2012-03-26 11:13:06
Χωρίς παρατράγουδα αλλά και χωρίς κοινό έγινε η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα. Χιλιάδες αστυνομικοί παρατάχθηκαν γύρω από την πλατεία Συντάγματος αποκλείοντας τον χώρο όπου βρίσκονταν οι επίσημοι. Λίγοι συγκεντρωμένοι που επιχείρησαν να σπάσουν το μπλόκο απωθήθηκαν προς την Ερμού...Στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης η αστυνομία είχε δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη» περίπου 200 μέτρων δεξιά και αριστερά της εξέδρας
Με λιγότερους θεατές από κάθε άλλη φορά λόγω των πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας έγινε χθες η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους πολίτες που κατέβηκαν στην Πλατεία Συντάγματος, αφού ο φόβος των επεισοδίων, αλλά και οι περιορισμοί που είχε βάλει η Αστυνομία, αποθάρρυναν όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά την παρέλαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να φτάσει κάποιος απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται οι περισσότεροι θεατές, θα έπρεπε να είναι εφοδιασμένος με διαπίστευση και να περάσει από δύο σημεία ελέγχου στην πλατεία Συντάγματος.
Οι πολίτες που δεν είχαν διαπίστευση μπορούσαν να δουν την παρέλαση από την οδό Πανεπιστημίου, μετά το ύψος της Βουκουρεστίου, και από τη Λεωφόρο Αμαλίας, μετά το ύψος του Εθνικού Κήπου.
Σε όλο το μήκος της Αμαλίας και της Πανεπιστημίου αλλά και στην κάτω πλευρά του Συντάγματος είχαν τοποθετηθεί σιδερένια κιγκλιδώματα πίσω από τα οποία ήταν παραταγμένοι χιλιάδες αστυνομικοί. Διμοιρίες της Αστυνομίας, όμως, υπήρχαν και σε σημεία από τα οποία δεν περνούσε η παρέλαση, όπως στις οδούς Μητροπόλεως και Σταδίου.
Επιπλέον, με κλειστούς τους σταθμούς του μετρό στο Σύνταγμα και τον Ευαγγελισμό αλλά και απροσπέλαστους τους δρόμους γύρω από το κέντρο σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, η πρόσβαση γινόταν ακόμη πιο δύσκολη.
Παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων είχαν πάρει μαζί και τα παιδιά τους, οι αστυνομικοί ήταν ανυποχώρητοι και δεν επέτρεψαν σε κανέναν να πλησιάσει τον χώρο όπου βρίσκονταν οι επίσημοι.
Ακόμα και μετά το τέλος της παρέλασης, και αφού είχαν αποχωρήσει όλοι οι επίσημοι, η Αστυνομία δεν επέτρεπε στους πολίτες να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος υποχρεώνοντάς τους να αποχωρήσουν προς την Ομόνοια και το Μοναστηράκι.
Ετσι δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι τα μοναδικά παρατράγουδα σημειώθηκαν λίγη ώρα μετά την έναρξη της παρέλασης στην κάτω πλευρά του Συντάγματος, όταν δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μπλόκο της αστυνομίας και φώναξαν συνθήματα. Οταν κάποιοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να περάσουν πάνω από τον φράχτη, οι αστυνομικοί τούς απώθησαν προς την Ερμού.
Παράλληλα με τη παρέλαση βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση αριστερών οργανώσεων στην Κλαυθμώνος, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Παρήλασαν οι διαδηλωτές, φυγαδεύτηκαν οι επίσημοι
Μόνο διαδηλωτές... παρήλασαν στο Ηράκλειο Κρήτης, αφού η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ακυρώθηκε ύστερα από κοινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ε. Κουκιαδάκη και του δημάρχου Γ.Κουράκη, οι οποίοι ήταν και οι μοναδικοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, με τους βουλευτές απόντες.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 700 συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας προσπάθησαν συντονισμένα να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Περίπου 70 μέτρα πιο κάτω βρίσκονταν οι επίσημοι, χωρίς ωστόσο να έχει στηθεί εξέδρα.
Ο όγκος των διαδηλωτών ήταν τέτοιος, που οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να δώσουν μάχη σώμα με σώμα. Διαδηλωτές με κοντάρια στα χέρια άρχισαν να χτυπούν τους ένστολους, ενώ οι καφέδες και τα αβγά έπεφταν... βροχή.
Υπό τον κίνδυνο να διασπαστεί ο αστυνομικός κλοιός και οι διαδηλωτές να φθάσουν στους επισήμους, αστυνομικός έκανε χρήση ενός δακρυγόνου. Προς στιγμήν οι διαδηλωτές υποχώρησαν, όμως πολίτες που περίμεναν πίσω από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα εξοργίστηκαν και πέρασαν επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η έναρξη της παρέλασης «πάγωσε», με τους επισήμους να «φυγαδεύονται» στο παρακείμενο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης. Εκκληση για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης απηύθυνε από τα μεγάφωνα ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.
Λίγα λεπτά αργότερα, περίπου 700-800 διαδηλωτές έκαναν πορεία επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης.
ΒΕΡΟΙΑ: Σε 32 προσαγωγές ατόμων προχώρησαν οι αρχές στη Βέροια, κατά τη διάρκεια ελέγχων πριν από την έναρξη της παρέλασης. Κάποιοι από τους προσαχθέντες βρέθηκαν να κατέχουν ξύλα και άλλα αντικείμενα, ενώ άλλοι επιχείρησαν να πλησιάσουν στην εξέδρα των επισήμων.
ΣΕΡΡΕΣ: Δώδεκα προσαγωγές, από τις οποίες οι οκτώ πριν από την έναρξη της παρέλασης και οι τέσσερις κατά τη διάρκειά της, έγιναν στις Σέρρες. Μεταξύ των προσαχθέντων και δύο συνδικαλιστές: ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Α. Βούλτσος και ο πρώην πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Σερρών Κ. Καρτιτζόγλου.
ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ Ο Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
Δρακόντεια μέτρα και μικρή προσέλευση στη Θεσσαλονίκη
Οι άδειες καρέκλες των επισήμων, η μικρή προσέλευση πολιτών και τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα που κράτησαν τους διαδηλωτές σε απόσταση ασφαλείας, ήταν τα χαρακτηριστικά της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώθηκε ομαλά, με εξαίρεση μικροσυμπλοκές που σημειώθηκαν μετά τη λήξη της.
Στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης η αστυνομία είχε δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη» περίπου 200 μέτρων δεξιά και αριστερά της εξέδρας, όπου δεν επιτρεπόταν η προσέγγιση.
Είχε στήσει κάγκελα κατά μήκος του δρόμου, ενώ σχημάτισε ένα ανθρώπινο τείχος μπροστά στις μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές -μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που είχαν πάρει θέση στο πεζοδρόμιο.
Με τον τρόπο αυτόν απέτρεψε την επανάληψη όσων συνέβησαν στις 28 Οκτωβρίου, όταν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στο οδόστρωμα και ματαίωσε την παρέλαση.
Παράλληλα, προχώρησε σε προληπτικούς ελέγχους, τόσο κατά την προσέλευση των πολιτών όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης, που οδήγησαν σε 47 προσαγωγές ατόμων. Ολοι αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.
Οι παρόντες
Ο υφυπουργός Υγείας, Δημ. Βαρτζόπουλος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ο βουλευτής της ΝΔ Στ.Καλαφάτης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Γκιουλέκας, μαζί με πρόξενους ξένων κρατών, τον μητροπολίτη Ανθιμο και εκπροσώπους στρατιωτικών αρχών και της αυτοδιοίκησης παρακολούθησαν την παρέλαση.
Σε μια συμβολική κίνηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί, βγήκαν από την εξέδρα, κατέβηκαν στο οδόστρωμα και παρακολούθησαν όρθιοι την παρέλαση.
Σε αυτήν δεν υπήρξαν παρατράγουδα, με εξαίρεση πολλούς μαθητές που δεν έστρεψαν το κεφάλι προς την εξέδρα.
Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, προκλήθηκε ένταση όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δέχτηκαν «βροχή» από μπουκάλια με νερό και καφέδες.
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν τη δική τους «παρέλαση», φτάνοντας με πορεία μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ομάδα διαδηλωτών χειροκροτήθηκε όταν κάλυψε με την ελληνική σημαία τον θυρεό του γερμανικού προξενείου.
Μικροεπεισόδια και χειρονομίες στη Λάρισα
Μικροεπεισόδια μεταξύ αριστεριστών και αστυνομικών, ένας τραυματισμός, δύο συλλήψεις και μια... μούντζα από μαθητή συνέθεσαν το σκηνικό της παρέλασης στη Λάρισα. Η άσεμνη χειρονομία εκδηλώθηκε από μαθητή του 9ου Λυκείου και προκαλεί προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς είναι η δεύτερη φορά, μετά την 28η Οκτωβρίου, που σημειώνεται στη θεσσαλική πόλη.
Δύο μαθητές Λυκείου στράφηκαν και μούντζωσαν την εξέδρα των επισήμων και στην Κοζάνη, όπου επίσης σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Μετά το πέρας της, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, έγινε δέκτης αποδοκιμασιών από μερίδα πολιτών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δακρυγόνα στην Πάτρα, σύλληψη στην Καλαμάτα
Επεισοδιακή ήταν η παρέλαση στην Πάτρα, με χημικά και συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.
Ολα ξεκίνησαν με αφορμή τα δρακόντεια μέτρα έξω από τη Μητρόπολη. Οι αστυνομικοί απαγόρευαν ακόμα και σε πιστούς να πλησιάσουν στην εκκλησία. Η οργή ξεχείλισε και πριν αρχίσει η παρέλαση εκατοντάδες πολίτες έκαναν πορεία προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από την εξέδρα των επισήμων. Τα κατάφεραν και τότε επενέβησαν τα ΜΑΤ κάνοντας χρήση χημικών. Οι παραστάτες δύο σχολείων της Πάτρας μούντζωσαν προς την εξέδρα, ενώ αρκετοί μαθητές γύρισαν το κεφάλι από την άλλη πλευρά.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Τρίπολη, αφού ελάχιστοι από τους μαθητές γύρισαν το κεφάλι προς την εξέδρα. Χωρίς βουλευτές και εξέδρα επισήμων, αλλά με αστυνομοκρατούμενους δρόμους έγινε η παρέλαση και στο Ναύπλιο. Στην Καλαμάτα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την Αστυνομία κι ένα άτομο συνελήφθη. Στο Αργος, στην εξέδρα ανέβηκαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου της πόλης που κέρδισαν σε πανελλήνιο πρωτάθλημα χειροσφαίρισης. Στον Πύργο, μερικές δεκάδες άτομα πραγματοποίησαν μετά το τέλος της παρέλασης αντιμνημονιακή πορεία στην κεντρική πλατεία.
Συλλήψεις και χημικά στα Χανιά
Με επεισόδια διεξήχθη η παρέλαση και στα Χανιά, όπου παρόντες ήταν βουλευτές και ο γ. γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν τους επισήμους με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών. Μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις και δύο προσαγωγές. Η παρέλαση διεξήχθη με αποδοκιμασίες. Tromaktiko
Με λιγότερους θεατές από κάθε άλλη φορά λόγω των πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας έγινε χθες η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι από τους πολίτες που κατέβηκαν στην Πλατεία Συντάγματος, αφού ο φόβος των επεισοδίων, αλλά και οι περιορισμοί που είχε βάλει η Αστυνομία, αποθάρρυναν όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά την παρέλαση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για να φτάσει κάποιος απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται οι περισσότεροι θεατές, θα έπρεπε να είναι εφοδιασμένος με διαπίστευση και να περάσει από δύο σημεία ελέγχου στην πλατεία Συντάγματος.
Οι πολίτες που δεν είχαν διαπίστευση μπορούσαν να δουν την παρέλαση από την οδό Πανεπιστημίου, μετά το ύψος της Βουκουρεστίου, και από τη Λεωφόρο Αμαλίας, μετά το ύψος του Εθνικού Κήπου.
Σε όλο το μήκος της Αμαλίας και της Πανεπιστημίου αλλά και στην κάτω πλευρά του Συντάγματος είχαν τοποθετηθεί σιδερένια κιγκλιδώματα πίσω από τα οποία ήταν παραταγμένοι χιλιάδες αστυνομικοί. Διμοιρίες της Αστυνομίας, όμως, υπήρχαν και σε σημεία από τα οποία δεν περνούσε η παρέλαση, όπως στις οδούς Μητροπόλεως και Σταδίου.
Επιπλέον, με κλειστούς τους σταθμούς του μετρό στο Σύνταγμα και τον Ευαγγελισμό αλλά και απροσπέλαστους τους δρόμους γύρω από το κέντρο σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, η πρόσβαση γινόταν ακόμη πιο δύσκολη.
Παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών, πολλοί εκ των οποίων είχαν πάρει μαζί και τα παιδιά τους, οι αστυνομικοί ήταν ανυποχώρητοι και δεν επέτρεψαν σε κανέναν να πλησιάσει τον χώρο όπου βρίσκονταν οι επίσημοι.
Ακόμα και μετά το τέλος της παρέλασης, και αφού είχαν αποχωρήσει όλοι οι επίσημοι, η Αστυνομία δεν επέτρεπε στους πολίτες να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος υποχρεώνοντάς τους να αποχωρήσουν προς την Ομόνοια και το Μοναστηράκι.
Ετσι δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι τα μοναδικά παρατράγουδα σημειώθηκαν λίγη ώρα μετά την έναρξη της παρέλασης στην κάτω πλευρά του Συντάγματος, όταν δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μπλόκο της αστυνομίας και φώναξαν συνθήματα. Οταν κάποιοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να περάσουν πάνω από τον φράχτη, οι αστυνομικοί τούς απώθησαν προς την Ερμού.
Παράλληλα με τη παρέλαση βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση αριστερών οργανώσεων στην Κλαυθμώνος, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Παρήλασαν οι διαδηλωτές, φυγαδεύτηκαν οι επίσημοι
Μόνο διαδηλωτές... παρήλασαν στο Ηράκλειο Κρήτης, αφού η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ακυρώθηκε ύστερα από κοινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ε. Κουκιαδάκη και του δημάρχου Γ.Κουράκη, οι οποίοι ήταν και οι μοναδικοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, με τους βουλευτές απόντες.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 700 συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας προσπάθησαν συντονισμένα να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Περίπου 70 μέτρα πιο κάτω βρίσκονταν οι επίσημοι, χωρίς ωστόσο να έχει στηθεί εξέδρα.
Ο όγκος των διαδηλωτών ήταν τέτοιος, που οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να δώσουν μάχη σώμα με σώμα. Διαδηλωτές με κοντάρια στα χέρια άρχισαν να χτυπούν τους ένστολους, ενώ οι καφέδες και τα αβγά έπεφταν... βροχή.
Υπό τον κίνδυνο να διασπαστεί ο αστυνομικός κλοιός και οι διαδηλωτές να φθάσουν στους επισήμους, αστυνομικός έκανε χρήση ενός δακρυγόνου. Προς στιγμήν οι διαδηλωτές υποχώρησαν, όμως πολίτες που περίμεναν πίσω από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα εξοργίστηκαν και πέρασαν επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η έναρξη της παρέλασης «πάγωσε», με τους επισήμους να «φυγαδεύονται» στο παρακείμενο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης. Εκκληση για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης απηύθυνε από τα μεγάφωνα ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος.
Λίγα λεπτά αργότερα, περίπου 700-800 διαδηλωτές έκαναν πορεία επί της λεωφόρου Δικαιοσύνης.
ΒΕΡΟΙΑ: Σε 32 προσαγωγές ατόμων προχώρησαν οι αρχές στη Βέροια, κατά τη διάρκεια ελέγχων πριν από την έναρξη της παρέλασης. Κάποιοι από τους προσαχθέντες βρέθηκαν να κατέχουν ξύλα και άλλα αντικείμενα, ενώ άλλοι επιχείρησαν να πλησιάσουν στην εξέδρα των επισήμων.
ΣΕΡΡΕΣ: Δώδεκα προσαγωγές, από τις οποίες οι οκτώ πριν από την έναρξη της παρέλασης και οι τέσσερις κατά τη διάρκειά της, έγιναν στις Σέρρες. Μεταξύ των προσαχθέντων και δύο συνδικαλιστές: ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Α. Βούλτσος και ο πρώην πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Σερρών Κ. Καρτιτζόγλου.
ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ Ο Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
Δρακόντεια μέτρα και μικρή προσέλευση στη Θεσσαλονίκη
Οι άδειες καρέκλες των επισήμων, η μικρή προσέλευση πολιτών και τα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα που κράτησαν τους διαδηλωτές σε απόσταση ασφαλείας, ήταν τα χαρακτηριστικά της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώθηκε ομαλά, με εξαίρεση μικροσυμπλοκές που σημειώθηκαν μετά τη λήξη της.
Στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης η αστυνομία είχε δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη» περίπου 200 μέτρων δεξιά και αριστερά της εξέδρας, όπου δεν επιτρεπόταν η προσέγγιση.
Είχε στήσει κάγκελα κατά μήκος του δρόμου, ενώ σχημάτισε ένα ανθρώπινο τείχος μπροστά στις μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές -μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που είχαν πάρει θέση στο πεζοδρόμιο.
Με τον τρόπο αυτόν απέτρεψε την επανάληψη όσων συνέβησαν στις 28 Οκτωβρίου, όταν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στο οδόστρωμα και ματαίωσε την παρέλαση.
Παράλληλα, προχώρησε σε προληπτικούς ελέγχους, τόσο κατά την προσέλευση των πολιτών όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης, που οδήγησαν σε 47 προσαγωγές ατόμων. Ολοι αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια.
Οι παρόντες
Ο υφυπουργός Υγείας, Δημ. Βαρτζόπουλος, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ο βουλευτής της ΝΔ Στ.Καλαφάτης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Γκιουλέκας, μαζί με πρόξενους ξένων κρατών, τον μητροπολίτη Ανθιμο και εκπροσώπους στρατιωτικών αρχών και της αυτοδιοίκησης παρακολούθησαν την παρέλαση.
Σε μια συμβολική κίνηση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί, βγήκαν από την εξέδρα, κατέβηκαν στο οδόστρωμα και παρακολούθησαν όρθιοι την παρέλαση.
Σε αυτήν δεν υπήρξαν παρατράγουδα, με εξαίρεση πολλούς μαθητές που δεν έστρεψαν το κεφάλι προς την εξέδρα.
Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, προκλήθηκε ένταση όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δέχτηκαν «βροχή» από μπουκάλια με νερό και καφέδες.
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν τη δική τους «παρέλαση», φτάνοντας με πορεία μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ομάδα διαδηλωτών χειροκροτήθηκε όταν κάλυψε με την ελληνική σημαία τον θυρεό του γερμανικού προξενείου.
Μικροεπεισόδια και χειρονομίες στη Λάρισα
Μικροεπεισόδια μεταξύ αριστεριστών και αστυνομικών, ένας τραυματισμός, δύο συλλήψεις και μια... μούντζα από μαθητή συνέθεσαν το σκηνικό της παρέλασης στη Λάρισα. Η άσεμνη χειρονομία εκδηλώθηκε από μαθητή του 9ου Λυκείου και προκαλεί προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς είναι η δεύτερη φορά, μετά την 28η Οκτωβρίου, που σημειώνεται στη θεσσαλική πόλη.
Δύο μαθητές Λυκείου στράφηκαν και μούντζωσαν την εξέδρα των επισήμων και στην Κοζάνη, όπου επίσης σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Μετά το πέρας της, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, έγινε δέκτης αποδοκιμασιών από μερίδα πολιτών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Δακρυγόνα στην Πάτρα, σύλληψη στην Καλαμάτα
Επεισοδιακή ήταν η παρέλαση στην Πάτρα, με χημικά και συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.
Ολα ξεκίνησαν με αφορμή τα δρακόντεια μέτρα έξω από τη Μητρόπολη. Οι αστυνομικοί απαγόρευαν ακόμα και σε πιστούς να πλησιάσουν στην εκκλησία. Η οργή ξεχείλισε και πριν αρχίσει η παρέλαση εκατοντάδες πολίτες έκαναν πορεία προσπαθώντας να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από την εξέδρα των επισήμων. Τα κατάφεραν και τότε επενέβησαν τα ΜΑΤ κάνοντας χρήση χημικών. Οι παραστάτες δύο σχολείων της Πάτρας μούντζωσαν προς την εξέδρα, ενώ αρκετοί μαθητές γύρισαν το κεφάλι από την άλλη πλευρά.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Τρίπολη, αφού ελάχιστοι από τους μαθητές γύρισαν το κεφάλι προς την εξέδρα. Χωρίς βουλευτές και εξέδρα επισήμων, αλλά με αστυνομοκρατούμενους δρόμους έγινε η παρέλαση και στο Ναύπλιο. Στην Καλαμάτα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την Αστυνομία κι ένα άτομο συνελήφθη. Στο Αργος, στην εξέδρα ανέβηκαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου της πόλης που κέρδισαν σε πανελλήνιο πρωτάθλημα χειροσφαίρισης. Στον Πύργο, μερικές δεκάδες άτομα πραγματοποίησαν μετά το τέλος της παρέλασης αντιμνημονιακή πορεία στην κεντρική πλατεία.
Συλλήψεις και χημικά στα Χανιά
Με επεισόδια διεξήχθη η παρέλαση και στα Χανιά, όπου παρόντες ήταν βουλευτές και ο γ. γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσουν τους επισήμους με αποτέλεσμα να γίνει χρήση χημικών. Μια γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις και δύο προσαγωγές. Η παρέλαση διεξήχθη με αποδοκιμασίες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πως ενυδατώνουν το πρόσωπο στη Χιλή;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το κατάστημα Media Markt Λάρισας ανανεώνεται
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ