2012-12-21 17:21:03
Φωτογραφία για Όχι άλλο κάρβουνο...
του Δ. Δημητρακόπουλου

H μεγάλη ζήτηση για ενεργεια και το κόστος του πετρελαίου ξανάκανε ενδιαφέρουσα την χρήση λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία νέες μονάδες ετοιμάζονται να κατασκευαστούν για την παραγωγή ενέργειας.

Η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία θα οδηγήσουν την αύξηση της χρήσης άνθρακα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, λέει η IEA.

Ο άνθρακας είναι πιθανό να ανταγωνιστεί το πετρέλαιο ως η μεγαλύτερη πηγή στον κόσμο της ενέργειας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για το κλίμα. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πίσω από την αύξηση της χρήσης άνθρακα είναι η μαζική αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου που παράγεται από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ.

Η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων στις ΗΠΑ βοήθησε να μειωθούν οι τιμές του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην Ευρώπη, όπου η χρήση του άνθρακα υποτίθεται ότι πρέπει να αποθαρρύνονται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών.


Ο Maria van der Hoeven, εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ, δήλωσε: «Το μερίδιό της στην παγκόσμια ενεργειακό μείγμα συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο, και αν δεν γίνουν αλλαγές στις τρέχουσες πολιτικές, ο άνθρακας θα πιάσει το πετρέλαιο μέσα σε μια δεκαετία."

Ο άνθρακας υπαρχει άφθονο και βρίσκεται στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, σε αντίθεση με τοπετρελαίου και φυσικό αέριο και μπορεί να εξαχθεί φτηνά. Σαν αποτέλεσμα, ήταν ο άνθρακας να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη σχεδόν του μισού της αύξησης της ζήτησης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία θα οδηγήσουν τον κόσμο στην χρήση άνθρακα τα επόμενα πέντε χρόνια, με την Ινδία στην πορεία να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα, Ινδονησία και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, έχοντας ξεπεράσει προσωρινά Αυστραλία.

Σύμφωνα με την μεσοπρόθεσμη έκθεση της ΔΟΕ(International Energy Organisation), η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο κόσμος θα κάψει περισσότερο 1,2 δισ. τόνους άνθρακα ετησίως μέχρι το 2017 σε σύγκριση με φετινή χρήση και η ποσότητα αυτή ισούται με το σύνολο της κατανάλωσης από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να φθάσει 4,3 δισ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το 2017, ενώ η κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να φθάσει 4,4 δισ. τόνους από την ίδια ημερομηνία.

Η καύση λιθάνθρακα παράγει τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και είναι τεράστια η συμβολή του στην αλλαγή του κλίματος, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται παλαιοί και, προβληματικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ οι σταθμοί που δεν διαθέτουν φίλτρα εκπέμπουν θείο - η κύρια αιτία της όξινης βροχής - υδράργυρο και τα σωματίδια αιθάλης.

Στην Ευρώπη, το σύστημα εμπορίας εκπομπών έπρεπε να έχει αποθαρρύνει την χρήση του λιθάνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την αγορά δικαιωμάτων από άλλες χώρες . Οι τιμές αυτών των δικαιωμάτων τον τελευταίο καιρό έχουν πέσει και σε συνδυασμό με την χρηματοοικονομική κρίση και το μεγάλο πλεόνασμα σε διαθέσιμες άδειες οδήγησαν σε άνοδο της χρήσης άνθρακα . Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς της αγοράς του κόσμου με στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποτυγχάνει σε βασικούς στόχους της. Επιπλέον η χαμηλή τιμή του άνθρακα αποθαρρυνθεί την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αν δεν υπάρχει άμεση πολιτική αντίδραση, ο κόσμος αντιμετωπίζει γρηγορότερα τους κινδύνους από την αλλαγή του κλίματος.
gatzoli.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ