2012-12-22 23:06:28
Φωτογραφία για Η τρόικα πάει... Πεντάγωνο
• Η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας και η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων

• Η στρατιωτική ηγεσία προσπαθεί να ικανοποιήσει την απαίτηση του μνημονίου για μείωση των αμυντικών δαπανών

• Από την πρώτη στιγμή οι εμπειρογνώμονες της τρόικας ζητούσαν επιτακτικά να μειωθεί ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών

• Στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων δεν λείπουν εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι αν θέλει η Ελλάδα να αποκτήσει σύγχρονο στρατό θα πρέπει να αλλάξει τη Δομή Δυνάμεων που θα δίνει έμφαση στην πραγματική απειλή εξ Ανατολών και θα ξεφορτωθεί άχρηστα οπλικά συστήματα

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι ή, καλύτερα, τι γυρεύει η τρόικα στο Πεντάγωνο; Οι προτάσεις και οι ιδέες των δανειστών μας, αποτυπωμένες πλέον σε επίσημα έγγραφα, περί... κατάργησης της στρατιωτικής θητείας ή εισαγωγής του θεσμού του επαγγελματικού στρατού έχουν προσφέρει άφθονη τροφή για πολλές συζητήσεις στα γραφεία και στους διαδρόμους του Πενταγώνου
. «Προσπαθώ να καταλάβω τι επιδιώκουν και δεν τα καταφέρνω» εκμυστηρευόταν πριν από λίγο καιρό στο «Βήμα» κορυφαίος αξιωματικός. Ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται απόψεις ότι η τρόικα θέλει να αποδυναμώσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της κρατικής κυριαρχίας, από τη στιγμή μάλιστα που η θητεία κρίνεται ήδη μειωμένη περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε.

Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι η τρόικα «ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα» ώστε την επόμενη φορά να πιέσει για μείωση δαπανών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στους κύκλους του Πενταγώνου δεν λείπουν οι αξιωματικοί που εκφράζουν την άποψη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται βαθιά αναδιοργάνωση όχι επειδή «μας το λέει η τρόικα» αλλά διότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες αν επιθυμεί η Ελλάδα να αποκτήσει σύγχρονο στρατό. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τη συγκρότηση μιας σύγχρονης Δομής Δυνάμεων που θα δίνει έμφαση στην πραγματική απειλή εξ Ανατολών, θα πάψει να διασπείρει στρατόπεδα με πελατειακή λογική, θα ξεφορτωθεί άχρηστα οπλικά συστήματα και θα εκσυγχρονίσει αυτά που απαιτούνται ώστε να πάψουν οι αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες.

«Αν μείνουμε στο ζήτημα της θητείας και του επαγγελματικού στρατού, θα κοιτάμε το δέντρο χάνοντας το δάσος» τονίζουν. Ήδη νέοι αξιωματικοί με σύγχρονες ιδέες έχουν κατανοήσει το πρόβλημα. Η λύση του όμως δεν αποκλείεται να κολλήσει ξανά στη «Λερναία Ύδρα» του πολιτικού κόστους, όπως αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις που ήδη εκδηλώνονται στα σχέδια για τη Δομή Δυνάμεων.

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (σελίδα 35), αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σοβαρή μείωση των αμυντικών δαπανών από το 2010 και εντεύθεν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό επί του ΑΕΠ που αφιερώνει η χώρα μας στις αμυντικές δαπάνες να ανέρχεται σε 2,2%, κατατάσσοντάς την στην Τρίτη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το τρέχον έτος.

Στη συνέχεια η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι με βάση τα όσα προβλέπονται οι μισθοί και οι συντάξεις στις Ένοπλες Δυνάμεις (που αποτελούν τη «μερίδα του λέοντος» στο πλαίσιο των λειτουργικών δαπανών) θα μειωθούν την επταετία 2009-2016 κατά 62% και 41% αντιστοίχως. Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν υπήρχε η αναφορά σε «κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».

Οι γνωρίζοντες τα όσα συμβαίνουν στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζουν ότι το μέλλον της στρατιωτικής θητείας, καθώς και του στελεχικού δυναμικού, είναι κρίσιμο και καλό είναι να μην παίζουμε μαζί του. Άριστα πληροφορημένες πηγές παραδέχονται στο «Βήμα» ότι ήδη από την αρχή της εφαρμογής του μνημονίου οι εμπειρογνώμονες της τρόικας ζητούσαν επιτακτικά μείωση των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ).

«Κάποτε μας συμβούλευαν να έχουμε πολυάριθμο στρατό ώστε να αγοράζουμε και εξοπλισμούς. Τώρα μας ζητούν μικρότερο» λέει χαρακτηριστικά πρώην στρατιωτικός που διετέλεσε σύμβουλος παλαιότερου υπουργού Εθνικής Άμυνας.

«Σήμερα μας λένε ότι πρέπει να έχουμε επαγγελματικό στρατό, χωρίς να τους απασχολεί ποιος θα τον πληρώσει» προσθέτουν.

Οι επιτελείς του Πενταγώνου επιμένουν ότι η θητεία δεν επαρκεί, τουλάχιστον όσο παραμένει στα σημερινά επίπεδα. Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας χρησιμοποίησαν τη μείωση της θητείας για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον περιορισμό της σε εννέα μήνες για τον Στρατό Ξηράς επί κυβερνήσεως ΝΔ το 2009. «Εκείνη η απόφαση συνδυάστηκε με την πρόσληψη ΕΠΟΠ. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν οι δύο διαδικασίες παράλληλα, η θητεία μειώθηκε και τους ΕΠΟΠ ακόμη τους περιμένουμε» δηλώνουν στρατιωτικοί κύκλοι.

Το πλήγμα για την επάνδρωση των προκεχωρημένων μονάδων ήταν πολύ μεγάλο, από τη στιγμή μάλιστα που οι οροφές του προσωπικού έμειναν στα ίδια ψηλά επίπεδα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήδη πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου ο Α/ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Μ. Κωσταράκος είχε ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα ότι χωρίς αύξηση της θητείας σε 12 μήνες για τον Στρατό Ξηράς και σε 15 μήνες για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Άλλωστε, για προσλήψεις ΕΠΟΠ δεν γίνεται καν λόγος...

Η κατάσταση έχει δε επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια τόσο από τις μαζικές παραιτήσεις και τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση όσο και από την αύξηση των μονάδων στα βόρεια σύνορα της χώρας επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου. Ήταν τότε που επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ο «από Βορρά κίνδυνος»... Τα επιτελεία θεωρούν ότι οι επιπλέον τρεις μήνες θα αύξαναν κατά 15.000 ετησίως το ανθρώπινο δυναμικό στο στράτευμα. Η πρόταση αυτή πάντως παραμένει κλειδωμένη στα συρτάρια της πολιτικής ηγεσίας που φοβάται τον... μπαμπούλα του πολιτικού κόστους.

Συγχωνεύσεις: Λιγότερα τάγματα και στρατόπεδα

Το Α’ και το Β' Σώμα Στρατού βρίσκονται στη λίστα κατάργησης

Η «κίνηση-ματ» με την οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να επιτύχουν οικονομία κλίμακας, περικόπτοντας σημαντικά τα οικονομικά και λειτουργικά κόστη, αλλά ενισχύοντας παράλληλα τις βασικές προκεχωρημένες μονάδες, είναι η σοβαρή αναδιοργάνωση της Δομής Δυνάμεων.

Αυτή τη στιγμή, τα επιτελεία φέρονται να έχουν ολοκληρώσει την πρότασή τους, η οποία έχει περάσει από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) και εκκρεμεί να συζητηθεί από το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), ώστε στη συνέχεια να φθάσει στο ΚΥΣΕΑ. Στρατιωτική πηγή με γνώση των διαμειβομένων στο παρασκήνιο επισημαίνει όμως ότι «δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι το πολιτικό σύστημα είναι διατεθειμένο να κάνει το κρίσιμο βήμα».

Το γενικό σχέδιο αφορά την κατάργηση ή τη συγχώνευση των μεγάλων σχηματισμών, ιδιαίτερα του Στρατού Ξηράς, στο βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της επικράτειας, καθώς και στην Πελοπόννησο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Α’ Σώμα Στρατού (Κοζάνη) και το Β’ Σώμα Στρατού (Βέροια) βρίσκονται στη λίστα κατάργησης ώστε να υπάρξει δραστικός περιορισμός σχηματισμών σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία. Προτείνεται συγκεκριμένα η μετατροπή τους σε μικρότερους σχηματισμούς, κάτι που θα συμπαρασύρει τον υπερβολικό αριθμό ταγμάτων που υπάρχει σήμερα.

Αν αυτές οι αλλαγές προωθηθούν, σημειώνουν επιτελείς, θα μπορέσουν να απελευθερωθούν πόροι τόσο σε κονδύλια όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό για την επάνδρωση των μονάδων στη Θράκη και στα νησιά.

Ήδη όμως οι αντιδράσεις είναι τεράστιες. Στο Πεντάγωνο έχουν φθάσει επιστολές από τοπικούς παράγοντες που ζητούν μετ’ επιτάσεως τη διατήρηση του Β’ Σώματος Στρατού. Ανάλογες επικρίσεις έχει δεχθεί το υπουργείο για την κατάργηση του «Στρατοπέδου Κολοκοτρώνη» στην Τρίπολη, τη στιγμή που στην πόλη έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί το νέο Διακλαδικό Κέντρο Νεοσυλλέκτων που θα φέρει στην πόλη 2.000 άτομα, έξι φορές τον χρόνο, ενισχύοντας και την τοπική οικονομία.

Ακόμη και οι σκέψεις για απομάκρυνση των πυροσβεστικών αεροσκαφών από την πτέρυγα μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Μίκρας έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

(ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22/12/2012 – ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ)

http://pealsgr.blogspot.gr/2012/12/blog-post_5274.html#.UNYgMayFu1I 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ