2012-12-24 17:54:56
Φωτογραφία για Εργα κα ημέρες του σούπερ Μάριο
Πως κρίνει ο διεθνής Τύπος την πρωθυπουργία του Μόντι

Πήρε τα ηνία από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (πριν ένα και πλέον χρόνο) όταν το κόστος δανεισμού της Ιταλίας βρισκόταν σε μη βιώσιμα επίπεδα. Σ' αυτό το διάστημα, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατόρθωσε να βελτιώσει την εικόνα της Ιταλίας και την δική του στο εξωτερικό, όμως οι Ιταλοί είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του.

Οι επικριτές του Μόντι τον κατηγορούν ότι δεν πραγματοποίησε τις απολύτως απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και ότι, ύστερα από ένα και πλέον χρόνο στην πρωθυπουργία, αφήνει πίσω του λιτότητα και όχι ανάπτυξη.  

«Ενώ ο κ. Μόντι αύξησε την φορολογία, εισήγαγε τον φόρο ακίνητης περιουσίας, αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης και άλλαξε την εργατική νομοθεσία, πολλά νομοσχέδια μπλοκαρίστηκαν στη Βουλή από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού», έγραψαν οι «New York Times».

Ακόμη και οι θετικά διακείμενοι προς τον Μόντι επικριτές του, τον κατηγορούν ότι δεν έκανε αρκετά, ιδίως τους πρώτους μήνες της θητείας του όταν η πίεση από τις αγορές του έδινε μεγαλύτερο περιθώριο να περάσει νομοσχέδια από τη Βουλή.

«Τα σημαντικότερα τα έκανε τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής του», είπε στο BBC ο Τίτο Μποέρι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου. «Το πρώτο νομοσχέδιο για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού περιλάμβανε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τα οποία ήταν πολύ σημαντικά για να καθησυχασθούν οι αγορές».

Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα του Μόντι ήταν ότι αποκατάστησε την αξιοπιστία, όπως είπε στο βρετανικό κανάλι ο Φάμπιο Μπαζάνι, πρόεδρος της επενδυτικής Actinvest. «Το μεγαλύτερό του κατόρθωμα ήταν ότι εμπόδισε την Ιταλία να πέσει στον γκρεμό».

Το κυριότερο πρόβλημα της χώρας στα τέλη του 2011 ήταν το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων που είχε ξεπεράσει το 7% _ επιτόκιο μη βιώσιμο μακροχρόνια. Όταν ο Μόντι, που δεν εξελέγη αλλά ορίστηκε πρωθυπουργός από την Βουλή, σχημάτισε την κυβέρνησή του από τεχνοκράτες, τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων έπεσαν σε πιο βιώσιμα επίπεδα.

Ανάμεσα σ' αυτά που δεν έκανε ο Μόντι είναι ο «ιταλικός Καποδίστριας» για να μειωθεί ο αριθμός των μικρών επαρχιών προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. «Υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες για το άνοιγμα των φαρμακείων, με πλαφόν στον αριθμό που επιτρέπονται σε κάθε πόλη», είπε ο Μποέρι. «Ο Μόντι αύξησε οριακά τον αριθμό αυτό ενώ θα έπρεπε να καταργήσει εντελώς τον περιορισμό».

Τα μέτρα λιτότητας που έλαβε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός επιδείνωσαν την ήδη χειρότερη λιτότητα των τελευταίων 60 ετών στην Ιταλία.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να παραμείνει στην εξουσία ως το τέλος της θητείας της Βουλής τον Απρίλιο του 2013. Αλλά όταν το κόμμα Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι απέσυρε την υποστήριξή του από την κυβέρνηση, ο Μόντι δήλωσε ότι θα παρέμενε πρωθυπουργός μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. 

Οπερ και έκανε και οι εκλογές θα διοργανωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Αναμένεται να τις κερδίσει ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

www.tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ