2012-12-31 11:56:07
Ότι και να πει κανείς για τα μέρη αυτά, είναι λίγο... Πραγματικά τα λατρεύουμε και μαζί μας εμάς τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Απίστευτη βλάστηση, ωραία σπίτια, διασκέδαση, χιονοδρομικό κέντρο και η φύση... σε μεγάλα κέφια! Απολαύστε την!
Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο στις πλαγιές του Κόζιακα 13 χιλιόμετρα μετά την Πύλη και σε υψόμετρο 900 μέτρων φτάνουμε στην Ελάτη , το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων και το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν μέχρι το 1955 Τύρνα.
Χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο , η Ελάτη διαθέτει σήμερα όλες εκείνες τις υποδομές και προδιαγραφές που την αναδεικνύουν ως τουριστικό προορισμό «πρώτης γραμμής» για όλες τις εποχές του έτους. Παρέχει στον επισκέπτη ένα μοναδικού κάλους φυσικό περιβάλλον, φιλοξενία σε άφθονα γραφικά καταλύματα , και ανεπανάληπτους για τις παραδοσιακές γεύσεις τους χώρους εστίασης. Είναι το ορμητήριο για μοναδικές σε ομορφιά διαδρομές, μέσα στο πυκνό ελατόδασος , για οδηγούς και πεζοπόρους.
Η πλατεία του χωριού
Η Ελάτη χιονισμένη
Σε υψόμετρο 1090 μέτρων και απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα, μετά την Ελάτη , συναντούμε το χωριό Περτούλι. Εξίσου ονομαστό θέρετρο, για αυτούς που ψάχνουν κάτι πιο ήρεμο. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού αποτελούσε στο παρελθόν τόπο συνάθροισης των κτηνοτρόφων της περιοχής.
Σήμερα αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει είναι τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες ή πέτρινες στέγες. Το Περτούλι είναι λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένο από την κοντινή Ελάτη , με λιγότερα αλλά υψηλότερης ποιότητος και αισθητικής καταλύματα.
Διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο το οποίο λειτουργεί στη θέση «Λιβάδια Περτουλίου» με μικρή σχετικά πίστα , που απευθύνεται κυρίως σε λιγότερο έμπειρους σκιέρ , εξοπλισμένη όμως με σκί-λιφτ και πρόσφατα με τελεφερίκ.
Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Στην ίδια θέση «Λιβάδια Περτουλίου» λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου επίσης μπορείτε να κάνετε ιππασία, τοξοβολία, ποδηλασία και άλλα σποτ του βουνού.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το δάσος Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα δάση ελάτης στην Ελλάδα. Σ ’αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι την εκμετάλλευση και χρήση του εν λόγω δάσους έχει με εκατονταετές συμβόλαιο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το αντάμωμα
Χιονοδρομικό κέντρο
Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα φημισμένο για το μέγεθος του, παρ’όλα αυτά υπόσχεται στους επισκέπτες του υπέροχες διαδρομές και ανεξίτηλες αναμνήσεις.
Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελείτε από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1,500μ, μία μπλε μήκους 400μ και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80μ. Επίσης υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1,170μ, ένας συρόμενος μήκους 350μ και ένα μπέιμπι λίφτ μήκους 60μ.. Ο εναέριος αναβατήρας λειτουργεί και για περιήγηση (βόλτα) πεζών δηλαδή ατόμων χωρίς εξοπλισμό σκι, επίσης υπάρχουν και δύο μηχανήματα επίστρωσης χιονιού (ρατράκ). Και όσοι δεν έχουν εξοπλισμό του σκι, υπάρχουν τέσσερα καταστήματα ενοικιάσεως. Υπάρχουν δυο σαλέ, ένα στην βάση και ένα μικρό στην κορυφή του χιονοδρομικού. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού διεξάγονται βραδιές νυχτερινού σκι. Υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος πάρκινγκ στη βάση του χιονοδρομικού και η πρόσβαση είναι ασφαλής και άνετη χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Αποστάσεις:
Χιονοδρομικό - Τρίκαλα: 39,5χλμ
Χιονοδρομικό - Πύλη: 26,5χλμ
Χιονοδρομικό - Ελάτη: 8,5χλμ
Χιονοδρομικό - Περτούλι: 6χλμ
Τηλέφωνο: 24340-91385
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 16:00
Αξιοθέατα
Μπορεί η Ελάτη και το Περτούλι να είναι τα μέρη που ελκύουν τον περισσότερο κόσμο, αξίζει ωστόσο να αφιερώσετε και λίγο χρόνο στα παρακάτω σημεία:
• Γεφύρι Πύλης
Δεκαοκτώ χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα προς Άρτα, βρίσκεται η πανέμορφη κωμόπολη της Πύλης (παλιότερα Πόρτα και ακόμη παλιότερα Πόρτα-Παζάρ).
Η Πύλη βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας προς τα ορεινά της Πίνδου. Τα δύο αντικριστά βουνά: Κόζιακας και Ίτανος που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό (Πορτιάτη) ποταμό σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη Πύλη, απ’ όπου και το όνομα της κωμόπολης.
Ο Άγιος Βησσαρίωνας, ο οποίος είναι πολιούχος της Πύλης, Καλαμπάκας και Τρικάλων, είναι μία μεγάλη μορφή της Χριστιανοσύνης. Δικό του έργο είναι το μονότοξο λίθινο γεφύρι επί του Πορταϊκού, στα στενά (1514 μ.Χ.). Γεφυρώνει τον Ίταμο με τον Κόζιακα και ήταν η μοναδική δίοδος των ορεινών πληθυσμών από και προς την πεδιάδα των Τρικάλων.
Από την Πύλη διέρχεστε… «θέλετε δε θέλετε» προκειμένου στη συνέχεια να μεταβείτε στην Ελάτη, το Περτούλι, τον Ασπροπόταμο, τα Στουρναραίικα, την Άρτα.
Αποστάσεις:
Γεφύρι Πύλης - Τρίκαλα: 18χλμ
Γεφύρι Πύλης - Ελάτη: 13χλμ
Γεφύρι Πύλης - Περτούλι: 27,5χλμ
Γεφύρι Πύλης - Χιονοδρομικό κέντρο: 21,5χλμ
• Γεφύρι Παλαιοκαρυάς
Η Παλαιοκαρυά βρίσκετε σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα των Τρικάλων. Είναι ένα τοπίο άγριο και εντυπωσιακό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες χαράδρες της πατρίδας μας (Βίκου, Σαμαριάς, Νέστου, Αώου). Απέχει 25χιλ. από την πόλη των Τρικάλων και 11χιλ. από την Πύλη Τρικάλων. Έχει μήκος 15χιλ.περίπου και μικρότερο πλάτος 1χιλ.Το δε βάθος αρχίζει από 1χιλ. και φτάνει το 1.5χιλ.Ολόκληρο το μήκος της χαράδρας της Παλαιοκαρυάς διαρρέετε από τον Παλαιοκαρίτη ποταμό που πηγάζει από τον αυχένα της Γκρόπας ύψους 1700μ. περίπου, και εκβάλει στον Πορταικό ποταμό. Σε σύγκριση με ποταμούς άλλων xαραδρών ο Παλαιοκαρίτης διατηρεί τα νερά του όλο τον χρόνο. Οι πλαγιές της χαράδρας είναι πετρώδεις συνήθως κατακόρυφες και το σπουδαιότερο καταπράσινες από πλούσιες συστάδες δένδρων και θάμνων που μαγεύει τον επισκέπτη δίνοντας μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα από τον καλύτερο καλλιτέχνη «τη φύση». Ο επισκέπτης υποκλίνεται στην ευρηματικότητα και την έμπνευση του Δημιουργού όπου η σύνθεση του τοπίου σε γεμίζει από θαυμασμό και σε μεταφέρει σε ονειρικές διαστάσεις.
Πλούσιες πηγές με κρυστάλλινα νερά αναβλύζουν από παντού αριστερά και δεξιά στις πλαγιές της χαράδρας. Υπάρχουν τρία οροπέδια που μπορεί κανείς να πάει είτε με όχημα είτε με τα πόδια (πεζοπορία).Το ένα είναι της Γκρόπας, το δεύτερο της Μπέης και το τρίτο του Καρβασαρά που μπορεί να δει κανείς όλο το Θεσσαλικό κάμπο . Αποτελείται από τους οικισμούς Άνω, Κάτω, Μέση Παλαιοκαρυά και Τσιμπιδέϊκα.
Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς, το φράγμα του Πορταϊκού στην Κάτω Παλαιοκαρυά, το δάσος της Κατούνας, κατάφυτο με έλατα και βαλανιδιές και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα, στολίζουν το τοπίο της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά. Το μονότοξο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς χτίστηκε σε ένα βραχώδες στένωμα του ομώνυμου φαραγγιού, για να γεφυρώσει το ρέμα της Γκρόπας, εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ Πύλης, Παλαιοκαρυάς και Μεσοχώρας.
• Μονή Δούσικου
Η Ιερά Μονή Δουσίκου κτίσθηκε το 1530 από τον Άγιο Βησσαρίωνα, Μητροπολίτη Λαρίσης στις κατάφυτες πλαγιές του Κόζιακα πάνω από την Πύλη Τρικάλων σε υψόμετρο 700 μ. και με απέραντη τη θέα προς τον θεσσαλικό κάμπο.
Κατά τον πολυκύμαντο μακραίωνα βίο της η Μονή ανέπτυξε πλουσιωτάτη εθνική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και εξελίχθηκε σ’ ένα σπουδαίο πνευματικό κέντρο με την βιβλιοθήκη της και τους λογίους μοναχούς της. Στα ζοφερά χρόνια της τουρκοκρατίας ίδρυσε ιατρείο και ανέλαβε την διεύθυνση της Ελληνικής Σχολής στα Τρίκαλα.
Σαν πολύτιμο κειμήλιο φυλάσσει την τίμια Κάρα του κτίτορα Αγίου Βησσαρίωνος. Με εντολή του Αγίου είναι άβατος για τις γυναίκες. Πανηγυρίζει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Αποστάσεις:
Μονή Δούσικου- Τρίκαλα: 23χλμ
Μονή Δούσικου - Πύλη: 5χλμ
Μονή Δούσικου - Ελάτη: 18 χλμ
Μονή Δούσικου - Περτούλι: 32,5χλμ
Μονή Δούσικου - Χιονοδρομικό κέντρο: 26,5χλμ
• Πόρτα Παναγιά
Από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό, απέναντι από την Πύλη (Πόρτα), στον παλαιό οικισμό της Πόρτα-Παναγιάς που ήταν γνωστός στην βυζαντινή εποχή ως Μεγάλαι Πύλαι.
Αποτελούσε το καθολικό σταυροπηγιακής μονής, που ετιμάτο στο όνομα της Παναγίας της Ακαταμαχήτου και η οποία διαλύθηκε κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Ο ναός ιδρύθηκε το 1283 μ.Χ. από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό τον Δούκα, νόθο γιο του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β' Δούκα.
Κατά καιρούς υπέστη διάφορες ζημιές από σεισμούς ή πυρκαγιές, ωστόσο σήμερα είναι καλά συντηρημένος. Αξιόλογες οι δύο ψηφιδωτές εικόνες του, του Χριστού (αριστερά, δηλαδή βόρεια) και της Θεοτόκου (νότια της Ωραίας Πύλης), δηλαδή αντίθετα από τη συνηθισμένη τοποθέτηση στους ορθόδοξους ναούς.
Αποστάσεις:
Πόρτα Παναγιά- Τρίκαλα: 18χλμ
Πόρτα Παναγιά - Ελάτη: 13χλμ
Πόρτα Παναγιά - Περτούλι: 27,5χλμ
Πόρτα Παναγιά - Χιονοδρομικό κέντρο: 21,5χλμ
• Καταρράκτες Δέσης
Η Δέση φαίνεται απομονωμένη, απλώς επειδή όλοι οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτήν καλύπτονται από το ελατόδασος που την περιβάλλει. Θα ανακαλύψετε τους καταρράκτες της στρίβοντας δεξιά (καθώς έρχεστε από την Ελάτη) 1,2 χλμ. πριν από το χωριό και ακολουθώντας τον στενό χωματόδρομο που περνάει από το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου και «τρυπώνει» μέσα στο δάσος.
Αυτός που αντικρίζουμε πρώτα έχει ύψος 30 μέτρα και είναι ιδιαίτερα ορμητικός, ενώ αντίθετα, ο δεύτερος ύψους 100 μέτρων δεν πέφτει με τόση ορμή.
Ο πρώτος καταρράκτης
Ο δεύτερος καταρράκτης
Αποστάσεις:
Καταρράκτες Δέσης- Τρίκαλα: 65,5χλμ
Καταρράκτες Δέσης - Ελάτη: 34,5χλμ
Καταρράκτες Δέσης - Περτούλι: 20χλμ
Καταρράκτες Δέσης - Χιονοδρομικό κέντρο: 26χλμ
• Μονή Γκούρας
Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πύλης, στο μπαλκόνι της ανατολικής πλευράς του Ίταμου, απ' όπου αγναντεύεις τον τρικαλινό κάμπο. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πήρε το όνομα Γκούρα από παρακείμενη φυσική πηγή με άφθονο νερό.
Αποστάσεις:
Μονή Γκούρας - Τρίκαλα: 21χλμ
Μονή Γκούρας - Πύλη: 3,5χλμ
Μονή Γκούρας - Ελάτη: 16,5χλμ
Μονή Γκούρας - Περτούλι: 31χλμ
Μονή Γκούρας - Χιονοδρομικό κέντρο: 25χλμ
• Μονή Τιμίου Σταυρού
Ο ναός του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ από τον οικισμό Δολιανά και 2 χλμ. από την κοινότητα Κρανιά του Ασπροποτάμου . Η περιοχή της Κρανιάς και γενικότερα της Πίνδου, από τον Ασπροπόταμο ως την Σαμαρίνα και από το Μέτσοβο ως τα Τρίκαλα, είναι περιοχή Κουτσοβλάχικων χωριών όπου οι γηραιότεροι κάτοικοι μιλούν ακόμη την βλαχική γλώσσα.
Αποστάσεις:
Μονή Τιμίου Σταυρού - Τρίκαλα: 88χλμ
Μονή Τιμίου Σταυρού - Πύλη: 70χλμ
Μονή Τιμίου Σταυρού - Ελάτη: 57 χλμ
Μονή Τιμίου Σταυρού - Περτούλι: 42,5χλμ
Μονή Τιμίου Σταυρού - Χιονοδρομικό κέντρο: 48,5χλμ
• Τρία Ποτάμια
Στην κομβική τοποθεσία «Τρία ποτάμια»δεσπόζει στο κατάφυτο περιβάλλον το νεόκτιστο πετρόκτιστο Διοικητήριο της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου. Το κτίριο περιλαμβάνει, εκτός από τις διοικητικές υπηρεσίες, κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης - εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή του «Αρκτούρου», σχολή κανό - καγιάκ, και πρόσφατα εστιατόριο - καφετέρια.
Σε αυτή την τοποθεσία ενώνονται τα δύο κύρια ρέματα, ο Κρανιώτικος και ο Ασπροπόταμος και κάνουν το μεγάλο ποτάμι, τον Αχελώο.
Αποστάσεις:
Τρία Ποτάμια - Τρίκαλα: 81χλμ
Τρία Ποτάμια – Πύλη: 63χλμ
Τρία Ποτάμια – Ελάτη: 50χλμ
Τρία Ποτάμια – Περτούλι: 35,5χλμ
Τρία Ποτάμια – Χιονοδρομικό κέντρο: 41,5χλμ
• Γεφύρι Χατζηπέτρου – βλαχόστρατα
Η Βλαχόστρατα χρησιμοποιούνταν απο τα αρχαία χρόνια ως μονοπάτι που συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο αλλά και ως τα προηγούμενα χρόνια για την μεταφορά των εμπορευμάτων.
Το μήκος της οδού που διασώζεται σήμερα είναι περίπου 1 χλμ, και βρίσκεται παράλληλα στο δασικό δρόμο Νεραιδοχωρίου – Βλάχας.
Φθάνοντας στο Νεραιδοχώρι και κατεβαίνοντας στο ποτάμι θα συναντήσετε τον παλιό μύλο του χωριού. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι της παλιάς Βλαχόστρατας ή Σκάλας το οποίο καταλήγει στο Ξυλογέφυρο. Λίγο μετά τον μύλο υπάρχει το παλιό μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Χατζηπέτρου το οποίο χτίστηκε περίπου το 1700 για να καλύψει τις τότε ανάγκες μετακίνησης.
Η θέα είναι μοναδική και παράλληλα μπορείτε να κάτσετε στα παγκάκια που διαθέτει για να την απολαύσετε. Στο τέλος του μονοπατιού θα συναντήσετε την Βρύση 'Σουλειμάν' ή Βρύση Φτελιά όπως ονομάζεται σήμερα. Το καθαρό και κρύο νερό της θα σας ξεδιψάσει.
Αποστάσεις:
Γεφύρι - Τρίκαλα: 52χλμ
Γεφύρι - Πύλη: 34χλμ
Γεφύρι - Ελάτη: 21χλμ
Γεφύρι - Περτούλι: 7χλμ
Γεφύρι - Χιονοδρομικό κέντρο: 13χλμ
Χωριά
Εκτός από το Περτούλι και την Ελάτη, δημοφιλείς και ενδιαφέροντες προορισμοί είναι τα χωριά Νεραϊδοχώρι, Πύρρα, Χρυσομηλιά, Πύλη, Δέση, Κρανιά και Βροντερό. Εκεί θα βρείτε ξενοδοχεία, ξενώνες, ταβέρνες, μπαράκια, αγορές και πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.
• Νεραϊδοχώρι
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μέτρων στις πλαγιές των Κόζιακα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Τρικάλων. Είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά των Τρικάλων, κτισμένο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με φόντο τις απότομες κορυφές του Μαρόσα (1980μ.), απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το θεσσαλικό κάμπο και το χωριό Νεράιδα. Το χειμώνα που οι κορυφές καλύπτονται από χιόνι, το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό.
Το Νεραϊδοχώρι είναι παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς εκτός από ιδανικός χειμερινός προορισμός προσφέρεται και για ορειβασία και περιπατητικές εκδρομές στις πλαγιές του βουνού, οι οποίες κάθε εποχή γοητεύουν με την ιδιαίτερη ομορφιά τους. Το χωριό παλαιότερα λεγόταν Βετερνίκ και έχει υποστεί πολλές καταστροφές και λεηλασίες από τους Τούρκους αλλά και από τους Γερμανούς οι οποίοι το 1943 έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος του χωριού.
Από τα αξιοθέατα της περιοχής αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής το οποίο ιδρύθηκε τον 18ο και βρίσκεται σε απόσταση 3χλμ. από το χωριό. Είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα ύψωμα και έχει θέα προς την κοιλάδα του Περτουλιώτη ποταμού.
Επίσης σπουδαίο μνημείο είναι και ο ναός του Αγίου Νικολάου το οποίο χρονολογείται 1763 και το εσωτερικό του κοσμείται με αξιόλογες τοιχογραφίες.
Στο Νεραϊδοχώρι λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα τα οποία παρέχουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες τους.
Αποστάσεις:
Νεραϊδοχώρι - Τρίκαλα: 50,5χλμ
Νεραϊδοχώρι - Πύληχλμ
Νεραϊδοχώρι – Ελάτη: 19,5χλμ
Νεραϊδοχώρι – Περτούλι: 5χλμ
Νεραϊδοχώρι – Χιονοδρομικό Κέντρο: 11χλμ
• Πύρρα
Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1050μ. και περιστοιχίζεται από τις κορυφές Αβγό (2146μ.), Τσούμα (2053μ.), και Χαμένο (1800μ). Το χωριό πήρε το όνομά του από το βασιλιά Πύρρο.
Την περιοχή διασχίζει ο ποταμός Καμναΐτικος, ενώ την αίσθηση δροσιάς δίνουν οι δαιδαλώδεις χείμαρροι, φυσικές πηγές και βρύσες. Οεπισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το σπήλαιο στη θέση «Καζάνια», με υπόγειο καταρράκτη και το σπήλαιο «Σαρμανίτσα», τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Πανέμορφο είναι το παλιό πέτρινο γεφύρι «Καμάρα» στο «Ποταμάκι» και το δάσος, που καλύπτεται από ελάτη, οξιά, δρϋές, πλατάνια και κισσό.
Αξιόλογο μνημείο είναι το μοναστήρι του Αγ. Μοδέστου (1859) με καθολικό και κελιά, και ο ναός του Αγ. Νικολάου (17ου-18ου αιώνα).
Με αφορμή τη γιορτή της Αγ. Παρασκευής στο χωριό γίνεται τριήμερο πανηγύρι (26-28 Ιουλίου), με εντυπωσιακή αναπαράσταση του σατιρικού γάμου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γιορτή στο μοναστήρι του Αγ. Μοδέστου (18-19 Δεκεμβρίου), με λειτουργία και ομαδικό φαγοπότι.
Αποστάσεις:
Πύρρα - Τρίκαλα: 56χλμ
Πύρρα - Πύλη: 38χλμ
Πύρρα - Ελάτη: 25χλμ
Πύρρα - Περτούλι: 10,5χλμ
Πύρρα - Χιονοδρομικό κέντρο: 16,5χλμ
• Χρυσομηλιά
Απέναντι από την κορυφή του Κόζιακα και σε απόσταση 25 περίπου χλμ. από την Καλαμπάκα, βρίσκεται η Χρυσομηλιά Τρικάλων, ενώ σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό απλώνεται δάσος από έλατα, καστανιές και κέδρους. Απολαύστε το κρυστάλλινο νερό που τρέχει στις πηγές του χωριού και τον καθαρό αέρα. Επιλέξτε ένα από τα όμορφα ξενοδοχεία ή τους ξενώνες για τη διαμονή σας.
Αποστάσεις:
Χρυσομηλιά - Τρίκαλα: 47χλμ
Χρυσομηλιά - Πύλη: 29χλμ
Χρυσομηλιά - Ελάτη: 16χλμ
Χρυσομηλιά - Περτούλι: 10χλμ
Χρυσομηλιά - Χιονοδρομικό κέντρο: 7,5χλμ
• Πύλη
Η Πύλη Τρικάλων αποτελεί την πύλη που οδηγεί στην ομορφιά της φύσης περνώντας σε μια διάσταση επαφής με το περιβάλλον. Η Πύλη βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη φημισμένη πλέον Ελάτη Τρικάλων και είναι ιδανική επιλογή για διαμονή κυριολεκτικά μέσα στο δάσος σε όμορφους ξενώνες και ξενοδοχεία.
Αποστάσεις:
Πύλη - Τρίκαλα: 18χλμ
Πύλη - Ελάτη: 13χλμ
Πύλη - Περτούλι: 27,5χλμ
Πύλη - Χιονοδρομικό κέντρο: 21,5χλμ
• Δέση
Η Δέση είναι η επόμενη έκπληξη για τον επισκέπτη της περιοχής. Στέκεται αγέρωχα στα 1070 μ. με ελάχιστους κατοίκους κατά την χειμερινή περίοδο που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι, σε αντίθεση με την καλοκαιρινή περίοδο καθώς η Δέση πλημμυρίζεται από ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Την ομορφιά της ολοκληρώνουν τα πετρόκτιστα σπίτια που δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, οι πετρόκτιστες βρύσες, ο παραδοσιακός πετρόκτιστος νερόμυλος κοντά στο ποτάμι, κάτω από τον οικισμό ο οποίος δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης, αλλά και η μισοκατεστραμμένη πέτρινη γέφυρα στα ανατολικά πριν μπούμε στον οικισμό, από την οποία σώζεται μόνο το αριστερό της βάθρο.
Οι πολλές πηγές και γενικότερα τα άφθονα νερά που κατακλύζουν τον τόπο, οι κοντινές κορυφογραμμές Αυγό, Χαμένο, Ξηροβούνι και Μεσοβούνι και τα πυκνά δάση συμπληρώνουν το παζλ του μοναδικού τοπίου που θα αντικρύσει ο κάθε επισκέπτης.
Η Δέση είναι αυθεντικό βλαχοχώρι με τους κατοίκους της σε κάθε ευκαιρία να πραγματοποιούν πολλά παραδοσιακά γλέντια με χορούς και άφθονο φαγητό.
Αποστάσεις:
Δέση - Τρίκαλα: 62χλμ
Δέση - Πύλη: 44χλμ
Δέση - Ελάτη: 31χλμ
Δέση - Περτούλι: 16,5χλμ
Δέση - Χιονοδρομικό κέντρο: 22,5χλμ
• Κρανιά
Βρίσκεται 72 χμ. δυτικά των Τρικάλων πάνω στην οροσειρά της Πίνδου και σε υψόμετρο 1142 μέτρων. Ακολουθώντας το χάρτη θα φτάσετε στην Κρανιά χωρίς δυσκολία μέσω δύο διαφορετικών διαδρομών. Η πρώτη και συντομότερη δια μέσου Καλαμπάκας και Καστανιάς (72χμ.) και η δεύτερη δια μέσου Πύλης, Ελάτης και Περτουλίου.
Η Κρανιά με τους τρεις οικισμούς της τα Δολιανά, τα Κονάκια και το Κουκουφλί οφείλει το όνομά της στην ενδημική παρουσία του καρποφόρου δέντρου που ο λαός μας ονομάζει Κρανιά. Τα βουνά που την περιβάλλουν δημιουργούν βαθιές τάφρους, στενά κοιλώματα και μυτερές κορυφές. Το «κρανιώτικο ρέμα» που διασχίζει το χωριό δημιουργείται από τα πλούσια και ορμητικά ρέματα που κατεβαίνουν από την Τριγγία (2204 μ.), την Μπούτζα (2150 μ.) την Τσουάνια (1840 μ.) και τον Γκουτζά (1970 μ.). Τα εξαιρετικά πλούσια δάση ελάτης, πεύκου και οξιάς που περιβάλλουν την Κρανιά αλλά και τα άλλα βλαχοχώρια της περιοχής (Καλλιρρόη, Κατάφυτο, Ανθούσα, Πολυθέα κ.α) αποτελούν το λεγόμενο «Σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου» στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο μερικά από τα σπανιότερα είδη της ελληνικής πανίδας όπως είναι οι καφέ αρκούδες και οι λύκοι.
Αποστάσεις:
Κρανιά - Τρίκαλα: 89,5χλμ
Κρανιά - Πύλη: 71,5χλμ
Κρανιά - Ελάτη: 58,5χλμ
Κρανιά - Περτούλι: 44χλμ
Κρανιά - Χιονοδρομικό κέντρο: 50χλμ
• Βροντερό
Συνεχίζοντας την περιήγηση στα ορεινά του νομού Τρικάλων, μετά από τη θαυμάσια Πύλη με τον δρόμο να ανηφορίζει και φθάνοντας στην ξακουστή Ελάτη, θα αντικρύσουμε σε κοντινή απόσταση από αυτήν το Βροντερό, το οποίο είναι γνωστό και ως Λάντς, "αγκαλιασμένο" από το υπέροχο πράσινο της φύσης .
Οι δυνατές βροντές των όπλων των Καπεταναίων που ακούγονταν στην περιοχή, έδωσαν μάλλον την ευκαιρία στους κατοίκους να ονομάσουν έτσι το χωριό.
Στην περιοχή ρέουν ο Τζαρμπάνος και ο Μύλος, παραπόταμοι του Πορταϊκού ενώ το όμορφο φυσικό φυσικό περιβάλλον συμπληρώνουν σημαντικά καστανοδάση.
Μέσω του στενού δασικού δρόμου μπορείτε να φθάσετε στις κορυφές της Καζάρμας και του Ανω Λάπατου.
Στο Βροντερό θα βρείτε αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες με πεντανόστιμα εδέσματα, από όπου θα απολαύσετε και τη μαγευτική θέα προς τον Κόζιακα. Ακόμη κατά την διάρκεια των πανηγυριών και των παραδοσιακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο χωριό, του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου), του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) και του Σωτήρος (6 Αυγούστου), δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες για γνήσιο τοπικό ξεφάντωμα και φαγητό από τα καζάνια που στήνονται στο προαύλιο των εκκλησιών.
Αποστάσεις:
Βροντερό - Τρίκαλα: 40χλμ
Βροντερό - Πύλη: 22χλμ
Βροντερό - Ελάτη: 3χλμ
Βροντερό - Περτούλι: 17,5χλμ
Βροντερό - Χιονοδρομικό κέντρο: 11,5χλμ
Φαγητό
Μην παραλείψετε κατά τη διαμονή σας να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις και παραδοσιακές πίτες, παρέα με καλό κρασάκι και ντόπιο τσίπουρο. Άλλωστε, οι Βλάχοι (που είναι οι περισσότεροι κάτοικοι του ορεινού όγκου των Τρικάλων) φημίζονται για την καλοφαγία τους. Εμπιστευθείτε τους λοιπόν και… καλή σας όρεξη.
xespao
Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο στις πλαγιές του Κόζιακα 13 χιλιόμετρα μετά την Πύλη και σε υψόμετρο 900 μέτρων φτάνουμε στην Ελάτη , το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων και το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν μέχρι το 1955 Τύρνα.
Χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο , η Ελάτη διαθέτει σήμερα όλες εκείνες τις υποδομές και προδιαγραφές που την αναδεικνύουν ως τουριστικό προορισμό «πρώτης γραμμής» για όλες τις εποχές του έτους. Παρέχει στον επισκέπτη ένα μοναδικού κάλους φυσικό περιβάλλον, φιλοξενία σε άφθονα γραφικά καταλύματα , και ανεπανάληπτους για τις παραδοσιακές γεύσεις τους χώρους εστίασης. Είναι το ορμητήριο για μοναδικές σε ομορφιά διαδρομές, μέσα στο πυκνό ελατόδασος , για οδηγούς και πεζοπόρους.
Η πλατεία του χωριού
Η Ελάτη χιονισμένη
Σε υψόμετρο 1090 μέτρων και απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα, μετά την Ελάτη , συναντούμε το χωριό Περτούλι. Εξίσου ονομαστό θέρετρο, για αυτούς που ψάχνουν κάτι πιο ήρεμο. Χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά βουνού αποτελούσε στο παρελθόν τόπο συνάθροισης των κτηνοτρόφων της περιοχής.
Σήμερα αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει είναι τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες ή πέτρινες στέγες. Το Περτούλι είναι λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένο από την κοντινή Ελάτη , με λιγότερα αλλά υψηλότερης ποιότητος και αισθητικής καταλύματα.
Διαθέτει χιονοδρομικό κέντρο το οποίο λειτουργεί στη θέση «Λιβάδια Περτουλίου» με μικρή σχετικά πίστα , που απευθύνεται κυρίως σε λιγότερο έμπειρους σκιέρ , εξοπλισμένη όμως με σκί-λιφτ και πρόσφατα με τελεφερίκ.
Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Στην ίδια θέση «Λιβάδια Περτουλίου» λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου επίσης μπορείτε να κάνετε ιππασία, τοξοβολία, ποδηλασία και άλλα σποτ του βουνού.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το δάσος Περτουλίου είναι ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα δάση ελάτης στην Ελλάδα. Σ ’αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι την εκμετάλλευση και χρήση του εν λόγω δάσους έχει με εκατονταετές συμβόλαιο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το αντάμωμα
Χιονοδρομικό κέντρο
Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα φημισμένο για το μέγεθος του, παρ’όλα αυτά υπόσχεται στους επισκέπτες του υπέροχες διαδρομές και ανεξίτηλες αναμνήσεις.
Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελείτε από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1,500μ, μία μπλε μήκους 400μ και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80μ. Επίσης υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1,170μ, ένας συρόμενος μήκους 350μ και ένα μπέιμπι λίφτ μήκους 60μ.. Ο εναέριος αναβατήρας λειτουργεί και για περιήγηση (βόλτα) πεζών δηλαδή ατόμων χωρίς εξοπλισμό σκι, επίσης υπάρχουν και δύο μηχανήματα επίστρωσης χιονιού (ρατράκ). Και όσοι δεν έχουν εξοπλισμό του σκι, υπάρχουν τέσσερα καταστήματα ενοικιάσεως. Υπάρχουν δυο σαλέ, ένα στην βάση και ένα μικρό στην κορυφή του χιονοδρομικού. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του χιονοδρομικού διεξάγονται βραδιές νυχτερινού σκι. Υπάρχει μεγάλος και άνετος χώρος πάρκινγκ στη βάση του χιονοδρομικού και η πρόσβαση είναι ασφαλής και άνετη χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Αποστάσεις:
Χιονοδρομικό - Τρίκαλα: 39,5χλμ
Χιονοδρομικό - Πύλη: 26,5χλμ
Χιονοδρομικό - Ελάτη: 8,5χλμ
Χιονοδρομικό - Περτούλι: 6χλμ
Τηλέφωνο: 24340-91385
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 16:00
Αξιοθέατα
Μπορεί η Ελάτη και το Περτούλι να είναι τα μέρη που ελκύουν τον περισσότερο κόσμο, αξίζει ωστόσο να αφιερώσετε και λίγο χρόνο στα παρακάτω σημεία:
• Γεφύρι Πύλης
Δεκαοκτώ χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα προς Άρτα, βρίσκεται η πανέμορφη κωμόπολη της Πύλης (παλιότερα Πόρτα και ακόμη παλιότερα Πόρτα-Παζάρ).
Η Πύλη βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας προς τα ορεινά της Πίνδου. Τα δύο αντικριστά βουνά: Κόζιακας και Ίτανος που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό (Πορτιάτη) ποταμό σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη Πύλη, απ’ όπου και το όνομα της κωμόπολης.
Ο Άγιος Βησσαρίωνας, ο οποίος είναι πολιούχος της Πύλης, Καλαμπάκας και Τρικάλων, είναι μία μεγάλη μορφή της Χριστιανοσύνης. Δικό του έργο είναι το μονότοξο λίθινο γεφύρι επί του Πορταϊκού, στα στενά (1514 μ.Χ.). Γεφυρώνει τον Ίταμο με τον Κόζιακα και ήταν η μοναδική δίοδος των ορεινών πληθυσμών από και προς την πεδιάδα των Τρικάλων.
Από την Πύλη διέρχεστε… «θέλετε δε θέλετε» προκειμένου στη συνέχεια να μεταβείτε στην Ελάτη, το Περτούλι, τον Ασπροπόταμο, τα Στουρναραίικα, την Άρτα.
Αποστάσεις:
Γεφύρι Πύλης - Τρίκαλα: 18χλμ
Γεφύρι Πύλης - Ελάτη: 13χλμ
Γεφύρι Πύλης - Περτούλι: 27,5χλμ
Γεφύρι Πύλης - Χιονοδρομικό κέντρο: 21,5χλμ
• Γεφύρι Παλαιοκαρυάς
Η Παλαιοκαρυά βρίσκετε σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα των Τρικάλων. Είναι ένα τοπίο άγριο και εντυπωσιακό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες χαράδρες της πατρίδας μας (Βίκου, Σαμαριάς, Νέστου, Αώου). Απέχει 25χιλ. από την πόλη των Τρικάλων και 11χιλ. από την Πύλη Τρικάλων. Έχει μήκος 15χιλ.περίπου και μικρότερο πλάτος 1χιλ.Το δε βάθος αρχίζει από 1χιλ. και φτάνει το 1.5χιλ.Ολόκληρο το μήκος της χαράδρας της Παλαιοκαρυάς διαρρέετε από τον Παλαιοκαρίτη ποταμό που πηγάζει από τον αυχένα της Γκρόπας ύψους 1700μ. περίπου, και εκβάλει στον Πορταικό ποταμό. Σε σύγκριση με ποταμούς άλλων xαραδρών ο Παλαιοκαρίτης διατηρεί τα νερά του όλο τον χρόνο. Οι πλαγιές της χαράδρας είναι πετρώδεις συνήθως κατακόρυφες και το σπουδαιότερο καταπράσινες από πλούσιες συστάδες δένδρων και θάμνων που μαγεύει τον επισκέπτη δίνοντας μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα από τον καλύτερο καλλιτέχνη «τη φύση». Ο επισκέπτης υποκλίνεται στην ευρηματικότητα και την έμπνευση του Δημιουργού όπου η σύνθεση του τοπίου σε γεμίζει από θαυμασμό και σε μεταφέρει σε ονειρικές διαστάσεις.
Πλούσιες πηγές με κρυστάλλινα νερά αναβλύζουν από παντού αριστερά και δεξιά στις πλαγιές της χαράδρας. Υπάρχουν τρία οροπέδια που μπορεί κανείς να πάει είτε με όχημα είτε με τα πόδια (πεζοπορία).Το ένα είναι της Γκρόπας, το δεύτερο της Μπέης και το τρίτο του Καρβασαρά που μπορεί να δει κανείς όλο το Θεσσαλικό κάμπο . Αποτελείται από τους οικισμούς Άνω, Κάτω, Μέση Παλαιοκαρυά και Τσιμπιδέϊκα.
Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς, το φράγμα του Πορταϊκού στην Κάτω Παλαιοκαρυά, το δάσος της Κατούνας, κατάφυτο με έλατα και βαλανιδιές και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα, στολίζουν το τοπίο της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά. Το μονότοξο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς χτίστηκε σε ένα βραχώδες στένωμα του ομώνυμου φαραγγιού, για να γεφυρώσει το ρέμα της Γκρόπας, εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ Πύλης, Παλαιοκαρυάς και Μεσοχώρας.
• Μονή Δούσικου
Η Ιερά Μονή Δουσίκου κτίσθηκε το 1530 από τον Άγιο Βησσαρίωνα, Μητροπολίτη Λαρίσης στις κατάφυτες πλαγιές του Κόζιακα πάνω από την Πύλη Τρικάλων σε υψόμετρο 700 μ. και με απέραντη τη θέα προς τον θεσσαλικό κάμπο.
Κατά τον πολυκύμαντο μακραίωνα βίο της η Μονή ανέπτυξε πλουσιωτάτη εθνική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και εξελίχθηκε σ’ ένα σπουδαίο πνευματικό κέντρο με την βιβλιοθήκη της και τους λογίους μοναχούς της. Στα ζοφερά χρόνια της τουρκοκρατίας ίδρυσε ιατρείο και ανέλαβε την διεύθυνση της Ελληνικής Σχολής στα Τρίκαλα.
Σαν πολύτιμο κειμήλιο φυλάσσει την τίμια Κάρα του κτίτορα Αγίου Βησσαρίωνος. Με εντολή του Αγίου είναι άβατος για τις γυναίκες. Πανηγυρίζει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Αποστάσεις:
Μονή Δούσικου- Τρίκαλα: 23χλμ
Μονή Δούσικου - Πύλη: 5χλμ
Μονή Δούσικου - Ελάτη: 18 χλμ
Μονή Δούσικου - Περτούλι: 32,5χλμ
Μονή Δούσικου - Χιονοδρομικό κέντρο: 26,5χλμ
• Πόρτα Παναγιά
Από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό, απέναντι από την Πύλη (Πόρτα), στον παλαιό οικισμό της Πόρτα-Παναγιάς που ήταν γνωστός στην βυζαντινή εποχή ως Μεγάλαι Πύλαι.
Αποτελούσε το καθολικό σταυροπηγιακής μονής, που ετιμάτο στο όνομα της Παναγίας της Ακαταμαχήτου και η οποία διαλύθηκε κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Ο ναός ιδρύθηκε το 1283 μ.Χ. από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό τον Δούκα, νόθο γιο του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β' Δούκα.
Κατά καιρούς υπέστη διάφορες ζημιές από σεισμούς ή πυρκαγιές, ωστόσο σήμερα είναι καλά συντηρημένος. Αξιόλογες οι δύο ψηφιδωτές εικόνες του, του Χριστού (αριστερά, δηλαδή βόρεια) και της Θεοτόκου (νότια της Ωραίας Πύλης), δηλαδή αντίθετα από τη συνηθισμένη τοποθέτηση στους ορθόδοξους ναούς.
Αποστάσεις:
Πόρτα Παναγιά- Τρίκαλα: 18χλμ
Πόρτα Παναγιά - Ελάτη: 13χλμ
Πόρτα Παναγιά - Περτούλι: 27,5χλμ
Πόρτα Παναγιά - Χιονοδρομικό κέντρο: 21,5χλμ
• Καταρράκτες Δέσης
Η Δέση φαίνεται απομονωμένη, απλώς επειδή όλοι οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτήν καλύπτονται από το ελατόδασος που την περιβάλλει. Θα ανακαλύψετε τους καταρράκτες της στρίβοντας δεξιά (καθώς έρχεστε από την Ελάτη) 1,2 χλμ. πριν από το χωριό και ακολουθώντας τον στενό χωματόδρομο που περνάει από το ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου και «τρυπώνει» μέσα στο δάσος.
Αυτός που αντικρίζουμε πρώτα έχει ύψος 30 μέτρα και είναι ιδιαίτερα ορμητικός, ενώ αντίθετα, ο δεύτερος ύψους 100 μέτρων δεν πέφτει με τόση ορμή.
Ο πρώτος καταρράκτης
Ο δεύτερος καταρράκτης
Αποστάσεις:
Καταρράκτες Δέσης- Τρίκαλα: 65,5χλμ
Καταρράκτες Δέσης - Ελάτη: 34,5χλμ
Καταρράκτες Δέσης - Περτούλι: 20χλμ
Καταρράκτες Δέσης - Χιονοδρομικό κέντρο: 26χλμ
• Μονή Γκούρας
Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πύλης, στο μπαλκόνι της ανατολικής πλευράς του Ίταμου, απ' όπου αγναντεύεις τον τρικαλινό κάμπο. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πήρε το όνομα Γκούρα από παρακείμενη φυσική πηγή με άφθονο νερό.
Αποστάσεις:
Μονή Γκούρας - Τρίκαλα: 21χλμ
Μονή Γκούρας - Πύλη: 3,5χλμ
Μονή Γκούρας - Ελάτη: 16,5χλμ
Μονή Γκούρας - Περτούλι: 31χλμ
Μονή Γκούρας - Χιονοδρομικό κέντρο: 25χλμ
• Μονή Τιμίου Σταυρού
Ο ναός του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ από τον οικισμό Δολιανά και 2 χλμ. από την κοινότητα Κρανιά του Ασπροποτάμου . Η περιοχή της Κρανιάς και γενικότερα της Πίνδου, από τον Ασπροπόταμο ως την Σαμαρίνα και από το Μέτσοβο ως τα Τρίκαλα, είναι περιοχή Κουτσοβλάχικων χωριών όπου οι γηραιότεροι κάτοικοι μιλούν ακόμη την βλαχική γλώσσα.
Αποστάσεις:
Μονή Τιμίου Σταυρού - Τρίκαλα: 88χλμ
Μονή Τιμίου Σταυρού - Πύλη: 70χλμ
Μονή Τιμίου Σταυρού - Ελάτη: 57 χλμ
Μονή Τιμίου Σταυρού - Περτούλι: 42,5χλμ
Μονή Τιμίου Σταυρού - Χιονοδρομικό κέντρο: 48,5χλμ
• Τρία Ποτάμια
Στην κομβική τοποθεσία «Τρία ποτάμια»δεσπόζει στο κατάφυτο περιβάλλον το νεόκτιστο πετρόκτιστο Διοικητήριο της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου. Το κτίριο περιλαμβάνει, εκτός από τις διοικητικές υπηρεσίες, κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης - εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε με τη συνδρομή του «Αρκτούρου», σχολή κανό - καγιάκ, και πρόσφατα εστιατόριο - καφετέρια.
Σε αυτή την τοποθεσία ενώνονται τα δύο κύρια ρέματα, ο Κρανιώτικος και ο Ασπροπόταμος και κάνουν το μεγάλο ποτάμι, τον Αχελώο.
Αποστάσεις:
Τρία Ποτάμια - Τρίκαλα: 81χλμ
Τρία Ποτάμια – Πύλη: 63χλμ
Τρία Ποτάμια – Ελάτη: 50χλμ
Τρία Ποτάμια – Περτούλι: 35,5χλμ
Τρία Ποτάμια – Χιονοδρομικό κέντρο: 41,5χλμ
• Γεφύρι Χατζηπέτρου – βλαχόστρατα
Η Βλαχόστρατα χρησιμοποιούνταν απο τα αρχαία χρόνια ως μονοπάτι που συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο αλλά και ως τα προηγούμενα χρόνια για την μεταφορά των εμπορευμάτων.
Το μήκος της οδού που διασώζεται σήμερα είναι περίπου 1 χλμ, και βρίσκεται παράλληλα στο δασικό δρόμο Νεραιδοχωρίου – Βλάχας.
Φθάνοντας στο Νεραιδοχώρι και κατεβαίνοντας στο ποτάμι θα συναντήσετε τον παλιό μύλο του χωριού. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι της παλιάς Βλαχόστρατας ή Σκάλας το οποίο καταλήγει στο Ξυλογέφυρο. Λίγο μετά τον μύλο υπάρχει το παλιό μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Χατζηπέτρου το οποίο χτίστηκε περίπου το 1700 για να καλύψει τις τότε ανάγκες μετακίνησης.
Η θέα είναι μοναδική και παράλληλα μπορείτε να κάτσετε στα παγκάκια που διαθέτει για να την απολαύσετε. Στο τέλος του μονοπατιού θα συναντήσετε την Βρύση 'Σουλειμάν' ή Βρύση Φτελιά όπως ονομάζεται σήμερα. Το καθαρό και κρύο νερό της θα σας ξεδιψάσει.
Αποστάσεις:
Γεφύρι - Τρίκαλα: 52χλμ
Γεφύρι - Πύλη: 34χλμ
Γεφύρι - Ελάτη: 21χλμ
Γεφύρι - Περτούλι: 7χλμ
Γεφύρι - Χιονοδρομικό κέντρο: 13χλμ
Χωριά
Εκτός από το Περτούλι και την Ελάτη, δημοφιλείς και ενδιαφέροντες προορισμοί είναι τα χωριά Νεραϊδοχώρι, Πύρρα, Χρυσομηλιά, Πύλη, Δέση, Κρανιά και Βροντερό. Εκεί θα βρείτε ξενοδοχεία, ξενώνες, ταβέρνες, μπαράκια, αγορές και πολλές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.
• Νεραϊδοχώρι
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μέτρων στις πλαγιές των Κόζιακα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Τρικάλων. Είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά των Τρικάλων, κτισμένο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με φόντο τις απότομες κορυφές του Μαρόσα (1980μ.), απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα των χωριών της Μεσοχώρας, τη λίμνη του Μέγδοβα στην Καρδίτσα και το θεσσαλικό κάμπο και το χωριό Νεράιδα. Το χειμώνα που οι κορυφές καλύπτονται από χιόνι, το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό.
Το Νεραϊδοχώρι είναι παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς εκτός από ιδανικός χειμερινός προορισμός προσφέρεται και για ορειβασία και περιπατητικές εκδρομές στις πλαγιές του βουνού, οι οποίες κάθε εποχή γοητεύουν με την ιδιαίτερη ομορφιά τους. Το χωριό παλαιότερα λεγόταν Βετερνίκ και έχει υποστεί πολλές καταστροφές και λεηλασίες από τους Τούρκους αλλά και από τους Γερμανούς οι οποίοι το 1943 έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος του χωριού.
Από τα αξιοθέατα της περιοχής αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής το οποίο ιδρύθηκε τον 18ο και βρίσκεται σε απόσταση 3χλμ. από το χωριό. Είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα ύψωμα και έχει θέα προς την κοιλάδα του Περτουλιώτη ποταμού.
Επίσης σπουδαίο μνημείο είναι και ο ναός του Αγίου Νικολάου το οποίο χρονολογείται 1763 και το εσωτερικό του κοσμείται με αξιόλογες τοιχογραφίες.
Στο Νεραϊδοχώρι λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα τα οποία παρέχουν άνετη διαμονή στους επισκέπτες τους.
Αποστάσεις:
Νεραϊδοχώρι - Τρίκαλα: 50,5χλμ
Νεραϊδοχώρι - Πύληχλμ
Νεραϊδοχώρι – Ελάτη: 19,5χλμ
Νεραϊδοχώρι – Περτούλι: 5χλμ
Νεραϊδοχώρι – Χιονοδρομικό Κέντρο: 11χλμ
• Πύρρα
Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1050μ. και περιστοιχίζεται από τις κορυφές Αβγό (2146μ.), Τσούμα (2053μ.), και Χαμένο (1800μ). Το χωριό πήρε το όνομά του από το βασιλιά Πύρρο.
Την περιοχή διασχίζει ο ποταμός Καμναΐτικος, ενώ την αίσθηση δροσιάς δίνουν οι δαιδαλώδεις χείμαρροι, φυσικές πηγές και βρύσες. Οεπισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το σπήλαιο στη θέση «Καζάνια», με υπόγειο καταρράκτη και το σπήλαιο «Σαρμανίτσα», τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Πανέμορφο είναι το παλιό πέτρινο γεφύρι «Καμάρα» στο «Ποταμάκι» και το δάσος, που καλύπτεται από ελάτη, οξιά, δρϋές, πλατάνια και κισσό.
Αξιόλογο μνημείο είναι το μοναστήρι του Αγ. Μοδέστου (1859) με καθολικό και κελιά, και ο ναός του Αγ. Νικολάου (17ου-18ου αιώνα).
Με αφορμή τη γιορτή της Αγ. Παρασκευής στο χωριό γίνεται τριήμερο πανηγύρι (26-28 Ιουλίου), με εντυπωσιακή αναπαράσταση του σατιρικού γάμου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γιορτή στο μοναστήρι του Αγ. Μοδέστου (18-19 Δεκεμβρίου), με λειτουργία και ομαδικό φαγοπότι.
Αποστάσεις:
Πύρρα - Τρίκαλα: 56χλμ
Πύρρα - Πύλη: 38χλμ
Πύρρα - Ελάτη: 25χλμ
Πύρρα - Περτούλι: 10,5χλμ
Πύρρα - Χιονοδρομικό κέντρο: 16,5χλμ
• Χρυσομηλιά
Απέναντι από την κορυφή του Κόζιακα και σε απόσταση 25 περίπου χλμ. από την Καλαμπάκα, βρίσκεται η Χρυσομηλιά Τρικάλων, ενώ σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό απλώνεται δάσος από έλατα, καστανιές και κέδρους. Απολαύστε το κρυστάλλινο νερό που τρέχει στις πηγές του χωριού και τον καθαρό αέρα. Επιλέξτε ένα από τα όμορφα ξενοδοχεία ή τους ξενώνες για τη διαμονή σας.
Αποστάσεις:
Χρυσομηλιά - Τρίκαλα: 47χλμ
Χρυσομηλιά - Πύλη: 29χλμ
Χρυσομηλιά - Ελάτη: 16χλμ
Χρυσομηλιά - Περτούλι: 10χλμ
Χρυσομηλιά - Χιονοδρομικό κέντρο: 7,5χλμ
• Πύλη
Η Πύλη Τρικάλων αποτελεί την πύλη που οδηγεί στην ομορφιά της φύσης περνώντας σε μια διάσταση επαφής με το περιβάλλον. Η Πύλη βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη φημισμένη πλέον Ελάτη Τρικάλων και είναι ιδανική επιλογή για διαμονή κυριολεκτικά μέσα στο δάσος σε όμορφους ξενώνες και ξενοδοχεία.
Αποστάσεις:
Πύλη - Τρίκαλα: 18χλμ
Πύλη - Ελάτη: 13χλμ
Πύλη - Περτούλι: 27,5χλμ
Πύλη - Χιονοδρομικό κέντρο: 21,5χλμ
• Δέση
Η Δέση είναι η επόμενη έκπληξη για τον επισκέπτη της περιοχής. Στέκεται αγέρωχα στα 1070 μ. με ελάχιστους κατοίκους κατά την χειμερινή περίοδο που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι, σε αντίθεση με την καλοκαιρινή περίοδο καθώς η Δέση πλημμυρίζεται από ντόπιους και ξένους επισκέπτες.
Την ομορφιά της ολοκληρώνουν τα πετρόκτιστα σπίτια που δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, οι πετρόκτιστες βρύσες, ο παραδοσιακός πετρόκτιστος νερόμυλος κοντά στο ποτάμι, κάτω από τον οικισμό ο οποίος δυστυχώς σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης, αλλά και η μισοκατεστραμμένη πέτρινη γέφυρα στα ανατολικά πριν μπούμε στον οικισμό, από την οποία σώζεται μόνο το αριστερό της βάθρο.
Οι πολλές πηγές και γενικότερα τα άφθονα νερά που κατακλύζουν τον τόπο, οι κοντινές κορυφογραμμές Αυγό, Χαμένο, Ξηροβούνι και Μεσοβούνι και τα πυκνά δάση συμπληρώνουν το παζλ του μοναδικού τοπίου που θα αντικρύσει ο κάθε επισκέπτης.
Η Δέση είναι αυθεντικό βλαχοχώρι με τους κατοίκους της σε κάθε ευκαιρία να πραγματοποιούν πολλά παραδοσιακά γλέντια με χορούς και άφθονο φαγητό.
Αποστάσεις:
Δέση - Τρίκαλα: 62χλμ
Δέση - Πύλη: 44χλμ
Δέση - Ελάτη: 31χλμ
Δέση - Περτούλι: 16,5χλμ
Δέση - Χιονοδρομικό κέντρο: 22,5χλμ
• Κρανιά
Βρίσκεται 72 χμ. δυτικά των Τρικάλων πάνω στην οροσειρά της Πίνδου και σε υψόμετρο 1142 μέτρων. Ακολουθώντας το χάρτη θα φτάσετε στην Κρανιά χωρίς δυσκολία μέσω δύο διαφορετικών διαδρομών. Η πρώτη και συντομότερη δια μέσου Καλαμπάκας και Καστανιάς (72χμ.) και η δεύτερη δια μέσου Πύλης, Ελάτης και Περτουλίου.
Η Κρανιά με τους τρεις οικισμούς της τα Δολιανά, τα Κονάκια και το Κουκουφλί οφείλει το όνομά της στην ενδημική παρουσία του καρποφόρου δέντρου που ο λαός μας ονομάζει Κρανιά. Τα βουνά που την περιβάλλουν δημιουργούν βαθιές τάφρους, στενά κοιλώματα και μυτερές κορυφές. Το «κρανιώτικο ρέμα» που διασχίζει το χωριό δημιουργείται από τα πλούσια και ορμητικά ρέματα που κατεβαίνουν από την Τριγγία (2204 μ.), την Μπούτζα (2150 μ.) την Τσουάνια (1840 μ.) και τον Γκουτζά (1970 μ.). Τα εξαιρετικά πλούσια δάση ελάτης, πεύκου και οξιάς που περιβάλλουν την Κρανιά αλλά και τα άλλα βλαχοχώρια της περιοχής (Καλλιρρόη, Κατάφυτο, Ανθούσα, Πολυθέα κ.α) αποτελούν το λεγόμενο «Σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου» στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο μερικά από τα σπανιότερα είδη της ελληνικής πανίδας όπως είναι οι καφέ αρκούδες και οι λύκοι.
Αποστάσεις:
Κρανιά - Τρίκαλα: 89,5χλμ
Κρανιά - Πύλη: 71,5χλμ
Κρανιά - Ελάτη: 58,5χλμ
Κρανιά - Περτούλι: 44χλμ
Κρανιά - Χιονοδρομικό κέντρο: 50χλμ
• Βροντερό
Συνεχίζοντας την περιήγηση στα ορεινά του νομού Τρικάλων, μετά από τη θαυμάσια Πύλη με τον δρόμο να ανηφορίζει και φθάνοντας στην ξακουστή Ελάτη, θα αντικρύσουμε σε κοντινή απόσταση από αυτήν το Βροντερό, το οποίο είναι γνωστό και ως Λάντς, "αγκαλιασμένο" από το υπέροχο πράσινο της φύσης .
Οι δυνατές βροντές των όπλων των Καπεταναίων που ακούγονταν στην περιοχή, έδωσαν μάλλον την ευκαιρία στους κατοίκους να ονομάσουν έτσι το χωριό.
Στην περιοχή ρέουν ο Τζαρμπάνος και ο Μύλος, παραπόταμοι του Πορταϊκού ενώ το όμορφο φυσικό φυσικό περιβάλλον συμπληρώνουν σημαντικά καστανοδάση.
Μέσω του στενού δασικού δρόμου μπορείτε να φθάσετε στις κορυφές της Καζάρμας και του Ανω Λάπατου.
Στο Βροντερό θα βρείτε αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες με πεντανόστιμα εδέσματα, από όπου θα απολαύσετε και τη μαγευτική θέα προς τον Κόζιακα. Ακόμη κατά την διάρκεια των πανηγυριών και των παραδοσιακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο χωριό, του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου), του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου) και του Σωτήρος (6 Αυγούστου), δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες για γνήσιο τοπικό ξεφάντωμα και φαγητό από τα καζάνια που στήνονται στο προαύλιο των εκκλησιών.
Αποστάσεις:
Βροντερό - Τρίκαλα: 40χλμ
Βροντερό - Πύλη: 22χλμ
Βροντερό - Ελάτη: 3χλμ
Βροντερό - Περτούλι: 17,5χλμ
Βροντερό - Χιονοδρομικό κέντρο: 11,5χλμ
Φαγητό
Μην παραλείψετε κατά τη διαμονή σας να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις και παραδοσιακές πίτες, παρέα με καλό κρασάκι και ντόπιο τσίπουρο. Άλλωστε, οι Βλάχοι (που είναι οι περισσότεροι κάτοικοι του ορεινού όγκου των Τρικάλων) φημίζονται για την καλοφαγία τους. Εμπιστευθείτε τους λοιπόν και… καλή σας όρεξη.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τροπολογία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Ο αλβανικός εθνικισμός είναι πολιτισμένος»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ