2012-12-18 12:18:03
Φωτογραφία για Τα Τίμια Δώρα των Μάγων στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κανουρίου
Τα Τίμια Δώρα των εξ Ανατολών Τριών Σοφών Μάγων προς τον νεογέννητο Χριστό θα υποδεχθεί η κωμόπολη του Καινουρίου την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012. Τα Τίμια Δώρα που φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους θα εκτίθενται σε προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καινουρίου μέχρι και την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012.

Το απόγευμα της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου και ώρα 16:30’ θα γίνει η επίσημη υποδοχή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και θα ακολουθήσει Δοξολογία και Αρχιερατικός Εσπερινός.

Καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες. Τηλέφωνο Ιερού Ναού 26410 61254.

Σύντομο Ιστορικό

Τα Τίμια Δώρα, είναι ως γνωστόν, χρυσός, λίβανος και σμύρνα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό έντυπο που κυκλοφόρησε από τον Ιερό Ναό, ο χρυσός βρίσκεται υπό τη μορφή εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλόγραμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων, κ.τ.λ.) και διαστάσεων περίπου 0,5 Χ 0,7 εκ.. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής λειτουργίας. Ο λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα με τη μορφή εβδομήντα περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς.


Επειδή η πνευματική κυρίως, αλλά και η υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες, μόνο δε μέρος αυτών τίθεται σε προσκύνημα των επισκεπτών της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμό εκτός Αγίου Όρους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.

Σύμφωνα με την ιστορική και θρησκευτική παράδοση, η Παναγία, προ της Κοιμήσεως της, παρέδωσε τα Τίμια Δώρα μαζί με την τίμια Εσθήτα και την αγία της Ζώνη στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, όπου και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 περίπου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και παρέμειναν μέχρι της άλωσής της από τους Φράγκους το 1204 μ.Χ. Ακολούθως μεταφέρθηκαν στη Νίκαια τα Βιθυνίας, την προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου και εκεί παρέμειναν για εξήντα περίπου χρόνια.

Μετά την υποχώρηση των Σταυροφόρων, επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Παλαιολόγου, επεστράφησαν στην Κωνσταντινούπολη όπου παρέμειναν μέχρι της υποδούλωσης της στους Τούρκους το 1453. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η ευλαβέστατη χριστιανή μητέρα του Μωάμεθ του κατακτητού Μάρω τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος.

Κατά την Αγιορείτικη παράδοση, καθώς η Μάρω ανέβαινε από το λιμάνι στη Μονή, η Κυρία Θεοτόκος με υπερφυσικό τρόπο την εμπόδισε να πλησιάσει στη Μονή και να παραβιάσει το άβατον του Αγίου Όρους. Αυτή υπάκουσε και παρέδωσε ταπεινά τα Τίμια Δώρα στους μοναχούς, οι οποίοι έστησαν στο σημείο εκείνο της θεομητορικής παρουσίας ένα Σταυρό που σώζεται μέχρι σήμερα και λέγεται «Σταυρός της Βασιλίσσης». Το σουλτανικό έγγραφο με τις σχετικές πληροφορίες παράδοσης των Παντίμων Δώρων φυλάσσεται στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παύλου.

Η αυθεντικότητα των Παντίμων Δώρων στηρίζεται κατά ένα μέρος στην προφορική παράδοση και κατά το υπόλοιπο στην ιστορία. Εκείνο όμως που ακράδαντα βεβαιώνει τη γνησιότητά τους είναι η άρρητη ευωδία που ορισμένα από αυτά αδιαλείπτως και ορισμένα κατά καιρούς αναδίδουν και η πλούσια ιαματική και θαυματουργική χάρις που μέχρι των ημερών μας αναβλύζουν. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ