2012-12-17 09:09:14
Φωτογραφία για Με ορίζοντα και «πλάνο δεκαετίας» όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης
Δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα δρομολογεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να επανέλθει η οικονομία σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, ενώ γνωστοποιεί πως από το μείγμα μέτρων που δρομολογήθηκε για τη μείωση του δημοσίου χρέους, οι πληρωμές τόκων μειώνονται κατά 4,1 δισ. ευρώ, το 2013, απελευθερώνοντας πόρους για την ανάπτυξη.

«Θα αναθέσω στο ΙΟΒΕ και στο ΚΕΠΕ την εκπόνηση ενός δεκαετούς οδικού αναπτυξιακού χάρτη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό και με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του νέου πακέτου για την περίοδο 2014 - 2020», τονίζει σε αποκλειστικές του δηλώσεις στη «Ν» ο κ. Στουρνάρας. Οπως εξηγεί θα ζητήσει από τους δύο φορείς, την καταγραφή των πηγών και των πόρων ανάπτυξης της Ελλάδας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους τομείς στους οποίους θα στηριχθεί η αναπτυξιακή μεταστροφή.

«Το δεκαετές αναπτυξιακό πλάνο, η εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και η κατάρτιση του νομοσχεδίου με το δεύτερο σκέλος των θεσμικών αλλαγών στη φορολογία είναι βασικές μου προτεραιότητες», υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας.


Αναφορικά με το δεκαετές αναπτυξιακό πλάνο τονίζει πως η διαφορά σε σύγκριση με προγενέστερες αναπτυξιακές «συνταγές» είναι πως αυτήν τη φορά θα ζητηθεί η κωδικοποίηση των βημάτων προς την ανάπτυξη με συγκεκριμένες αναφορές και επισημάνσεις και με αναλυτικό προσδιορισμό των προσδοκώμενων οφειλών αλλά και τους κινδύνους αστοχιών.

Η κοινή έκθεση του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ θα λάβει υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, όπως διαμορφώθηκαν ύστερα από μία πενταετία ύφεσης (2008-2012) τις εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών των βασικών οικονομικών εταίρων, των χωρών υποδοχής των ελληνικών εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών.

Στον τομέα των υπηρεσιών, οι κλάδοι που κυριαρχούν είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός και ο κ. Στουρνάρας θα περιμένει ειδικές προτάσεις για την ανάπτυξή τους και την εισροή περισσότερων πόρων στην ελληνική οικονομία, καθότι είναι οι βασικά εξωστρεφείς κλάδοι.

Η μελέτη θα συμπεριλάβει και την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ και του επόμενου πακέτου, που κυοφορείται από την Κομισιόν με στόχο οι πόροι να κατευθυνθούν σε πραγματικά αναπτυξιακές επενδύσεις και προγράμματα, που θα ενισχύουν ασφαλώς έργα υποδομής που έχουν μείνει πίσω τα τελευταία χρόνια, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ακόμη, το δεκαετές πλάνο ανάπτυξης θα περιλαμβάνει προτάσεις και κατευθύνσεις για μια στρατηγική αύξησης της εισροής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι μέσα από τον αναπτυξιακό οδικό χάρτη να καταφέρει η Ελλάδα να υπερβεί τους στόχους που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, γεγονός το οποίο θα φέρει πιο κοντά το στόχο για το δημόσιο χρέος, αλλά και θα διευκολύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Φέτος, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου η μέση ύφεση της οικονομίας ανέρχεται στο -6,6%.

Για το 2013 το ΑΕΠ θα μειωθεί επιπλέον κατά 4,5%, με την οικονομία να παραμένει σε ύφεση για μία εξαετία από το 2008, αλλά ο ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως ίσως από τα μέσα του 2013 υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις.

Για το 2014 προβλέπεται ανάκαμψη κατά 0,2%, για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% και το 2016 υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5%.

Δραστική μείωση τόκων

Δραστική είναι η μείωση των τόκων από τον προϋπολογισμό του 2013 και των επόμενων ετών, με την ενεργοποίηση του σχεδίου μείωσης του ελληνικού χρέους, που εγκρίθηκε από το Eurogroup, σύμφωνα με τις αποκλειστικές δηλώσεις στη «Ν» του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει, ωστόσο, πως «αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού οι στόχοι του προϋπολογισμού θα πρέπει να επιτευχθούν».

Αναλυτικότερα, το ύψος της εξοικονόμησης, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, προσδιορίζεται σε 4,1 δισ. ευρώ, το 2013, που σημαίνει πως οι τόκοι από το ποσό των 8,9 δισ. ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί για το 2013, θα μειωθούν στο ποσό των 4,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το όφελος διευρύνεται σημαντικά για τη διετία 2015-16.

Τα πρώτα βήματα

Το σχέδιο μείωσης του χρέους ξεκίνησε να εφαρμόζεται με την επαναγορά, που οδηγεί σε μείωση του ύψους του χρέους κατά 20,5 δισ. ευρώ, όπως επίσης και με παρεμβάσεις που αφορούν σε επιμήκυνση χρεολυσίων, αναβολή πληρωμής τόκων, μειώσεις επιτοκίων και επιστροφή κερδών από ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Το σχέδιο αυτό οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ (περίπου 20 εκατ. μονάδες του ΑΕΠ) και φιλοδοξεί να μειώσει το χρέος το έτος 2020 στο 124% του ΑΕΠ.

Το όφελος για τον προϋπολογισμό του 2013 (και στα επόμενα έτη) από τόκους θα προκύψει από τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

- Η επαναγορά του χρέους, που ολοκληρώνεται και τυπικά εντός της εβδομάδας, αφαιρεί τόκους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

- Η αναβολή πληρωμής τόκων των δανείων του EFSF μειώνει τη δαπάνη τόκων κατά 1,85 δισ. ευρώ το 2013 και 1,85 δισ. ευρώ το 2014. Για τη διετία 2015-2016 η μείωση των τόκων μόνο από τα δάνεια του EFSF ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ συνολικά.

- Η επιστροφή κερδών από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες μειώνει τη δαπάνη κατά 1 δισ. ευρώ.

- Η μείωση των επιτοκίων των δανείων χωρών της ευρωζώνης κατά 100 μονάδες βάσης, μειώνει τη δαπάνη κατά 500 εκατ. ευρώ, το 2013, επίσης κατά 500 εκατ. ευρώ, το 2015, και αυξάνεται σε 1 δισ. ευρώ, ετησίως από τα έτη 2015-2016.

- Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ το χρόνο εξοικονομούνται με άλλες μικρότερου βεληνεκούς παρεμβάσεις.

Στο ερώτημα εάν μετά τη σημαντική μείωση των τόκων, θα αλλάξει ο προϋπολογισμός του 2013, δεδομένου ότι ένα από τα βασικά του μεγέθη αναπροσαρμόζεται, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι δεν θα αλλάξει γιατί «ο κεντρικός μας στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο οι τόκοι έχουν ουδέτερη επίδραση».

Διευκρινίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού προκύπτει από τη διαφορά των εσόδων από τις δαπάνες στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι. Αυτό σημαίνει πως η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών εξακολουθεί να είναι επικεντρωμένη στη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών και στην επίτευξη των στόχων των εσόδων.

Αποφασισμένος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους εταίρους-δανειστές, καθώς, όπως σημειώνει, η υλοποίησή τους αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε μία από τις επόμενες δόσεις της δανειακής σύμβασης.

Κωδικοποιώντας τις προτεραιότητές του, ο κ. Στουρνάρας τονίζει πως αυτές συνοψίζονται:

1. Στην επάνοδο της οικονομίας στην ανάπτυξη

2. Στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας.

3. Στην κατάρτιση του νομοσχεδίου με το δεύτερο σκέλος των θεσμικών αλλαγών στη φορολογία.

Δεν αγνοεί τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, παραδέχεται πως τα μέτρα πλήττουν πολλούς, αλλά δηλώνει πως «φτάσαμε ένα βήμα πριν το γκρεμό και δεν πέσαμε, γιατί επιμένουμε σε μια πολιτική που κρατάει τη χώρα στο ευρώ [EUR=X] και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν όλοι».

Ταυτόχρονα ο ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Στουρνάρας, μετά το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, θα προετοιμάσει και το δεύτερο μεγάλο σκέλος των αλλαγών που θα αφορούν στον ΚΒΣ και στη ριζική αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Ο τομέας των συγκεκριμένων αλλαγών, διαχωρίστηκε από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, προκειμένου να μελετηθεί σε βάθος. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί επιτροπή που θα εισηγηθεί τις αλλαγές και το τελικό κείμενο θα κατατεθεί τη Βουλή το αργότερο μέχρι τον προσεχή Μάιο.

Εκτός από την αναμενόμενη κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και στο «ποινολόγιο» για τους παραβάτες, το οποίο θα καταστεί αυστηρότερο, που θα οδηγεί μέχρι και τη φυλακή, όσους παραβιάζουν συστηματικά τη φορολογική νομοθεσία.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Aστρολογικές Προβλέψεις
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Aστρολογικές Προβλέψεις
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ