωση των πληγών
Οι μικροτραυματισμοί του δέρματος είναι συχνά μέρος της καθημερινότητάς μας. Γι’ αυτό λοιπόν, μάθετε για τα έξι εκείνα θρεπτικά συστατικά που θα σας αναζωογονήσουν αλλά και το κυριότερο θα επισπεύσουν την επούλωση του δέρματός σας ποιοτικά και με φυσικό τρόπο.

Οι πληγές είναι εκδορές του δέρματος που μπορεί να περιλαμβάνουν και τον τραυματισμό πολλών αιμοφόρων αγγείων. Η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών αλλά και την ποιότητα της «διεργασίας» που απαιτείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για να επουλώσει κάποια πληγή. Ακόμη και αν ο χρόνος που χρειάζεται για να επουλωθούν οι πληγές εξαρτάται από τη σοβαρότητα των τραυμάτων, η επαρκής διατροφή ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι απαραίτητη για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική επούλωση των πληγών.

Πώς επουλώνεται ένα τραύμα;

Η διαδικασία της επούλωσης ενός τραύματος είναι πολύπλοκη και περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Στη φάση που υπάρχει φλεγμονή και αποτελεί και το πρώτο στάδιο, μια πρώτη στένωση των αιμοφόρων αγγείων λαμβάνει χώρα για να εξασφαλίσει το σχηματισμό θρόμβων.


Μετά από αυτό, προσταγλανδίνες και ισταμίνες που βρίσκονται στο αίμα διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία για να αυξηθεί η ροή του αίματος στις πληγές και να «φτάσουν πιο έγκαιρα» πολλά λευκά αιμοσφαίρια για να αντιμετωπίσουν μικρόβια που πιθανόν να εισέβαλλαν στον οργανισμό μέσω της πληγής. Στο δεύτερο στάδιο που αφορά στη πολλαπλασιαστική φάση, σχηματίζονται ιστοί με νέο αίμα αλλά και νέα κύτταρα.

Έπειτα σχηματίζονται ινοβλάστες που παράγουν κολλαγόνο. Αυτή η διαδικασία προκαλείται από γαλακτικό και ασκορβικό οξύ αλλά και παράγοντες ανάπτυξης υπό την παρουσία επαρκούς οξυγόνου, σιδήρου, χαλκού και πυριδοξίνης.

Στην τελευταία φάση που είναι αυτής της ωρίμανσης, λαμβάνει χώρα η επούλωση της εκδοράς στο δέρμα. Αυτό, αναδιαμορφώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αν και δεν είναι πιθανό να αγγίξει την τελειότητα, αναλόγως βέβαια και από το μέγεθος ή το βάθος της πληγής.

Το click@Life συγκέντρωσε εκείνα τα μαγικά συστατικά που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη και ποιοτική επούλωση των εκδορών στο δέρμα σας αλλά και θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενάντια σε ζημιογόνους για την υγεία παράγοντες.

1. Βιταμίνη C

Κατά τη διάρκεια της επούλωσης ενός τραύματος, η βιταμίνη C δρα ως συμπαράγοντας στην παραγωγή κολλαγόνου. Ακόμα και μετά την επούλωση της πληγής, αυτή μπορεί να είναι μεταβολικά ενεργή. Ως εκ τούτου, υπάρχουν πιθανότητες οι ουλές που έχουν επουλωθεί να ανοίξουν ξανά. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει επαρκή επίπεδα βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C είναι επίσης υπεύθυνη για την αύξηση και την ανάπτυξη των νέων ιστών, καθώς και νέων τριχοειδών αγγείων που μεταφέρουν οξυγόνο σε διάφορα μέρη του σώματος. Συνεπώς, αυτή η θρεπτική ουσία διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επούλωσης του τραύματος.

Θα τη βρείτε σε ντομάτες, πιπεριές, πατάτες, σπανάκι, εσπεριδοειδή, φράουλες, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, και λαχανάκια Βρυξελλών και σε πολλές άλλες συναφείς τροφές, σε φρούτα δηλαδή και λαχανικά.

2. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α προάγει τη σύνθεση του κολλαγόνου και τη διαφοροποίηση των ινοβλαστών, καθώς επίσης κρατάει υπό έλεγχο και τα επίπεδα της λοίμωξης. Αναζητήστε την σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο συκώτι.

3. Βιταμίνη Κ

Συμβάλλει στην πήξη του αίματος που αποτελεί την πρώτη φάση της επούλωσης των πληγών. Η βιταμίνη Κ μαζί με το ασβέστιο παράγει θρομβίνη, έναν πρωτογενή παράγοντα για την πήξη του αίματος στο σώμα.

Θα την βρείτε και αυτή στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο κουνουπίδι, στο λάχανο, στο μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στα σταφύλια, στο αβοκάντο και στα ακτινίδια.

4. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά τα ένζυμα του σώματος (περίπου 300 από αυτά) να εκτελούν ανενόχλητα τα «καθήκοντά» τους. Πολλά από αυτά τα ένζυμα συμμετέχουν στην επούλωση των πληγών, ιδιαίτερα στην παραγωγή του κολλαγόνου. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης, καθώς επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες.

Ο ψευδάργυρος υπάρχει άφθονος στα θαλασσινά, στις γαρίδες, στο κόκκινο κρέας, στο αρνί, στο κρέας ελαφιού, στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στην κολοκύθα που βγαίνει το καλοκαίρι, στα σπαράγγια, στα χόρτα και στα πράσινα λαχανικά, στα μπιζέλια, στο μπρόκολο, στο σιρόπι σφενδάμου, στο σουσάμι και στους σπόρους κολοκύθας.

5. Σίδηρος

Κατά τη διαδικασία της σύνθεσης κολλαγόνου, ο σίδηρος απαιτείται για την υδροξυλίωση της προλίνης και της λυσίνης. Σε άτομα που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου και συνήθως εμφανίζουν αναιμία, η μειωμένη περιφερική κυκλοφορία του αίματος και η οξυγόνωση μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη επούλωση του τραύματος.

Ο σίδηρος βρίσκεται κυρίως σε όσπρια όπως οι φακές, στον κουρκουμά, στα γογγύλια χόρτα, στα φασολάκια, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στα σπαράγγια, στο τόφου, στα μανιτάρια shiitake, σε σπανάκι, σε θυμάρι, στη μελάσα blackstrap, στα φασόλια, στο μπρόκολο, στα πράσα, στο κρέας ελαφιού, και στο φιλέτο βοδινού κρέατος.

6. Χαλκός

Βοηθά το ένζυμο λυσυλική οξειδάση για την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης που συμβάλλουν στη γρήγορη επούλωση της πληγής. Θα τον βρείτε στη ντομάτα, στη πατάτα, στα φασολάκια, στο τζίντζερ, στη κολοκύθα, στη μελιτζάνα, στα σπαράγγια, στους ηλιόσπορους, στη μέντα, στα πράσινα γογγύλια, στη μελάσα, στα σέσκουλα, και σε κάποια μανιτάρια.

Όπως λέει και η παροιμία «ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές.» Και είναι αλήθεια, ο χρόνος μπορεί να θεραπεύσει όλων των ειδών τα τραύματα είτε είναι σωματικά είτε ψυχικά. Από ένα σπασμένο χέρι ή ένα χειρουργημένο πόδι μέχρι μια «ραγισμένη καρδιά». Όλα θα γίνουν καλά. Ο χρόνος σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή όταν πρόκειται για σωματικές πληγές, αλλά και σε συνδυασμό με χαρούμενες στιγμές κοντά σε αγαπημένα πρόσωπα όταν πρόκειται για ψυχικές πληγές, θα κάνει πάλι το θαύμα του.

clickatlife.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ