2012-12-31 09:20:57
Για ένα πιο δύσκολο 2013 προειδοποιεί τους συμπατριώτες της η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, καλώντας τους να δείξουν υπομονή και κουράγιο, στο διάγγελμά της για το νέο έτος.
«Το οικονομικό περιβάλλον δεν θα είναι πιο εύκολο αλλά πιο δύσκολο το επόμενο έτος. Αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, αλλά αντίθετα να μας παρακινεί», αναφέρει η κ. Μέρκελ στο μήνυμά της, το οποίο αναμένεται να μεταδοθεί από την τηλεόραση σήμερα το βράδυ.
Επικαλούμενη την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η γερμανίδα καγκελάριος απευθύνει έκκληση για υπομονή. «Οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίσαμε (στην Ευρώπη) αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα. Αλλά έχουμε ακόμα ανάγκη από πολλή υπομονή. Η κρίση βρίσκεται ακόμα μακριά από το να έχει ξεπεραστεί», εκτιμά η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με το κείμενο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους.
ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο
***
«Ποδαρικό» με ελέγχους για το κλείσιμο του προϋπολογισμού, την υλοποίηση κρίσιμων θεμάτων, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του Δημοσίου, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, κάνει αμέσως μετά τις γιορτές η τρόικα.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αναμένονται αμέσως μετά τη γιορτή των Θεοφανίων, ώστε να αρχίσει ο έλεγχος της προόδου των μέτρων που συμφωνήθηκαν για τη διετία 2013-2014. Μετά τις 15 του μήνα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα και η ηγεσία των ελεγκτών, η οποία ανάλογα με τα ευρήματα του ελέγχου θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση του επόμενου τμήματος, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, από το δάνειο της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Οι πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, με θέμα το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον προϋπολογισμό, του Νοεμβρίου, το Δημόσιο θα πρέπει να βεβαιώσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου έσοδα συνολικού ύψους 6,53 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένονται από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών φόρου εισοδήματος, των τελών κυκλοφορίας και της δόσης από το ΦΠΑ
Στον τομέα των δαπανών, τα πράγματα δείχνουν πιο καλά. Με εξαίρεση τις δαπάνες για τόκους, οι οποίες είναι εκ των προτέρων «κλειδωμένες», οι πρωτογενείς δαπάνες, ένα μήνα πριν από το κλείσιμο του χρόνου, εμφανίζονταν μικρότερες κατά 461 εκατ. ευρώ και τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 170 εκατ. ευρώ. Στόχος της τρόικας είναι να διαπιστώσει ποιες από αυτές τις δαπάνες είναι πραγματική περικοπή (όπως π.χ. η περικοπή που έγινε στους ΟΤΑ) και ποιες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου που θα πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους μήνες. Μαζί θα γίνει και η επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο εν μέρει παραβιάστηκε, αφού από τα 2 δισ. που ήταν υπολογισμένα να δοθούν έως το τέλος του 2012 έχει δοθεί μόνο το 1 δισ. ευρώ.
Αναπτυξιακά επώδυνη αλλά δημοσιονομικά ωφέλιμη είναι και η σημαντική υστέρηση που αναμένεται να έχει για πρώτη φορά το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων στην εκτέλεσή του. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερες. Από τα χρήματα αυτά, το 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ και άλλα 200 εκατ. ευρώ από την αναστολή επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου λόγω της οικονομικής κρίσης. Κεφάλαιο, και μάλιστα μεγάλο, στους ελέγχους που θα γίνουν είναι η ροή στοιχείων και τα αποτελέσματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Οι αποκλίσεις που έχουν για άλλη μια χρονιά τα ασφαλιστικά ταμεία, το νέο οικονομικό παρατηρητήριο των ΟΤΑ και η θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τις ΔΕΚΟ θα απασχολήσουν αρκετές ώρες από την εξέταση των ανθρώπων της τρόικας.
Φορολογικό
Μετά το κλείσιμο του προϋπολογισμού, η τρόικα θα εξετάσει την πορεία ψήφισης και τα επιμέρους θέματα υλοποίησης του νέου φορολογικού νόμου, όπως αυτός θα ισχύσει μετά το τέλος του Ιανουαρίου, όπως ορίζεται στο μνημόνιο. Στόχος θα είναι, από τις υπό ψήφιση διατάξεις να οριστούν τριμηνιαίοι στόχοι είσπραξης από το σύνολο των μέτρων, ώστε να γίνεται τακτικότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια η συλλογή στοιχείων και αν υπάρξουν αποκλίσεις, οι αυτόματες διορθώσεις που επιβάλλει το πρόγραμμα.
Παράλληλα θα ενημερωθούν και για την πορεία υλοποίησης του δεύτερου μέρους του φορολογικού νομοσχεδίου που θα δοθεί στη δημοσιότητα το Μάιο και θα αφορά στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. Με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης των τεχνικών κλιμακίων Ε.Ε. και ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, η τρόικα θεωρεί το δεύτερο κομμάτι του φορολογικού πολύ πιο σημαντικό από ό,τι το πρώτο.
Αποκρατικοποιήσεις
Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι ένα από αυτά στα οποία η τρόικα δίνει τη μέγιστη προτεραιότητα. Στη βασική κριτική τους οι εκπρόσωποι των δανειστών τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα απεμπλοκής του Ταμείου από πολιτικές παρεμβάσεις και διαδικασίες οι οποίες καθυστερούν την πρόοδο αποκρατικοποιήσεων.
Η ενημέρωση που είχαν για την καθυστέρηση του διαγωνισμού της ΕΥΑΘ, λόγω της αδυναμίας της επιτροπής οικονομικών της Βουλής να ορίσει ημερομηνία για την συζήτηση, θα επαναφέρει το θέμα του μικρότερου πολιτικού ελέγχου. Παράλληλα θα ζητήσουν να μάθουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις του 2013 (ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ), αλλά και το χρονοδιάγραμμα του πρώτου τριμήνου μέσα στο οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουν άλλες 13 μεγάλες και μικρότερες αποκρατικοποιήσεις.
Τάσος Δασόπουλος - [email protected]
Αμεση εξυγίανση στο δημόσιο τομέα
Ενα ακόμη θέμα εξέτασης το οποίο έχει προαναγγείλει η τρόικα είναι η πορεία υλοποίησης για την εξυγίανση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πρώτο αίτημα θα είναι ο επαναπροσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και οι τρίμηνοι στόχοι αποχωρήσεων του 2013. Θα εξεταστεί επίσης η εφαρμογή του θεσμού της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία και η πορεία υλοποίησης της διαθεσιμότητας κυρίως υπαλλήλων των ΟΤΑ.
Η υλοποίηση της μείωσης των οργανισμών θέσεων σε υπουργεία και δημόσιους φορείς, αλλά και τα νέα οργανογράμματα που θα οδηγήσουν στο να ανακοινωθούν οι θέσεις που θα παραμείνουν και αυτές που θα καταργηθούν οριστικά στο δημόσιο τομέα. Το ίδιο και για τις επιχορηγούμενες από τον προϋπολογισμό ΔΕΚΟ ειδικά της συγκοινωνιακές, οι οποίες εμφανίζουν ακόμη μεγάλα ελλείμματα και οι οποίες θα πρέπει επίσης, εκτός από τη μείωση των αμοιβών, να προχωρήσουν και σε μείωση του προσωπικού τους.
Η τρόικα θα ζητήσει να μάθει επίσης και την πορεία υλοποίησης της μείωσης προσωπικού στον τομέα της παιδείας που θα αφορά τη συγχώνευση τμημάτων και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη μείωση των ωρομίσθιων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά στα νοσοκομεία, θα πρέπει να εξεταστεί το ποσοστό και λειτουργικότητα της μηχανοργάνωσής τους και σε συνδυασμό με την υπηρεσία ηλεκτρονικών προμηθειών που χειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών. Παράλληλα με τα νοσοκομεία, η τρόικα θα ζητήσει να μάθει αν και πώς υλοποιήθηκε η προαπαιτούμενη δράση για τη μείωση των τιμών φαρμάκων με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων κρατών μελών της Ε.Ε.
Μέχρι τον Απρίλιο αυξήσεις των μ/κ
Το δεύτερο θέμα που δίνει η έμφαση η τρόικα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η διαδικασία αυτή έχει επόμενο στάδιο τη διαδικασία του διαχωρισμού του Τ.Τ. σε καλή και κακή τράπεζα και την απορρόφηση της από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες.
Με βάση τις συμφωνημένες υποχρεώσεις μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας [ΤΧΣ] θα έπρεπε να έχει καταγράψει σε συνεργασία με τους ιδιώτες μετόχους όλα τα απαιτούμενα χρηματοοικονομικά εργαλεία (warrants, CoCos) μετατρέψιμα σε μετοχές και τα ακριβή ποσά στα οποία θα χρησιμοποιηθεί κάθε ένα από αυτά ώστε να καλυφθεί το 10% της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καθώς επίσης και η αντίστοιχη διαδικασία για τις μικρότερες τράπεζες στις οποίες δεν θα συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με βάση το μνημόνιο, οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέχρι και το τέλος Απριλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ανακεφαλαιωθεί από τους μετόχους τους ή να έχουν συγχωνευτεί μεταξύ τους ή με κάποια από στις συστημικές τράπεζες και οι μικρότερες εμπορικές τράπεζες χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ.
Περικοπή των εφάπαξ
Η εφαρμογή της περικοπής των εφάπαξ των επιδομάτων και των συντάξεων με παράλληλη την αύξηση των ορίων ηλικία από τα 65 στα 67 χρόνια και ειδικότερα η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων θα είναι ένα ακόμη από τα θέματα για τα οποία θα εξεταστεί το υπουργείο Εργασίας. Οι άνθρωποι της τρόικας έχουν ζητήσει να μάθουν και σε αυτό το θέμα αν μετά και την ψήφιση των σχετικών νόμων τα μέτρα είναι λειτουργικά ή χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις. Εχουν ζητήσει επίσης ένα τριμηνιαίο πρόγραμμα για τις αναμενόμενες εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων. I-Reporter
«Το οικονομικό περιβάλλον δεν θα είναι πιο εύκολο αλλά πιο δύσκολο το επόμενο έτος. Αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει, αλλά αντίθετα να μας παρακινεί», αναφέρει η κ. Μέρκελ στο μήνυμά της, το οποίο αναμένεται να μεταδοθεί από την τηλεόραση σήμερα το βράδυ.
Επικαλούμενη την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η γερμανίδα καγκελάριος απευθύνει έκκληση για υπομονή. «Οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίσαμε (στην Ευρώπη) αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα. Αλλά έχουμε ακόμα ανάγκη από πολλή υπομονή. Η κρίση βρίσκεται ακόμα μακριά από το να έχει ξεπεραστεί», εκτιμά η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με το κείμενο που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους.
ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο
***
«Ποδαρικό» με ελέγχους για το κλείσιμο του προϋπολογισμού, την υλοποίηση κρίσιμων θεμάτων, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του Δημοσίου, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, κάνει αμέσως μετά τις γιορτές η τρόικα.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αναμένονται αμέσως μετά τη γιορτή των Θεοφανίων, ώστε να αρχίσει ο έλεγχος της προόδου των μέτρων που συμφωνήθηκαν για τη διετία 2013-2014. Μετά τις 15 του μήνα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα και η ηγεσία των ελεγκτών, η οποία ανάλογα με τα ευρήματα του ελέγχου θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση του επόμενου τμήματος, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, από το δάνειο της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Οι πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, με θέμα το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον προϋπολογισμό, του Νοεμβρίου, το Δημόσιο θα πρέπει να βεβαιώσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου έσοδα συνολικού ύψους 6,53 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένονται από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών φόρου εισοδήματος, των τελών κυκλοφορίας και της δόσης από το ΦΠΑ
Στον τομέα των δαπανών, τα πράγματα δείχνουν πιο καλά. Με εξαίρεση τις δαπάνες για τόκους, οι οποίες είναι εκ των προτέρων «κλειδωμένες», οι πρωτογενείς δαπάνες, ένα μήνα πριν από το κλείσιμο του χρόνου, εμφανίζονταν μικρότερες κατά 461 εκατ. ευρώ και τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 170 εκατ. ευρώ. Στόχος της τρόικας είναι να διαπιστώσει ποιες από αυτές τις δαπάνες είναι πραγματική περικοπή (όπως π.χ. η περικοπή που έγινε στους ΟΤΑ) και ποιες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου που θα πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους μήνες. Μαζί θα γίνει και η επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο εν μέρει παραβιάστηκε, αφού από τα 2 δισ. που ήταν υπολογισμένα να δοθούν έως το τέλος του 2012 έχει δοθεί μόνο το 1 δισ. ευρώ.
Αναπτυξιακά επώδυνη αλλά δημοσιονομικά ωφέλιμη είναι και η σημαντική υστέρηση που αναμένεται να έχει για πρώτη φορά το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων στην εκτέλεσή του. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερες. Από τα χρήματα αυτά, το 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ και άλλα 200 εκατ. ευρώ από την αναστολή επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου λόγω της οικονομικής κρίσης. Κεφάλαιο, και μάλιστα μεγάλο, στους ελέγχους που θα γίνουν είναι η ροή στοιχείων και τα αποτελέσματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Οι αποκλίσεις που έχουν για άλλη μια χρονιά τα ασφαλιστικά ταμεία, το νέο οικονομικό παρατηρητήριο των ΟΤΑ και η θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τις ΔΕΚΟ θα απασχολήσουν αρκετές ώρες από την εξέταση των ανθρώπων της τρόικας.
Φορολογικό
Μετά το κλείσιμο του προϋπολογισμού, η τρόικα θα εξετάσει την πορεία ψήφισης και τα επιμέρους θέματα υλοποίησης του νέου φορολογικού νόμου, όπως αυτός θα ισχύσει μετά το τέλος του Ιανουαρίου, όπως ορίζεται στο μνημόνιο. Στόχος θα είναι, από τις υπό ψήφιση διατάξεις να οριστούν τριμηνιαίοι στόχοι είσπραξης από το σύνολο των μέτρων, ώστε να γίνεται τακτικότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια η συλλογή στοιχείων και αν υπάρξουν αποκλίσεις, οι αυτόματες διορθώσεις που επιβάλλει το πρόγραμμα.
Παράλληλα θα ενημερωθούν και για την πορεία υλοποίησης του δεύτερου μέρους του φορολογικού νομοσχεδίου που θα δοθεί στη δημοσιότητα το Μάιο και θα αφορά στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. Με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης των τεχνικών κλιμακίων Ε.Ε. και ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, η τρόικα θεωρεί το δεύτερο κομμάτι του φορολογικού πολύ πιο σημαντικό από ό,τι το πρώτο.
Αποκρατικοποιήσεις
Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι ένα από αυτά στα οποία η τρόικα δίνει τη μέγιστη προτεραιότητα. Στη βασική κριτική τους οι εκπρόσωποι των δανειστών τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα απεμπλοκής του Ταμείου από πολιτικές παρεμβάσεις και διαδικασίες οι οποίες καθυστερούν την πρόοδο αποκρατικοποιήσεων.
Η ενημέρωση που είχαν για την καθυστέρηση του διαγωνισμού της ΕΥΑΘ, λόγω της αδυναμίας της επιτροπής οικονομικών της Βουλής να ορίσει ημερομηνία για την συζήτηση, θα επαναφέρει το θέμα του μικρότερου πολιτικού ελέγχου. Παράλληλα θα ζητήσουν να μάθουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις του 2013 (ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ), αλλά και το χρονοδιάγραμμα του πρώτου τριμήνου μέσα στο οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουν άλλες 13 μεγάλες και μικρότερες αποκρατικοποιήσεις.
Τάσος Δασόπουλος - [email protected]
Αμεση εξυγίανση στο δημόσιο τομέα
Ενα ακόμη θέμα εξέτασης το οποίο έχει προαναγγείλει η τρόικα είναι η πορεία υλοποίησης για την εξυγίανση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πρώτο αίτημα θα είναι ο επαναπροσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και οι τρίμηνοι στόχοι αποχωρήσεων του 2013. Θα εξεταστεί επίσης η εφαρμογή του θεσμού της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία και η πορεία υλοποίησης της διαθεσιμότητας κυρίως υπαλλήλων των ΟΤΑ.
Η υλοποίηση της μείωσης των οργανισμών θέσεων σε υπουργεία και δημόσιους φορείς, αλλά και τα νέα οργανογράμματα που θα οδηγήσουν στο να ανακοινωθούν οι θέσεις που θα παραμείνουν και αυτές που θα καταργηθούν οριστικά στο δημόσιο τομέα. Το ίδιο και για τις επιχορηγούμενες από τον προϋπολογισμό ΔΕΚΟ ειδικά της συγκοινωνιακές, οι οποίες εμφανίζουν ακόμη μεγάλα ελλείμματα και οι οποίες θα πρέπει επίσης, εκτός από τη μείωση των αμοιβών, να προχωρήσουν και σε μείωση του προσωπικού τους.
Η τρόικα θα ζητήσει να μάθει επίσης και την πορεία υλοποίησης της μείωσης προσωπικού στον τομέα της παιδείας που θα αφορά τη συγχώνευση τμημάτων και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη μείωση των ωρομίσθιων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά στα νοσοκομεία, θα πρέπει να εξεταστεί το ποσοστό και λειτουργικότητα της μηχανοργάνωσής τους και σε συνδυασμό με την υπηρεσία ηλεκτρονικών προμηθειών που χειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών. Παράλληλα με τα νοσοκομεία, η τρόικα θα ζητήσει να μάθει αν και πώς υλοποιήθηκε η προαπαιτούμενη δράση για τη μείωση των τιμών φαρμάκων με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων κρατών μελών της Ε.Ε.
Μέχρι τον Απρίλιο αυξήσεις των μ/κ
Το δεύτερο θέμα που δίνει η έμφαση η τρόικα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η διαδικασία αυτή έχει επόμενο στάδιο τη διαδικασία του διαχωρισμού του Τ.Τ. σε καλή και κακή τράπεζα και την απορρόφηση της από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες.
Με βάση τις συμφωνημένες υποχρεώσεις μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας [ΤΧΣ] θα έπρεπε να έχει καταγράψει σε συνεργασία με τους ιδιώτες μετόχους όλα τα απαιτούμενα χρηματοοικονομικά εργαλεία (warrants, CoCos) μετατρέψιμα σε μετοχές και τα ακριβή ποσά στα οποία θα χρησιμοποιηθεί κάθε ένα από αυτά ώστε να καλυφθεί το 10% της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καθώς επίσης και η αντίστοιχη διαδικασία για τις μικρότερες τράπεζες στις οποίες δεν θα συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με βάση το μνημόνιο, οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέχρι και το τέλος Απριλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ανακεφαλαιωθεί από τους μετόχους τους ή να έχουν συγχωνευτεί μεταξύ τους ή με κάποια από στις συστημικές τράπεζες και οι μικρότερες εμπορικές τράπεζες χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ.
Περικοπή των εφάπαξ
Η εφαρμογή της περικοπής των εφάπαξ των επιδομάτων και των συντάξεων με παράλληλη την αύξηση των ορίων ηλικία από τα 65 στα 67 χρόνια και ειδικότερα η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων θα είναι ένα ακόμη από τα θέματα για τα οποία θα εξεταστεί το υπουργείο Εργασίας. Οι άνθρωποι της τρόικας έχουν ζητήσει να μάθουν και σε αυτό το θέμα αν μετά και την ψήφιση των σχετικών νόμων τα μέτρα είναι λειτουργικά ή χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις. Εχουν ζητήσει επίσης ένα τριμηνιαίο πρόγραμμα για τις αναμενόμενες εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανακοινώθηκε ο μόνιμος πληθυσμός - Μείον 2.000 το Αγρίνιο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βόμβα σε αυτοκίνητο αστυνομικού στη Βόρεια Ιρλανδία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ