2012-12-19 10:33:04
Φωτογραφία για Άντρος Κυπριανού: Άσκησε κριτική κατά πάντων από το βήμα της Βουλής
Κριτική και απαντήσεις στους επικριτές της κυβέρνησης έδωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υποστήριξε ότι η ρίζα της ...οικονομικής κρίσης είναι η συστημική κρίση.

Άσκησε αυστηρή κριτική κατά του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη και των τραπεζών αλλά και της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών πρότεινε ο ΔΗΣΥ το 2010. «Είναι» είπε « καταγεγραμμένο στη συνείδηση του κάθε Κύπριου, ανεξαρτήτως από την κομματική του τοποθέτηση, πως το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα συζητούσε τις προτάσεις της Τρόικας κάτω από άλλες περιστάσεις» προσθέτοντας ότι « μπορεί όμως κάποιος να ισχυριστεί το ίδιο και για τον ΔΗΣΥ; Μήπως η θέση της Τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών δεν ήταν εδώ και χρόνια και θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού;» Το 2010, σημείωσε, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ είχε δημοσιοποιήσει και λίστα ημικρατικών τους οποίους εισηγείτο να αποκρατικοποιηθούν και να ιδιωτικοποιηθούν, τονίζοντας ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο πρόεδρος του κόμματος επανέφερε την πρόταση για ιδιωτικοποίηση της Cyta.


Διερωτήθηκε κατά πόσο η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης ήταν πρόταση της τρόικα ή του ΔΗΣΥ και επικαλέστηκε δηλώσεις του αναπληρωτή πρόεδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. «Μήπως» σημείωσε «η οριζόντια μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 15% δεν ήταν πρόταση την οποία ήθελαν να υποβάλουν στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος; Ας μην επαναφέρει κανένας το αστήρικτο επιχείρημα «αν μας άκουγε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και λάμβανε τα μέτρα που εισηγούμασταν δεν θα φτάναμε ως εδώ».

Και τότε, τόνισε , να λαμβάνονταν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα σε καμία περίπτωση η οποιαδήποτε Κυβέρνηση δεν θα είχε έτοιμο ένα μαξιλάρι €10 δισ για να καλύψει το χρέος που δημιούργησαν οι τράπεζες. Υποστήριξε, ότι το ΑΚΕΛ είχε υποδείξει πως αν οι κυπριακές τράπεζες και ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν είχαν στραφεί στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, αν δεν είχαν επιτρέψει να εκτεθούμε σε τεράστιο βαθμό στην ελληνική οικονομία, η Κύπρος δεν θα αναγκαζόταν να προσφύγει στο μηχανισμό. «Το χειρότερο από όλα» είπε « είναι ότι τα αγόρασαν στη δευτερογενή αγορά, από τη Γερμανία, και εκπρόθεσμα, ενώ προηγουμένως είχαν πωλήσει όσα κατείχαν». Παράλληλα σημείωσε ότι η αντιπολίτευση, επιμένει να μην παραδέχεται πως αν η Κυβέρνηση δεν υποχρεωνόταν να φορτωθεί τα «εγκληματικά λάθη των τραπεζών», δεν θα υπήρχε ανάγκη να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης. Υπέδειξε, επίσης ότι ακόμα και να μην πρόσθετε καθόλου στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος η Κυβέρνηση Χριστόφια, η τρόικα πάλι θα ερχόταν εξαιτίας των λανθασμένων αποφάσεων που έλαβαν οι τράπεζες και του ελλειμματικού ελέγχου του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αναφέρθηκε και στα πακέτα μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά το 2009 και 2011, προσθέτοντας ότι λάθη και παραλείψεις έγιναν επί αυτής της διακυβέρνησης, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε διακυβέρνηση. Ωστόσο, σημείωσε τα λάθη και οι παραλείψεις δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ταυτιστούν με τα λάθη που έγιναν στον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατηγορείται για τη δήλωση του ότι η οικονομία είναι αλώβητη και διερωτήθηκε γιατί πρέπει να μένει στο απυρόβλητο ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης για τις δηλώσεις του το 2011 πως «οι κυπριακές τράπεζες αντέχουν ακόμα και ένα μεγάλο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα» καθώς και για τη συνέντευξη του στο διεθνές πρακτορείο Reuters την ίδια περίοδο στην οποία δήλωνε ότι οι τράπεζες μας όχι μόνο έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια να καλύψουν ζημιές των ελληνικών ομολόγων αλλά ότι η ίδια η Κεντρική Τράπεζα όταν διαπιστώσει αυξημένο κίνδυνο σε επενδύσεις καλεί τις τράπεζες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους.

Έδωσε και απάντηση για τις κατηγορίες γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει αντισταθμιστικά μέτρα από το ελληνικό κούρεμα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται περί δημαγωγίας του χειρίστου είδους που ούτε ως αστείο δεν μπορεί να λέγεται.

«Ενώ» σημείωσε «κατηγορείται η κυβέρνηση για μέγιστη προδοσία στο θέμα του ελληνικού χρέους, τα συναισθήματα δεν φαίνεται να είναι τόσο έντονα για τις ενέργειες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας» συμπληρώνοντας ότι « πέντε μήνες μετά, και ενώ ήταν ήδη γνωστή η τρύπα που άφησε το κούρεμα του ελληνικού χρέους στις τράπεζες, δόθηκε συγκατάθεση του στη μεταφορά της θυγατρικής της Μαρφίν Εγνατίας ως παράρτημα της Λαϊκής. Πως αλήθεια μπορεί να χαρακτηριστεί η πράξη του κ Ορφανίδη;» Ανέφερε, ότι είναι επιτακτικό οι έρευνες να αναδείξουν τις ευθύνες όλων όσοι με τις αποφάσεις και τις παραλείψεις τους οδήγησαν στο τραπεζικό χρέος, σημειώνοντας ότι είναι εξίσου κρίσιμο και επιτακτικό είναι να αναδειχθούν οι πολιτικές ευθύνες όλων όσοι έδωσαν κάλυψη και στήριξη για ν’ ανθίσει αυτή η πολιτική προσέγγιση, στην οποία βασίστηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και άλλοι, αλλά και σειρά αποφάσεων που συνέβαλαν στην απελευθέρωση του δανεισμού χωρίς εξασφαλίσεις εντός και εκτός Κύπρου. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, τόσο για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα, όσο και για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους ήταν αναπόφευκτη. Επισήμανε, επίσης ότι σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπογραφής μνημονίων, η Κυβέρνηση επεδίωξε μέσα από διαπραγμάτευση να διασφαλίσει ορισμένες θεμελιώδεις αρχές. «Σε αντίθεση» τόνισε «με τα όσα έλεγε το σύνολο των πολιτικών Κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, για άμεση υπογραφή του μνημονίου με το όποιο περιεχόμενο, η πρόταση της Κυβέρνησης επεδίωξε τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο δημόσιο πλούτο και την όσο το δυνατό ηπιότερη υπό τις περιστάσεις εφαρμογή των μέτρων εξορθολογισμού των δημόσιων οικονομικών». Ο κ. Κυπριανού, σημείωσε ότι την ώρα που κατάφερε η κυβέρνηση να πετύχει διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους και επιμήκυνση του προγράμματος αυτό που εισέπραξε ήταν μια εξοντωτική πίεση για άμεση υπογραφή δίχως καμία διαπραγμάτευση ειδικά από τον υποψήφιο για την Προεδρία και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Κυπριανού, τόνισε ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα έχει να διαχειριστεί και την τεράστια προοπτική που άνοιξε για τον τόπο ο Πρόεδρος Χριστόφιας με το φυσικό αέριο. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε , δεν είναι καθόλου ευτυχές που η Κύπρος υποχρεώνεται να υπαχθεί σε μνημόνιο με την τρόικα, γιατί αυτό συνιστά αρνητική εξέλιξη, ωστόσο, είπε είναι τουλάχιστον αμετροέπεια να κατηγορείται από την αντιπολίτευση το ΑΚΕΛ πως θέλει να επιτεθεί μέσα από το Μνημόνιο σε κεκτημένα και σε δικαιώματα.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ