2012-12-29 08:59:25
Φωτογραφία για Ελληνική ΑΟΖ: Εξελίξεις υδρογονανθράκων και Στοχασμοί
Σε όσους δεν πιστεύουν στις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, παραθέτουμε τα εξής στοιχεία: Το εμπορικό άνοιγμα του κοιτάσματος Tamar το 2013, θα επηρεάσει τις αγορές. Ενώ το κοίτασμα Leviathan θα ανοίξει εμπορικά το 2016... Στο Ισραήλ, το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο της επιλογής πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις για την αξιοποίησή του και οι βιομηχανίες θα συμβάλλουν σε αυτή την επιλογή. Προετοιμάζονται για όλες τις απαραίτητες μετατροπές για να περάσουν από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο. Αυτές οι διαδικασίες θα προσφέρουν ενεργειακά στο Ισραήλ ήδη 130 δισεκατομμύρια $ και θα μειωθούν ταυτόχρονα οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 195 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή το ανάλογο από τη χρήση των αυτοκινήτων στο Ισραήλ για 14 χρόνια. 

Για την αξιοποίηση του Leviathan το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει ως στρατηγικό έταιρο την αυστραλιανή εταιρεία Woodside, η οποία έχει κεφάλαιο 28 δισεκατομμύρια
. Ταυτόχρονα η εταιρεία Noble με το κοίτασμα Αφροδίτη θα μετατρέψει την Κύπρο σε χώρα εξαγωγής για το φυσικό αέριο, γι' αυτό το λόγο θα κάνει νέες γεωτρήσεις το 2013. Εξετάζουν την Κύπρο και το Ισραήλ για Onshore LNG και FLNG στα κοιτάσματα Tamar και Leviathan. Βέβαια αυτά τα δεδομένα είναι σχεδόν άγνωστα στην Ελλάδα, όπου ακόμα αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε στον τομέα των υδρογονανθράκων και αν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν στην ελληνική ΑΟΖ. Στην πραγματικότητα, αν εξετάσουμε μερικά δεδομένα που μας αφορούν άμεσα θα συνειδητοποιήσουμε όλοι μας τη σπουδαιότητα της κατάστασης και ειδικά Νότια της Κρήτης. Διότι εκτός από τα σεισμικά της εταιρείας PGS και τις έρευνες της Γαλλίας, έχουμε ήδη στη διάθεσή μας γεωλογικές αναλύσεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε μόνο θεωρητικές αναλογίες. Διότι όταν εξετάζουμε προσεχτικά το μεγάλο αντίκλινο στα βαθιά νερά των ορίων του Δέλτα του Νείλου, οι διαρροές αερίου μέσω των ρηγμάτων των κλασσικών ψαμμιτικών ιζημάτων του Μεσσηνίου είναι ιδιαίτερα ορατές, τουλάχιστον για αυτούς που θέλουν να τις δουν επιστημονικά. Οι υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ είναι μια πραγματικότητα, απλώς ήρθε η ώρα να γίνει και η ελληνική ΑΟΖ μια πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο τα άτομα που δεν βλέπουν τίποτα πέρα από τον ορίζοντα. Τα δεδομένα είναι εδώ. Τώρα πρέπει και η πολιτική απόφαση να είναι εδώ.

Πηγή: Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός

Ελληνική ΑΟΖ και στρατηγική--Νίκος Λυγερός: Εξελίξεις υδρογονανθράκων και Στοχασμοί
Kafeneio
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ