2012-12-27 18:12:55
Φωτογραφία για Εργα τέχνης επί... κεφαλής!
Ξεκίνησε από το Παρίσι και σύντομα κατέκτησε τους νέους όλου του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια έχει βρει φανατικούς υποστηρικτές και στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί οι οποίοι επιλέγουν να εμφανιστούν με ένα άκρως εκκεντρικό κούρεμα που πολλές φορές παραπέμπει σε έργο τέχνης. Το tribal hair tattoo είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία η οποία έχει τις «ρίζες» της στη φυλή των Μαορί.

Ο Βασίλης Πολίτης είναι ένας από τους δεξιοτέχνες του είδους, αφού η πολυετή πορεία του στον χώρο της μόδας, καθώς και η ανάδειξή του σε κριτή παγκόσμιων και πανελλήνιων αγώνων κομμωτικής τον κατατάσσει στη λίστα με τους καλύτερους στον χώρο του.

Η δημιουργία ενός τέτοιου τύπου κουρέματος δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς απαιτεί από τον καλλιτέχνη - κομμωτή να έχει φαντασία, αλλά και πάνω απ’ όλα σταθερό χέρι, αφού το παραμικρό λάθος μπορεί να καταστρέψει ακόμα και το πιο εύκολο σχέδιο.

«Αυτό που απαιτείται είναι σωστή χρήση της ξυριστικής μηχανής που θα δημιουργήσει ουσιαστικά σε πρώτη φάση το σχέδιο. Στη συνέχεια ξυρίζουμε με τη φαλτσέτα, ώστε να κάνουμε τις γραμμές ακόμα πιο έντονες και καθαρές. Μπορούμε να σχεδιάσουμε σχεδόν τα πάντα, από συγκεκριμένα μοτίβα της αρεσκείας του εκάστοτε ενδιαφερόμενου μέχρι και πιο απαιτητικά ακανόνιστα σχέδια που στηρίζονται στη φαντασία του κομμωτή» αναφέρει στην «Espresso» ο Βασίλης Πολίτης, ο οποίος για τη φωτογράφηση δημιούργησε βήμα προς βήμα ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό tribal hair tattoo εμπνευσμένο από εκείνα που δημιουργούν σήμερα διάσημοι κομμωτές στο Μιλάνο.

«Η μόδα των tribal εξελίσσεται από χρονιά σε χρονιά, γι’ αυτό και πρέπει να ενημερωνόμαστε κι εμείς συνεχώς, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όλο και πιο τέλειο. Σήμερα θα τολμούσα να πω ότι τα περισσότερα σχέδια μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής, καθώς εκτός από το απαιτούμενο ξύρισμα στα μαλλιά, επεμβαίνουμε και με βαφές σε διάφορα χρώματα, όπου χρειάζεται. Αυτό παρουσίασαν διάσημοι κομμωτές του Μιλάνου σε πρόσφατη έκθεση στην Ιταλία» εξηγεί ο Βασίλης Πολίτης, ο οποίος χρησιμοποιεί κανονικές βαφές για τις δημιουργίες του, και όχι σπρέι. «Πολλοί πιστεύουν ότι βάφουμε με σπρέι τα μαλλιά. Αυτό είναι λάθος, γιατί χρησιμοποιούμε κανονικές βαφές. Μια τέτοια δημιουργία παραμένει όπως είναι στο αρχικό της στάδιο για τουλάχιστον είκοσι μέρες. Για το διάστημα αυτό δεν χαλάει, αλλά και τα χρώματα, αν τα προσέξουμε, δεν θα ξεθωριάσουν. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και μαγνητίζει τα βλέμματα».

Στο τελικό αποτέλεσμα, όπως μας εξηγεί ο διάσημος κομμωτής, μπορεί να προστεθούν και περαιτέρω αξεσουάρ που θα ολοκληρώσουν την όλη εικόνα. «Μπορούμε να προσθέσουμε τούφες από εξτένσιον σε κάποια σημεία, καθώς και στρας σε διάφορα χρώματα από Swarovski. Στα γυναικεία κεφάλια λειτουργούμε πιο ελεύθερα σε σχέση με τα αντρικά, που είναι πιο συγκεκριμένα. Βέβαια, και εκεί μπορούμε να βάψουμε μια τούφα μόνο και μόνο για να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο σχέδιο».

Από τους Μαορί στο σήμερα

Το tribal προέρχεται από τη φυλή των Μαορί, οι οποίοι εφηύραν πρώτοι εδώ και χιλιάδες χρόνια το σχέδιο του tribal με αρχικό σκοπό να εκφοβίζουν τους εχθρούς τους στις μάχες. Βάφανε τα πρόσωπά τους με ειδική μελάνη αναμειγμένη με αίμα από πτηνά ή άλλα ζώα και σχεδιάζανε επάνω τους διάφορα σχέδια με γνώμονα τον κύκλο (από όπου προήλθε και η ονομασία του σχεδίου). Ετσι έδειχναν πιο εχθρικοί στους αντιπάλους τους. Τα σχέδια δεν ήταν καθόλου απλά, αντιθέτως ήταν πολύπλοκα, λεπτομερέστατα και οι περισσότεροι της φυλής είχαν γνώση του αντικειμένου. Οι αρχηγοί είχαν φυσικά τα πιο επιβλητικά σχέδια και οι υπόλοιποι τα πιο… απλά. Μάλιστα, πολλά από τα μοτίβα τους φτιάχνονται και σήμερα, αφού είναι αρκετοί εκείνοι που τα προτιμούν.
Espresso
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ