2012-12-31 20:47:03
Αναφορές στην οικονομική κρίση και τις θυσίες που καλείται να κάνει ο κυπριακός λαός καθώς και στο εθνικό μας πρόβλημα περιέχουν τα Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων για... την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ απευθύνει τις εγκάρδιες ευχές του προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό για υγεία, ευημερία, πρόοδο και για ευόδωση των πόθων και προσδοκιών του.
«Δυστυχώς», αναφέρει, «ο χρόνος που πέρασε δεν αφήνει πίσω του μόνο τα τραγικά αποτελέσματα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής που παραμένουν αναλλοίωτα, αλλά κι ένα δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο. Για 38 τώρα χρόνια οι πρόσφυγες αναμένουν την ημέρα της επιστροφής, οι εγκλωβισμένοι υπομένουν καρτερικά την καταπίεση με την προσδοκία της σύντομης επανένωση και πολλοί από τους συγγενείς των αγνοουμένων εξακολουθούν ακόμη να ζουν το δράμα της διακρίβωσης της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων».
«Το 2012 αποδείχτηκε άλλη μια χρονιά χωρίς την αναμενόμενη πρόοδο επίτευξης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Με τις μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς να παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς να αυξάνονται, οι πιθανότητες εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία να εγγυάται τη συνέχιση του ελληνικού στοιχείου στην πατρώα γη, έχουν προσωρινά απομακρυνθεί. Είναι γι` αυτό που επιβάλλεται χάραξη νέας στρατηγικής στο κυπριακό, η οποία να υποχρεώνει την Τουρκία να κάνει τις απαιτούμενες υποχωρήσεις, που θα οδηγούν στην επιδιωκόμενη λύση» συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και με γνώμονα τα συμφέροντα των κατοίκων τούτου του νησιού, πάνω και πέραν των όποιων πολιτικών ή κομματικών σκοπιμοτήτων, να κινηθούμε με αποφασιστικότητα προς κάθε κατεύθυνση, για να επιτύχουμε αυτό που πραγματικά αξίζει για την πατρίδα μας. Αξιοποιώντας τους φίλους και συμμάχους στον ευρωπαϊκό, κυρίως, χώρο και με κύριο συμπαραστάτη την Ελλάδα, θα πρέπει να ανατρέψουμε τα σημερινά σε βάρος μας δεδομένα και να δημιουργήσουμε την προοπτική αποτροπής της διχοτόμησης και της επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία να επανενώνει το νησί σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας».
Και συνεχίζει: «Εκτός των δυσμενών συνθηκών που επικράτησαν το 2012 στο εθνικό μας θέμα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αφού με την αναποφασιστικότητα και την απραξία της δεν κατάφερε, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης, να πάρει έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αποφυγή του μνημονίου, το οποίο θα έχουμε ενώπιον μας το 2013».
«Ο ερχομός του νέου έτους, ενώ βρίσκει τον τόπο μας σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι δυσμενών εξελίξεων, τον βρίσκει, επίσης, στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Δημοκρατικό Κόμμα και η Κοινωνική Συμμαχία, αντιλαμβανόμενοι το βάρος και την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η πατρίδα, ενώνουν δυνάμεις και καλούν τον κυπριακό λαό να συστρατευτεί, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο ύπατο αξίωμα, με μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν ενεργό συμμετοχή».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Με την ανατολή του νέου έτους, ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλεί τον κυπριακό λαό να αντικρίσει με αισιοδοξία και πίστη το μέλλον, να πιστέψει όπως και άλλοτε στα αποθέματα δυνάμεων που διαθέτει και απευθύνει τις θερμότερές του ευχές για ειρήνη, σύντομη οικονομική ανάκαμψη και ευημερία σε όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».
Την ευχή το 2013 να καταργήσει τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία, να προσφέρει εργασία στους ανέργους και να δώσει στο κράτος τις δυνατότητες πιο ουσιαστικής στήριξης των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, εκφράζει το ΔΗΚΟ στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Το ΔΗΚΟ εύχεται παράλληλα το 2013 «να είναι χρονιά πολιτικής σταθερότητας και μιας ισχυρής και αξιόπιστης διακυβέρνησης του τόπου, που να δώσει λύσεις στα πολλά και κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Να είναι χρονιά που θα αρχίσει η πορεία για υπέρβαση της κρίσης, διασφάλισης των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας και ανασυγκρότησης του κράτους και των θεσμών».
Εύχεται επίσης η νέα χρονιά να φέρει συνθήκες εθνικής συνεννόησης, πολιτικής συναντίληψης και ενότητας, «ώστε με συλλογικότητα και κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που μας απειλούν και να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα εθνικά δίκαια μας».
Το ΕΥΡΩΚΟ από την πλευρά του στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αναφέρει ότι «το 2012 ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών για την πατρίδα και τον λαό μας. Η χρονιά που φεύγει έφερε στο κυπριακό μια επικίνδυνη στασιμότητα με σκοτεινές διεργασίες να πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο. Σε επίπεδο κοινωνίας το 2012 βύθισε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό συμπολιτών μας στη φτώχια, την ανεργία, την ανασφάλεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Στην οικονομία η αποκάλυψη του μεγέθους των πολλαπλών της προβλημάτων, επέβαλε τη λήψη κρίσιμων οδυνηρών αποφάσεων με τους πολίτες να καλούνται να επωμιστούν βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση, τα λάθη και τις αμαρτίες δεκαετιών».
«Έφτασε η ώρα», συνεχίζει, «για ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της πολιτείας και της κοινωνίας μας. Οι προβληματικές νοοτροπίες και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις πρέπει να εγκαταλειφθούν. Χρειαζόμαστε ένα αρραγές μέτωπο εξόδου από τη σημερινή κρίση και ύφεση. Τα μέτρα λιτότητας και η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποτελούν λύση στα προβλήματα της οικονομίας. Η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Η ύπαρξη των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν ελπίδα για γρήγορη έξοδο από τη σημερινή ύφεση που απειλεί την κοινωνική συνοχή στον τόπο μας».
«Επιβάλλεται να αποκαταστήσουμε την ευρωστία στην οικονομία της πατρίδα μας γιατί αυτή είναι ο βασικό πυλώνας στον αγώνα μας για επίλυση του κυπριακού, για ελευθερία και δικαιοσύνη και για την αποτελεσματική διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το Ευρωπαϊκό Κόμμα απευθύνει θερμές και ειλικρινείς ευχές σε κάθε συμπατριώτη μας, για ένα αποδοτικό και δημιουργικό νέο έτος. Είθε το 2013 να φέρει υγεία, ευτυχία και εκπλήρωση των προσδοκιών του λαού μας και να δικαιώσει τον βασανισμένο τόπο μας, σημαίνοντας την άρση της κατοχής και την ανάκαμψη της οικονομίας. Καλωσορίζουμε το 2013 με αισιοδοξία και ελπίδα. Δηλώνουμε την αντοχή, την αποφασιστικότητά και την ελπίδα μας ότι η δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί και ο λαός της Κύπρου θα ζήσει αρμονικά μέσα σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης, ελευθερίας, ασφάλειας, προόδου κι ευημερίας».
Ελεύθερο και Οικολογικό 2013 εύχεται το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στα μέλη, τους φίλους και υποστηρικτές και σε όλο τον κυπριακό λαό.
«Μέσα σε συνθήκες κρίσιμες για τον τόπο, με την ανεργία και το δημοσιονομικό έλλειμμα να αυξάνεται μήνα με μήνα, την αδιαφάνεια και τα σκάνδαλα να διαδέχονται το ένα το άλλο και την κρίση του περιβάλλοντος να συνεχίζεται, καλούμαστε όλοι πιο επιτακτικά από ποτέ να δώσουμε την μάχη για ελεύθερη πατρίδα, πράσινη οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη και δίκαιη κοινωνία», αναφέρουν στο μήνυμα τους Οικολόγοι προσθέτοντας ότι ο λαός μας έχει δικαίωμα στην ελπίδα
Το Κίνημα εύχεται επίσης ο νέος χρόνος να φέρει την επιθυμητή λύση για το κυπριακό πρόβλημα, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να συνυπάρχουν ειρηνικά και ελεύθερα και να υπάρχει σεβασμός όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.
Τέτοιες μέρες και παρά τα προβλήματα της οικονομίας μας, οι σκέψεις και το βλέμμα μας συνεχίζουν να είναι στραμμένα προς τα κατεχόμενα εδάφη μας, τους εγκλωβισμένους συμπατριώτες μας, τους συγγενείς των αγνοουμένων και των πεσόντων της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, αναφέρει σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος υπόσχεται παράλληλα ότι οι αγώνες και οι θυσίες τους θα δικαιωθούν μέσα από τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση.
Αναφέρει δε ότι θα συνεχίσει αποφασιστικά τον αγώνα για λύση στο Κυπριακό, παρά τα προσκόμματα και τις δυσκολίες που παρεμβάλλει η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία ευθύνεται κατ’ αποκλειστικότητα για τη σημερινή στασιμότητα στις συνομιλίες, στέλλοντας παράλληλα «το μήνυμα προς κάθε αποδέκτη ότι δεν δεχόμαστε τις απαράδεκτες θέσεις της Άγκυρας για τετραμερή διάσκεψη». «Αντιπαλεύουμε τέτοιες μεθοδεύσεις που έχουν ως στόχο την αποενοχοποίηση της Τουρκίας, την απεμπλοκή της από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, αλλά και της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού» προσθέτει.
Ο κ. Μαλάς προσθέτει ότι στο εσωτερικό προβάλλονται θέσεις με αφορμή τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, που οδηγούν το Κυπριακό σε επικίνδυνα μονοπάτια. «Είτε θέσεις για διευρυμένες συνομιλίες και χαλαρή ομοσπονδία, είτε θέσεις για εξ’ υπαρχής διαπραγμάτευση του Κυπριακού». «Νέες πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού πιθανόν να τεθούν ενώπιον μας, μετά τις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, τα θέματα της ανάκαμψης της οικονομίας θα προβάλλουν μπροστά μας επιτακτικά. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι αυτό που θα καθορίσει την πορεία που ο νέος Πρόεδρος θα ακολουθήσει» αναφέρει.
«Θα ακολουθηθούν πολιτικές που θα μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες στο Κυπριακό ή πολιτικές αρχών που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του συνόλου του Κυπριακού λαού μέσα από την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας, του λαού και της οικονομίας μας; Θα ακολουθηθούν σκληρές πολιτικές λιτότητας, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης ή θα ακολουθηθούν πολιτικές ανάπτυξης που θα επιμερίζουν τα βάρη της ανάκαμψης στον καθένα, σύμφωνα με την οικονομική του δυνατότητα; Θα οδηγηθούμε στο ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου ή θα αξιοποιήσουμε αυτή την προοπτική προς όφελος της ανάκαμψης και της ανάπτυξης για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες διασφαλίζοντας το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας;» διερωτάται.
Ο κ. Μαλάς προσθέτει ότι «στο Κυπριακό επιβάλλεται να δείξουμε συνέπεια απέναντι στη διεθνή κοινότητα, εμμένοντας στις διαχρονικές θέσεις αρχής για επίλυση του προβλήματος στα πλαίσια και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών» και ότι «ο νέος Πρόεδρος οφείλει να πολιτευτεί με πίστη, αποφασιστικότητα και δυναμισμό και όχι με βάση επικίνδυνες και ψηφοθηρικές θέσεις».
Για το ζήτημα της οικονομίας, ο κ. Μαλάς αναφέρει ότι η υπογραφή του Μνημονίου δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου και πως «η διαχείριση αυτής της συμφωνίας θα πρέπει να διασφαλίζει στο λαό ότι δεν θα του ζητηθούν περαιτέρω θυσίες και πρόσθετα μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν την οικονομία μας σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης». Η ανεργία, αναφέρει «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα, με στοχευμένες και υλοποιήσιμες πολιτικές. Μα πάνω από όλα οφείλουμε όλοι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης για να ξεφύγουμε το συντομότερο δυνατόν από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
«Οι δικές μου προτάσεις είναι ξεκάθαρες και αποτελούν το συμβόλαιο μου με τον Κυπριακό λαό εάν αυτός με τιμήσει με την ψήφο του στις Προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Δεν κρύβομαι από το παρελθόν μου και δεν αποτάσσω την πίστη μου στο δίκαιο του αγώνα που έδωσε ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια» καταλήγει.
Την ευχή όπως το 2013 αποτελέσει έτος απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο, εκφράζει σε δήλωση του με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.
Ο κ. Λιλλήκας δεσμεύεται δε ότι εφόσον ο κυπριακός λαός εμπιστευτεί τη δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα, το 2013 θα εφαρμόσει πολιτικές για απεγκλωβισμό της Κύπρου και των Κυπρίων πολιτών από το Μνημόνιο και την Τρόικα, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12.
«Μπορούμε με σκληρή δουλειά, νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και σωστή χρήση του φυσικού μας πλούτου να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέπουν να μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης και άμεση μείωση της ανεργίας» αναφέρει.
Στη δήλωση του ο Γιώργος Λιλλήκας απευθύνει τις θερμότερες του ευχές προς τον κυπριακό λαό, και εύχεται όπως το 2013 να είναι η απαρχή μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής που θα στοχεύει στην αύξηση του πολιτικού κόστους της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου έτσι ώστε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη της πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού.
«Μια λύση που θα επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους πολίτες να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας αλλά και όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα τους επιτρέπει να ζήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης σε μια ελεύθερη πατρίδα» όπως προσθέτει.
«Τις γιορτινές αυτές ημέρες στρέφουμε τη σκέψη μας στους εγκλωβισμένους, στους συγγενείς των αγνοουμένων, στις οικογένειες των προσφύγων, στους άνεργους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», συμπληρώνει.
philenews.com
Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ απευθύνει τις εγκάρδιες ευχές του προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό για υγεία, ευημερία, πρόοδο και για ευόδωση των πόθων και προσδοκιών του.
«Δυστυχώς», αναφέρει, «ο χρόνος που πέρασε δεν αφήνει πίσω του μόνο τα τραγικά αποτελέσματα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και κατοχής που παραμένουν αναλλοίωτα, αλλά κι ένα δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο. Για 38 τώρα χρόνια οι πρόσφυγες αναμένουν την ημέρα της επιστροφής, οι εγκλωβισμένοι υπομένουν καρτερικά την καταπίεση με την προσδοκία της σύντομης επανένωση και πολλοί από τους συγγενείς των αγνοουμένων εξακολουθούν ακόμη να ζουν το δράμα της διακρίβωσης της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων».
«Το 2012 αποδείχτηκε άλλη μια χρονιά χωρίς την αναμενόμενη πρόοδο επίτευξης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Με τις μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς να παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς να αυξάνονται, οι πιθανότητες εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία να εγγυάται τη συνέχιση του ελληνικού στοιχείου στην πατρώα γη, έχουν προσωρινά απομακρυνθεί. Είναι γι` αυτό που επιβάλλεται χάραξη νέας στρατηγικής στο κυπριακό, η οποία να υποχρεώνει την Τουρκία να κάνει τις απαιτούμενες υποχωρήσεις, που θα οδηγούν στην επιδιωκόμενη λύση» συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και με γνώμονα τα συμφέροντα των κατοίκων τούτου του νησιού, πάνω και πέραν των όποιων πολιτικών ή κομματικών σκοπιμοτήτων, να κινηθούμε με αποφασιστικότητα προς κάθε κατεύθυνση, για να επιτύχουμε αυτό που πραγματικά αξίζει για την πατρίδα μας. Αξιοποιώντας τους φίλους και συμμάχους στον ευρωπαϊκό, κυρίως, χώρο και με κύριο συμπαραστάτη την Ελλάδα, θα πρέπει να ανατρέψουμε τα σημερινά σε βάρος μας δεδομένα και να δημιουργήσουμε την προοπτική αποτροπής της διχοτόμησης και της επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία να επανενώνει το νησί σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας».
Και συνεχίζει: «Εκτός των δυσμενών συνθηκών που επικράτησαν το 2012 στο εθνικό μας θέμα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αφού με την αναποφασιστικότητα και την απραξία της δεν κατάφερε, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης, να πάρει έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και αποφυγή του μνημονίου, το οποίο θα έχουμε ενώπιον μας το 2013».
«Ο ερχομός του νέου έτους, ενώ βρίσκει τον τόπο μας σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι δυσμενών εξελίξεων, τον βρίσκει, επίσης, στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Δημοκρατικό Κόμμα και η Κοινωνική Συμμαχία, αντιλαμβανόμενοι το βάρος και την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η πατρίδα, ενώνουν δυνάμεις και καλούν τον κυπριακό λαό να συστρατευτεί, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, για την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο ύπατο αξίωμα, με μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν ενεργό συμμετοχή».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Με την ανατολή του νέου έτους, ο Δημοκρατικός Συναγερμός καλεί τον κυπριακό λαό να αντικρίσει με αισιοδοξία και πίστη το μέλλον, να πιστέψει όπως και άλλοτε στα αποθέματα δυνάμεων που διαθέτει και απευθύνει τις θερμότερές του ευχές για ειρήνη, σύντομη οικονομική ανάκαμψη και ευημερία σε όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».
Την ευχή το 2013 να καταργήσει τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία, να προσφέρει εργασία στους ανέργους και να δώσει στο κράτος τις δυνατότητες πιο ουσιαστικής στήριξης των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, εκφράζει το ΔΗΚΟ στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.
Το ΔΗΚΟ εύχεται παράλληλα το 2013 «να είναι χρονιά πολιτικής σταθερότητας και μιας ισχυρής και αξιόπιστης διακυβέρνησης του τόπου, που να δώσει λύσεις στα πολλά και κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Να είναι χρονιά που θα αρχίσει η πορεία για υπέρβαση της κρίσης, διασφάλισης των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας και ανασυγκρότησης του κράτους και των θεσμών».
Εύχεται επίσης η νέα χρονιά να φέρει συνθήκες εθνικής συνεννόησης, πολιτικής συναντίληψης και ενότητας, «ώστε με συλλογικότητα και κοινή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που μας απειλούν και να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα εθνικά δίκαια μας».
Το ΕΥΡΩΚΟ από την πλευρά του στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αναφέρει ότι «το 2012 ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών για την πατρίδα και τον λαό μας. Η χρονιά που φεύγει έφερε στο κυπριακό μια επικίνδυνη στασιμότητα με σκοτεινές διεργασίες να πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο. Σε επίπεδο κοινωνίας το 2012 βύθισε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό συμπολιτών μας στη φτώχια, την ανεργία, την ανασφάλεια και την κοινωνική εξαθλίωση. Στην οικονομία η αποκάλυψη του μεγέθους των πολλαπλών της προβλημάτων, επέβαλε τη λήψη κρίσιμων οδυνηρών αποφάσεων με τους πολίτες να καλούνται να επωμιστούν βαρύ τίμημα για την κακοδιαχείριση, τα λάθη και τις αμαρτίες δεκαετιών».
«Έφτασε η ώρα», συνεχίζει, «για ριζικές αλλαγές στη λειτουργία της πολιτείας και της κοινωνίας μας. Οι προβληματικές νοοτροπίες και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις πρέπει να εγκαταλειφθούν. Χρειαζόμαστε ένα αρραγές μέτωπο εξόδου από τη σημερινή κρίση και ύφεση. Τα μέτρα λιτότητας και η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποτελούν λύση στα προβλήματα της οικονομίας. Η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Η ύπαρξη των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν ελπίδα για γρήγορη έξοδο από τη σημερινή ύφεση που απειλεί την κοινωνική συνοχή στον τόπο μας».
«Επιβάλλεται να αποκαταστήσουμε την ευρωστία στην οικονομία της πατρίδα μας γιατί αυτή είναι ο βασικό πυλώνας στον αγώνα μας για επίλυση του κυπριακού, για ελευθερία και δικαιοσύνη και για την αποτελεσματική διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το Ευρωπαϊκό Κόμμα απευθύνει θερμές και ειλικρινείς ευχές σε κάθε συμπατριώτη μας, για ένα αποδοτικό και δημιουργικό νέο έτος. Είθε το 2013 να φέρει υγεία, ευτυχία και εκπλήρωση των προσδοκιών του λαού μας και να δικαιώσει τον βασανισμένο τόπο μας, σημαίνοντας την άρση της κατοχής και την ανάκαμψη της οικονομίας. Καλωσορίζουμε το 2013 με αισιοδοξία και ελπίδα. Δηλώνουμε την αντοχή, την αποφασιστικότητά και την ελπίδα μας ότι η δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί και ο λαός της Κύπρου θα ζήσει αρμονικά μέσα σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης, ελευθερίας, ασφάλειας, προόδου κι ευημερίας».
Ελεύθερο και Οικολογικό 2013 εύχεται το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στα μέλη, τους φίλους και υποστηρικτές και σε όλο τον κυπριακό λαό.
«Μέσα σε συνθήκες κρίσιμες για τον τόπο, με την ανεργία και το δημοσιονομικό έλλειμμα να αυξάνεται μήνα με μήνα, την αδιαφάνεια και τα σκάνδαλα να διαδέχονται το ένα το άλλο και την κρίση του περιβάλλοντος να συνεχίζεται, καλούμαστε όλοι πιο επιτακτικά από ποτέ να δώσουμε την μάχη για ελεύθερη πατρίδα, πράσινη οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη και δίκαιη κοινωνία», αναφέρουν στο μήνυμα τους Οικολόγοι προσθέτοντας ότι ο λαός μας έχει δικαίωμα στην ελπίδα
Το Κίνημα εύχεται επίσης ο νέος χρόνος να φέρει την επιθυμητή λύση για το κυπριακό πρόβλημα, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να συνυπάρχουν ειρηνικά και ελεύθερα και να υπάρχει σεβασμός όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.
Τέτοιες μέρες και παρά τα προβλήματα της οικονομίας μας, οι σκέψεις και το βλέμμα μας συνεχίζουν να είναι στραμμένα προς τα κατεχόμενα εδάφη μας, τους εγκλωβισμένους συμπατριώτες μας, τους συγγενείς των αγνοουμένων και των πεσόντων της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, αναφέρει σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος υπόσχεται παράλληλα ότι οι αγώνες και οι θυσίες τους θα δικαιωθούν μέσα από τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση.
Αναφέρει δε ότι θα συνεχίσει αποφασιστικά τον αγώνα για λύση στο Κυπριακό, παρά τα προσκόμματα και τις δυσκολίες που παρεμβάλλει η αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία ευθύνεται κατ’ αποκλειστικότητα για τη σημερινή στασιμότητα στις συνομιλίες, στέλλοντας παράλληλα «το μήνυμα προς κάθε αποδέκτη ότι δεν δεχόμαστε τις απαράδεκτες θέσεις της Άγκυρας για τετραμερή διάσκεψη». «Αντιπαλεύουμε τέτοιες μεθοδεύσεις που έχουν ως στόχο την αποενοχοποίηση της Τουρκίας, την απεμπλοκή της από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, αλλά και της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού» προσθέτει.
Ο κ. Μαλάς προσθέτει ότι στο εσωτερικό προβάλλονται θέσεις με αφορμή τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, που οδηγούν το Κυπριακό σε επικίνδυνα μονοπάτια. «Είτε θέσεις για διευρυμένες συνομιλίες και χαλαρή ομοσπονδία, είτε θέσεις για εξ’ υπαρχής διαπραγμάτευση του Κυπριακού». «Νέες πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού πιθανόν να τεθούν ενώπιον μας, μετά τις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, τα θέματα της ανάκαμψης της οικονομίας θα προβάλλουν μπροστά μας επιτακτικά. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι αυτό που θα καθορίσει την πορεία που ο νέος Πρόεδρος θα ακολουθήσει» αναφέρει.
«Θα ακολουθηθούν πολιτικές που θα μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες στο Κυπριακό ή πολιτικές αρχών που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του συνόλου του Κυπριακού λαού μέσα από την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας, του λαού και της οικονομίας μας; Θα ακολουθηθούν σκληρές πολιτικές λιτότητας, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης ή θα ακολουθηθούν πολιτικές ανάπτυξης που θα επιμερίζουν τα βάρη της ανάκαμψης στον καθένα, σύμφωνα με την οικονομική του δυνατότητα; Θα οδηγηθούμε στο ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου ή θα αξιοποιήσουμε αυτή την προοπτική προς όφελος της ανάκαμψης και της ανάπτυξης για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες διασφαλίζοντας το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας;» διερωτάται.
Ο κ. Μαλάς προσθέτει ότι «στο Κυπριακό επιβάλλεται να δείξουμε συνέπεια απέναντι στη διεθνή κοινότητα, εμμένοντας στις διαχρονικές θέσεις αρχής για επίλυση του προβλήματος στα πλαίσια και στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών» και ότι «ο νέος Πρόεδρος οφείλει να πολιτευτεί με πίστη, αποφασιστικότητα και δυναμισμό και όχι με βάση επικίνδυνες και ψηφοθηρικές θέσεις».
Για το ζήτημα της οικονομίας, ο κ. Μαλάς αναφέρει ότι η υπογραφή του Μνημονίου δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου και πως «η διαχείριση αυτής της συμφωνίας θα πρέπει να διασφαλίζει στο λαό ότι δεν θα του ζητηθούν περαιτέρω θυσίες και πρόσθετα μέτρα λιτότητας που θα οδηγήσουν την οικονομία μας σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης». Η ανεργία, αναφέρει «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα, με στοχευμένες και υλοποιήσιμες πολιτικές. Μα πάνω από όλα οφείλουμε όλοι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης για να ξεφύγουμε το συντομότερο δυνατόν από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
«Οι δικές μου προτάσεις είναι ξεκάθαρες και αποτελούν το συμβόλαιο μου με τον Κυπριακό λαό εάν αυτός με τιμήσει με την ψήφο του στις Προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Δεν κρύβομαι από το παρελθόν μου και δεν αποτάσσω την πίστη μου στο δίκαιο του αγώνα που έδωσε ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια» καταλήγει.
Την ευχή όπως το 2013 αποτελέσει έτος απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο, εκφράζει σε δήλωση του με την ευκαιρία της έλευσης του νέου χρόνου ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας.
Ο κ. Λιλλήκας δεσμεύεται δε ότι εφόσον ο κυπριακός λαός εμπιστευτεί τη δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα, το 2013 θα εφαρμόσει πολιτικές για απεγκλωβισμό της Κύπρου και των Κυπρίων πολιτών από το Μνημόνιο και την Τρόικα, αξιοποιώντας το φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12.
«Μπορούμε με σκληρή δουλειά, νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και σωστή χρήση του φυσικού μας πλούτου να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέπουν να μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης και άμεση μείωση της ανεργίας» αναφέρει.
Στη δήλωση του ο Γιώργος Λιλλήκας απευθύνει τις θερμότερες του ευχές προς τον κυπριακό λαό, και εύχεται όπως το 2013 να είναι η απαρχή μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής που θα στοχεύει στην αύξηση του πολιτικού κόστους της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου έτσι ώστε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη της πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού.
«Μια λύση που θα επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους πολίτες να απολαμβάνουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας αλλά και όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα τους επιτρέπει να ζήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης σε μια ελεύθερη πατρίδα» όπως προσθέτει.
«Τις γιορτινές αυτές ημέρες στρέφουμε τη σκέψη μας στους εγκλωβισμένους, στους συγγενείς των αγνοουμένων, στις οικογένειες των προσφύγων, στους άνεργους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», συμπληρώνει.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πάτρα: Οι νέοι το «καίνε» από νωρίς – Γεμάτα τα μπαράκια του κέντρου
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σε ειδικό θάλαμο των φυλακών ο "δράκος" της Ξάνθης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ