2012-12-17 15:07:03
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
Η επιτυχής υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης προϋποθέτει τη σύμπραξη μίας πλειάδας φορέων, από τους παραγωγούς και τους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τους υπευθύνους των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, τις εταιρείες χονδρικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τα ερευνητικά ιδρύματα, τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου για τα γεωργικά φάρμακα, τις συσκευασίες τους και τα μηχανήματα εφαρμογής, έως και τα νοσοκομεία και το Κέντρο Δηλητηριάσεων.
Τραγικά περιστατικά όπως δηλητηριάσεις από άγνοια της ορθής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, καταστροφές καλλιεργειών από κακή χρήση, πεπαλαιωμένα και ελαττωματικά μηχανήματα εφαρμογής που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των γεωργικών φαρμάκων, παραπληροφόρηση του κοινού για τα γεωργικά φάρμακα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης διορθωτικών δράσεων.
Σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην αγορά και συγκεκριμένα οι διενεργούντες χονδρική και λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκωνυποχρεούνται, σύμφωνα με το άρθρο 35, παράγραφος 13 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), να απασχολούν υπεύθυνο επιστήμονα με τίτλο σπουδών γεωπόνου ή τεχνολόγου γεωπονίας (ότι ορίζεται στα σχετικά άρθρα του π.δ. 109/1989) με συνεχή και αυτοπρόσωπη παρουσία στο κατάστημα και υποχρέωση παροχής τεχνικών πληροφοριών στους επαγγελματίες χρήστες.
Οι πληροφορίες αυτές αφορούν τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον και οδηγίες για την ασφάλεια όσον αφορά τη διαχείριση των κινδύνων αυτών σχετικά με τα εν λόγω προϊόντα σύμφωνα με την αριθμ. 265/2002 κοινή απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας (Β΄ 1214) σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 1999/45/ΕΚ.
Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων έχουν την υποχρέωση να παρέχουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη χρήση αυτών ιδίως σχετικά με τις πηγές κινδύνου, την έκθεση του χρήστη, τον ορθό τρόπο αποθήκευσης, το χειρισμό και την εφαρμογή, την ασφαλή διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή, τη διαχείριση των κενών συσκευασίας και για τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου.
Μετά τις 26-11-2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8). Το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων θα συνδέεται με βάση δεδομένων όπου θα καταγράφονται οι κάτοχοι πιστοποιητικών της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) και μετά τις 26-11-2015 δεν θα επιτρέπεται η λιανική πώληση και η έκδοση του ειδικού εντύπου λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων σε όσους δεν διαθέτουν το πιστοποιητικό της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8).
Με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζεται μεταξύ άλλων οι προϋποθέσεις αποθήκευσης γεωργικών φαρμάκων που πρέπει να πληρούν τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 50, παράγραφος 5 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8).
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 38, παράγραφος 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) καθορίζεται η διαδικασία επιθεώρησης του εν χρήσει εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων. Ο εξοπλισμός χρήζει πρώτης επιθεώρησης εντός του πρώτου 6μήνου από την πώλησή του (θέση σε χρήση), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Παραρτήματος ΙΙ της οδηγία 2009/128/ΕΚ έτσι όπως έχει μεταφερθεί στο Παράρτημα Γ του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8).
Στο πεδίο εφαρμογής εντάσσονται οι νεφελοψεκαστήρες και οι ψεκαστήρες αγρού με δεξαμενή ψεκαστικού υγρού μεγαλύτερη των 100 λίτρων και οποιοδήποτε μήκος βραχίονα ψεκασμού. Αν η αρμόδια ΠΥΑΑΜ, εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από τη χρήση και άλλων τύπων εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται ιδιαιτέρως στο έδαφός της, μπορεί να εισηγηθεί στη Διεύθυνση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανολογικού Εξοπλισμού του ΥΠΑΑΤ την υποχρεωτική επιθεώρηση και αυτών των τύπων εξοπλισμού.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, επικολλάται στο ψεκαστικό μηχάνημα αυτοκόλλητο επίθεμα που προσδιορίζει την ημερομηνία επιθεώρησης (τύπου ΚΤΕΟ) και χορηγείται από το αρμόδιο ΣΤΕΕΕΓΦ πιστοποιητικό επιθεώρησης. Ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού επιθεώρησης καθορίζεται με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανολογικού Εξοπλισμού του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 22, παράγραφος 6 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) ορίζεται ως Εργαστήριο Αναφοράς Επιθεώρησης του Εξοπλισμού Εφαρμογής των Γεωργικών Φαρμάκων το Ινστιτούτο Γεωργικών Μηχανών και Κατασκευών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το Εργαστήριο αναφοράς έχει την αρμοδιότητα της κατάρτισης εγχειριδίων επιθεώρησης ΕΕΓΦ τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τους ΣΤΕΕΕΓΦ, καθώς και τον δειγματοληπτικό έλεγχο εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων που έχει ήδη εφοδιαστεί με πιστοποιητικό επιθεώρησης και αυτοκόλλητο επίθεμα επιθεώρησης, προκειμένου να γίνεται έλεγχος της ποιότητας των επιθεωρήσεων από τους ΣΤΕΕΕΓΦ και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.
Οι χρήστες του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, προκειμένου να διενεργούν τις τακτικές ρυθμίσεις και τους τεχνικούς ελέγχους που προβλέπονται από το άρθρο 22, παράγραφος 5 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) θα πρέπει να έχουν λάβει κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 19 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) κατάρτιση σχετική και με τον τρόπο χρήσης και βαθμονόμησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων.
Για τη διασφάλιση της μη χρήσης εξοπλισμού που έχει ενταχθεί στην κατηγορία IV, πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου στον οποίο μπορεί να εμπλέκονται:
α) οι ΠΥΑΑΜ (ελέγχοντας την ύπαρξη sticker σε αυτοκινούμενο ΕΕΓΦ κατά την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας του ή ελέγχοντας την ύπαρξη sticker σε συρρόμενο ΕΕΓΦ κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας κυκλοφορίας στον ελκυστήρα)
β) οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ
γ) ο ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την καταβολή οποιασδήποτε ενίσχυσης
ή και συνδυασμός αυτών.
Κατά παρέκκλιση διενέργεια αεροψεκασμών:
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορηγεί κατά παρέκκλιση της απαγόρευσης της από αέρος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων ειδικής άδεια, στην οποία προσδιορίζονται τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων και των διερχομένων και για την προστασία του περιβάλλοντος στις περιοχές που γειτνιάζουν με εκείνη στην οποία διενεργείται ο ψεκασμός. Η άδεια χορηγείται μόνον εφόσον:
Α. Πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρακάτω παραγράφου 2 του παρόντος και
Β. Διαβιβαστεί σχετικό ερώτημα και ληφθεί η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας.
Με εγκύκλιό της, η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζει τις συγκεκριμένες συνθήκες με τις οποίες μπορεί να διενεργηθεί αεροψεκασμός και δημοσιοποιεί πληροφορίες σχετικά με τις καλλιέργειες, τις περιοχές, τις περιστάσεις και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, όπου είναι δυνατόν να επιτραπεί ο αεροψεκασμός.
Η αίτηση έγκρισης ενός σχεδίου εφαρμογής υποβάλλεται από τον επαγγελματία χρήστη τουλάχιστον δύο μήνες πριν τη ζητούμενη διενέργεια της από αέρος εφαρμογής στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνοδεύεται από στοιχεία που αποδεικνύουν ότι συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η αίτηση περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη χρονική περίοδο του αεροψεκασμού, καθώς και τις ποσότητες και τους τύπους των χρησιμοποιούμενων γεωργικών φαρμάκων.
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε διάστημα έως δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής αίτησης για διενέργεια αεροψεκασμού αποφαίνεται θετικά ή αρνητικά. Σε περίπτωση που παρέλθει το διάστημα των δύο μηνών και η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει απαντήσει αυτή θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.
Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας από αέρος εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας από αέρος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων είναι:
α) Δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, ή υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα από άποψη περιορισμένου αντίκτυπου στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον σε σύγκριση με την επίγεια εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων.
β) Τα χρησιμοποιούμενα γεωργικά φάρμακα έχουν εγκριθεί ρητώς για αεροψεκασμό από την Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από ειδική αξιολόγηση των κινδύνων του αεροψεκασμού.
γ) Ο χειριστής που εκτελεί τον αεροψεκασμό διαθέτει το πιστοποιητικό της παραγράφου 2 του άρθρου 19. Κατά τη μεταβατική περίοδο, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμα τα συστήματα χορήγησης πιστοποιητικών, η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να δεχθεί άλλες αποδείξεις επαρκούς γνώσης.
δ) Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τη διενέργεια αεροψεκασμών λαμβάνει πιστοποιητικό από την αρμόδια στην Ελλάδα αρχή για την έγκριση εξοπλισμών και αεροσκαφών για την από αέρος εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων.
ε) Αν η προς ψεκασμό περιοχή βρίσκεται κοντά σε περιοχές ανοικτές στο κοινό, η έγκριση από αέρος εφαρμογής περιλαμβάνει και συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνων ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία όσων τυχαίνει να βρίσκονται κοντά. Η προς ψεκασμό περιοχή δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
στ) Από το 2013 και έπειτα, τα αεροσκάφη πρέπει να είναι εξοπλισμένα με εξαρτήματα που χρησιμοποιούν τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία για τον περιορισμό της μετακίνησης του ψεκαστικού νέφους.
Χορήγηση άδειας διενέργειας από αέρος εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων:
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορηγεί άδεια, στην οποία προσδιορίζονται τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων και των διερχομένων και για την προστασία του περιβάλλοντος στις περιοχές που γειτνιάζουν με εκείνη στην οποία διενεργείται ο ψεκασμός.
Στη χορηγηθείσα άδεια από αέρος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων αναφέρονται τα διοικητικά μέτρα για τον έλεγχο εφαρμογής της διενεργούμενης από αέρος εφαρμογής με σκοπό να διαπιστωθεί ότι εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του παρόντος.
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τηρεί αρχείο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και των εγκρίσεων που έχουν δοθεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος και δημοσιοποιεί τις συναφείς πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτές, όπως η προς ψεκασμό περιοχή, η προβλεπόμενη ημέρα και ώρα του ψεκασμού και το είδος του γεωργικού φαρμάκου, σύμφωνα με την ανάρτηση των δεδομένων αυτών στον διαδικτυακό τόπο της αρμόδιας αρχής ή κοινοτική νομοθεσία.
Διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή:
Το ψεκαστικό διάλυμα που απομένει μετά την εφαρμογή συνιστά επικίνδυνο απόβλητο και για το λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο όγκος του.
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Συντονιστική Εθνική Αρχή σε θέματα γεωργικών φαρμάκων εκδίδει κατευθυντήριες οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες εφαρμογής τους στη χώρα μας, τα αναφερόμενα από Διεθνείς οργανισμούς και την Ε.Ε., τα αναφερόμενα σε εθνικά και διεθνώς διαδομένα πρότυπα ολοκληρωμένης παραγωγής, διεθνείς πρακτικές καθώς και αποτελέσματα πιλοτικών προγραμμάτων.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες θα ανασκοπούνται με διαφανή διαδικασία οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο.
Οι ασφαλείς εργασιακές πρακτικές εντάσσονται στο εκπαιδευτικό υλικό της κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Χρόνος ενημέρωσης του κοινού:
Η έναρξη της ενημέρωσης πρέπει να γίνεται πριν την εφαρμογή:
Σε περίπτωση που οι άνθρωποι που κάτοικοι που θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος αποτελούν κατοίκους της περιοχής ή άτομα που λόγω της επαγγελματικής ή άλλης ενασχόλησης επισκέπτονται σε τακτά διαστήματα την περιοχή όπου θα μπορούσε να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος, η προειδοποίηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν.
Όταν μόνον περαστικοί μπορεί να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος, η ενημέρωση γίνεται πριν την έναρξη του ψεκασμού.
Τρόπος ενημέρωσης:
Η ενημέρωση εφόσον οι άνθρωποι που μπορεί να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος είναι κάτοικοι της περιοχής ή βρίσκονται σε συγκεκριμένο οίκημα της περιοχής (χώρος εργασίας, χώρος σπουδών κλπ) γίνεται με έγγραφη ενημέρωση στην οποία αναφέρεται:
1.Ο εκτιμώμενος χρόνος έναρξης του ψεκασμού
2.Η καλλιέργεια και η θέση της καλλιέργειας, όπου θα γίνει η εφαρμογή.
3.Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν (εμπορική ονομασία) και
4.Η σήμανση τοξικότητας που αναγράφεται επί της συσκευασίας και οι αντίστοιχες φράσεις κινδύνου (π.χ. «Ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα» κ.α.)
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εγκύκλιό της καθορίζει τη μορφή του εντύπου ενημέρωσης των ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος και το οποίοι πρέπει να χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Η έγγραφη ενημέρωση με ευθύνη του επαγγελματία χρήστη των γεωργικών φαρμάκωναναρτάται επί της εισόδου κάθε οικήματος ή επαγγελματικού χώρου ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος, ή επιδίδεται από τον επαγγελματία χρήστη εφόσον αυτό είναι δυνατόν.
Η ενημέρωση ανθρώπων που θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος αλλά είναι περαστικοί από την περιοχή γίνεται με τοποθέτηση της ανωτέρω έγγραφης ενημέρωσης είτε σε σταθερά σημεία (κολόνες κλπ) πέριξ του χώρου που γίνεται η εφαρμογή, είτε σε κινητά σημεία (πάσσαλοι κλπ) με ευθύνη του επαγγελματία χρήστη φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Tromaktiko
Η επιτυχής υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης προϋποθέτει τη σύμπραξη μίας πλειάδας φορέων, από τους παραγωγούς και τους χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τους υπευθύνους των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, τις εταιρείες χονδρικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τα ερευνητικά ιδρύματα, τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου για τα γεωργικά φάρμακα, τις συσκευασίες τους και τα μηχανήματα εφαρμογής, έως και τα νοσοκομεία και το Κέντρο Δηλητηριάσεων.
Τραγικά περιστατικά όπως δηλητηριάσεις από άγνοια της ορθής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων, καταστροφές καλλιεργειών από κακή χρήση, πεπαλαιωμένα και ελαττωματικά μηχανήματα εφαρμογής που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των γεωργικών φαρμάκων, παραπληροφόρηση του κοινού για τα γεωργικά φάρμακα, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης διορθωτικών δράσεων.
Σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που διαθέτουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην αγορά και συγκεκριμένα οι διενεργούντες χονδρική και λιανική πώληση γεωργικών φαρμάκωνυποχρεούνται, σύμφωνα με το άρθρο 35, παράγραφος 13 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), να απασχολούν υπεύθυνο επιστήμονα με τίτλο σπουδών γεωπόνου ή τεχνολόγου γεωπονίας (ότι ορίζεται στα σχετικά άρθρα του π.δ. 109/1989) με συνεχή και αυτοπρόσωπη παρουσία στο κατάστημα και υποχρέωση παροχής τεχνικών πληροφοριών στους επαγγελματίες χρήστες.
Οι πληροφορίες αυτές αφορούν τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον και οδηγίες για την ασφάλεια όσον αφορά τη διαχείριση των κινδύνων αυτών σχετικά με τα εν λόγω προϊόντα σύμφωνα με την αριθμ. 265/2002 κοινή απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών και Οικονομίας (Β΄ 1214) σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 1999/45/ΕΚ.
Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων έχουν την υποχρέωση να παρέχουν γενικές πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη χρήση αυτών ιδίως σχετικά με τις πηγές κινδύνου, την έκθεση του χρήστη, τον ορθό τρόπο αποθήκευσης, το χειρισμό και την εφαρμογή, την ασφαλή διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή, τη διαχείριση των κενών συσκευασίας και για τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου.
Μετά τις 26-11-2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν το πιστοποιητικό της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8). Το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων θα συνδέεται με βάση δεδομένων όπου θα καταγράφονται οι κάτοχοι πιστοποιητικών της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) και μετά τις 26-11-2015 δεν θα επιτρέπεται η λιανική πώληση και η έκδοση του ειδικού εντύπου λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων σε όσους δεν διαθέτουν το πιστοποιητικό της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8).
Με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζεται μεταξύ άλλων οι προϋποθέσεις αποθήκευσης γεωργικών φαρμάκων που πρέπει να πληρούν τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 50, παράγραφος 5 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8).
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 38, παράγραφος 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) καθορίζεται η διαδικασία επιθεώρησης του εν χρήσει εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων. Ο εξοπλισμός χρήζει πρώτης επιθεώρησης εντός του πρώτου 6μήνου από την πώλησή του (θέση σε χρήση), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Παραρτήματος ΙΙ της οδηγία 2009/128/ΕΚ έτσι όπως έχει μεταφερθεί στο Παράρτημα Γ του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8).
Στο πεδίο εφαρμογής εντάσσονται οι νεφελοψεκαστήρες και οι ψεκαστήρες αγρού με δεξαμενή ψεκαστικού υγρού μεγαλύτερη των 100 λίτρων και οποιοδήποτε μήκος βραχίονα ψεκασμού. Αν η αρμόδια ΠΥΑΑΜ, εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από τη χρήση και άλλων τύπων εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται ιδιαιτέρως στο έδαφός της, μπορεί να εισηγηθεί στη Διεύθυνση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανολογικού Εξοπλισμού του ΥΠΑΑΤ την υποχρεωτική επιθεώρηση και αυτών των τύπων εξοπλισμού.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, επικολλάται στο ψεκαστικό μηχάνημα αυτοκόλλητο επίθεμα που προσδιορίζει την ημερομηνία επιθεώρησης (τύπου ΚΤΕΟ) και χορηγείται από το αρμόδιο ΣΤΕΕΕΓΦ πιστοποιητικό επιθεώρησης. Ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού επιθεώρησης καθορίζεται με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανολογικού Εξοπλισμού του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 22, παράγραφος 6 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) ορίζεται ως Εργαστήριο Αναφοράς Επιθεώρησης του Εξοπλισμού Εφαρμογής των Γεωργικών Φαρμάκων το Ινστιτούτο Γεωργικών Μηχανών και Κατασκευών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το Εργαστήριο αναφοράς έχει την αρμοδιότητα της κατάρτισης εγχειριδίων επιθεώρησης ΕΕΓΦ τα οποία θα χρησιμοποιούνται από τους ΣΤΕΕΕΓΦ, καθώς και τον δειγματοληπτικό έλεγχο εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων που έχει ήδη εφοδιαστεί με πιστοποιητικό επιθεώρησης και αυτοκόλλητο επίθεμα επιθεώρησης, προκειμένου να γίνεται έλεγχος της ποιότητας των επιθεωρήσεων από τους ΣΤΕΕΕΓΦ και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.
Οι χρήστες του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, προκειμένου να διενεργούν τις τακτικές ρυθμίσεις και τους τεχνικούς ελέγχους που προβλέπονται από το άρθρο 22, παράγραφος 5 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) θα πρέπει να έχουν λάβει κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 19 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8) κατάρτιση σχετική και με τον τρόπο χρήσης και βαθμονόμησης του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων.
Για τη διασφάλιση της μη χρήσης εξοπλισμού που έχει ενταχθεί στην κατηγορία IV, πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου στον οποίο μπορεί να εμπλέκονται:
α) οι ΠΥΑΑΜ (ελέγχοντας την ύπαρξη sticker σε αυτοκινούμενο ΕΕΓΦ κατά την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας του ή ελέγχοντας την ύπαρξη sticker σε συρρόμενο ΕΕΓΦ κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας κυκλοφορίας στον ελκυστήρα)
β) οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ
γ) ο ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την καταβολή οποιασδήποτε ενίσχυσης
ή και συνδυασμός αυτών.
Κατά παρέκκλιση διενέργεια αεροψεκασμών:
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορηγεί κατά παρέκκλιση της απαγόρευσης της από αέρος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων ειδικής άδεια, στην οποία προσδιορίζονται τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων και των διερχομένων και για την προστασία του περιβάλλοντος στις περιοχές που γειτνιάζουν με εκείνη στην οποία διενεργείται ο ψεκασμός. Η άδεια χορηγείται μόνον εφόσον:
Α. Πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρακάτω παραγράφου 2 του παρόντος και
Β. Διαβιβαστεί σχετικό ερώτημα και ληφθεί η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας.
Με εγκύκλιό της, η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζει τις συγκεκριμένες συνθήκες με τις οποίες μπορεί να διενεργηθεί αεροψεκασμός και δημοσιοποιεί πληροφορίες σχετικά με τις καλλιέργειες, τις περιοχές, τις περιστάσεις και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών, όπου είναι δυνατόν να επιτραπεί ο αεροψεκασμός.
Η αίτηση έγκρισης ενός σχεδίου εφαρμογής υποβάλλεται από τον επαγγελματία χρήστη τουλάχιστον δύο μήνες πριν τη ζητούμενη διενέργεια της από αέρος εφαρμογής στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνοδεύεται από στοιχεία που αποδεικνύουν ότι συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η αίτηση περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη χρονική περίοδο του αεροψεκασμού, καθώς και τις ποσότητες και τους τύπους των χρησιμοποιούμενων γεωργικών φαρμάκων.
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε διάστημα έως δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής αίτησης για διενέργεια αεροψεκασμού αποφαίνεται θετικά ή αρνητικά. Σε περίπτωση που παρέλθει το διάστημα των δύο μηνών και η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει απαντήσει αυτή θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.
Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας από αέρος εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας από αέρος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων είναι:
α) Δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, ή υπάρχουν σαφή πλεονεκτήματα από άποψη περιορισμένου αντίκτυπου στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον σε σύγκριση με την επίγεια εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων.
β) Τα χρησιμοποιούμενα γεωργικά φάρμακα έχουν εγκριθεί ρητώς για αεροψεκασμό από την Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από ειδική αξιολόγηση των κινδύνων του αεροψεκασμού.
γ) Ο χειριστής που εκτελεί τον αεροψεκασμό διαθέτει το πιστοποιητικό της παραγράφου 2 του άρθρου 19. Κατά τη μεταβατική περίοδο, εφόσον δεν υπάρχουν ακόμα τα συστήματα χορήγησης πιστοποιητικών, η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να δεχθεί άλλες αποδείξεις επαρκούς γνώσης.
δ) Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τη διενέργεια αεροψεκασμών λαμβάνει πιστοποιητικό από την αρμόδια στην Ελλάδα αρχή για την έγκριση εξοπλισμών και αεροσκαφών για την από αέρος εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων.
ε) Αν η προς ψεκασμό περιοχή βρίσκεται κοντά σε περιοχές ανοικτές στο κοινό, η έγκριση από αέρος εφαρμογής περιλαμβάνει και συγκεκριμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνων ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία όσων τυχαίνει να βρίσκονται κοντά. Η προς ψεκασμό περιοχή δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
στ) Από το 2013 και έπειτα, τα αεροσκάφη πρέπει να είναι εξοπλισμένα με εξαρτήματα που χρησιμοποιούν τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία για τον περιορισμό της μετακίνησης του ψεκαστικού νέφους.
Χορήγηση άδειας διενέργειας από αέρος εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων:
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορηγεί άδεια, στην οποία προσδιορίζονται τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων και των διερχομένων και για την προστασία του περιβάλλοντος στις περιοχές που γειτνιάζουν με εκείνη στην οποία διενεργείται ο ψεκασμός.
Στη χορηγηθείσα άδεια από αέρος εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων αναφέρονται τα διοικητικά μέτρα για τον έλεγχο εφαρμογής της διενεργούμενης από αέρος εφαρμογής με σκοπό να διαπιστωθεί ότι εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του παρόντος.
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τηρεί αρχείο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και των εγκρίσεων που έχουν δοθεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος και δημοσιοποιεί τις συναφείς πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτές, όπως η προς ψεκασμό περιοχή, η προβλεπόμενη ημέρα και ώρα του ψεκασμού και το είδος του γεωργικού φαρμάκου, σύμφωνα με την ανάρτηση των δεδομένων αυτών στον διαδικτυακό τόπο της αρμόδιας αρχής ή κοινοτική νομοθεσία.
Διάθεση του ψεκαστικού διαλύματος που απομένει μετά την εφαρμογή:
Το ψεκαστικό διάλυμα που απομένει μετά την εφαρμογή συνιστά επικίνδυνο απόβλητο και για το λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο όγκος του.
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Συντονιστική Εθνική Αρχή σε θέματα γεωργικών φαρμάκων εκδίδει κατευθυντήριες οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες εφαρμογής τους στη χώρα μας, τα αναφερόμενα από Διεθνείς οργανισμούς και την Ε.Ε., τα αναφερόμενα σε εθνικά και διεθνώς διαδομένα πρότυπα ολοκληρωμένης παραγωγής, διεθνείς πρακτικές καθώς και αποτελέσματα πιλοτικών προγραμμάτων.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες θα ανασκοπούνται με διαφανή διαδικασία οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο.
Οι ασφαλείς εργασιακές πρακτικές εντάσσονται στο εκπαιδευτικό υλικό της κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Χρόνος ενημέρωσης του κοινού:
Η έναρξη της ενημέρωσης πρέπει να γίνεται πριν την εφαρμογή:
Σε περίπτωση που οι άνθρωποι που κάτοικοι που θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος αποτελούν κατοίκους της περιοχής ή άτομα που λόγω της επαγγελματικής ή άλλης ενασχόλησης επισκέπτονται σε τακτά διαστήματα την περιοχή όπου θα μπορούσε να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος, η προειδοποίηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν.
Όταν μόνον περαστικοί μπορεί να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος, η ενημέρωση γίνεται πριν την έναρξη του ψεκασμού.
Τρόπος ενημέρωσης:
Η ενημέρωση εφόσον οι άνθρωποι που μπορεί να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος είναι κάτοικοι της περιοχής ή βρίσκονται σε συγκεκριμένο οίκημα της περιοχής (χώρος εργασίας, χώρος σπουδών κλπ) γίνεται με έγγραφη ενημέρωση στην οποία αναφέρεται:
1.Ο εκτιμώμενος χρόνος έναρξης του ψεκασμού
2.Η καλλιέργεια και η θέση της καλλιέργειας, όπου θα γίνει η εφαρμογή.
3.Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν (εμπορική ονομασία) και
4.Η σήμανση τοξικότητας που αναγράφεται επί της συσκευασίας και οι αντίστοιχες φράσεις κινδύνου (π.χ. «Ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα» κ.α.)
Η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εγκύκλιό της καθορίζει τη μορφή του εντύπου ενημέρωσης των ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος και το οποίοι πρέπει να χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Η έγγραφη ενημέρωση με ευθύνη του επαγγελματία χρήστη των γεωργικών φαρμάκωναναρτάται επί της εισόδου κάθε οικήματος ή επαγγελματικού χώρου ανθρώπων οι οποίοι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος, ή επιδίδεται από τον επαγγελματία χρήστη εφόσον αυτό είναι δυνατόν.
Η ενημέρωση ανθρώπων που θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος αλλά είναι περαστικοί από την περιοχή γίνεται με τοποθέτηση της ανωτέρω έγγραφης ενημέρωσης είτε σε σταθερά σημεία (κολόνες κλπ) πέριξ του χώρου που γίνεται η εφαρμογή, είτε σε κινητά σημεία (πάσσαλοι κλπ) με ευθύνη του επαγγελματία χρήστη φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μητσοτάκης: Αν δεν με έριχναν, θα γλιτώναμε μνημόνιο και ΔΝΤ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη - Νεκρός καθηγητής
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ