2012-12-17 12:48:04
Φωτογραφία για Θα καταφέρει η Apple να φτιάχνει τους υπολογιστές Mac σπίτι της;
του Drake Bennett

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Businessweek ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook ανακοίνωσε ότι, ξεκινώντας από το επόμενο έτος, η Apple θα μεταφέρει μέρος της παραγωγής των υπολογιστών Mac πίσω στις ΗΠΑ. «Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι γι ΄αυτό», είπε. «Θα μπορούσαμε να αναλάβουμε απλώς τη συναρμολόγηση, αλλά στόχος μας είναι κάτι ευρύτερο, θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο ουσιαστικό. Γι ΄αυτό και θα επενδύσουμε κυριολεκτικά περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια».

Το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από το 1/100 των κερδών που συγκέντρωσε η εταιρεία το τελευταίο τρίμηνο, οπότε η αναγγελία χαρακτηρίστηκε από ορισμένους ως ένα τέχνασμα για δημοσιότητα. Πολύ πιθανό να μην είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Από την άλλη πλευρά, το σχετικά μικρό μέγεθος της αρχικής επένδυσης δεν σημαίνει ότι η εταιρεία δεν παίρνει στα σοβαρά την προσπάθεια. Πιθανότατα να αποτελεί ένα πείραμα, ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα που διερευνά το κατά πόσον η εταιρεία μπορεί επικερδώς και αξιόπιστα να κατασκευάσει τα προϊόντα της στις ΗΠΑ. Και αν τυχόν κάποια τεχνολογική εταιρεία το καταφέρει ποτέ αυτό, δεν θα είναι άλλη από την Apple (AAPL).


Το εργατικό κόστος αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους κατασκευής ενός προϊόντος της Apple. Παρ’ολ’αυτά, όπως εκτιμά ο Blake Johnson, ειδικός επί θεμάτων δικτύων μεταποίησης και προμήθειας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η Apple δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το ωρομίσθιο των 2,50 δολαρίων στο Shenzhen με ωρομίσθιο 15 δολαρίων στις ΗΠΑ. Αντ ΄αυτού, το σχέδιο είναι πολύ πιθανό να προβλέπει μεγαλύτερη αυτοματοποίηση της παραγωγής, μια προσέγγιση που, όπως επισημαίνει ο Johnson, έχει ιδιαίτερο νόημα όταν πρόκειται για την Apple. Ενώ η Dell (DELL) κυριάρχησε στην αγορά των PC πριν από μία δεκαετία μέσω της πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών για όλα τα γούστα, η Apple εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως μέσω της πώλησης ολιγάριθμων ομάδων προϊόντων: iPhones, iPhones, iPods, και Macs. "Η σειρά προϊόντων της Apple είναι ιδιαίτερα τυποποιημένη, με ένα πολύ μικρό αριθμό προϊόντων και λίγα εξαρτήματα και αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολη την αυτοματοποίηση» λέει ο Johnson. Υπάρχει κάποιο προηγούμενο καταγεγραμμένο στο DNA της εταιρείας: η NeXT, η εταιρεία που ίδρυσε ο Steve Jobs μετά την απόλυσή του από τα καθήκοντά του CEO της Apple το 1985, κατασκεύασε τους υπολογιστές που χρησιμοποιούσε σε αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής στο Fremont της Καλιφόρνια.

Ένα μέτρο της προσήλωσης της Apple στο εγχείρημα αποτελεί ο τρόπος που θα καθορίσει την έννοια της «παραγωγής». Η τελική συναρμολόγηση ενός υπολογιστή Mac είναι το λιγότερο πολύπλοκο μέρος της παραγωγής του –αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι απλά να συνδέσεις το ένα πράγμα με το άλλο. Όμως στη συνέντευξή του, ο Cook τόνισε ότι η Apple σχεδιάζει να κάνει «κάτι πιο ουσιαστικό» από αυτό. Εάν η εταιρεία, για παράδειγμα, επιδιώξει να κατασκευάζει τα περισσότερα μέρη των υπολογιστών της στις ΗΠΑ, θα είναι μεγάλο πράγμα και ταυτόχρονα μια σοβαρή πρόκληση. Ένας από τους λόγους που επικαλούνται οι CEOs τεχνολογικών εταιρειών για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιούν μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής στις ΗΠΑ, είναι πως από τότε που οι εργασίες αυτές μεταφέρθηκαν στην Ασία, το δίκτυο των αμερικανικών εταιρειών κατασκευής εξοπλισμού που προμήθευαν την εγχώρια αγορά ηλεκτρονικών στέγνωσε. Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο τα iPads που γίνονται στο εξωτερικό, αλλά και όλα τα κομμάτια που τα απαρτίζουν.

Υπάρχει, ωστόσο σε ένα βαθμό θετικό ιστορικό προηγούμενο για την αναζωογόνηση ενός τέτοιου δικτύου. Όταν οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να κατασκευάζουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, ήταν φιλύποπτες ως προς τη χρήση εξαρτημάτων που κατασκευάζονταν εγχώρια, καθώς υπέθεταν πως δεν θα ανταποκρίνονταν στα υψηλά ιαπωνικά πρότυπα. Αυτή η στάση άλλαξε με τα χρόνια -φέτος η ιστοσελίδα cars.com ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία ανταλλακτικών made in US ήταν το Camry της Toyota.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
REUTERS: Special Report: Greece's triangle of power
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
REUTERS: Special Report: Greece's triangle of power
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ