2012-12-21 10:50:14
Φωτογραφία για Μαύρα σύννεφα στην οικονομία των Βαλκανίων
Του Dimitar Bechev

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους το επόμενο έτος. Ο διεθνής οργανισμός αναμένει ότι οι τοπικές οικονομίες θα συρρικνωθούν κατά 0,6% το 2012 και θα αναπτυχθούν με το πενιχρό 1,6% το 2013. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την ύφεση της ευρωζώνης έχουν οδηγήσει την Παγκόσμια Τράπεζα να μειώσει τις αρχικές της προβλέψεις κατά περίπου 1%. Ένα σενάριο διπλής ύφεσης αποτελεί ήδη γεγονός στις έξι χώρες της περιοχής, που λογίζονται ως μια μονάδα.

Μετά από μια ήπια ανάκαμψη ύστερα από το 2009, κατευθύνεται για άλλη μία φορά αρνητικά. Το ΑΕΠ της Σερβίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 2%. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης, σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού είναι αυτή τη στιγμή άνεργοι. Έτσι εξηγείται γιατί η κυβέρνηση συνασπισμού αναζητά νομιμότητα είτε προωθώντας συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο (κερδίζοντας «πόντους» στις Βρυξέλλες) είτε καταπολεμώντας τη διαφθορά και συλλαμβάνοντας τοπικούς μεγιστάνες, για να πάρει τον έπαινο του λαού
. Από το «πακέτο» αυτό, μόνο το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη, αλλά το μέγεθος των οικονομιών τους δεν είναι επαρκές για να κάνει τη διαφορά σε περιφερειακή κλίμακα.

Η ζοφερή εικόνα που δόθηκε από την Τράπεζα, είναι σύμφωνη με την ανάλυση του ECFR, «Η περιφέρεια της περιφέρειας». Τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν ευάλωτα σε εξωτερικά σοκ όσο εξαρτώνται από το εμπόριο, τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τα εμβάσματα από την ευρωζώνη. Και η ανάκαμψη στην ένωση των 17 χωρών-μελών της ευρωζώνης, ίσως να μην είναι αρκετή για να επιστρέψει η ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Για να αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα, οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να ξεκινήσουν επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αναδιαρθρώσουν τις αγορές εργασίας, τα εκπαιδευτικά συστήματα, το συνταξιοδοτικό και τις παροχές. Δεν είναι ένα εύκολο κατόρθωμα σε μια εποχή που δυσκολεύονται επίσης να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους. Η Παγκόσμια Τράπεζα τονίζει πως η Σερβία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο θα πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση των ελλειμμάτων και να περιορίσουν το χρέος. Ένα πολύ «νοτιοευρωπαϊκό» δίλημμα, προφανώς, αλλά χωρίς ένα χέρι βοηθείας από την πλευρά της ΕΚΤ ή του ESM.

Ωστόσο, η ΕΕ κάνει τη διαφορά. Πρώτον, τα κεφάλαια που ρέουν από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (ΙΡΑ), είναι μια πολύτιμη πηγή σε αυτούς τους καιρούς λιτότητα. Ευχή είναι ότι η τρέχουσα διαμάχη για τις οικονομικές προοπτικές της περιόδου 2014-2020 δεν θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή, που είναι σε απόλυτη ανάγκη για νέα κεφάλαια. Στη θετική πλευρά, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανακοίνωσαν το Νοέμβριο ότι θα εκταμιευθούν 30 δισ. ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεύτερον, οι προϋποθέσεις της ΕΕ είναι απαραίτητες όταν αφορά τη βελτίωση του κράτους δικαίου και την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (μην ξεχνάτε τα κεφάλαια για την πολιτική περί ανταγωνισμού και δημοσίων συμβάσεων, τα οποία είναι βασικά για τη «μεταρρυθμιστική ισχύ» της ΕΕ). Τέλος, η Παγκόσμια Τράπεζα παραδέχεται ότι υπάρχει μια ασημένια επένδυση. Το τραπεζικό σύστημα στην περιοχή έχει αποδειχθεί ανθεκτικό, παρά τις ανησυχίες για ένα ντόμινο από την Ελλάδα και άλλους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες.

*Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/blog/entry/dark_clouds_gather_over_the_balkan_economies

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ