2012-03-26 09:24:27
Φωτογραφία για Σκηνικό έντασης επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα στο Αιγαίο
Σκηνικό έντασης επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα στο Αιγαίο, στέλνοντας τα μηνύματά της ακόμη και παραμονές της 25ης Μαρτίου, καθώς τουρκική φρεγάτα εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Κύθνου, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να προβεί σε νέο διάβημα. Χθες το «Πίρι Ρέις» εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε έρευνες.

Λίγα μόλις 24ωρα αφότου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» εισήλθε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πρωί του Σαββάτου η τουρκική φρεγάτα «Γκαζιαντέπ» εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Κύθνου και αποχώρησε λίγο αργότερα. Για πρώτη φορά πάντως, την τουρκική φρεγάτα δεν παρακολουθούσε μόνο η φρεγάτα «Θεμιστοκλής», αλλά και δύο μαχητικά Μιράζ, τα οποία πετούσαν πάνω από το επίμαχο σημείο. Για την κίνηση της φρεγάτας η ελληνική πλευρά αναμένεται να προχωρήσει σε διάβημα. Προβληματισμός επικρατεί πάντως στην Αθήνα, καθώς η Αγκυρα είχε σταματήσει παρόμοιες προκλήσεις (με το επιχείρημα της αβλαβούς διέλευσης), την ώρα που διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο χρόνος της παραβίασης - παραμονές της εθνικής επετείου - καθιστά την πρόκληση πολιτικό μήνυμα και μάλιστα ισχυρό.


Χθες το μεσημέρι το «Πίρι Ρέις» εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα νοτιοανατολικά της Νάξου αλλά δεν προχώρησε σε ερευνητικές κινήσεις. Η κόντρα Αθήνας - Αγκυρας για το «Πίρι Ρέις» αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων ημερών, καθώς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στο ελληνικό διάβημα είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση, όπου υποστήριζε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι δικαίωμα της Αγκυρας να προχωρεί σε ωκεανογραφικές έρευνες σε όποιο σημείο του Αιγαίου θέλει, αφού η υφαλοκρηπίδα ανάμεσα στις δύο χώρες δεν έχει οριοθετηθεί.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα να δηλώνει ότι οι ισχυρισμοί της Αγκυρας «πόρρω απέχουν από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής». Σημείωσε ακόμη: «Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα υπάρχουν ab initio και ipso facto, ενώ η γνωστοποίηση προς το παράκτιο κράτος, ήτοι την Ελλάδα, θαλασσίων επιστημονικών ερευνών στα υπερκείμενα ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ζητείται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τη διεθνή πρακτική, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός των κυριαρχικών αυτών δικαιωμάτων».

Από την πλευρά της η Αγκυρα προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις που αφορούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες και στα υπόλοιπα κυπριακά οικόπεδα. Ο αρμόδιος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα αεροναυτικά θέματα Τσαγατάι Ερτζιές προειδοποίησε τις διεθνείς εταιρείες να δείχνουν προσοχή, διότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί έρευνες εταιρειών σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας της. Επανέλαβε μάλιστα το πάγιο τουρκικό επιχείρημα ότι τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ.

Β.Κεχαγιά/ ΝΕΑ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ