2012-12-18 10:01:07
Φωτογραφία για ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ
Κόντρα στη Βουλή για τη δόση και τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα

Η τακτική κάθε δόση και μέτρα είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια. Όπως προκύπτει από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Μνημόνιο, τώρα θα εφαρμοστεί και η πρακτική μέτρα για κάθε τμήμα της δόσης.

 Έτσι, προβλέπεται «οδικός χάρτης» για τα επόμενα τμήματα της δόσης, που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για κάθε εκταμίευση. Συνολικά, έως το Φεβρουάριο του 2016, που προβλέπονται δόσεις από το δάνειο, θα χρειαστούν ακόμη... 13 έλεγχοι της τρόικας.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν έχει ήδη προσδιορίσει τα βασικά προαπαιτούμενα για τις τρεις πρώτες δόσεις του 2013, των 14,8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν ώς τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα:

Για τη δόση του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7,2 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού), προϋπόθεση είναι:


*Να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος.

*Να προσαρμοστούν (βλ. αυξηθούν) οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις (χαμηλή τάση).

Για τη δόση του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, απαιτείται:

*Η αναπροσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έτσι ώστε να θεσπιστεί οροφή δαπανών για κάθε κυβερνητικό υποτομέα.

Για τη δόση του Μαρτίου, ύψους επίσης 2,8 δισ. ευρώ, η Κομισιόν θέτει ως προϋποθέσεις:

*Να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το προσωπικό των υπουργείων, να έχουν καθοριστεί οι πλεονάζουσες θέσεις και οι υπάλληλοι και να έχουν τεθεί τριμηνιαίοι στόχοι υποχρεωτικής εξόδου (βλ. απολύσεων) ώς το τέλος του 2014.

*Να έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω οι τιμές των φαρμάκων βάσει των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χαμηλότερες τιμές.

Στην «επιστολή προθέσεων» που συνοδεύει την έκθεση και το Μνημόνιο, εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να πάρει νέα μέτρα, εφόσον αυτά καταστούν απαραίτητα, λόγω αλλαγών συνθηκών.

Η δέσμευση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς την επιστολή υπογράφει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, πέραν του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, ως είθισται.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ''Τα Νέα'', η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό επιτήρηση τα επόμενα χρόνια. Συνολικά, προβλέπεται να περάσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, από 13 ακόμη ελέγχους του ΔΝΤ ώς τον Φεβρουάριο του 2016 προκειμένου να παίρνει τις δόσεις του νέου προγράμματος.

Ο επόμενος έλεγχος θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2013, αφού στις 28 του ίδιου μήνα θα εκδοθεί η επόμενη έκθεση και για το 2013 θα ακολουθήσουν άλλες τον Μάιο, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο. Κάθε έγκριση θα συνοδεύεται από δόση 1,8 δισ. ευρώ, μέχρι να συμπληρωθούν τα 28 δισ. του Ταμείου.

Κόντρα στη Βουλή για τη δόση και τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα

Εν τω μεταξύ. κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης ξέσπασε τη Δευτέρα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους «Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ιδιαίτερα την αξία της συμφωνίας των Ευρωπαίων εταίρων για τη δόση των 49,1 δισ. ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την τροποποίηση των δανειακών συμβάσεων με τον EFSF, λέγοντας ότι προβλέπει «εθνικά κατάπτυστους όρους για την είσπραξη των δόσεων».

Ο κ. Σταϊκούρας, στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως με τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η κυβέρνηση, «απετράπη η άτακτη χρεοκοπία της χώρας και επιβεβαιώθηκε πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσδεδεμένη στο ευρώ. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύθηκαν για στήριξη της χώρας στις διεθνείς αγορές, αγοράσαμε ασφάλειες για να μπορέσουμε να είμαστε μέρος μιας συνολικής μελλοντικής λύσης, ενισχύθηκε το κεφάλαιο αξιοπιστίας της χώρας. Αναγνωρίστηκε η προσπάθεια της κοινωνίας μέσα από αιματηρές θυσίες».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το ποσό των 49,1 δισ. ευρώ «αντιστοιχεί στο 27% του ΑΕΠ της χώρας και είναι μεγαλύτερη από το ΑΕΠ 153 χωρών παγκοσμίως, εκ των οποίων 7 χώρες είναι κράτη-μέλη της ΕΕ. Με αυτήν την στήριξη θα ολοκληρωθεί η επανακεφαλαιοποίηση, θα ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και θα αποπληρωθούν οφειλές στον ιδιωτικό τομέα».

Από τη πλευράς του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την τροποποίηση των δανειακών συμβάσεων της Ελλάδας με το EFSF, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 12ης Δεκεμβρίου, η οποία, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Π. Λαφαζάνης, προβλέπει «εθνικά κατάπτυστους όρους για την είσπραξη των δόσεων».

«Θα πρέπει να υπάρχουν γνωμοδοτήσεις από δικηγορικές εταιρείες σχετικά με την συμμόρφωση της Ελλάδας στους εφαρμοστέους όρους. Μεγαλύτερη ταπείνωση απ' αυτή, δεν υπάρχει. Η Ελλάδα δεν έφτασε ποτέ σε τέτοιο κατάντημα προτεκτοράτου» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας παράλληλα την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει την τροποποίηση «αντισυνταγματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 96 σελίδων».

Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε και ο Νότης Μαριάς («Ανεξάρτητοι Έλληνες»), ο οποίος τόνισε πως «η κυβέρνηση μπορεί να καθυστερήσει την εισαγωγή της Πράξης στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι και 130 ημέρες - διάστημα για το οποίο η Πράξη θα ισχύει».

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, εξέφρασε εκ νέου επιφυλάξεις για το άρθρο 164 που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών Ιδρυμάτων (και το οποίο αναμένεται να εξεταστεί στη σημερινή επί των άρθρων συζήτηση) και δήλωσε πως αναμένει πρόσθετες διευκρινίσεις εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, κάτι που κατά την χθεσινή συζήτηση δεν συνέβη.

Νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για τους «Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες», που υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο, δύο σχετικές κοινοτικές Οδηγίες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, διευκολύνει τις χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια από το επενδυτικό κοινό και αυξάνει την ασφάλεια δικαίου, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε το στοιχείο της προστασίας των επενδυτών από τις «αυθαιρεσίες της αγοράς τύπου Leman Brothers».

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ με εισηγητή τον Στέφανο Σαμοΐλη, εκτίμησε πως το νομοσχέδιο παρέχει «απεριόριστες δυνατότητες φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών εταιρειών» καθώς δίνει το δικαίωμα σε ελληνικές εταιρείες επένδυσης κινητών αξιών να μεταφέρουν την έδρα τους σε χώρες με μικρότερη φορολογία.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, υπερψηφίστηκαν επίσης και οι τροποποιήσεις στα παλαιότερα Πρωτόκολλα για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, που είχε υπογράψει η Ελλάδα με το Βέλγιο και με την Ελβετία.

Τα σχετικά νομοσχέδια υπερψηφίστηκαν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ το νομοσχέδιο που αφορά τη συμφωνία με το Βέλγιο υπερψηφίστηκε και από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».

ΑΠΕ-ΔΟΛ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ