2012-12-30 18:45:05
Φωτογραφία για Ολοτο παρασκήνιο για την λίστα Λαγκάρντ
Η κοινή πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην οποία προσανατολίζονται τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συνιστά τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, μετά τις χθεσινές ραγδαίες αποκαλύψεις που αφορούν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας των οικονομικών εσαγγελέων ήταν ενδεικτικά της τροπής και οι πληροφορίες –χωρίς να είναι βέβαιο ότι είχε γίνει αυτομάτως γνωστή και η εμπλοκή του ονόματος του Γ. Παπακωνσταντίνου- είχαν φτάσει σχεδόν από την... πρώτη στιγμή στο Μαξίμου.

Αν συνέθετε κανείς τα κομμάτια του παζλ την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο, εύκολα θα αντιλαμβανόταν ότι το πόρισμα των εισαγγελέων έθετε τις βάσεις για ανατροπή των δεδομένων. Την ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν χαμηλώσει τους τόνους το τελευταίο διάστημα και περιορίζονταν σε μετριοπαθείς αναφορές στο θέμα (που προσδιορίζαν τις πολιτικές πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βάση τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας), συμπολιτευόμενοι βουλευτές ξεκαθάριζαν το τοπίο.


Αίσθηση επί παραδείγματι, προκάλεσε χθες η δημόσια εμφάνιση του Άδωνι Γεωργιάδη σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου ο βουλευτής της ΝΔ, ερωτηθείς σχετικά απάντησε ξεκάθαρα και χωρίς ουδεμία περιστροφή ότι στην περίπτωση που διαπιστωνόταν και η παραμικρή αλλοίωση στο περιεχόμενο των δύο λιστών, η μόνη οδός είναι η προανακριτική επιτροπή. Πρόκειται για θέση την οποία υποστήριζε μεν το Μέγαρο Μαξίμου, δεν ανεδείκνυε ωστόσο εμφατικά, δεδομένου ότι παρέμενε πιστό στην αντίληψη της μη παρέμβασης μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των εισαγγελέων.

Κατά πληροφορίες, από την ώρα που ξεκίνησαν –συντονισμένα καθώς φαίνεται- οι διαρροές από πολιτικούς και δικαστικούς κύκλους, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με τους κυβερνητικούς του εταίρους. Η σκέψη για κοινή πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής φάνηκε να βρίσκει σύμφωνους τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, αφ’ ενός διότι στέλνει το μήνυμα αποφασιστικότητας στην κοινωνία για αποκάθαρση του πολιτικού συστήματος και αφ’ ετέρου καθώς αφαιρεί σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα από την αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας την κίνηση πρωτοβουλίας των συγκυβερνώντων.

Δεδομένης της εντολής Σαμαρά, το θέμα να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν, η προανακριτική επιτροπή εκτιμάται ότι θα είναι προτεραιότητα στην κοινοβουλευτική ατζέντα. Δεδομένου βέβαια ότι προηγείται το φορολογικό (που πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 11/1/2013) και το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το θέμα της λίστας εκτιμάται ότι θα έρθει στην Ολομέλεια, μετά τις 11/1.

Με μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, πολιτικοί κύκλοι εκτιμούσαν ως πολύ πιθανή την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ποινικές ευθύνες του πρ. Υπουργού θα αναζητηθούν στο δικαστικό επίπεδο, κάτι που με απλά λόγια ερμηνεύεται σε σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου και «γουνάκια».

Η εξέλιξη με τον Γ. Παπακωνσταντίνου είναι οφθαλμοφανές ότι εξυπηρετεί κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ. Ήταν το πρώτο, βασικό βήμα για τον Ευ. Βενιζέλο να ξεκινήσει την αποκαθήλωση, όχι μόνο του προκατόχου του στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και του παπανδρεϊκού πυρήνα εντός της Ιπποκράτους. Προφανώς, όπως εκτιμάται στην Ιπποκράτους, η ανάδειξη από τον ΣΥΡΙΖΑ του σκέλους που αφορά τη μη αξιοποίηση της Λίστας αποδυναμώνεται.

Πολιτικά, από το θέμα ευνοούνται προφανέστατα όμως και οι ΝΔ και ΔΗΜ.ΑΡ. Η πρώτη καθώς διαμηνύεται σαφώς και κατηγορηματικά η πρόθεση του Πρωθυπουργού να αναδειχθούν οι υπαίτιοι –με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- της σημαερινής κατάστασης. Η δεύτερη διότι η συμμετοχή της σε ένα κυβερνητικό σχήμα που δε συγκαλύπτει πολιτικά πρόσωπα –όπως θεωρείται από την κοινωνία η πάγια πρακτική- θα της προσκομίσει οφέλη.

Πάνος Ρασσιάς
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ