2012-12-16 15:00:02
Φωτογραφία για Λαυρεντιάδης, πώς έπεσε ο πρώτος ολιγάρχης στην Ελλάδα...
Φρουρούμενος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός νοσηλεύεται από χθες το απόγευμα ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μετά τη σύλληψή του από κλιμάκιο της αστυνομίας, με την παρουσία Εισαγγελέα, στο σπίτι του στη Βάρη.Ο κ. Λαυρεντιάδης θεωρήθηκε ύποπτος να διαφύγει στο εξωτερικό από τις διωκτικές αρχές. Κατηγορείται ότι ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης συνέλαβε και εκτέλεσε το σχέδιο εκταμίευσης 701 εκατ. ευρώ από την Proton Bank εταιρείες συμφερόντων του.

Το ένταλμα εκδόθηκε από τη 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη αλλά ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον Ευαγγελισμό, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Λαυρεντιάδης αν το επιτρέψει η υγεία του θα προσαχθεί σήμερα ενώπιον της της ανακρίτριας, διαφορετικά η δικαστική λειτουργός θα μεταβεί στο νοσοκομείο και θα του απαγγείλει το κατηγορητήριο που έχει συντάξει και το οποίο έχει περισσότερες από 200 σελίδες.


Αλλες τρεις συλλήψεις

Σήμερα, Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου η αστυνομία συνέλαβε άλλους τρεις κατηγορούμενους στην υπόθεση Λαυρεντιάδη.

Οι τρεις συλληφθέντες είναι οι εξής:

Αντώνης Αθανασόγλου, πρώην αντιπρόεδρος της Proton Bank

Δημήτρης Σαραμαντής, Μέλος του Δ.Σ. της Proton Bank

Τρύφων Κολίντζας, Διευθύνων Σύμβουλος της Proton Bank

Και οι τρεις φέρονται ότι ενέκριναν σε προκλητικά σύντομο χρονικό διάστημα δάνεια τα οποία στη συνέχεια κατέληγαν σε εταιρείες (αμέσου ή εμμέσου) ενδιαφέροντος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλες αξιόποινες πράξεις, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- υπάρχουν και άλλα εντάλματα έτοιμα προς επίδοση. Συνολικά 29 άτομα κατηγορούνται στην υπόθεση Λαυρεντάδη, σύμφωνα με το πόρισμα που έχει συντάξει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης.

Επτά τράπεζες κατέθεσαν μήνυση

Η έρευνα του εισαγγελέα κ. Δραγάτση ξεκίνησε μετά από μήνυση που κατέθεσαν επτά τράπεζες εις βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για σειρά κακουργηματικών πράξεων.

Οι κατηγορίες που φέρουν αντιμέτωπο τον κ. Λαυρεντιάδη με τη Δικαιοσύνη αφορούν συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και υπεξαίρεση με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 «περί καταχραστών του Δημοσίου».

Ο επιχειρηματίας φέρεται ότι τοποθέτησε στην Proton Bank, την οποία ο ίδιος ίδρυσε, πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του για να εγκρίνουν σε χρόνο-ρεκόρ δάνεια σε εταιρείες άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντος του ίδιου του κ. Λαυρεντιάδη.

Η ανακρίτρια κ. Χατζάκη -στο σπίτι της οποίας τοποθετήθηκε πρόσφατα εκρηκτικός μηχανισμός- έκρινε ότι υπ'αριθμόν ένας ύποπτος του σκανδάλου της Proton Bank ήταν ύποπτος διαφυγής στο εξωτερικό και προχώρησε στην έκδοση εντάλματος για να συλληφθεί.

Θησαυρός στο σπίτι του

Ενα θησαυρό ανακάλυψαν χθες οι αστυνομικοί που έκαναν έφοδο στο σπίτι του Λαυρέντη Λαυερεντιάδη. Μάλιστα οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ βρήκαν έγγραφα με καταθέσεις του συλληφθέντα στο εξωτερικό.

Κοσμήματα μεγάλης αξίας, αλλά και 400.000 ευρώ μετρητά που ήταν αποθηκευμένα σε κούτες κατασχέθηκαν, όπως και πολλά έγγραφα, αλλά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Τωρα οι αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τα έγγραφα που σχετίζονται με λογαριασμούς του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο περιέχονται στο αρχείο του μεγαλοεπιχειρηματία. Πρόκειται για καταθέσεις εκατομμυρίων σε Ελβετία, Γερμανία, Σιγκαπούρη και Χόνγκ Κόνγκ.

Ποιός είναι ο Λαυρεντιάδης

Ποιος είναι όμως πραγματικά αυτός ο άνθρωπος ο οποίος από πολλούς χαρακτηρίζεται ως διάττων αστέρας στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου;

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ο οποίος στα 18 του χρόνια ανέλαβε -μετά το θάνατο του πατέρα του Βασίλη- τις τύχες της σχετικά μικρής εταιρείας Νεοχημική, με έδρα το Αιγάλεω. Αντιμετώπισε -και αντιμετωπίζει ακόμα- μια σοβαρή ασθένεια, η οποία ονομάζεται νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα την οποία, όπως λέγεται, τον βοήθησε να αντιμετωπίσει ο κ. Πέτρος Κυριακίδης.

Σταθερά και με σωστές κινήσεις, η εταιρεία του (διανομή χημικών προϊόντων) άρχισε να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει. Εξαγόρασε αρκετές επιχειρήσεις, όπως η Hoechst και η Henkel, και τελικά μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2003. Δυο χρόνια αργότερα, πακέτα μετοχών της εταιρείας άρχισαν να μεταβιβάζονται σε ξένους θεσμικούς. Το 2008, η Νεοχημική πουλήθηκε στην Carlyle Group αντί 700 εκατ. ευρώ, με την τιμή τής μετοχής να φτάνει τα 19 ευρώ, την ώρα που είχε εισαχθεί αρχικά στο Χρηματιστήριο με τιμή 1,39 ευρώ.

Η Alapis

Από το 2005, ασχολήθηκε και με τον ιδιαίτερα επικερδή κόσμο των φαρμάκων, όταν συγχώνευσε τέσσερις μικρές εταιρείες (Veterin, ΕΒΙΚ, Lamda Detergent και Elpharma) για να δημιουργήσει την Alapis. Δυο χρόνια μετά, εκταμίευσε 800 εκ. ευρώ από την αγορά, κάνοντας έναν κύκλο εξαγορών, κάτι που μετέτρεψε την Alapis στην πιο κερδοφόρα εταιρεία του κλάδου για το 2008 με τζίρο στο 1 δισ. ευρώ. Με την πώληση της Νεοχημικής, όλοι οι ξένοι επενδυτές (Sal Openheim, Satander, Fortis), που ήταν μέτοχοι, μεταπήδησαν στην Alapis, αγοράζοντας πακέτα από τον κ. Λαυρεντιάδη, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά του.

Στο τέλος του 2008 ο κ. Λαυρεντιάδης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alapis για να ιδρύσει μαζί με άλλους επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές private equity fund, που επιχειρεί από το Λονδίνο. Το fund με την επωνυμία, Lamda Partners, επενδύει κυρίως στην Ελλάδα κυρίως στους κλάδους της υγείας, της βιομηχανίας και του real estate. Εβαλε αρχικά 100 εκ. ευρώ για να καλύψει το δικό του μερίδιο, όμως είναι αλήθεια ότι δέχτηκε "πυρά", καθώς θεωρήθηκε ότι εγκατέλειψε την εταιρεία του. Ο ίδιος απέκρουσε τους ισχυρισμούς εκείνους, λέγοντας τότε ότι η διοικητική ομάδα παραμένει κανονικά και ο ίδιος κατέχει μέχρι σήμερα πάνω από το 22% της εταιρείας.

Από το 2008, ο Λαυρεντιάδης ξεκινά ένα ράλι εξαγορών στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοπτικά κανάλια, άλλα με μειοψηφικό πακέτο και άλλα κατά 100% περνούν στην ιδιοκτησία του.

Είχε όμως και εμμονή με τον πολιτισμό. Λέγεται ότι οραματίστηκε να γίνει ο νέος μεγάλος ευεργέτης των τεχνών στην Ελλάδα. Γι' αυτό έκανε χορηγίες μέσω των εταιρειών του και στεκόταν με περηφάνια για την κλασική φωτογραφία δίπλα σε υπουργούς και καλλιτεχνικούς διευθυντές. Κέρδισε την υποστήριξη της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, ήταν μέγας ευεργέτης του Μεγάρου Μουσικής και έφερε δύο φορές την κορυφαία μπαλαρίνα του κόσμου σήμερα, Σιλβί Γκιγιέμ, στο Ηρώδειο.

Συνομιλητής του Ομπάμα

Στις 7 Νοεμβρίου 2006, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ανακηρύχθηκε ως επιχειρηματίας της χρονιάς στην τελετή των πρώτων ελληνικών βραβείων του διαγωνισμού «Entrepreneur of the Year».

Λίγους μήνες αργότερα το «think tank center for Strategic and International Studies (CSIS)» ανακοίνωνε την ίδρυση της «Εδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» στην Ουάσινγκτον, με πρώτο διευθυντή της έδρας τον Janusz Bugajski, διευθυντή του Προγράμματος «Νέες Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες» του CSIS.

Ο δρ Λαυρέντης Λαυρεντιάδης όπως διαρρεόταν από τον ίδιο ήταν συνομιλητής του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και τακτικός συνομιλητής του εκάστοτε Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαία άλλοτε η τοποθέτηση του τέως πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ στη θέση του προέδρου στην Proton Bank.

Χρηματοδότης του ΠΑΣΟΚ

Είναι γνωστό στους παροικούντες ότι στις εκλογές του 2009 ο κ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος παραδοσιακά διατηρούσε κάλες σχέσεις με τη Ν.Δ., υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ, καλύπτοντας όπως λένε οι φήμες το 80% των προεκλογικών εξόδων του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Ακόμη λέγεται ότι διατηρούσε έως το 2010 εξαιρετικές σχέσεις με τον τότε υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, τον σημερινό διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη.

Είναι μάλιστα αξιομνημόνευτη η εκδήλωση που διοργάνωσε τον Ιανουάριο του 2010 στην Αίγλη του Ζαππείου ο Λεωνίδας Κύρκος για να ζητήσει τη σύγκλιση των δυνάμεων της αριστεράς με τα κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η παρουσία του πρωθυπουργού μπορεί να έκλεψε την παράσταση αλλά οι προσεκτικοί παρατηρητές σημείωσαν την άνεση με την οποία κινήθηκε ο κ. Λαυρεντιάδης ανάμεσα στα μέλη μιας συγκέντρωσης η οποία φαινομενικά δεν θα του ταίριαζε. Ισως βοηθούσε και το γεγονός ότι ένας εκ των στενότερων φίλων και συνεργατών του κ. Κύρκου, ο Θεόδωρος Ασημακόπουλος αποτελούσε και συνεργάτη του κ. Λαυρεντιάδη στη διοίκηση της Proton Bank. Παλαιότερα δε υπήρξε άτυπος σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Παιδείας λόγω και των στενών σχέσεων που διατηρούσε ο σημερινός πρωθυπουργός με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο με τον οποίο ο κ. Ασημακόπουλος είχε από κοινού την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Theassis. Οπως λένε οι φήμες ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ήταν μέσω του κ. Ασημακόπουλου ο οργανωτής και χορηγός της βραδυάς.

Οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ ατόνησαν όταν ο επιχειρηματίας άρχισε σταδιακά να αποσύρεται από το προσκήνιο αφού στο μεταξύ είχε ασκήσει πιέσεις στο πολιτικό σύστημα για να διασφαλίσει αντιπαροχές για την προεκλογική του στήριξη. 
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ