2012-12-28 12:45:04
Φωτογραφία για Λιγότερο φόρο πληρώνουν οι μεγάλοι στη Βρετανία
Λιγότερο φόρο πληρώνουν οι μεγαλύτερες εταιρείες στη Βρετανία παρά την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του πρακτορείου Reuters που βασίστηκε σε... επίσημα στοιχεία και η οποία επαναφέρει στο επίκεντρο τη συζήτηση για την φοροαποφυγή των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 2011-2012, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Βρετανία κατέβαλαν συνολικά επιχειρηματικό φόρο 21 δισ. στερλίνες (34 δισ. δολ). Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο κατά 5 δισ. στερλίνες (που αντιστοιχεί σε ποσοστό 21%) από το φόρο που κατέβαλαν την περίοδο 2000-01.

Την ίδια περίοδο, το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα (μέτρο που χρησιμοποιείται για την αποτίμηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, είναι το υπόλοιπο των κερδών εάν αφαιρεθούν όλα τα έξοδα, οι προβλέψεις για φόρους και η διανομή μερίσματος) ενισχύθηκε κατά 65% στα 329 δισ. στερλίνες. Η οικονομία παράλληλα, αναπτύχθηκε την ίδια περίοδο κατά 55%.


Το τελευταίο διάστημα οι λογιστικές πρακτικές μεγάλων πολυεθνικών όπως η Google και η Starbucks έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, καθώς συντελούν στη σημαντική μείωση της φορολογίας. Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας αρνείται πως τα στοιχεία αυτά αποτελούν απόδειξη αύξησης της φοροαποφυγής. Επισημαίνεται ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις είχε μείνει σταθερός την περίοδο 2000-07. Έκτοτε σταδιακά μειώθηκε στο 26%.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, η μείωση του φορολογικού συντελεστή και η αποδυνάμωση της οικονομίας αντιστοιχούν στο ήμισυ της μείωσης της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Μένει όμως, ακόμη διαφορά 2,6 δισ. στερλίνες που δεν αιτιολογείται» αναφέρει το πρακτορείο.

«Αυτά τα στοιχεία είναι τα πιο ισχυρά από ότι έχω δει μέχρις στιγμής» δήλωσε ο Τζον Κρίστενσεν της ομάδας Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε ότι ανώτερα στελέχη των φορολογικών αρχών στη Βρετανία του έχουν εκμυστηρευτεί την έντονη ανησυχία τους για τη μείωση των φορολογικών καταβολών από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

«Πως καταφέρνουν να καταγράφουν υψηλότερα κέρδη και να πληρώνουν λιγότερους φόρους;» διερωτάται και ο Πρεμ Σίκα, καθηγητής Λογιστικής στο πανεπιστήμιο του Έσεξ και συμπληρώνει: «Δεν μπορεί να γίνει, εκτός εάν καταγράφουν αυτά τα κέρδη κάπου αλλού, σε περιοχές με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή».

Η Google επί παραδείγματι, διοχετεύει πωλήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Βρετανία ύψους 4 δισ. στερλινών στην Ιρλανδία.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ