2012-12-21 10:07:50
Φωτογραφία για Στρατηγική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης
Στρατηγική συνεργασία με την νέα ηγεσία της Λιβύης ξεκινάει η Ελλάδα επιδιώκοντας να έχει ρόλο στην ανοικοδόμηση του κράτους και των υποδομών της. Παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον για την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων στη Λιβύη είναι ακόμη ασταθές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προωθεί δράσεις προκειμένου ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν εκεί και να προσφέρουν την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν, τον πρόεδρο της Γενικής Εθνοσυνέλευσης Μοχάμεντ Γιουσούφ αλ Μεγκαριέφ και τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας, Μοχάμεντ Ελ Χαμέντ Αμπντελαζίζ και συμφώνησαν στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων ιδιαίτερα στους κλάδους της τεχνολογίας, του τουρισμού και της υγείας. Στον τομέα της υγείας ωστόσο υπάρχουν ακόμη οικονομικές εκκρεμότητες της Λιβύης προς ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία παρείχαν υπηρεσίες κατά την περίοδο της επανάστασης, όταν η Ελλάδα περιέθαλψε 6.000 τραυματίες, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής συνεισφοράς της.


ΑΟΖ

Το θέμα και της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών συζήτησε ο κ. Αβραμόπουλος με τον Λίβυο υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας. Ωστόσο η Λιβύη θεωρεί ότι το θέμα για την ΑΟΖ με την Ελλάδα θα εξεταστεί μαζί με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της με τη Μάλτα και την Τυνησία. Η Λιβύη έχει προσφύγει δύο φορές στο παρελθόν στο Διεθνές Δικαστήριο, με την Τυνησία το 1982 και με την Μάλτα το 1985. Οι σχετικές αποφάσεις της Χάγης τότε στην ουσία έκλιναν προς τις Λιβυκές θέσεις.Με την Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν τον Αύγουστο του 2010. Στους τρεις γύρους διαπραγματεύσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έχει γίνει αντιληπτό ότι οι δύο χώρες ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ η Λιβύη δεν είναι. Το παλαιό καθεστώς του Καντάφι υποστήριζε την αρχή της ευθιδικίας ως μέθοδο οριοθέτησης και αμφισβητούσε το δικαίωμα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες.Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης που ορκίστηκε μόλις στις 14 Νοεμβρίου δεν φαίνεται να σπεύδει να οριοθετήσει την ΑΟΖ με τις γειτονικές της χώρες αφού του βασικό μέλημα της είναι το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με άτομα που θεωρούνται ότι ανήκαν στο προηγούμενο καθεστώς Καντάφι καθώς και την άρνηση οπλαρχηγών να δεχθούν την υπαγωγή τους στη γενική κυβέρνηση.

http://www.real.gr/

http://e-afipnisi.gr/n
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ