2012-12-22 19:29:12
Φωτογραφία για «Μακεδονική σαλάτα» στον ΣΥΡΙΖΑ με το Σκοπιανό
«Τώρα θα γελάσουμε και θα κλάψουμε πολύ». Η φράση ανήκει σε κορυφαίο παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ και ελέχθη αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όταν η Κουμουνδούρου εξέλεξε 71 βουλευτές, καθώς, ήδη από τότε, πολλοί στο επιτελείο Τσίπρα προέβλεψαν ότι… τα «φάλτσα» θα διαδέχονται το ένα το άλλο. Πριν από μερικές ημέρες, την εν λόγω ανησυχία φρόντισε να επιβεβαιώσει η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη.

Μιλώντας προ τριών εβδομάδων στην εφημερίδα της ΠΓΔΜ, «Nova Makedonija», η κ. Γαϊτάνη έδειξε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να ονομάζεται η γειτονική χώρα «Μακεδονία» και, μάλιστα, έριξε το φταίξιμο για το διπλωματικό αδιέξοδο σχετικά με το Μακεδονικό στην Ελλάδα. «Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην ονομασία. Εάν τα πράγματα είχαν έτσι και εάν ήταν τόσο απλά, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πίσω από το ζήτημα της ονομασίας υπάρχει η επέκταση της οικονομίας της Ελλάδας», απεφάνθη η Ιωάννα Γαϊτάνη, η οποία, στη συνέχεια, καταδίκασε τον… επεκτακτισμό της χώρας μας
. «Η Ελλάδα επιχειρεί να καταστεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια και να επεκταθεί σε όλη την περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Αιτία για αυτό που συμβαίνει με το όνομα είναι τα συμφέροντα των Ελλήνων καπιταλιστών στη Μακεδονία. Το όνομα συνιστά απλώς άλλοθι και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα προκειμένου να καλυφθούν άλλα πράγματα που συμβαίνουν», τόνισε.

Με άλλα λόγια, για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα φταίει για τη διπλωματική εκκρεμότητα διευθέτησης του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και συγκεκριμένα, όχι μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και… οι Ελληνες καπιταλιστές που έχουν συμφέροντα στη Μακεδονία.

Πολιτική σύγκρουση

Η αποκάλυψη της «παραφωνίας» της κ. Γαϊτάνη, η οποία έως προχθές δεν είχε απασχολήσει ποτέ και για κανέναν λόγο τα κεντρικά της Κουμουνδούρου, προκάλεσε άλλον έναν πονοκέφαλο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις τους, έσπευσαν μεν να αντεπιτεθούν στη Ν.Δ. αλλά φρόντισαν με… διακριτικό αλλά εμφανή τρόπο να κρατήσουν αποστάσεις από την κ. Γαϊτάνη.

Τις δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισε η Ν.Δ., η οποία, διά του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Μανόλη Κεφαλογιάννη, ζήτησε εξηγήσεις από την Κουμουνδούρου. «Δεδομένης και της συμμετοχής της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδήλωση υπέρ του σκοπιανού “αλυτρωτισμού”, αλλά και σειράς ανάλογων δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, τη θέση του. Υιοθετεί αυτές τις ανιστόρητες και επικίνδυνες τοποθετήσεις;», διερωτήθηκε ο κ. Κεφαλογιάννης, επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανταπάντηση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ήταν εμφανώς αμήχανη και άφηνε ακάλυπτη την Ιωάννα Γαϊτάνη. Ο εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου καταλόγισε στον Μανόλη Κεφαλογιάννη «άσφαιρο αντιπερισπασμό, που αποσκοπεί στη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων και δεν πείθει κανέναν» και, κρατώντας αποστάσεις από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι θέση του κόμματος για την ονομασία είναι η «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό». Δηλαδή, το ακριβώς… αντίθετο από αυτό που είπε η Ιωάννα Γαϊτάνη… Ακάλυπτη άφησε τη συνάδελφό του στη Βουλή και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση της Κουμουνδούρου «ήταν και είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Δεν τα πήρε πίσω

Σε κάθε περίπτωση, το διακριτικό άδειασμα από την Κουμουνδούρου δεν αποθάρρυνε την Ιωάννα Γαϊτάνη. Σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό, επί του θέματος, διευκρίνισε μεν ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις, αλλά… επέμεινε στις απόψεις αυτές. Επανέλαβε ότι «δεν συνιστά πρόβλημα η ονομασία (σ.σ. της ΠΓΔΜ») και σήκωσε το γάντι της Κουμουνδούρου υπογραμμίζοντας πως «ποτέ η Αριστερά δεν ενέδωσε σε εθνικισμούς, απ’ όπου κι αν προέρχονται».

Ποια είναι η Ιωάννα Γαϊτάνη

Σε κάθε περίπτωση, το «φάλτσο» της κ. Γαϊτάνη απλώς επιβεβαιώνει τους φόβους όλων όσοι προέβλεψαν από την αρχή ότι… η 71μελής Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κρύβει πολλές εκπλήξεις για την ηγεσία του. Είναι γνωστό ότι μεταξύ των βουλευτών αυτών εκπροσωπούνται για πρώτη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο όλες οι «φυλές» της Αριστεράς: μαοϊκοί, τροτσκιστές, σταλινικοί κ.ά. Η Ιωάννα Γαϊτάνη προέρχεται από την τροτσκιστική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ονόματι ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), επικεφαλής της οποίας είναι ο γνωστός συνδικαλιστής στο χώρο του Τύπου, Αντώνης Νταβανέλος. Αν και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε το 1959 στη Βέροια και είναι έμπορος στο επάγγελμα. Δραστηριοποιήθηκε στην Αριστερά από πολύ νωρίς, καθώς συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας (1977-1981), ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 εντάχθηκε στην ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση), η οποία ήταν επίσης τροτσκιστική. Από το 2001, η κ. Γαϊτάνη συμμετείχε στην τροτσκιστική συνέχεια της ΟΣΕ, τη ΔΕΑ, η οποία ήδη από το 2003 εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ιδρυόταν επί προεδρίας Νίκου Κωνσταντόπουλου. Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από ευαισθησίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ, έχει αναπτύξει έντονη δράση και στο φεμινιστικό κίνημα, ενώ αποτελεί εξέχον στέλεχος της Πρωτοβουλίας Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας.

«Διακρίσεις σε βάρος “Μακεδόνων προσφύγων” από την  εθνικιστική πολιτική της Ελλάδας»

Πάντως, το «φάλτσο» της κ. Γαϊτάνη σε σχέση με το Μακεδονικό δεν είναι το μόνο που έχει ακουστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου έχει πολλές φορές πρωταγωνιστήσει αρνητικά στην επικαιρότητα, αφού οι «παραφωνίες» στελεχών της σε σχέση με την ονομασία της γείτονος είναι συχνές. Το 2010 προκλήθηκε πολιτικός σάλος όταν μέλη της Νεολαίας του ΣΥΝ μετέβησαν στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, τα Σκόπια, και συμμετείχαν, μαζί με σκοπιανούς «συντρόφους» τους, σε… διαδήλωση υπέρ της ονομασίας της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας». Παράλληλα, πολλούς πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου έχει προκαλέσει και το στέλεχος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Θεοδωρίδης, που δεν έχει κρύψει τη «φιλοσκοπιανή» στάση του. Μιλώντας στο κρατικό κανάλι της ΠΓΔΜ τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Θεοδωρίδης «καθησύχαζε» τους γείτονές μας πως… «όταν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υιοθετηθεί άλλη εξωτερική πολιτική, η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με την εθνικιστική που επικρατεί έως και σήμερα» και προανήγγελλε ότι… «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει ένα τέλος στη διάκριση που υφίστανται οι “Μακεδόνες” πρόσφυγες που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και δεν τους αφήνει το κράτος»!

«Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί και τους πολίτες της Μακεδονίας. Η προσωπική μου θέση είναι ότι η χώρα σας, και κάθε χώρα, πρέπει να διαλέγει όποια ονομασία επιθυμεί, χωρίς να την εμποδίζει μια γειτονική χώρα», συνέχιζε ο κ. Θεοδωρίδης, υπογραμμίζοντας στη δημοσιογράφο της ΠΓΔΜ ότι μπορεί η γειτονική χώρα να… ελπίζει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχουν πολλές πολιτικές απόψεις μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν αυτές οι φωνές που μιλούν για σύνθετη ονομασία, υπάρχουν όμως και άλλες φωνές, όπως οι δικές μας, που μιλούν για αυτοπροσδιορισμό», έλεγε ο Νάσος Θεοδωρίδης.

Γιάννης Γεωργίου στον Τύπο της Κυριακής

http://www.antinews.gr/2012/12/22/196822/ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ