2012-12-25 18:25:03
Φωτογραφία για Todayszaman: Η Ελλάδα άρπαξε 16 νησιά από την Τουρκία
Το διαβάσαμε και αυτό. Δείτε ολόκληρο το κείμενο σε μετάφραση Συνολικά 16 νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου έχουν ιδιοποιηθεί παράνομα από την Ελλάδα λόγω της αμέλειας της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Η κυβέρνηση αγνόησε την εξαγορά των νησιών της Τουρκίας από την Ελλάδα, προκειμένου να είναι σε θέση να πάρει μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004," σημειώνει ο Ουμίτ Γιαλίμ, ένα μέλος της μεγάλης συμβουλευτικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), προσθέτοντας ότι η εξαγορά των νησιών από την Ελλάδα ξεκίνησε το 2004 με δύο νησιά, Donkey (Γαϊδουρονήσι) και Bulamaç, ανοικτά των ακτών της πόλης Didim στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου.

Πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, δήλωσε, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ότι δεν υπάρχει, όσον αφορά ορισμένα νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, μια σειρά από προβλήματα, όπως αυτό της ιδιοκτησίας, και ότι η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να φθάσουν σε μια δίκαιη λύση, είναι σε διάλογο με την Ελλάδα.


Αλλά ο Γιαλίμ ισχυρίστηκε, ότι, δεν υπάρχει ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών αυτών. "Τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία", δήλωσε στη Zaman, σήμερα, προσθέτοντας, επίσης,: "Στην πραγματικότητα, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, η νεοσύστατη Τουρκική Δημοκρατία, ξεπληρώσει το χρέος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις δυτικές δυνάμεις, επίσης, αυτό που πληρώνει είναι να χάσει αυτά τα νησιά. "

Τα 16 νησιά που ο Γιαλίμ ισχυρίζεται ότι είναι τουρκικά, αλλά των οποίων την κυριότητα ορισμένοι αναλυτές θεωρούν αμφίβολη είναι τα εξής: Koyun, Χουρσίτ, Fornoz (Φούρνοι), Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kololimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba και Ardacıkall, όλα στο Αιγαίο, και Γαύδος, Dhia, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι Κουφονήσι στην περιοχή της Μεσογείου.

Στη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία η Τουρκία υπέγραψε το 1923, η Άγκυρα συμφώνησε να δώσει τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου, που είχαν καταληφθεί από ξένες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αλλά, ο Γιαλίμ υπογράμμισε, αυτά τα 16 νησιά δεν αναφέρονται μεταξύ των νησιών που η Τουρκία συμφώνησε να ανήκουν στην Ελλάδα και την Ιταλία. "Αν τα ονόματα των νησιών αυτών δεν αναφέρονται στην συνθήκη, γιατί θα πρέπει να είναι η ιδιοκτησία τους αμφιλεγόμενη;", είπε. "Αυτό σημαίνει ότι παρέμειναν ως τουρκικό έδαφος." Από το 2004, η Ελλάδα φέρεται να έχει αρχίσει την οικοδόμηση οικισμών στα νησιά του Donkey (Γαϊδουρονήσι) και Bulamaç, απαιτώντας από Τούρκους πολίτες να επιδείξουν διαβατήριο για να εισέλθουν τα νησιά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμαινε πολλά για το τουρκικό δημόσιο. Τον Δεκέμβριο του 2004, η ΕΕ δήλωσε ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2005, ημερομηνία που αντιμετωπίστηκε θετικά από το τουρκικό κοινό. Ο Faruk Loğoğlu, αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), θεωρεί επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει, κατά τη χρονική στιγμή, να παραβλέψουμε την εξαγορά των νησιών από την Ελλάδα, ώστε να μην διακινδυνεύσει η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η ελληνική Κύπρος είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε η χώρα να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Loğoğlu, ο οποίος βρίσκει τις εξηγήσεις Νταβούτογλου σχετικά με τα νησιά ανεπαρκείς, είναι της γνώμης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει προστατεύσει σωστά τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Μετά τη δήλωση του Νταβούτογλου ότι το καθεστώς των νησιών αμφισβητείται, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος ανακοίνωσε «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», υπονοώντας ότι τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα."Ωστόσο, υπάρχουν γκρίζες ζώνες, με σοβαρές διαφωνίες στο Αιγαίο", δήλωσε ο Loğoğlu στην εφημερίδα Zaman. Ο πρώην πρεσβευτής σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρξε αντίρρηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στη δήλωση του Έλληνα υπουργού.

Σύμφωνα με τον Celalettin Yavuz, αντιπρόεδρο της Άγκυρας με βάση το τουρκικό Κέντρο Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Αναλύσεων (TÜRKSAM), ο οποίος έχει αμφιβολίες ως προς το αν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται σωστά το θέμα των επίμαχων νησιά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ερώτημα, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. "Το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να κάνει μια σαφή δήλωση για το κοινό σχετικά με το πώς βλέπει το θέμα," δήλωσε χαρακτηριστικά ο Yavuz στην εφημερίδα Zaman.

"Εάν η Τουρκία διαπιστώσει ότι τα εν λόγω νησιά έχουν πιστωθεί στην Ελλάδα και δεν διαμαρτυρηθεί, τότε πρόκειται σίγουρα για ένα λάθος", πρόσθεσε. Στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, υπάρχουν 152 νησιά και νησίδες εκ των οποίων η ιδιοκτησία είναι αμφιλεγόμενη. Αυτά τα νησιά δεν είχαν δοθεί στην Ελλάδα από καμιά συμφωνία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ellinikiafipnisis.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ