2012-12-14 08:00:16
Φωτογραφία για Νέα απόπειρα συσπείρωσης των... «Φίλων της Συρίας», στο Μαρόκο
Στις 12 Δεκεμβρίου το Μαρόκο φιλοξένησε την νέα (4η) συνάντηση των λεγόμενων "Φίλων της Συρίας". Όπως δήλωσε εκ των προτέρων ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, θα γινόταν λόγος για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, τον νέο συνασπισμό της αντιπολίτευσης, την αναγνώρισή του και για πολλά άλλα. Δύο μέρες νωρίτερα, ο ανταποκριτής του ραδιοφωνικού σταθμού «Η Φωνή της Ρωσίας», Φαχίμ Αλ Σουράνι, συνομίλησε για το φόρουμ με τον Μπασάμ Αμπού Αμπντουλλάχ, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών στη Δαμασκό.

«The Voice of Russia»: Πώς θα χαρακτηρίζατε τη συνάντηση στο Μαρόκο σε σχέση με την πολιτική πίεση στη Συρία;

Μπασάμ Αμπού Αμπντουλλάχ: Kατ' αρχάς, η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιείται ανάμεσα σε φίλους της Συρίας, αλλά ανάμεσα στους εχθρούς της.

Δεύτερον, η συγκεκριμένη συγκέντρωση των «Φίλων της Συρίας» είχε ξεκινήσει κάποτε με τη συμμετοχή 134 κρατών, ενώ τώρα συμμετέχουν 65 χώρες.


Τρίτον, αυτή η συνάντηση κρατών με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τις χώρες του Περσικού Κόλπου απειλεί τη Συρία και το συριακό λαό. Στόχος τους είναι να καταστρέψουν τη χώρα με βίαιο τρόπο και να χρησιμοποιήσουν τη στρατηγική γεωγραφική της θέση προς όφελός τους.

Τέταρτον, είναι ψέμα ότι θα συνομιλήσουν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Η συζήτηση, απ’ ότι φαίνεται, θα επικεντρωθεί στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Συρίας. Θα συζητήσουν επίσης και το θέμα της στήριξης των ενόπλων μαχητών.

«The Voice of Russia»: Στα σύνορα της Συρίας και της Τουρκίας συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες για την ανάπτυξη των πυραύλων Patriot. Όλα αυτά συμβαίνουν στο φόντο της εκστρατείας για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τον Στρατό της Συρίας. Έτσι, λοιπόν σε περίπτωση που η Συρία θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί από τυχόν στρατιωτική εισβολή με συμβατικά όπλα, δεν θα είναι ικανή να αποκρούσει την εισβολή, λόγω της ύπαρξης των Patriot στα τουρκο-συριακά σύνορα. Στη δοσμένη περίπτωση γίνεται λόγος για μία νέα πληροφοριακή πίεση στη Συρία, είτε βρίσκεται πίσω απ’ όλα αυτά κάτι άλλο;

Μπασάμ Αμπού Αμπντουλλάχ: Η κατάσταση εδώ μπορεί να αναπτύσσεται με βάση δύο σενάρια. Το πρώτο σκοπεύει σε πληροφοριακή πίεση. Εξάλλου, δεν είμαστε μόνο εμείς που δηλώνουμε επίσημα ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα χημικά όπλα, αλλά ακόμα και ο Πούτιν και άλλα επίσημα πρόσωπα το επιβεβαιώνουν αυτό. Ο συριακός Στρατός δεν χρειάζεται τη χρήση χημικών όπλων, γιατί εκπληρώνει έτσι ή αλλιώς το καθήκον της εξολόθρευσης των ενόπλων μαχητών. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα άλλο σενάριο - από στρατιωτικές πηγές φθάνουν πληροφορίες ότι ανάμεσα στους αντάρτες άρχισαν να βρίσκουν σε μεγάλες ποσότητες αντιασφυξιογόνες μάσκες. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι δεν αποκλείεται η δυνατότητα χρήσης χημικών όπλων από τους αντ;aρτες για να κατηγορήσουν μετά το συριακό καθεστώς για τη χρήση χημικών όπλων.

«The Voice of Russia »: Η Μόσχα, παρόλο που δεν συμμετέχει στην επικείμενη συνάντηση, προτείνει ωστόσο μια σειρά από μεθόδους ειρηνικής διευθέτησης, ενώ η Δύση δεν προτείνει τίποτα άλλο, εκτός από την παραίτηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Μπασάμ Αμπού Αμπντουλλάχ: Πολλές από τις χώρες συμφωνούν, αν και αργά, αλλά σίγουρα, με ό,τι προτείνει η Ρωσία επειδή οι προτάσεις της είναι αντικειμενικές και μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τη Συρία. Οι αποφάσεις τους δεν βασίζονται σε κάποια προσωπικά οφέλη, αλλά στα συμφέροντα του συριακού λαού και αποσκοπούν στην επίλυση όλων των προβλημάτων μέσω των διαπραγματεύσεων, των έντιμων εκλογών κλπ. Αυτό ακριβώς είναι εκείνη η δημοκρατία, την οποία έχει ξεχάσει στην δεδομένη περίπτωση η Δύση. 
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ