2012-12-19 07:42:07
Φωτογραφία για Η Ρωσία δεν θα μεσολαβήσει για να φύγει ο Άσαντ
Ελένα Τσερνιένκο, Kommersant

Οι ΗΠΑ πρότειναν στη Ρωσία σχέδιο επίλυσης του συριακού προβλήματος, αλλά ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν συμφώνησε να παίξει η Ρωσία διαμεσολαβητικό ρόλο, και να πείσει τον Άσαντ να εγκαταλείψει την προεδρία.

H Μόσχα είναι βέβαιη ότι ο Άσαντ δεν θα παραιτηθεί οικειοθελώς. Πηγή: TASS

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στη Ρωσία ένα σενάριο για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, με σκοπό να αποτραπούν οι θρησκευτικές σφαγές στη χώρα και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων. Η Ρωσία συμμερίζεται τις αμερικανικές ανησυχίες, αλλά διαφωνεί με την πρόταση να πείσει τον Μπασάρ Άσαντ να παραιτηθεί από πρόεδρος.

Την οπτική των ΗΠΑ όσον αφορά τα σενάρια εξέλιξης των γεγονότων στη Συρία εξέθεσε στον Σεργκέι Λαβρόφ η αμερικανίδα ομόλογός του, Χίλαρι Κλίντον, στη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεών τους στην Πνομ Πενχ και στο Δουβλίνο. Το αρνητικό σενάριο που περιέγραψε η κ.Κλίντον ήταν ότι αργά η γρήγορα το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ θα πέσει, και αν ως εκείνη τη στιγμή δεν έχει διαμορφωθεί μια μεταβατική κυβέρνηση, στη χώρα θα κυριαρχήσει το χάος, και οι σφαγές ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς σουνίτες και τους υποστηρικτές του Άσαντ, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι είναι Αλεβίτες και Χριστιανοί.


Τα χημικά όπλα

Η αιματοχυσία που θα σημειωθεί, η οποία θα είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη σε μέγεθος από αυτήν που προηγήθηκε στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Καντάφι, θα είναι παρά πολύ δύσκολο να εμποδιστεί. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι, εφόσον ο Άσαντ βρεθεί σε απελπιστική κατάσταση, θα κάνει χρήση χημικών όπλων εναντίον των αντιπάλων του. Ή αυτό θα το κάνουν οι άνθρωποί του, ύστερα από την πτώση του καθεστώτος. Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής κοινότητα θα υποχρεωθεί να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση.

Περιγράφοντας την κατάσταση με τόσο μελανά χρώματα, η Χίλαρι Κλίντον πρότεινε στον Σεργκέι Λαβρόφ μια εναλλακτική λύση προκειμένου να αποφευχθεί το παραπάνω σενάριο. Για τον σκοπό αυτό, η αντιπολίτευση και οι οπαδοί του καθεστώτος θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να σχηματίσουν μια μεταβατική κυβέρνηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις θρησκείες και τις ομάδες επιρροής. Η ύπαρξη μια τέτοιας Αρχής θα συμβάλλει ώστε να αποτραπεί το αιματοκύλισμα για θρησκευτικούς λόγους και να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος χρησιμοποίησης του χημικού οπλοστασίου από τον κυβερνητικό στρατό, ή η πιθανότητα να βρεθεί αυτό στην κατοχή ανεξέλεγκτων δυνάμεων. Όλα αυτά, σύμφωνα με την αμερικανική άποψη, είναι υλοποιήσιμα μόνο υπό τον όρο ότι στη μεταβατική κυβέρνηση δεν θα συμμετέχει ο Άσαντ. Γι’αυτό, η Μόσχα πρέπει να τον πείσει να εγκαταλείψει τη θέση του.

Τα χημικά στην Αλ Κάϊντα

Η Ρωσία δεν συμμερίζεται πολλές από τις ανησυχίες των Αμερικανών. Ανησυχεί και η ίδια για την όξυνση των διαθρησκευτικών συγκρούσεων, όπως και για το θέμα του χημικού οπλοστασίου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον επικεφαλής του Πενταγώνου, Λέων Πανέτα, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «τώρα που η αντιπολίτευση επιτίθεται ειδικά προς την κατεύθυνση της Δαμασκού, το καθεστώς μπορεί να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων», ο Σ.Λαβρόφ είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν θα κάνει χρήση χημικών. Θεωρώντας ότι πραγματική απειλή αποτελεί η πιθανότητα αυτά να βρεθούν στα χέρια των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα που μάχονται στο πλευρό των αντικαθεστωτικών.

Η Μόσχα υποστηρίζει την ιδέα σχηματισμού μια μεταβατικής Αρχής, ειδικά μάλιστα εφόσον το μέτρο αυτό προβλέπεται από το ανακοινωθέν της Γενεύης, την υλοποίηση του οποίου η Ρωσία επιδιώκει εδώ και αρκετούς μήνες. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο έγγραφο δεν αναφέρεται ότι από τη μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να απουσιάζει ο Άσαντ. Ενώ η Ρωσία, δεν προτίθεται να ασκήσει πίεση προς τον Σύριο ηγέτη να παραιτηθεί οικιοθελώς. Πριν λίγες μέρες ο κ.Λαβρόφ είχε καταστήσει σαφές ότι «δεν διεξάγουμε κανενός είδους διαπραγματεύσεις που να αφορούν την τύχη του Μπασάρ Άσαντ».

Δεν φεύγει από μόνος του

 Δύο είναι οι λόγοι για τη στάση αυτή της Ρωσίας. Πρώτον, η Μόσχα είναι βέβαιη ότι ο Άσαντ δεν θα παραιτηθεί οικειοθελώς,  κάτι που άλλωστε έχει δηλώσει και ο ίδιος επανειλημμένα. Δεύτερον, η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι τον Άσαντ θα πρέπει να προσπαθήσουν να τον πείσουν οι χώρες εκείνες, οι οποίες τον απειλούν. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ.

Απαντώντας στις αμφιβολίες και αντιρρήσεις του Σ.Λαβρόφ, η κ.Κλίντον προσπάθησε να τον πείσει να επιστρέψει έστω στην ιδέα που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ, δηλαδή, να απαιτήσει με μορφή τελεσίγραφου από τον Άσαντ να διακόψει όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις, απειλώντας τον με το άρθρο 41 του Καταστατικού του ΟΗΕ. Η επίκληση του συγκεκριμένου άρθρου, που προβλέπει την «πλήρη ή τμηματική διακοπή των οικονομικών σχέσεων, της σιδηροδρομικής, ναυτικής, αεροπορικής, ταχυδρομικής, τηλεγραφικής, ραδιοφωνικής και άλλου είδους επικοινωνίας, καθώς και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων», περιέχονταν και σε ένα από τα ψηφίσματα για τη Συρία το οποίο είχαν μπλοκάρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία και η Κίνα.

Ωστόσο, η θέση της Μόσχας στο ζήτημα αυτό παρέμεινε αναλλοίωτη. Χθες το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε και πάλι ότι «τις αποφάσεις μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος της Συρίας πρέπει να τις λάβουν οι ίδιοι οι Σύριοι χωρίς εξωτερική παρέμβαση και προσπάθειες επιβολής έτοιμων συνταγών».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ