2012-12-18 13:31:07
Φωτογραφία για Πληροφορίες για το σχέδιο Αθηνά που θα αλλάξει την ζωή χιλιάδων φοιτητών!
Συνεχίζεται ο διάλογος για το Σχέδιο Αθηνά, το οποίο περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και ίσως συγχωνεύσεις ολόκληρων ιδρυμάτων. Το υπουργείο αποφεύγει «όπως ο διάβολος το λιβάνι» να μπει σε λεπτομέρειες ή συγκεκριμένες αναφορές και διαψεύδει κάθε σχετική συζήτηση που διαρρέει, αλλά δέχεται προτάσεις από όλους τους σχετικούς ακαδημαϊκούς φορείς, τους οποίους θέλει συμμάχους απέναντι στις αντιδράσεις που θα έλθουν από τις τοπικές κοινωνίες. Παρότι το υπουργείο κάνει μόνο γενικές αναφορές σε κριτήρια, εμείς θα αναφέρουμε τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής έχουμε. Συζητείται σε υψηλό επίπεδο ο αριθμός των ιδρυμάτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα παραμείνουν στην Αττική να είναι εξαιρετικά χαμηλός – μιλάνε για τρία μόλις ΑΕΙ στην Αθήνα. Είναι εξαιρετικά πιθανό να συγχωνευτεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και να παραμείνει ως ΠΑΜΑΚ, για εθνικούς και συμβολικούς λόγους, χωρίς συγχώνευση με το ΑΠΘ
. Στην Πάτρα θα συμβούν μεγάλες αλλαγές, με επικρατέστερο σενάριο να υπάρξει εκεί το δεύτερο Πολυτεχνείο της χώρας, με «εισφορά» των σχολών άλλων αντικειμένων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και αυτό της Δυτικής Ελλάδος θα ενωθούν, πιθανότατα, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε ένα ίδρυμα με νέα ονομασία. Κλεισμένη θεωρείται η συγχώνευση ομοειδών τμημάτων, όπως, για παράδειγμα, των ξενόγλωσσων φιλολογιών, σε ένα νέο τμήμα, όπως θα συμβεί, π.χ., σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εκτεταμένη θα είναι η συνένωση και μετονομασία (αλλά και κατάργηση) τμημάτων στα ΤΕΙ. Γενικά, στόχος του υπουργείου είναι να παραμείνουν περίπου 340 τμήματα από τα σημερινά 500 συνολικά σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο και το επόμενο μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων θα περιλαμβάνει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη.

Οι αλλαγές που φέρνει συνεχώς το υπουργείο Παιδείας, μαζί με αυτές που σχεδιάζει, δημιουργούν ανασφάλεια σε πολλούς φοιτητές αλλά και καθημερινά προβλήματα. Οι ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα (σίτιση και στέγαση), παρά τις μεγάλες προσπάθειες του υπουργείου, είναι έντονες, κυρίως λόγω της αύξησης των αναγκών των φοιτητών εξαιτίας της κρίσης. Ακόμη όμως και προσπάθειες «ανακούφισης» που κάνει το υπουργείο αποδεικνύονται προσωρινές και όχι μόνιμες, όπως η επαναφορά της διαδικασίας της πτυχιακής εξεταστικής (ώστε να τελειώνουν πιο σύντομα όσοι έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματά τους), την οποία το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα φέρει, αλλά στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά σε ισχύ μόνο για το τρέχον έτος (εξεταστική Ιανουαρίου). Η ανασφάλεια που αναφέραμε αγγίζει και το προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που δεν ξέρουν πού θα υπηρετούν την επόμενη χρονιά, θέμα για το οποίο διαβεβαίωσε ο υπουργός ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Αντιθέτως, στην ίδια συνέντευξη ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απέφυγε ολοφάνερα να απαντήσει στο ερώτημα αν οι φοιτητές που σήμερα σπουδάζουν θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο σπουδών!
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ