2012-12-31 10:06:14
Φωτογραφία για ''ΠΟΔΑΡΙΚΟ'' ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
«Ποδαρικό» με ελέγχους για το κλείσιμο του προϋπολογισμού, την υλοποίηση κρίσιμων θεμάτων, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση του Δημοσίου, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, κάνει αμέσως μετά τις γιορτές η τρόικα.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αναμένονται αμέσως μετά τη γιορτή των Θεοφανίων, ώστε να αρχίσει ο έλεγχος της προόδου των μέτρων που συμφωνήθηκαν για τη διετία 2013-2014. Μετά τις 15 του μήνα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα και η ηγεσία των ελεγκτών, η οποία ανάλογα με τα ευρήματα του ελέγχου θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση του επόμενου τμήματος, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, από το δάνειο της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Οι πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, με θέμα το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον προϋπολογισμό, του Νοεμβρίου, το Δημόσιο θα πρέπει να βεβαιώσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου έσοδα συνολικού ύψους 6,53 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένονται από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών φόρου εισοδήματος, των τελών κυκλοφορίας και της δόσης από το ΦΠΑ


Στον τομέα των δαπανών, τα πράγματα δείχνουν πιο καλά. Με εξαίρεση τις δαπάνες για τόκους, οι οποίες είναι εκ των προτέρων «κλειδωμένες», οι πρωτογενείς δαπάνες, ένα μήνα πριν από το κλείσιμο του χρόνου, εμφανίζονταν μικρότερες κατά 461 εκατ. ευρώ και τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 170 εκατ. ευρώ. Στόχος της τρόικας είναι να διαπιστώσει ποιες από αυτές τις δαπάνες είναι πραγματική περικοπή (όπως π.χ. η περικοπή που έγινε στους ΟΤΑ) και ποιες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου που θα πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους μήνες. Μαζί θα γίνει και η επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο εν μέρει παραβιάστηκε, αφού από τα 2 δισ. που ήταν υπολογισμένα να δοθούν έως το τέλος του 2012 έχει δοθεί μόνο το 1 δισ. ευρώ.

Αναπτυξιακά επώδυνη αλλά δημοσιονομικά ωφέλιμη είναι και η σημαντική υστέρηση που αναμένεται να έχει για πρώτη φορά το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων στην εκτέλεσή του. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων θα είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερες. Από τα χρήματα αυτά, το 1,3 δισ. ευρώ αναμένεται να αφορά συγχρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ και άλλα 200 εκατ. ευρώ από την αναστολή επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου λόγω της οικονομικής κρίσης. Κεφάλαιο, και μάλιστα μεγάλο, στους ελέγχους που θα γίνουν είναι η ροή στοιχείων και τα αποτελέσματα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι αποκλίσεις που έχουν για άλλη μια χρονιά τα ασφαλιστικά ταμεία, το νέο οικονομικό παρατηρητήριο των ΟΤΑ και η θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τις ΔΕΚΟ θα απασχολήσουν αρκετές ώρες από την εξέταση των ανθρώπων της τρόικας.

Φορολογικό

Μετά το κλείσιμο του προϋπολογισμού, η τρόικα θα εξετάσει την πορεία ψήφισης και τα επιμέρους θέματα υλοποίησης του νέου φορολογικού νόμου, όπως αυτός θα ισχύσει μετά το τέλος του Ιανουαρίου, όπως ορίζεται στο μνημόνιο. Στόχος θα είναι, από τις υπό ψήφιση διατάξεις να οριστούν τριμηνιαίοι στόχοι είσπραξης από το σύνολο των μέτρων, ώστε να γίνεται τακτικότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια η συλλογή στοιχείων και αν υπάρξουν αποκλίσεις, οι αυτόματες διορθώσεις που επιβάλλει το πρόγραμμα.

Παράλληλα θα ενημερωθούν και για την πορεία υλοποίησης του δεύτερου μέρους του φορολογικού νομοσχεδίου που θα δοθεί στη δημοσιότητα το Μάιο και θα αφορά στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. Με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης των τεχνικών κλιμακίων Ε.Ε. και ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, η τρόικα θεωρεί το δεύτερο κομμάτι του φορολογικού πολύ πιο σημαντικό από ό,τι το πρώτο.

Αποκρατικοποιήσεις

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι ένα από αυτά στα οποία η τρόικα δίνει τη μέγιστη προτεραιότητα. Στη βασική κριτική τους οι εκπρόσωποι των δανειστών τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα απεμπλοκής του Ταμείου από πολιτικές παρεμβάσεις και διαδικασίες οι οποίες καθυστερούν την πρόοδο αποκρατικοποιήσεων.

Η ενημέρωση που είχαν για την καθυστέρηση του διαγωνισμού της ΕΥΑΘ, λόγω της αδυναμίας της επιτροπής οικονομικών της Βουλής να ορίσει ημερομηνία για την συζήτηση, θα επαναφέρει το θέμα του μικρότερου πολιτικού ελέγχου. Παράλληλα θα ζητήσουν να μάθουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις του 2013 (ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ), αλλά και το χρονοδιάγραμμα του πρώτου τριμήνου μέσα στο οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουν άλλες 13 μεγάλες και μικρότερες αποκρατικοποιήσεις.

Αμεση εξυγίανση στο δημόσιο τομέα

Ενα ακόμη θέμα εξέτασης το οποίο έχει προαναγγείλει η τρόικα είναι η πορεία υλοποίησης για την εξυγίανση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πρώτο αίτημα θα είναι ο επαναπροσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και οι τρίμηνοι στόχοι αποχωρήσεων του 2013. Θα εξεταστεί επίσης η εφαρμογή του θεσμού της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία και η πορεία υλοποίησης της διαθεσιμότητας κυρίως υπαλλήλων των ΟΤΑ.

Η υλοποίηση της μείωσης των οργανισμών θέσεων σε υπουργεία και δημόσιους φορείς, αλλά και τα νέα οργανογράμματα που θα οδηγήσουν στο να ανακοινωθούν οι θέσεις που θα παραμείνουν και αυτές που θα καταργηθούν οριστικά στο δημόσιο τομέα. Το ίδιο και για τις επιχορηγούμενες από τον προϋπολογισμό ΔΕΚΟ ειδικά της συγκοινωνιακές, οι οποίες εμφανίζουν ακόμη μεγάλα ελλείμματα και οι οποίες θα πρέπει επίσης, εκτός από τη μείωση των αμοιβών, να προχωρήσουν και σε μείωση του προσωπικού τους.

Η τρόικα θα ζητήσει να μάθει επίσης και την πορεία υλοποίησης της μείωσης προσωπικού στον τομέα της παιδείας που θα αφορά τη συγχώνευση τμημάτων και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ και τη μείωση των ωρομίσθιων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά στα νοσοκομεία, θα πρέπει να εξεταστεί το ποσοστό και λειτουργικότητα της μηχανοργάνωσής τους και σε συνδυασμό με την υπηρεσία ηλεκτρονικών προμηθειών που χειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών. Παράλληλα με τα νοσοκομεία, η τρόικα θα ζητήσει να μάθει αν και πώς υλοποιήθηκε η προαπαιτούμενη δράση για τη μείωση των τιμών φαρμάκων με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων κρατών μελών της Ε.Ε.

Μέχρι τον Απρίλιο αυξήσεις των μ/κ

Το δεύτερο θέμα που δίνει η έμφαση η τρόικα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η διαδικασία αυτή έχει επόμενο στάδιο τη διαδικασία του διαχωρισμού του Τ.Τ. σε καλή και κακή τράπεζα και την απορρόφηση της από τον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες.

Με βάση τις συμφωνημένες υποχρεώσεις μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας [ΤΧΣ] θα έπρεπε να έχει καταγράψει σε συνεργασία με τους ιδιώτες μετόχους όλα τα απαιτούμενα χρηματοοικονομικά εργαλεία (warrants, CoCos) μετατρέψιμα σε μετοχές και τα ακριβή ποσά στα οποία θα χρησιμοποιηθεί κάθε ένα από αυτά ώστε να καλυφθεί το 10% της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, καθώς επίσης και η αντίστοιχη διαδικασία για τις μικρότερες τράπεζες στις οποίες δεν θα συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με βάση το μνημόνιο, οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέχρι και το τέλος Απριλίου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ανακεφαλαιωθεί από τους μετόχους τους ή να έχουν συγχωνευτεί μεταξύ τους ή με κάποια από στις συστημικές τράπεζες και οι μικρότερες εμπορικές τράπεζες χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ.

Περικοπή των εφάπαξ

Η εφαρμογή της περικοπής των εφάπαξ των επιδομάτων και των συντάξεων με παράλληλη την αύξηση των ορίων ηλικία από τα 65 στα 67 χρόνια και ειδικότερα η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων θα είναι ένα ακόμη από τα θέματα για τα οποία θα εξεταστεί το υπουργείο Εργασίας. Οι άνθρωποι της τρόικας έχουν ζητήσει να μάθουν και σε αυτό το θέμα αν μετά και την ψήφιση των σχετικών νόμων τα μέτρα είναι λειτουργικά ή χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις. Έχουν ζητήσει επίσης ένα τριμηνιαίο πρόγραμμα για τις αναμενόμενες εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή των μέτρων.

Μεγάλα φορολογικά βάρη

Νέο σκηνικό στη φορολογία εισοδήματος διαμορφώνει το 2013, για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου αναζητούνται επιπλέον έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 11 Ιανουαρίου.

Η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων θα κληθεί να πληρώσει αυξημένους φόρους, λόγω της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και της διατήρησης των τεκμηρίων, αφού και η χορήγηση επιδόματος ακόμη και σε οικογένειες με ένα παιδί δεν μειώνει τις επιβαρύνσεις, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του «λογαριασμού» καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις Ο.Ε. και Ε.Ε., αλλά και οι μεγάλες Α.Ε. και ΕΠΕ, εφόσον δεν μοιράζουν μερίσματα.

Από 20% σε 26%

Συγκεκριμένα, φοροελαφρύνσεις θα προκύψουν μόνο για τις Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ που διανέμουν μέρισμα, καθώς για τις υπόλοιπες αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης από το 20% στο 26%. Μέτρο που χαρακτηρίζεται από την αγορά ως αντιαναπτυξιακό, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, καθώς το μέγα ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η προσέλκυση επενδύσεων που θα δώσουν νέα ώθηση στην παραγωγική διαδικασία και θα δημιουργήσουν, φυσικά, και νέες θέσεις εργασίας, διαμορφώνοντας έτσι ένα ισχυρό ανάχωμα στην ύφεση και στην ανεργία.

Παρ' όλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο, αγνοώντας προφανώς τα προβλήματα της αγοράς και των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν -παρά την ύφεση- καταφέρει να κρατηθούν όρθιες στην κρίση, προχωρά στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους από το 20% στο 26%, την ώρα μάλιστα που γνωρίζει τα φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν στις γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν γίνει πόλος έλξης ξένων επενδύσεων.

Δεδομένο είναι, εξάλλου, ότι οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 φέρνουν έξτρα φόρους στους περισσότερους φορολογουμένους. Περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα και με εισοδήματα πάνω από 23.000 ευρώ και άλλο 1.000.000 μισθωτοί με 1 ή περισσότερα τέκνα και ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους λόγω της κατάργησης του βασικού αφορολογήτου των 5.000 και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Ολοι δε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τα μηνιαία τους εισοδήματα να μειώνονται ακόμη περισσότερο, αφού μόνο η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας θα αυξήσει την παρακράτηση φόρου από 3% έως και 185%!

Από την άλλη πλευρά, οι αλλαγές στη φορολογία φέρνουν πρόσθετους φόρους σε ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ, καθώς και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα τεκμήρια διαβίωσης παραμένουν τα ίδια, ενώ καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές, αφού διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις φόρου για νοσήλια, ιατρικά έξοδα, δωρεές και διατροφή από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Οσον αφορά στο μέτρο των αποδείξεων, τελικά, θα διατηρηθεί και το 2013 και έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους για να πάρουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Αναλυτικότερα, πάντως, ο νέος φορολογικός «οδηγός» του 2013 περιλαμβάνει τις κατωτέρω ανατροπές:

Καταθέσεις - μετοχές

Με συντελεστή 15% θα φορολογούνται από το νέο έτος οι τόκοι των καταθέσεων. Στους τόκους που καταβάλλονται από φυσικά πρόσωπα στην αλλοδαπή, ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%, όταν δικαιούχος είναι φυσικό, και με συντελεστή 33%, όταν δικαιούχος είναι νομικό πρόσωπο.

Οι υπεραξίες που θα προκύπτουν από την πώληση εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών θα φορολογούνται από την 1η Απριλίου 2013 με συντελεστή 20%, ταυτόχρονα όμως οι πωλητές των μετοχών θα επιβαρύνονται και με το φόρο 0,2% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο οποίος θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Επιχειρήσεις

Αλλάζει η φορολογία των κερδών για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ, αφού το νέο καθεστώς διαμορφώνεται ως εξής:

**τα αδιανέμητα κέρδη των εταιρειών φορολογούνται με συντελεστή 26% από 20% που ισχύει σήμερα,

**στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από 25% που ανέρχεται σήμερα,

Αυτονόητο είναι ότι οι Α.Ε., που δεν θα διανείμουν κέρδη, καθώς σκοπεύουν να σχηματίσουν αποθεματικά για τη δημιουργία νέων επενδύσεων, θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα, αφού αυξάνεται η φορολόγησή τους από το 20% στο 26%.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται και η φορολογία των κερδών των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων εταιρειών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας). Συγκεκριμένα, ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ.

Συντελεστές για μισθωτούς-συνταξιούχους

Με τρεις συντελεστές θα φορολογείται το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, από οκτώ μέχρι σήμερα, καθώς θεσπίζεται συντελεστής 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% για εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ και 42% για υψηλότερα εισοδήματα.

Με τις νέες ρυθμίσεις επιβαρύνσεις προκύπτουν:

* για τις οικογένειες με ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα άνω των 23.000 ευρώ,

* για οικογένειες με δυο παιδιά και εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ

* για οικογένειες με τρία παιδιά και οικογενειακό εισόδημα άνω των 21.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο για τα παιδιά, πάντως, αντικαθίσταται από το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, που καθορίζεται σε 40 ευρώ ανά μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Ταυτόχρονα, θεσπίζεται αποκλειστικά για τα εξαρτώμενα τέκνα από το τρίτο τέκνο και πάνω, ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται σε 500 ευρώ κατ' έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45 000 ευρώ.

Το ποσό του φόρου που προκύπτει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους μειώνεται κατά ποσοστό 10% για τις ιατρικές δαπάνες και επίδομα διατροφής.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Τα καθαρά εισοδήματα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα, θα φορολογούνται κλιμακωτά με συντελεστές 26% μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ και 33% για το τυχόν υπόλοιπο ποσό. Για τους νέους επιτηδευματίες, κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος.

Το θετικό είναι ότι θα εκπίπτουν στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θα φορολογούνται ως μισθωτοί και όχι ως επιτηδευματίες, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Εχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους και

-τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% των ακαθάριστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι με «μπλοκάκια» δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταχωρίζουν δαπάνες στα βιβλία τους και να μειώνουν το ακαθάριστο εισόδημά τους από την παροχή υπηρεσιών με την έκπτωση των συγκεκριμένων δαπανών.

Τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται για τους αυτοαπασχολούμενους, από 500 σε 650 ευρώ, ενώ για τις εταιρείες αυξάνεται από 500 σε 1.000 ευρώ για την κύρια επαγγελματική εγκατάσταση και από 300 σε 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Οι αυξήσεις στα ποσά του τέλους επιτηδεύματος θα ισχύσουν αναδρομικά για τη χρήση του 2012, δηλαδή τα αυξημένα ποσά θα καταβληθούν το 2013.

Ναυτικοί

Αυξάνονται οι συντελεστές αυτοτελούς φόρου που επιβάλλονται στους μισθούς, τους οποίους αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, από 6% σε 15% για τους αξιωματικούς και από 3% σε 10% για τους ανήκοντες στα κατώτερα πληρώματα.

Αγρότες

Τα καθαρά γεωργικά εισοδήματα θα φορολογούνται από το 2014 με 13% από το πρώτο ευρώ. Όλοι αγρότες θα υποχρεωθούν από το 2014 να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις πώλησης αγαθών. Ειδικά για τη χρήση 2013 (οικονομικό έτος 2014) οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθών.

naftemporiki.gr
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ